Jump to content

Moto Zajednica

MarkoMoto

Članovi
 • Broj tema i poruka

  7
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

5 Neutral

O članu MarkoMoto

 • Rank
  U prolazu

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

 1. Ako ne dimi i ne curi ipak ti zbog suvog kartera probaj da istočiš ulje u neku čistu posudu, premeri i vrati.
 2. Nadam se da, kao novajlija, smem da se uključim a Mali Caca neka opovrgne ako sam u nečemu pogrešio. Ti si druže zapeo oko toga da ti je majstor promenio 12 pločica bez skidanja bregastih. A pločice se nalaze ispod šolja preko kojih su one ušrafljene, a zazor izmedju njih i bregaste je svega 0,1-0,3mm. Svi do jednog u temi ti pišu da je to jednostavno neizvodljivo a ti ne odstupas od svog stava. Zato te je čovek pitao čime se inače baviš(jer bi svako ko ima ikakvog dodira sa bilo kakvom vrstom mehanike, mašinstva, makar to bio i običan varioc odmah shvatio da je to jednostavno nemoguće). Sem toga, na slikama koje si okačio, se jasno vidi da je majstor odvrnuo sve nosače bregastih. Zašto bi ih iko normalan onda ostavio tako znajući da one šolje do lanca sigurno neće moći da izvadi i eventualno se pomuči sa ovim koje su bliže četvrtom cilindru 5x više nego da ih je skinuo kad je vec došao dotle? A preostaje mu samo da ih uhvati i izvuče nakon toga(10sec posla). Ako nakon zamena pločica tako vrsan i iskusan majstor ne bi umeo da ga uzpči u roku od 10min ja evo gde sam. A one bliže prvom cilindru ne bi mogao da promeni bez vadjenja bregastih pa makar obigravao oko njega 15 sati naučnofantastičnim alatima. Pa objasni ti meni ima li tu ikakve logike? A što se tiče toga "roditelji mi nisu dozvoljavali bla bla bla", to okači mačku o rep. Da te je ikada stvarno interesovalo kopao bi i rukama i nogama da sam nešto istražis, isprobaš ne bojeći se da ćeš nesto zajebati itd. Nekad je to bilo teško, a danas u vreme interneta je sve servirano na tacni, samo onome ko želi da išta nauči. Ja na primer sa auto/moto mehanikom, bar sto se skolovanja tiče, nemam dodirnih tačaka, pa ipak većinu mehaničkih poslova obavljam sam. Jedino što mi nikada nije išlo za rukom je električna strana motocikala. Ali, iako sam zbog tih problema par puta posećivao majstore, i dalje kopam i rukama i nogama da što više naučim oko tog dela i bar prostije kvarove u budućnosti rešavam sam. Pozdrav i bez ljutnje
 3. Kako je meni majstor pre ~2,5god. objasnjavao trebalo bi da može ali ne drži me za reč. Ja sam sličnu muku mučio i originalni za svoju kawu kod nas nisam mogao da pronađem. Majstor mi je objasnjavao da bi sve potpuno isto radilo, da je šesta valjda samo neka kontrolna koja se uz malu prepravku na instalaciji prikači ne znam gde i to radi isto kao fabrički. Ali kada je rekao to "prepravka instalacije" ja sam ipak odlučio da iskeširam 95e, sačekam 17 dana i bocnem original Od tad nikakvih problema.
 4. Odgovor je prost. Majstor je u srodstvu sa:
 5. Upravo tako. Sve i da hoce da pišu krivičnu ne bi imali na osnovu čega. Najgore što može da dobije je za vožnju bez tablice. To je isto kao da je priložio kopiju nekog dokumenta. Na njima je da provere validnost i ako je sve u redu, a u obavezi je da sa sobom nosi original, mogu jedino da ga terete za nenošenje. U abarth-ovom slučaju pandur nije učinio nikakvu uslugu. Jeste da sam po struci mašinac ali za toliko poznajem zakon
 6. Pročitaj abartov tekst u drugoj temi i videćes da je čovek stručnije i opširnije ispričao isto što i ja. Prostija verzija ABSa bez senzora koji meri ugao ne može sprečiti stoppie i tu nema šta više da se diskutuje. Čim pomaže da se ostvari bolji grip i skraćuje zaustavni put pomaže i da se ostvari stoppie. Sasvim logično onom ko samo malo uključi sive moždane ćelije. On ne zna onda da li si ti krenuo da se podižeš pa da ti popusti više točak kao u slučaju sa naprednijim verzijama sa dodatnim senzorima već ostvaruje to da deluje mnogo veća sila nego da je točak blokirao bez ABSa(tada bi točak samo nastavio da klizi bar 3x lakše nego da je zadržan na granici proklizavanja). Brže ga zaustavlja i samim je veća šansa da motor prevagne.
 7. Čitam i ne mogu da verujem koliko gluposti je ovde navedeno. Kao prvo: nikada ne treba voziti uzdajući se isključivo u ABS i zabadati kočnicu do patosa, već kočiti kao da ga nema a on je tu da eventualno u paničnoj situaciji ili lošoj podlozi potpomogne da grip bude bolji. Kao drugo: ukoliko ABS nema senzor za uzdignutost zadnjeg točka ne da ne može da spreči salto nego može još i da ga potpomogne. Njegova funkcija je da ostvari ŠTO BOLJE KOČENJE popuštajući točak. On bez senzora ne zna da li je točak u vazduhu ili ne, on se samo "fokusira" na to da točak održava na ivici proklizavanja čime se ostvaruje najbolji moguci grip, što u kombinaciji sa dobrim gumama i oštrim asfaltom dovodi do takve situacije. Suma sumarum, ukoliko motor nema senzor ABS je samo mogao da potpomogne u prevrtanju. Da njega nije bilo bila bi veća šansa da točak skroz izgubi grip pri nabadanju, prokliza i motor samo isklizne na stranu, a stoppie se bez ABSa i radi tako što se ručno drži na ivici proklizavanja a ne zabada se kočnica do daske(na neki način simuliranje ABSa).
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja