Jump to content

Moto Zajednica

JohnyBravo

Članovi
  • Broj tema i poruka

    84
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: JohnyBravo

  1. Sa TA 650 (700 bi trebalo da ima slicnu visinu sedista) seo sam na 1200GS. Visine sedista su tu negde, GS ima siri korman, a i rezervoar i sediste su mu siri pa deluje da je krpuniji/veci. TA je u odnosu na GS kao bicikla medju nogama, kod GSa se vise oseca tezina u mestu. Ja sam 183cm i oba su mi taman, a inseam (unutrasnja duzina nogavice) mi je 80cm, cisto da imas za poredjenje. Voznju ova dva motora ne treba komentarisati, razlika je velika. Vidjao sam i nize od mene na GSu, tako da moze. Najbolje da sednes i da probas.
  2. Imas li mozda taj dopis, ili kakav link do njega, eventualno tacan naziv pa da sam potrazim? Ako vec jesam jednom menjao, da odem da se ubedim sa njima da necu ponovo da dajem pare za zamenu saobracjane za njihovu glupost koja nije ni tenicki bitan podatak.
  3. Danas otisao na tehnicki, motor utegnut, nikakv problem prosao bez greske. Kad ne lezi vraze, dodje radnik i rece, da u saobracajnoj mi stoji da imam 0 osovina i napisa mi napomenu da "imam 2 osovine". Naravno i ja sam prvo prosao natezanje i zamenu sa dve osovine na 0 pre par godina, da bi mi sad opet menjali na 2. Pitam ga lepo na osnovu kog pravilnika, misljenja, dokumenta, papira itd. mi je ustanovio da imam 2 osovine, a on mi rece opazanjem jer je on video i logicno je da se tocak vrti oko osovine. Sad, moje pitanje je da li i koji broj na kraju stvarno treba da stoji u saobracajnoj, jer u Pravilniku o podeli motornih i prikljucnih vozila i tehnickim uslovima za vozila u saobracaju na putevima, u Clanu 4 - 39a) stoji "osovina predstavlja zajedničku osu obrtanja dva ili više točkova, pogonskih ili gonjenih, u jednom ili više segmenata koji se nalaze u istoj ravni normalnoj na podužnu osu vozila;"?
  4. Komso, postoji varijanta u Sofiji. Jedino fora sto moras da platis 30% unapred kao garanciju da bi narucili gume, a nase banke ne dozvoljavaju odavde placanje, pa bi morao da nadjes nekog da plati tih 30% u tvoje ime. Ako te interesuje, saljem PP da ne reklamiram. Pozdrav.
  5. Kolega, iz najbolje namere i iz licnog iskustva, prvo se ti lepo upoznaj sa motorom po lokalu i gledaj da napravis sto vise rutine po lokanim putevima. Kasnije predjes polako na puteve koji su ti strani i nepoznati, pa krenes sve dalje i dalje, pa prelazis sve vise i vise u cugu... Iz cele ove price, kao sto je vec neko napisao, ti imas taj pozitivan strah i to je skroz u redu. Tebi samo treba iskustva na duzim turama. Moj ti je savet da to iskustvo prikupis u voznji sa nekim, ono za ne daj Boze. Vremenom ces se upoznati i sa motorom, sa svojim potrebama i mogucnostima, sa putevima koji ti odgovaraju, voznja u grupi ili ne, koliko mozes da sedis na motoru bez stajanja, oprema toplo/hladno, sta i kako da spakujes i poneses sa sobom... Vremena za sve ovo, koliko sam razumeo do avgusta sledece godine, imas na pretek, pa samo polako bez zurbe i ono sto je najvaznije uzivaj u svakoj voznji do tog tvog velikog puta, pa ce sve i lakse da ti prodje. Nemoj mnogo da brines unapred, jer dok budes vozio i prelazio km, misleci da li je trebalo ovako ili onako, neces stici da uzivas u samom putovanju. Naravno, motor se trudi da bude u stanju da zapnes sa njim i na duze puteve, u svakom trenutku.
  6. Ko što već napisaše kolege iznad. Probaj sve što misliš da će ti pomoći. Meni je najviše radila stvar pena za brijanje, ali i to smara da svakih dan dva, mažem. Vrmenom se navikneš na otškrinut vizir, otvoren na onaj prvi zub, kad je veća brzina zatvoriš vizir skroz i teraj.
  7. Promenio komplet antifriz u motoru. Sama zamena antifriza i nije neki posao, sve zajedno nekih pola sata rada, ali ko ga smili onako na Transalpu, alal mu. Pola motora sam morao da rasturim, vizir, plastika oko satova, stranica, plastike, brdo zabica srafova.... Jos na sve to skidao i crash barove i nosace kofera zbog registracije. Sve u svemu vrlo "produktivan" celodnevni rad na motoru. Fotke nemam, od silnog rasturanja i slapanja, jos mi i fotkanje falilio.
  8. Ove Saito rucice https://m.louis.de/artikel/saito-heizgriffe-fuer-22mm-lenker/10032748?list=ccb430b26b0215bffa04520806c199a9&filter_article_number=10032748 imam ja na mom motoru. Grejaci su generalno ok, imaju nekoliko stepeni grejanja, na max greju toliko da ne mogu da se drze rukama. E sad, posle nekih dve godine kako ih koristim, u sam prekidac je usla voda i izgoreo je mikro prekidac unutra. Prekidac sam rasturio i video da je zaliven odzdo plastikom, da bi bio vodootporan, ali je nekako ipak usla voda odozgo zbog cega je i crkao. Sada sam trenutno u potrazi za nekakvim resenjem da to sredim. Ne bih da kudim marku i model, mozda je samo moj primerak bio felerican, tako da obratite paznju na montazu, tj. da prekidac uglavite negde gde nece biti u kontaku sa vodom, koliko je to moguce.
  9. Druze, vidi ti sa prodavacem da ti da broj sasije, pa ti lepo do Maneta u Yamaha Barel da ti provere, jer su oni uvoznici za Yamahu. U principu mozes i sam da nadjes na netu koja cifra je u samom broju sasije godina proizvodnje, pa tako da saznas. Ko sto rece kolega iznad, verovatno je u pitanju samo upisan datum prve registracije kao godina proizvodnje.
  10. JohnyBravo

    LS2 kacige

    Druze, imas u Nisu i jos jednu prodavnicu, relativno skoro otvorena. Nemam pojma kako se zove, znam da je u Njegosevoj ulici, od Marger rampe, navise, sa desne strane, pre ambulante Rasadnik. Decko je otvorio skoro i prakticno prodaje za Plattner iz Bga. Ima AGV Compact ST, flip up za nekih 30 i nesto hiljada (ne znam tacno), na sharpu ima 4*. Ja licno nosim stari Sharka S700, probao sam ovu AGV i nisam mogao da je zatvorim jer mi je udarala u bradu. Prosetaj, probaj i nju, mozda tebi pase. Mislim da sam video i tu LS2 Valiant kod njega.
  11. Imam ja taj za motor iz Lidla. Izgleda kao ovaj sa slike. Ako je i tvoj kao ovaj moj onda bi morao, kada prodjes kroz ceo meni, da imas ovu slicicu za motor. To je mod za motor koji puni sa nekih 0.5 ili bese 0.8A, ne secam se tacno, a motor mi je spakovan i puni se akumlator i nije mi sada pri ruci da bih mogao tacno da ti kazem i model punjaca i na koliko puni taj mod. Svi ostali modovi su za punjenje sa jacom strujom, koja bi definitivno zaeznula akumulator na duze staze. Evo ti i link sa Youtuba, cisto da vidis o cemu se radi: Koliko se secam, bese je bio u Lidlu jos jedan Ultimatespeed punjac, samo sto je bio crn i bese nije bio za motor, tj. nije puni slabijom amperazom. Mozda si ti kupio taj, a ne ovaj crveni.
  12. To je ovo cudo. Vec sam ga spomenuo u postu gore, Kaoko Throttle Lock. Ja kada sam se zanimao oko svih ovih spravica, nisam uspevao da ga nadjem ovde, niti da nadjem nacin da mi donesu, pa sam uzeo ovo sa Alija, mada mi Kaoko najkulturnije izgleda od svega na sta sam naisao.
  13. To vec ne bih znao, morao bi da nadjes nekoga ko se bavi tom problematikom, ja mogu samo ovoliko da pomognem, iz prve ruke i iz iskustva sa tom spravom. Vidi jos po netu, Kaoko Throttle Lock, mada je isti princip fizickog zakljucavanja gasa kao i ova moja sprava, koliko znam solidno kosta i pitanje da li ima kod nas. P.S. Evo i klipa koji objasnjava tu moju spravu kako radi.
  14. Cisto da pojasnimo, taj "tempomat" sto prodaje Dusan iz Rume je onaj oslonac za ruku sto se kaci na rucicu gasa i prakticno samo pruza potporu ka korenu dlana, ne zakljucava u jedan polozaj rucicu gasa. Ovo sto sam ja naveo je sprava koja se montira na rucicu gasa, odvijes gas do neke brzine, a onda dok drzis nepomicno rucicu gasa, ovu spravu gurnes ka napred sve do kraja, tako da legne na rucicu kocnice, u koju se i upre i ne dozvoljva rucici gasa da se vrati u pocetni polozaj vec tako drzi nategnutu sajlu za gas i motor prakticno sam ide, nesto kao sto bi i tempomat radio. Mozes slobodno da pustis gas, motor ce ici sam jer je nategnuta sajla. E sad, mana pored ovih koj sam vec naveo, je i to sto preko gasa ova sprava drzi obrtaje, tako da kada naidjes na brdo, agregat ostane u tim obrtajima, ali se brzina smanjuje zbog napora i uzbrdice. Konkretno tempomati kod automobila i motora koji su fabricki izvedeni, drze odredjenu brzinu, pa tako na usponu i pri naporu povecavaju broj obrtaja da bi odrzali brzinu. Inace, definitivno je ova sprava, ili bilo koji drugi aftermarket tempomat, iskljucivo za otvoren i prav put, tipa autoput, nikako za magistralu, krivine, seoske puteve i ostale. Ja ovo moje cude genralno izbegavam osim kada moram autoputem, pa provedem ceo dan na motoru, stavim, nastelujem, pa mogu povremeno i da pomerim desnu ruku sa gasa tako da ne zamaram rame i ruku. Za razliku od pravih tempomata, s obzirom da je ovo cudo prakticno poluga koja nategne rucicu gasa, ne reaguje na kvacilo, kocinu i nema dugmeta koje ce da ga iskljuci, osim da se fizicki vrati u pocetnu poziciju i tako oslobodi rucica i sama sajla gasa. Iz ovog razloga, makar meni, nije bas uvek sve jedno kada ga koristim i koncentracija mi je na njemu sve vreme voznje.
  15. Ima ovakve varijante. Ja sam uzeo sa Alija dok nisu krenuli sa dranjem za shipping. Ovaj "tempomat" se kaci na rucicu gasa, navrnes gas do zeljene brzine, pa njime zaglavis gas tako sto tempomat stegne rucicu gasa, a vrhom se upre u rucicu kocnice i drzi gas u jednom polozaju (nadam se da razumes). Koristim ga samo za autoput gde je duga i dosadna voznja, ovako za magistralu, krivine i sve ostale puteve nema nekog smisla koristiti ga. Mana mu je sto "oduzima" deo rucice gde stoji, pa ne mozes lepo celom sakom da drzis gas kad zatreba i to sto u toku voznje moras povremeno da ga dostelujes da bolje drzi. Ja sam ga uzeo primarno da bih odmarao desnu ruku u toku voznje. Universal Motorcycle Cruise Control Throttle Lock Assist Aluminum Wrist Grip Lock Clip Silicone Ring Throttle Control System| | - AliExpress WWW.ALIEXPRESS.COM Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com
  16. Covek je obrnuo igricu! Treba iseci printscreen iz klipa i njegovu sliku staviti u recnike svih jezika, za reci divljak, imbecil, bahatost, kreten... Da nisam video ovaj klip, ne bih verovao! Kad se ovaj penje na sam vrh pored ovilko ljudi uz samu liticu, sta li tek radi po gradu i po ulicama...!?
  17. Meni se cini da je to za Nonfango, italijanski koferi bese. Koliko se secam, za njih je kacenje kao monokey ali uze od klasicnog monokeya kao sto su Givi i Kappa. Probaj da nadjes dimenzije ploca za njih pa uporedi.
  18. Imas temu bas oko pitanja narucivanja iz Louisa: https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/50690-roba-iz-luisa/#comments Ima i nekih koji rade bas narucivanje: Akos - senta 0631012879 Sekula 0649334444 - za njega koliko vidim stoji da ne radi u poslednje vreme. Moto centar Gajic 063/666334 iz Krusevca - Sa ovim likom sam ja licno saradjivao, narucio mu i poslao mi na kucu, ja samo platio. Svi oni imaju neke varijante kada kupe robu, sad da li je na akciji ili nije, da li vracaju pdv ili sta vec, pa na to da li ce da ti obracunaju i procenat koji uzimaju ili nece... Najbolje, pozoves, pitas sta kako, dogovoris, narucis.
  19. Visine sedista nekih modela, ovako na brzinu, na kojima bi verujem mogao da se smestis. Po sajtu motorcyclespecs.co.za: Honda Africa Twin XRV 750 - 860mm; po meni odlican ali precenjen motor koga je pregazilo vreme ali traze ogromne pare za njega. Yamaha TDM 900 - 825mm; kazu da hoce da potrosi ulje kada se vrti u visim obrtajima, generealno super motor. Suzuki V STROM 650 - 820mm; klasika za svakog stroma, problem su magnet i namotaji, ostalo odlicno. Kawasaki versys 650 - 840mm; ne znam nista o njemu. Yamaha xt660r - 865mm; ne znam nista o njemu. Transalp 650 - 843mm; TA 700 je manji od 650. S obzirom da vozim TA 650, mogao bih svasta da kazem, generalno nema mana. Za detaljne informacije pretrazi forum i net, vec je mnogo toga receno o svim ovim modelima. Sa svim ovim motorima bi se uklopio u svoj budzet i svi oni bi mogli da ti posluze za prvi motor i da se ucis na bilo kom od njih. Ja bih na tvom mestu gledao i samu sirinu sedista. Iako je polozaj sedenja isti izmedju dva motora, obicno za krakate vazi da se lepse smeste na motorima koji imaju sira sedista.
  20. Za pocetak bih ti predlozio da bacis pogled ovde, na ovaj sajt. https://cycle-ergo.com/ Imas razne motore, podesis svoju visinu, pa onda vidis odokativno kako bi izgledalo da sednes na neki konkretan motor. Za prvi motor, moj ti je savet, s obzirom na tvojih 196cm visine, da ipak gledas nesto gabaritnije. Pominju se ovde i fz6s i z750 i ostali i u principu sve su to odlicni motori, ali su "mali" za tebe, ali osnovno bi trebalo da bude da ti mozes da se smestis lepo na motoru i da ti bude udobno, da te kasnije ne bole ledja, ruke, zglobovi... Sad, da li ce da bude redni 2,3,4 cilindra, ili neka V masina, ili ce da ima 50 ili 150 konja, to ces vec vremenom da skontas i sam sta ti odgovara, pa ces i da menjas motore u skladu sa tim. Ja koliko vidim tebi bi bila najveca prepreka tvoja visina, tako da bih ti predlozi recimo: - Transalp 650, visi i gabaritniji od TA 700 (nije da ga preporucujem zato sto ga i ja vozim); - V strom 650; - Stara Afrika, mada je precenjena; - Neki GS, funduro, GS800 (veca nabavna cena)...; - ... Potapanje gasa do kraja, nenamerno dizanje na zadnji zato sto je jak motor, ili bilo sta drugo, to nemoj toliko da te brine, jer ce svaki motor da ide onoliko koliko mu ti dozvolis, tj. u sakladu sa tvojim pozitivniim strahom i kocnicom u glavi. Pada se i gine se i sa 50ccm i sa 125ccm i sa 1200cm. PS. Kao sto rece zika56, tu ste negde sa visinom, pa ja verujem da bi se sasvim lepo spakovao na TA, a motor sam je mrcina koja trpi sve i prasta greske, sa solidnom snagom i lepom voznjom za po gradu, ali i za otvoreni put, jedino sto ne voli brzine preko 120-130km/h.
  21. Padne kisa, otopi ti kacigu, omaknes se na belu liniju, padnes i eto belaja. Jos kad se pridignes sa rastopljenim kartonskim trakama koje ti vise sa glave.... Onda te pitaju, jel' ti to vozis bajs, ili su to neki novi vikleri za sredjivanje frizure po kisi?
  22. Nije danas, ali je ovih dana: 1. zamena plocica, sva tri diska - EBC FA185TT i FA140 Osetno bolje kocenje u odnosu na stare plocice. 2. zamena ulja za kocnice Motul; Doziranje kocnice sa novim uljem - nova dimenzija. 3. fensi smensi sijalica - Osram Night braker laser. Nisam imao prilike po mraku jos uvek da je probam, mada po danu sam primetio da vise sija.
  23. Prosle godine sam zvao Ivana da mi uradi vizir. Culi se, te danas, te sutra, te na odmoru sam, zovi od ponedeljka... Pozovem kasnije, pusti mi slike kakve sve varijante pravi, ma sve moze, ali kaze kako ne moze bez motora, mora motor da bude kod njega. Nista pozdravim ga i gotovo. Krene ova korona, rekoh ajd da probam opet, javi se covek, opet cela prica, posalje mi slike, ja izaberem i kaze gotovo ti za dva dana i saljem ti. Pitam jel treba motor, kaze ma jok, sta ce mi...! Jos mi se javio i slao slike kad je bio da pusti posiljku, da vidim kako je guzva i da ne mislim da je on kriv ako zakasni... Stigao vizir, sve tip top, kako i dogovoreno. Elem, njegov vizir je upola para bio nego neki brendiran i jes da je covek tezak kao zemlja, ali kome nije frka savetujem da ga istrpi i da saceka, s obzirom na cenu/kvalitet njegovog vizira. Nolanka - Probaj posle nekog vremena opet, moze sasvim lako da se desi da ce da ti uradi. Covek krivo nasadjen, pa kako ga ubodes, izgleda da nekad hoce da radi, a nekad ne.
  24. TAZZ Imas li kakav broj telefona, kontakt, ili sta vec, da prosledim drugaru pa nek se on cuje direktno i nek dogovara? Moze i privatna poruka, ako je problem javno. Pozdrav.
  25. Pozdrav, nisam stromista, ja sam u drugom klanu ovih sto jasu TA. Elem, pitao bih za drugara koji nije na forumu, a vozi stroma 1000ccm 2003 godiste. Ima li kakve pomoci i eventualno gde bi moglo da se uradi ponovno namotavanje statora? Kako kaze, izgorela mu je jedna spulna. On bi polovno, a koliko sam ja mogao da nadjem ovde kod vas stromdzija, vidim da je cest problem na hiljadarci i da vi negde uspesno radite namotaje. Videh da radi neki Mare u Kaluđerici, ili mozda nekog drugog ako znate da je provereno i da to radi da valja. Pozdrav.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja