Jump to content

Moto Zajednica

stole_sb

Članovi
  • Broj tema i poruka

    7
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Lokacija
    Sokobanja
  • Motocikl
    Yamaha tt-r 250

Poslednji posetioci profila

328 profile views

stole_sb's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

6

Reputacija u zajednici

  1. Moje iskustvo sa sredjivanjem fabrickog auspuha se pokazalo kao uspesno. Termosal 600 + razredjivac za taj tip boje Brusni papir od p180 do p500 (sve kupljeno u domacoj radnji) Majstor vestih ruku Kod mene je proces izgledao ovako, odmascivanje, skidanje stare boje do metala, obrada grubih varova i pecki turpijom, priprema povrsine (trljanje smirglama do iznemoglosti) ponovno odmascivanje i farbanje. Sama boja se razredjuje do 10%, nanosi se na cistu povrsinu u jednom tanko izlitom sloju. Sama boja ima neverovatno veliku pokrivnu moc, tako da koliko god malo boje pripremite bacicete vise od pola. Susenje od 24h (vrv moze i manje, ali ja sam insistirao). Imao sam srecu da mi pilikom transporta ispadne iz ruke (patrave), niz stepenice... Zadobio je dve ogrebotine do metala, stvarno nisam imao snage da trljam sve opet, montirao sam tako jer je posle tog hladnog susenja usledilo razocarenje, top je bio BRAON! Posle prve voznje jos gore, ljubicasto siv, poceo sam polako da gledam kineske karbonce od 50e. Tek posle drugog grejanja i hladjenja je dobio mat crnu boju koja se nije promenila posle nekih 3000-4000km i skoro 2 godine. Verovatno je trebalo termicki istretirati boju pre ugradnje topa ali ja nisam imao uslova za to. Te dve pekce od ispadanja i dalje stoje rdjave, oko njih se boja ne ljuska i mozda ima jos dve-tri jos sitnije nastale od kamencica jer mi zadnja guma kramponima zatvara skoro polovinu topa. Sledece farbanje istim procesom radimo na drugarovoj Hondi cbr sc24, s tim sto farbamo i grane i topove, oklope topova ne diramo. Slika je bas neposredno pre crash testa i na slici se ne vidi koliko je to u stvari braon. Oplata od inoksa i grana su u ovo stanje dovedene samo rucnim radom sto dokazuje i psihotican izraz na licu umetnika (koji ovaj put nije zdrav).
  2. I moje iskustvo je jako pozitivno s ovim uljem. Jelte svi znamo da brojimo do 6 najmanje, e tako ja nisam nikad mogao da izbrojim 6-tu brzinu na mom motoru. Udje u petu i saltacu ostane jos 3-5mm lufta prema sestoj, ali nikako da je ubode. Probao i nezno i tvrdo i rucno i u rikverc i na stenderu, cak pokusao da nadjem podatak da je u nekom trenutku proizveden sa 5 brzina, ma jok. Posto sam vozio samo teren nije mi trebala, ali posto sad planiram registraciju i gume vise pogodne asfaltu trebace, resim da sredim to. Sva sreca pa mi plocice za stelovanje ventila nikad nisu stigle pa je to odlozilo rasklapanje masine, a ulje stiglo za zamenu. Na svoju ruku resim da umesto Motula 5100 10w30 sipam Fucsh comp4 10w40. Zamenim ulje i podjem prema sumi, uz breg, kao i uvek peta brzina 60/kmh motor trokira, muci se, lupa na lancu, jaooooo sta je sad, daj brzinu nize, ne muci se, ali i ne ubrzava, aj jos jedna nize, ma povlaci. Cek cek, znas li ti rodjo da brojis, pa stanem pored puta i pocnem da brojim i ne verujem, sednem da vozim i brojim u oba smera, 6 gore 6 dole. I tako zamenom ulja, gratis dobijem 6-tu brzinu, saltac u setoj zakovan i nema ni milimetar lufta na gore (prema sedmoj mozda ako nadjem jos bolje ulje otkljucam i tu brzinu). Ulje uvek menjam na 1500-2000km, ne gledajuci da li je bilo vise terena ili asfalta do terena. Promenu na menjacu sam pripisao ulju iz dva razloga, lakse salta i nalazi neutral (ranije je komanda bas oko pozicije neutrala bila dosta tvrdja i desavalo mi se dosta puta da ispromasujem neutral vise puta). Opet sam i za sestu siguran da je zbog ulja jer sam malo-malo pokusavao da je udenem, bezuspesno. Odmah po zameni ulja (posle 10-15km) dobio sam sestu, da li su posao uradili bolji deterdzenti ili reakcija dva razlicita ulja ili deterdzenta ne mogu da kazem. Sa motora nije padano ili da je udaran o kamen ili stenu pa da je razglavio, a ja sam bio ubedjen da su poluge pokrivljene. Znam cak da je i motor pre uvoza dosta stajao ne vozen, sto su mi dokazali i svi elementi na kojima sam radio od kad sam kupio motor. Videcu da na 500 km ovog puta zamenim ulje, cisto znatizelje, da vidim da li je odmuljio masinu ako je bila musava. Izvinjavam se na obimnijem postu, da je krace ne bih umeo da objasnim, a sad odo da ga ne vadim iz seste
  3. Tek sad videh pravu muku. Guma za protektiranje je po meni dobra ideja, a izgleda plasticno verovatno zato sto nije bila montirana I nije prosla dodatni proces vulkanizacije. Licno bih probao da ugrejem komad te gume fenom na 130-150 C I proverim da li ce postati meksa I posle hladjenja ostati takva. Jer kao dete gledah taj proces u privatnoj radionici kako neki brkati cika "pece" gume u cudnoj peci na visokoj temperaturi I pri visokom pritisku da bi sve ostalo na svom mestu. To poslednje pecenje gazeceg sloja ujedno smeksa gumu I zalepi je za osnovu.
  4. Napokon se zavrsava moja saga oko karburatora. Pocetkom avgusta otvorim da ocistim, a unutra sve umrlo. Steta je samo sto nisam slikao kako je to izgledalo pre, mada vecina vas zna. Puno zelene sluzi, patine I ispucalih gumica. Kit za reparaciju sam cekao kao da sam na listi za bubreg I dva meseca voznje bacio. A najvaznije od svega je da lik pre mene koji je cackao toliko dusmanski stezao srafove koji su meki da sam vecinu morao da secem bonsekom da bi uhvatio ravan srafciger. Slikovno bi izgledalo ovako. Kit za reparaciju I novi plovak sa postarinom oko 7k. Ovde fale samo pedale xD Pametnica je dihtung komore miksa lepio lepkom za gornji poklopac, otud I smirgle za poliranje. Izmerena visina plovka na fabricku meru, a kasnije I provereno crevom. Sve ponovo sastavljeno I provereno. Montiran karb na svoje rodno mesto. Nakon probne voznje na spavanje u Suzaninom zagrljaju. Pored toga zamenjeno kociono ulje u oba cilindra, odradjen sevis slavine za gorivo, opran rezervoar od stroke postavljen filter goriva I ubacen neki kupovni digitalni obrtomer koji se povezuje tako sto se njegova zica obmota par krugova oko kabla svecice. Uporednim merenjem na TSRu (posto ima obrtomer za razliku od TTRa) poprilicno precizno meri. Najvise mi je bio potreban zbog stelovanja ler gasa. Malih poteskoca sam imao oko stelovanja smese jer sam vratio fabricki setap od 137/52, a bio je 127/50. Iz prve mi se cev auspuha crvenela I pucalo je iz auspuha prilikom otpustanja gasa, tako da ni govora nije bilo da sraf za stelovanje smese bude odvijen na 1.5 kruga kako manuali vele, trenutno je na nekih 5.5-6 krugova odvijen. Ugrejacu sutra motor lepo, pa cu opet na tenane ponovo kroz taj proces, veceras mi je najvaznije bilo da obrnem neki krug. Opsti utisak je da se trud ispaltio. Ima I dobru I losu stranu. Dobra strana je da motor povlaci kao blesav, nema vise onih glupih njuceva na niskim obrtajima. Vise ne osecam potrebu da smanjujem prednji lanacanik sa 15 na 13 jer bukvalno kida, ako ne okrene u prazno odma cima na zadnji. Mana je sto je ne znam kako smanjio brzinu. Bolje vuce, sporije ide. Dok nisam nista dirao, prelevao, njucao, stucao I teze navlacio obrtaje ali recimo u prvoj iso 55kmh, u trecoj vec oko 100kmh. Sad posle ovolikog lickanja u prvoj ne vise od 40, u trecoj 90. Meni nelogicno, mozda zbog dizni. U slucaju da je neko imao slicnu muku mogao bi da pomogne. Svaki savet je dobro dosao. Ali ako bih morao da biram zmedju snage koju ima naspram brzine onda ne bih ja tu nista pipo.
  5. Vec pocleo sredjivanje skripanja, nego su me praznici malo omeli, da da, tako sam I postupio, prvo sam dobro proucio manuale. Hvala na savetu. Naravno da ne smeta, znam za vas iz price, bilo je bas na pretek ko ce prvi devojci. A oko godista stvari stoje ovako. Godina proizvodnje je 99 ali sam motor kao I ta serija nije registrovana u proizvodnji sve do 2002, tako da su brojeve motora kucali kao da je 2002 odnosno serija iz 99 nosi 5GF2 oznake dok 2002 ima oznake JYADG bas kao kod mene. Tako sam bar nasao na netu, a I to isto potvrdjuju iz Yamahe.
  6. Jok, iz Prokuplja je. Probaj na direct, ispod samog teksta .jpg fajl. Ipak moram da ga razdevicim, pa dobro, sta je tu je. Bice zanimljiva zima.
  7. Skoro sam se dobavio ovog modela iz 2002 godine. Motor zaista ocuvan, ne mogu da kazem u top stanju kao sto je rekao prosli vlasnik jer ima mala ulaganja u estetiku. Motor sam kupio prvenstveno zbog sebe, ali I zbog posla. Bavim se sumarstvom, firma dala apeencice koji naravano da nisu za sumu, kao dace nesto bolje. Bolje, stiglo je 3 Torija 4T 50cc, od toga jedan umro na asvaltu posle 10-ak km. Vidim corava posla I resim da se spasem. Zasto bas ovaj model, ne znam ni sam. Vec neko vreme gledam po oglasima, ili preskupo ili nemogucnost registracije ili fali to I to, nikako da nadjem onaj pravi. Trazio prvo klx-a, taj I ni jedan drugi sve dok slucajno ne nabasah na ttr. Odem, vidim, probam, iskezim se od uva do uva, vratim se kuci da razmislim I odem sutradan I kupim motor. Mogu da kazem da lepo ide, super reaguje na gas, mada mi se ne svidja sto napred ima 15 zuba, dobro koci, maltene sve ok. E sad to maltene, dok vozim, a I kada sam u mestu dok motor spiluje ispod mene cuje se skripa (mislim iz zadnjeg amortizera) ali samo kada se amortizer I opruga opruzaju, kada se sabijaju onda ne. Voleo bih da znam zasto I kako otkloniti tu groznu I nepotrebnu buku. A drugi problem je u karburatoru. Kada ga startujem hladnog preko alnasera, pod sauhom uplali odmah, a kada ga isto hladnog (prvi dnevni start) opalim na kiks, ne upali I pocne da pisa iz karburatora I to tako sve dok ne zatvorim gorivo. Po neki put cak I nastavi cim pustim gorivo, a neki put ne. Probao sam da blago kucnem ruckom srafcigera u predelu plovka I ne menja situaciju. A to mi isto desilo I u paljenju alnaserom kada sam zaboravio da iskljucim kontakt I alnaser nije mogao da ga startuje, isto je propisao I morao sam prvi put da ga palim na gurku. Posle tog prvog paljenja, pali na kiks iz prve I posle visesatnog stajanja. Za 5-6 dana koliko je kod mene sam zgazio 400+ km, bar 80% sumski nasipani put I makadam, nije zatrokirao u radu ni jednom. Iskreno ne smem da ga otvorim dok mi ne stigne kit za reparaciju, a stize tek za 20ak dana. Ukoliko neko ima neki savet ili postoji neka caka ne bi bilo lose da je podeli. Izvinjavam se zbog dugackog posta, smatram da skraceno ne bi bilo jasno xD IMG_20190723_164741_hdr.jpg
  8. Pre svega I opet pozdrav svima, zahvalan sam clanovima koji su iskazivali svoja iskustva o raznoraznim modelima. U mnogome mi je pomogao forum u odabiru prvog motora, pazario sam Yamahu tt-r 250, nadam se da ce lepo da me sluzi, a za ostalu problematiku I eventualne probleme se necu ustrucavati da procesljam, a I da pitam iskusnije od sebe.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja