Jump to content

Moto Zajednica

winger

Članovi
  • Broj tema i poruka

    184
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: winger

  1. Vecina JAWA/CZ motora iz tog vremena ima problem sa startovanjem na hladno cak i kada je predpaljenje dobro. Jedan od brzih lekova je da povuces malo buzir sajle gasa na gore da oslobodi rupu na karburatoru kroz koju prolazi sajla i spricem ili nekom podesnom bocicom ubrizgas malo benzina pored sajle kroz rupu. Pali kao mina i na -10.

    • Podržavam 1
  2. Sad sam saznao da je nasa drzava od pre tri nedelje pocela da naplacuje porez na promet za uvezenu robu bez obzira na vrednost (do sada je bilo samo za preko 50 evra) sto bi povecalo cenu svecica, tako da cu ipak sansu dati Denso svecicama za sada. Hvala svima, tema moze pod kljuc sto se mene tice.

  3. Znam za denso, ima u batajnici i salju aksom a nisu ni skupe. To jeste plan b ako ne bude nista od americkih, ali ni one vise nisu sto su bile, bile su bolje nekad dok su se zvale Nipon Denso mada i sad vaze za bolje od NGK. Misljenja sam da Japan vise nije sto je bio i da im se kvalitet polako priblizava susednoj dobro nam poznatoj drzavi :( Ipak je USA USA....mada ako ne upali ovo sa manjom postarinom onda ide denso.

  4. Bude i toga, dosta sam stvari popravljao i stelovao u zadnje vreme pa su svecice trpele probne voznje gde uslovi nisu bili idealni ali NGK mi se globalno pokazao kao jako osetljiv, nisam jedini koji je to primetio i zahteva idealne uslove da bi dugo trajale a to je tesko obezbediti na motoru starom 35 godina. Zato i hocu neke robustnije da uzmem, a ove su otprilike kao nasa Super Bosna sto je nekad bila, prakticno neunistive.

  5. Pozdrav svima, treba da menjam svecice na Hondi, do sada sam stavljao NGK ali su se pokazale jako lose iako sam kupovao originalne crkavale su posle par meseci. Malo sam trazio sta bi drugo mogao da probam pa sam na Ebay-u nasao americke Autolite, to su kod nas slabo poznate svecice ali su vrhunske, mnoga americka vozila ih koriste za prvu ugradnju. Nasao sam odgovarajuci model za moj motor i hocu da porucim komplet koji je dosta jeftin ($ 8.00), medjutim postarina je dosta skupa a ako se poruce dva kompleta onda je puno jeftinija ukupna postarina, dakle mislio sam ako jos nekom trebaju da porucim dva kompleta, izaslo bi po kompletu ukupno oko 15 evra sa postarinom. Podaci navedeni dole su za svecice koje meni trebaju, medjutim ako nekom treba drugi tip verovatno mogu da se dogovorim sa prodavcem da posalje dva razlicita kompleta, dakle ako neko hoce neka se javi na PP.

     

    AUTOLITE 4132 (odgovarajuce NGK D8EA)

  6. za te pare imas hid i ovde....ne vidim razliku ovog hid-a sa ebay-a i ovog sto se kod nas prodaje..kina je kina..ili mozda gresim :neznam:?

    meni treba h1 i h3....pa cisto da znam dal da uzimam ovde ili od preko

     

    http://www.kupindo.com/Tuning/10706564_BI-XENON-HID-komplet-uredjaj-H4-6000K

     

    Izgleda sam ja malo zastareo sa informacijama....kada sam zadnji put slusao o tim kitovima ovde a to je bilo pre par godina kostali su puuuuno vise :) i onda kad sam na ebay video za ove pare ucinilo mi se dzabe i nisam ni trazio kod nas....a eto ovaj tvoj na kupindu jos kaze da je proizveden u Nemackoj ako je verovati a kosta manje nego ovaj iz Kine! Elem, moja ideja ostaje pa ako neko hoce po pola....osim ako ne ispadne da imaju posebno za motore da se kupe po jeftinijoj ceni nego pola od ovoga, ipak bi bilo previse :)

     

    Ajde jos par pitanja kad smo vec tu, rekoh da nisam bas u korak sa novim tehnologijama, prvo ta oznaka boje valjda (6000K, 10000K itd.) jeli to oznacava samo nijansu boje (zuto-belo-plavo) ili i jacinu svetla? Drugim recima, dali ce sijalica od recimo 12000K emitovati jacu svetlost od one od 6000K ili je razlika samo u boji? Druga stvar, u vezi ovih balasta, vidim da uglavnom figuriraju 35 i 55W. Dali ce taj od 55W obezbedjivati jacu svetlost nego od 35W sa istom sijalicom? I trece, dali je ta nazivna snaga (35 ili 55W) istovremeno i stvarna snaga koja opterecuje napajanje ili je zapravo napajanje optereceno vise?

    U stvari zapravo od ovih informacija zavisi dali se uopste vredi baktati sa tim HID-om ili staviti obicnu sijalicu sa povecanim emitovanjem, kao na primer Philips Xtreme Vision ili tako nesto.

    Hvala.

  7. Evo ovako, posto sam vrlo nezadovoljan fabrickim farom na hondi posle malo razmisljanja o raznim opcijama kako popraviti situaciju najbolja mi se ucinila ugradnja HID (High Density Discharge) xenon fara. Da se razumemo, ne pricam o imitacijama xenona koje se ugradjuju kao obicna sijalica, nego o pravim xenonkama koje imaju citav elektronski sklop koji ih napaja (to su sijalice bez vlakna). Glavna prednost im je sto daju prilicno jako svetlo uz malu potrosnju struje pa ne opterecuju alternator. Na motocikle uglavnom ugradjuju komplete od 35W medjutim po meni je bolja automobilska opcija od 55W jer je to i fabricki predvidjena snaga fara za vecinu motocikala a daje bolje osvetljenje nego ove od 35W.

    Elem, na ebay-u sam nasao automobilski HID kit (znaci ima delove za dva fara a meni treba za jedan) koji kosta 34 evra sa postarinom. Posto mi kao sto rekoh treba samo za jedan far hteo sam da vidim dali je neko ovde zainteresovan da uradi ovu prepravku na svom motoru pa da podelimo trosak (po 17 evra) i kad stigne kit obojica uzmemo po pola (za po jedan far)? Sto se tice narucivanja to je moja briga jer sam puno puta kupovao delove sa ebaya bez problema.

    Ipak, posto mi elektronika nija bas jaca strana ovo je za sada samo u fazi ideje, pa ako je neko zainteresovan neka se javi a onda cemo da utvrdimo dali je ovo sve izvodljivo sto se tice ugradnje na motocikl, snage, vrste sijalice (ovaj nudi razne vrste) i kada sve utvrdimo tako da obojici odgovara tek onda bi realizovali.

    Evo i opisa kita: http://www.ebay.com/itm/180956916554?var=480187741614&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

  8. Eh sto nisu 35x48.:zdravo:

     

    Pricaj mi o tome :)

    Ja lepo porucio ove fabricke i cekao ih mesec dana da bi tek kad su stigli i kad sam poskidao viljuske imao sta da vidim, neki "majstor" pre mene nabudzio tanje stapove - i to bas 35! Da ironija bude veca kvalitetni obicni semerinzi 35x48 sa sve ugradjenim brisacem mogu da se nadju u svakoj prodavnici lezajeva (za razliku od 37x48 kojih nema nigde) i kostaju 150din/kom. Tako da sam otisao danas na najlon i resio problem za dva sata (sto i tebi preporucujem) ali ostade mi ovaj originalni kit i sad ne znam sta cu sa njim....

  9. Prodajem neraspakovan komplet zaptivaca prednje viljuske za Hondu Gold Wing GL1000 ali odgovara i za pojedine druge motore, zato dajem dimenzije pa moze da se proveri. Vrhunski kvalitet. Proizvodjac "Pyramid Parts", kupljeno iz Velike Britanije. Dimenzije semeringa su 37x48x10.5mm. Uz njih idu brisaci istih dimenzija.

    Kit sadrzi dva semeringa, dva brisaca i specijalnu mast za ugradnju. Visak mi je pa ga dajem ispod nabavne cene.

     

    Cena 20 evra.

    Telefon: 063/7730-581

    Aco

    post-4485-0-96495000-1350824682_thumb.jpg

  10. @ Sinisa 7

    I ja mislim da bi nesto u toj varijanti bilo kao IMT. Moj deda je imao Gorenje Muta, slicna stvar, prvobitno sa benzinskim motorom a posle je ubacio dizela, mislim da ga je nov dizel kostao oko 500evra i koliko se secam bio je oko 300ccm zapremine, rebrasti cilindar sa prinudnim vazdusnim hladjenjem (ventilator) a koliko mi je ostalo u pamcenju masina bi po dimenzijama mogla nekako da se uglavi u Jawin ram kada se skinu njeni cilindri.

     

    @karbi

    Ovaj sa slike koliko vidim kompletan blok drugaciji, mada ne vidi se najbolje ali tako mi izgleda. Ja sam mislio da ostane Jawin menjac i ceo prenos a samo masina da se ubaci napred i veze lancem sa (fabrickom) korpom kvacila (dobijes razdvojen blok motora od bloka menjaca). Cini mi se da je tako nekako uradio covek sto je radio tu prepravku. Ako budemo imali srece mozda i on nabasa na ovu temu pa nam da podatke iz prve ruke.

     

    Hvala na odgovorima, i ja ako nesto vise saznam napisacu pa ko zna mozda bude neki projekat na ovu temu.

  11. Ebay je rešenje za dobavljače, ali ne i za stvari koje su jednostavno same od sebe skupe. Kao recimo detalj koji mene trenutno muči, termo prekidač koji se na raznim sajtovima kreće od 80 dolara(Bike Bandit) do 90Eura(wemoto). Za sad šljaka, ali povremeno se napravi blesav, pa sam svezao prekidač paralelno na njega. Nego sada se mislim da kupim neki od auta koji ima odgovarajući temperaturni raspon i mogao bi da stane fizički, pa da kod tokara napravim reducir za navoj, pošto teško da ću naći da mi i to odgovara

     

    To sam i ja uradio na Hondi, termo prekidac je nesto malo kasnije palio, kada sam ispitao to malo kasnije se ispostavilo preko 130C :staa:

    Kupio od Zastave za 350din onaj sto pali ranije (82/68C) i dao strugaru jos 100 da mi napravi reducir i to je bilo to.

    • Podržavam 1
  12. Mislim da je za vecinu stvari resenje Ebay. Makar se tako ispostavilo u mom slucaju. Evo i par primera - dok nisam znao kako se koristi Ebay odavde, kupio sam (srecom samo jednom) zupcaste kaiseve za Hondu od nekog ovdasnjeg dobavljaca. Cena - 100evra za dva kaisa. Na ebay-u bi isti kaisevi americke proizvodnje (kud i kamo bolji od farickih Hondinih) kostali 30 evra sa sve postarinom do Srbije. Nakon tog opamecivanja sve delove koji su mi kasnije trebali kupovao sam iz Amerike. Primeri - kompletan set za reparaciju 4 karburatora 40e sa postarinom (ovde toga ni nema). Komplet zaptivaca kucista menjaca i vodene pumpe - 10e sa postarinom (isto se ovde ne moze naci). Komplet zaptivaca vodjica ventila (set + dva rezervna) - 15e sa postarinom (ovde je 8e komad a treba ih 8 pa racunajte). Pasta za slajfovanje ventila + alat za rucno slajfovanje 20e sa postarinom (ovde samo kvalitetna pasta kosta toliko a alata nema). Stroboskop za stelovanje paljenja, made in USA celih 15e sa postarinom (ovde kineski na pijaci kostaju 30 a brendirani od 100 navise). Bilo je jos stvari ali da ne duzim. U svakom slucaju, pogotovo ako vozite stariji motor za koji se delovi kod nas tesko nalaze i kostaju bezobrazno puno, jos ako imate srece kao sto sam imao ja da je taj motor popularan u Americi, Ebay je pravo i jeftino resenje.

    • Sviđa mi se 1
  13. Cuo sam od prijatelja da je neko odavde (iz Vojvodine ako sam dobro shvatio) prepravio Jawu na dizel pogon tj. ubacio jednocilindricni dizel motor od nekog kultivatora valjda a zadrzao fabricki menjac i sve ostalo. Ovo me prilicno zainteresovalo tim pre sto Jawa pogon na kvacilo dobija preko lanca koji je na pristupacnom mestu pa mi deluje relativno lako povezati taj lanac sa pogonom drugog motora (dizela koji bi bio montiran ispred bloka, kada se skinu Jawini cilindri) i sve ostaje kako je i bilo, ispada jedini problem koji treba resiti smestaj tog dizela u prostor ispred Jawinog bloka (kada se skinu cilindri i zatvore rupe koje tu ostanu).

    Zasto bi to radio - diskutabilno slazem se, ja bih kao razloge "za" naveo najpre veci obrtni moment na malom broju obrtaja (opstepoznata prednost dizela u odnosu na benzince) sto ce dati kruzer karakteristike motociklu, manja potrosnja (onako pausalno ne verujem da ide preko 4l/100km ako je koristio motor od oko 300ccm koji uglavnom idu na kultivatore/kosacice) + manja cena nafte, vozne osobine vise nalik Harliju ;) itd.

     

    Uglavnom ako neko zna nesto o ovoj prepravci ili poznaje coveka koji je radio bio bih mu zahvalan da napise ovde nesto o tome, koji je konkretno agregat koristio, kako je resio montazu i povezivanje, jeli bilo nekih komplikacija, kako se sve pokazalo na kraju i slicno.

    Hvala unapred!

  14. Moja je trosila oko 7L na otvorenom/8L po gradu. Medjutim ja sam budzio vecu glavnu diznu u karburatoru, manje prigusnica u izduvima, busio rupe na prednjoj strani kucista filtera za vazduh, vozio dosta tvrdo....verujem (mada ne mogu 100% da tvrdim) da ti uz fabricke dizne i izduve i normaln(ij)u voznju potrosnja nebi prelazila 6L. Sigurno mora biti nesto veca nego sa fabrickim perajima jer vise goriva udje u cilindar (logicno otuda veca snaga) ali, bar po meni, isplati se. Nego ako to budes radio obavezno pazi da peraje ostane dovoljno siroko da prejase usisni kanal, u protivnom (ako peraje bude uze od kanala) em sto nece zaptivati pa ce losije puniti em sto postoji rizik da se slomi peraje i napravi dzumbus. Ali ako budes pazljivo radio (iskljucivo rucnom turpijom, ni slucajno ne savetujem elektricne alate jer ih je teze kontrolisati) nije problem uraditi tako da peraje ostane za nijansu (dovoljno) sire od usisnog porta a i druga dva prelivna budu skoro skroz (90+%) otvorena u GMT. Ono na sta ces se koncentrisati jeste skidanje onih zaobljenih, lucnih coskova na sastavu peraje-klip (obradjujus obe strane kraceg peraja, na strani usisnog porta, duze peraje ne diraj) jer kao sto vidis ti coskovi pokrivaju prelive, dok ne dobijes skoro prav ugao, sa ostrim prelazom. Pogledaj ranije u ovoj temi pisao sam detaljnije uputstvo sa fotografijom kako izgleda posle intervencije.

  15. Nemam sliku, jbg nemam digitalni fotoaparat. Ne znam sa cim bih najbolje uporedio efekat koji se dobije, recimo da izgleda kao ispolirani aluminijum, to je najpribliznije sto mogu da se setim. Znaci sija se ali ipak malo "mekse" nego hrom. I to sam dobio na izduvima koji su poprilicno nagrizeni i hrapavi od rdje (naravno uklonio sam rdju ali je povrsina metala nagrizena). A kada bi ga nanosio na gladak, ispolirani metal mislim da bi sjaj bio jos dosta veci. Mozes probati na nekom komadu metala pre rada, ako ti se ne svidi ionako ne kosta mnogo. Ovde u NS je kostalo 160din 0.2L sto je dovoljno za 2 m2. Evo ti link sa opisom farbe: http://www.zvezda-helios.rs/page.php?id=24 (vatrostal bronza 500)

  16. Imas vatrostalnu "bronzu" za metal (do 500 stepeni), proizvodi Zvezda, konzerva 2dl kosta 160din. Ako se metal prethodno dobro ocisti i pripremi - ja praktikujem prvo mehanicko ciscenje rotacionom zicanom cetkom sto se kaci na brusilicu a posle toga zastitu od korozije nekim konvertorom (na bazi fosforne kiseline recimo, kosta oko 50din bocica, NE antirost koji skida rdju nego konvertor koji je inaktivise) i posle lepo ispolira krpom, pa nakon toga ofarba ovom bronzom u jednom tankom sloju (cetkom koja ne ostavlja dlake), izgleda sasvim pristojno, sija se skoro kao hromirano, a ima i solidnu postojanost (nece se skinuti zbog diranja rukama, pazljivog ciscenja i slicno). A kao sto rekoh kosta bagatelno. Ja sam sa tim radio izduvne grane jer trpi temperaturu i ispale su bolje nego sto sam ocekivao, a naravno moze se koristiti i za hladne delove.

  17. ....

    Sad u oblaku dima ostavljam i mnogo,mnogo jače motocikle :lol: :lol:

     

    Pa kolko ti to ulja sipas?! :lol::takoje:

     

    Ponekad izgleda i previše a često sam sipao motorno ulje u nedostatku dvotaktola...uglavnom,nikad manje od 4-5 %...i pazi ovo-teram je pod punim gasom 10-15 km i onda prestane da dimi prekomerno kao što jawa inače dimi a auspusi budu suvi! :stabre: ...To su neki ljudi videli i krstili se u čudu a još više se zaprepastili kad sam reko da je mešavina najmanje 4% :stabre:

    Inače suve auspuhe na jawi je malo ljudi videlo :lol:

     

    Eto zivog dokaza....a koliko si presao sa njom, preko 100K km ja mislim? Znaci ljudi zaboravite onu glupost sto pise na rezervoaru!

     

    Odlicno podesen karburator, paljenje, ni ne cudi me.... :takoje:

  18. @Winger

     

    Povacanom kolicinom goriva koje se sagoreva u motoru dali se povecava istepen grejanja motora?? Koliko sam upucen povecavanjem sveze smese u komori povecava se i hladjenje komore, ali suprotno tome oslobadja se veca kolicina toplote u kompresionom prostoru? Kakve su osobine posle prerade, dali se pregreva vise nego obicno?

     

    Izvesno je da se mora malo vise grejati (bar teorijski) ali ja licno nisam primetio nikakvo pregrevanje. Treba imati na umu da je prva, MK1 verzija 638 imala upravo takve klipove sa uzim perajima (isto kao sto nije imala ni ostale restriktore) i zapravo cela dorada motora predstavlja samo vracanje na MK1 verziju, prema kojoj ceo motor i jeste projektovan. Znaci vec su ga konstruktori predvideli za to, ovo naknadno uvodjenje blokada (na klipovima, u izduvima, usisima i slicno) je bilo odstupanje od prvobitne varijante radi zadovoljavanja nekih ekoloskih i saobracajnih propisa koji su vazili u zemljama za cija su trzista ti motori proizvedeni, ali ostali delovi (rebrasti blok, radilica, prenos....) su ostali isti kao na MK1 verziji tako da skidanje blokada za njih ne predstavlja problem (predvidjeni su za to). Isto kao sto je, da bi se udovoljilo propisima za izduvne gasove, pisano na rezervoarima kasnijih verzija "1:40" mesavina. Ovo doslovno ubija motor. Koje god ulje da koristis, bilo dvotaktol sa pijace ili njakuplji Castrol TTS, treba se uvek drzati mesavine 1:25 (4%). Ovo je bila preporuka za MK1 verziju i razlog je zasto Jawe po engleskoj prelaze dobro preko 100.000km bez otvaranja motora, dok ove kod nas (cast izuzecima Stampar :takoje: ) ne predju ni 20.000 i prolupaju. Posebno me nerviraju skupocena sinteticka ulja na cijim etiketama pise "sipati 2%" ili slicno. Ovo jednostavno ne treba ni kupovati. Kvalitetnije mineralno ulje (Modricino na primer) ce lepo raditi posao.

    Ono sto sam zaboravio da pomenem je da je MK1 verzija imala glavnu diznu #115 Radice i sa ovom manjom ali za pun efekat trebalo bi staviti 115.

  19. @winger

    Druze, imas li mozda sliku od prigusivaca pre i posle skidanja gorepomenutog restriktora...?

     

    Nemam nazalost. Ali evo skice. Sa "2" je oznacen krajnji zastor koji se drzi sa dva bocna srafa i kroz ciju sredinu prolazi kraj brezona. Preko njega se nalazi ukrasni poklopac. Kada skines ta dva srafa i navrtku brezona, prvo skines ukrasni (hromirani) poklopac a onda izvudes kompletnu prigusnicu zajedno sa tim krajnjim zastorom (2). Videces da prigusnica ima tri segmenta izmedju kojih su siroki zastori (sa uzim zaptivnim podloskama) koji se skidaju. Jedino zadnji segment (prema kraju auspuha) ima zastor koji je punktovan (tackasto zavaren) na njemu i ne moze da se skida. Koliko se secam to je taj koji sam obelezio crvenom strelicom. Pazljivo ga odvalis cekicem i bacis u staro gvozdje. Ako hoces mozes i ocistiti prigusnice kao sto sam opisao, kad su vec rastavljene. Nakon toga sastavis prigusnice i vratis ih u izduvne cevi. Obelezi ili nacrtaj negde kako su stajali segmenti pre rastavljanja i gde je bio koji zastor i podloska (od ovih sto se skidaju) da bi znao pravilno da ih sastavis.

    baffle.bmp

×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja