Jump to content

Moto Zajednica

AdnanTT

Članovi
  • Broj tema i poruka

    52
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: AdnanTT

  1. Napomena: 1.Prva dva prstena mogu voziti svi motori 2.Treci prsten ima 3/4 km makadama 3.Cetvrti prsten ima vise makadama i preporuka enduro motor. 4.Sto se same Pesteri tice svi ovi putevi imaju jos mnogo poprecnih puteva,moguce je menjati rute,ili kombinovati iste. 5.U sve ove rute moze se ukljuciti i Golija,Gazivode,Sopotnica,Zlatar itd…
  2. Gradac Vidikovac naseg grada,odakle se vidi ceo grad.
  3. Jezero Gazivode Vec pomenuto jezero Gazivode,koje se nalazi u mestu Ribarice 20 km od Tutina.
  4. MESTA ZA KAMPOVANJE: MILJINA GLAVA Iz Tutina put vodi pored Moto Cluba Tutin do mesta Batrage,a onda 5-6 solidnog makadama.
  5. Ovde postoji jedna zanimljiva prica “Prema narodnoj priči, na Pešterskom polju, u podnožju grada “Trojana”postojalo je jezero u kojem je živjela aždaha,dok za to nije čuo Alija Đerzelez te je posjekao i spasio mještane.Nakon što je posekao aždahu,Alija koji je imao(nadčovječanske sposobnosti) je od umora nakon sukoba sa nemani udario po stijeni, rasjekao je i potekla je voda. Na tom mjestu voda i dan danas neprekidno, a tamo gdje je stajao on i konj mu, ostali su otisci u stijeni.Brdo “Trojan na kojem se nalaze ostaci srednovjekovne tvrđave je posebna turistička atrakcija za rekreativce.Na samom Trojanu je jako zanimljivo sto se moze napraviti video tj vrteti se 360stepeni oko svoje ose sa prelepom panoramom cele Pesteri.Dalje put ide preko Sela Krnja Jela-Bacica i Melaje sve do Gurdijelja i Dimedja koje poseduje jednu od vecih dzamija sa dva minareta.Put se dalje nastavlja preko Dobrog Duba-Zirca i konacno do Tutina.
  6. Put nastavljamo i nailazimo na izvoriste reke Vidrenjak.Prvo selo na ovoj ruti je je selo Saronje,a onda preko Rezevica,Gradca,do Pesterskog jezera jedino preostalo jezero na ovoj visoravni koje se nalazi na samo par km od Karajukica.Jezero je leti mnogo manje,iza nas je brdo Trojan.
  7. IV PRESTEN (makadam 80%,asfalt 20%) TT-Saronje-Rezevice-Gradac-Pestersko jezero-Bracak-Krnja Jela-Bacica-Melaje-Gurdijelje-Cukotica-Dobri Dub-Plenibabe-Zirce-Tutin(ukupno 90km) Kada kazemo makadam ovde moze ici svaki endurom motor,polazimo iz Tutina i idemo uz reku Vidrenjak,posle nekih 6 km nailazimo na lepo izletiste i izvor PROMUKLICE(po nekim pricama ovde imaju dva korita,gde kada naidje bolesna osoba voda naglo prestane).
  8. III PRSTEN(ima makadama) TT-Leskova-K.Bunari-Rasno-Raskovice-Bacica-Melaje-Delimedje-Zirce-Tutin (Ukupno 100km) Takodje kao u prvim rutama opet deo puta isti,stim da se ovde kod ove putanje u mestu Rasno odvaja put kroz selo Raskovice koje poseduje hipodrom i prolazi se motorima upravo kroz hipodrom,ovde je jedan deo puta sve makadam do sela Bacice tj 3/4 km,a onda se put nastavlja preko Delimedja i Zirca do Tutina,ovde se kaci samo 7km onog dobrog puta do Tutina.
  9. II PRSTEN Tutin-Leskova-K.Bunari-Rasno-Kamesnica-Duga Poljana-Pozega-Np-Tutin. (ukupno 125km) Prvi deo puta do Karajukica je isti kao i u prvoj ruti,stim da se u ovom mestu ne prati Dolice,niti se prati put za Sjenicu,vec se ide put Duge Poljane preko sela Rasno i Kamesnica.Od Duge Poljane deo puta je takodje isti kao u prvoj ruti,do mesta Bele Vode(ovde se moze takodje ici i preko sela Muhovo do Golije)a mi nastavljamo put Novog Pazara,a onda za Tutin.
  10. Posle rucka smo se uputili prema Novom Pazaru preko Belih Voda(ovde se moze ici i preko Golije)i ovde ima par lepih deonica ali se u mestu Raicinovici odvajamo prema Tutinu.Za kraj poslastica vozimo se kompletno uradjenim novim putem od Novog Pazara do Tutina,koji je pravi raj za motore,puno krivina,dobrog puta,odlicnih uspona,prelepe prirode do naseg Tutina.
  11. I odavde vodi vise puteva tj moze se produziti za Zlatar i Zlatibor ili se voziti prema Ivanjici,mi idemo trecu varijantu tj idemo prema Dugoj Poljani,pre toga stajemo u Sjenicu da popijemo pice(ko je ljubitelj domacih proizvoda lepa prilika da kupi sir-ovcavinu-metanicu…).Vec je vreme rucka i razlog da se poseti Duga Poljana,je sto je ovo mesto cuveno po jagnjecem pesterskom pecenju i sto ima 3/4 pecenjare,steta je ne probati ovaj specijalitet koji je duga tradicija ovde.
  12. Mi nastavljamo put Sjenice uzivajuci u prirodnim lepotama,sume,livade,pasnjaci,svez vazduh i brojna planinska uzvisenja.Posle nekoh 20km od Bara nailazimo na Ski centar Zari sa 1200 m nadmorske visine,koji je 5/6 km udaljen od Sjenice.Ovde se nismo dugo zadrzali vec idemo pravo u jedan kutak netaknute prirode UVAC.Ovaj biser predstavlja najvecu pritoku Lima,meandre Uvca svakog ostavljaju bez daha.Da bi se zaštitila netaknuta priroda, ali i jedno od veoma retkih staništa beloglavog orla u Evropi, koje se nalazi upravo na stenama iznad uvačkih meandara, Republika Srbija zaštitila je kanjon Uvca kao Specijalni rezervat.
  13. Ako je neko zeljan price sa mestanima samo neka svrati u lokalnu prodavnicu koja ispred ima i lepe klupe i uvek ima raspoloznih za pricu.I mi smo bili svedoci jedne price da je davnih godina ovde za 1 Maj toliki sneg napadao da je selo bilo odseceno od Sjenice desetak dana.Ovde se moze i nastaviti put Crne Gore jer smo samo 20tak km od Dobrakova granicnog prelaza ali je makadam.
  14. Put nastavljamo dalje prema mestu Bare,asfaltom koji je uradjen pre par godina,zaista zanimljivo selo koje se vidi da je nekada bilo centar ovog dela,samim ulaskom u selo srece nas ogromna skola,kao nase srednje skole u Tutinu,selo ima crkvu,ambulantu,postu i prodavnicu.
  15. Ovde smo malo zastali kada smo videli jednog starca koji cuva ovce,malo smo i sa njim popricali kaze da mu deca zive u Kragujevcu i da je tu sam,da ga svakog leta obilaze.
  16. Pre samog sela,ima Crvska pecina i kratak deo puta se vozimo Crnogorskom teritorijom.
  17. U tom prvom selu Lesokova se pored skole ide levo(ko se zeli slikati pored vetrenjace ide se pravo,ima 3/4 km i nekih 300metara makadama)a onda preko Suvog Dola i Borostice,do srca pesteri Karajukica Bunari gde je izmerena najniza temperatura 39,5 stepeni u minusu.Ovo mesto ima svoju benzinsku pumpu,prodavnice i kafanu.Onda se ne ide putem za Sjenicu,vec se odvaja put levo za selo Dolice,a zatim se put nastavlja prema selu Crvsko,koje se nalazi odmah ispod planine Giljeve gde su nekada bili katuni.
  18. I PRSTEN PESTERI Tutin-Leskova-K.Bunari-Dolice-Crvsko-Bare-Trijebinje-Zari-Sjenica-Uvac-Duga Poljana-Pozega-Np-TT (ukupno 170km)Ujedno i najduza voznja zavisno od mesta gde se krene. Polazimo iz Tutina put Sjenice,nekih 10tak km je solidan put,vrlo brzo se ukljucujemo na put 202(Pesterska ruta)a na samom ulasku u Pester nas ceka prelep panoramski pogled i odlican put uradjen pre par godina(treba se cuvati rizle i stoke na celoj deonici).Nekih 2/3 km pre prvog sela Leskova ima lepa kriva vrba,uz malu recicu,lepo za odmor,obrok i slikanje.
  19. Napomena:Slike su koriscene sa vise pesterskih tura,jer sam izabrao najlepse. Kao sto smo vec pomenuli ima puno opcija,ja sam napravio 4 rute ili 4 prstena za voznju i uzivanje.S'tim da se iz svakog mesta-sela moze stici u jednu od tri pomenute opstine.
  20. Nabrajam mesta koja su iskljucivo zanimljiva bajkerima koji dolaze u ovaj kraj,moze se obici i Manastir Crna Reka i plaza na jezeru Gazivode u Ribaricu nekih 20km od Tutina.
  21. I naravno nezaobilazni vidikovac grada do koga vodi kratak ali odlican put
  22. Takodje lepo je posetiti i sebilj na gradskom trgu,koji je napravljen pre par godina.
  23. Ovo je samo uvod o nasoj prelepoj Pesterskoj visoravni da bi ljudi imali predstavu kuda i gde idu.Vazno je napomenuti da ova visoravan veze i tri grada tj Tutin-Novi Pazar i Sjenicu zato i ima vise puteva i vise mogucnosti za voznju iste.Postala je popularna poslednjih par godina kako su i putevi asfaltirani,pa ovde mozete sresti bajkere iz cele Ex JU,narocito poslednjih godina dolaze bajkeri iz Slovacke,Ceske i Poljske,dobra vecina njih prolazi ovuda na putu za Albaniju. Uzecu Tutin kao prvu tacku jer sam ja odavde,i zelim moj grad predstaviti na najbolji moguci nacin.Za pocetak par reci o mom gradu,ovaj mali grad velikog bajkerskog srca ima 39.000 stanovnika i za razliku od mnogih vecih gradova ima svoj moto club koji postoji vec 15 god i broji 19 clanova,takodje ima svoje prostorije tj club house,i otvara vrata svim bajkerima iz celog sveta,nas club bi naravno naveo kao prvu stavku sta videti u nasem gradu.
  24. Pešterska visoravan (poznata i kao Pešter) je kraška visoravan (nadmorska visina od 1100 do 1490m) u jugozapadnoj Srbiji,na području opstina Sjenice i Tutina. Naziv regiona Peštera potiče od reči pešter, koja je arhaični naziv za pećinu,ujedno predstavlja najvecu visoravan na Balkanskom poluostrvu-poslednjih godina postala je omiljena destinacija medju ljubitelje netaknute prirode,planinare,bajkere itd.Takodje poznata po niskim temperaturama i do minus 38 stepeni zbog čega mnogi ovaj predeo nazivaju i „balkanski Sibir”. S druge strane, zbog visoke nadmorske visine i velikog broja kulturnih i istorijskih spomenika, za neke Pešter predstavlja i „balkanski Tibet”! Okruzena je brojnim planinama od Zlatara,Jadovnika i Giljeve sve do Javora i Golije,najveci vrh je Куљарски врх 1492 m.Ova ocaravajuca visoravan zauzima 63km kvadratna.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja