Jump to content

Moto Zajednica

candromero

Članovi
  • Broj tema i poruka

    53
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: candromero

  1. BMW daje 3 godine garancije za nove motocikle kupljene od maja 2019. godine, ali ne treba brinuti za ovjes. Isti za XR radi njemacki SACHS i vrlo je kvalitetan. Osim toga, ukoliko se i pokvari, na ebayu su ti amortizeri prilicno jeftini, mogu se kupiti vec od 100 eura.
  2. Ne izbjegavati nista, samo full oprema: Dynamic i Touring paket i gas!
  3. Kolege, na prodaju vrlo povoljno: Bočni koferi Hepco & Becker Junior (po 40 litara) s nosačima za Yamaha Tracer 900 (2015-2017). Posebno su dobri jer ne prelaze širinu upravljača, tako da nema problema u gradskoj vožnji.. Zainteresovani se mogu javiti u inbox.
  4. @Marko tracer Ja posjedujem 2016. Oba felera su rijesena vec 2016.
  5. Na Tracer 2016. je vec postavljen aluminijski amortizer i redizajnirane plastike repa, a nosace upravljaca moze provjeriti po broju sasije (besplatna je zamjena). Toplo preporucujem da se to provjeri, jer nije problem u koroziranju, vec u mogucnosti odvijanja navedenih sarafa (brezona), sto moze prouzrociti da se upravljac odvoji od gornjeg trokuta..
  6. @filipfg Vidio sam na forumu sliku s dva XR-a (u Bg), tako da nismo bez glasa
  7. Pozdrav za vlasnike i ljubitelje XR-a. Nedavno sam ga kupio i mogu reci samo da je sjajan motocikl. Istina, vozio sam ga svega 20ak kilometara, ali je i to dovoljno za ovakvu konstataciju. Elektronski ovjes i pomoc pri izmjeni brzina je savrseno uradjena, a o snazi ne treba previse govoriti, ipak je rijec o superbike agregatu. Nadam se da bi tema o XR-u mogla zazivjeti na forumu, poput tema o drugim dobrim motociklima.
  8. Hvala drugari! Ide Tracer na Pik, naravno
  9. Samo rokaj brate a sam prestao ulagati u Tracera, stigao novi ljubimac
  10. Koliko se sjecam, na metalnom dijelu izmedju dva sjedista.
  11. Dragi Traceraši, došlo vrijeme za kupovinu novog motocikla, pa sam odlučio rasprodati dodatnu opremu: - Ovjes (opruge i zadnji amortizer) - Ohlins stabilizator upravljača s nosačem za Tracera - originalne grijane ručke - comfort sjedište (by Bojan) - Powerbronze kljun - Puig touring vjetrobran (light smoke) + Blueberry navigacija s nosačem - nosač za topcase, kofer Hepco&Becker (30 l) s pločom - možda će uskoro biti na prodaju i set Hepco&Becker kofera (topcase 52l, bočni po 40l s nosačima) Potencijalni kupci neka se obrate u inbox. Da vam Traceri donesu još mnogo sretnih trenutaka!
  12. Za instrukcije na youtube ili google upišeš "static sag setup" i izbacit će mnogobrojne ponude. Na stranici www.racetech.com imaš podatke o ovjesu za sve motore, uključujući i Tracera. Tu možeš naći željene spring rates. Static sag je vrlo jednostavno podesiti. Potreban ti je jedan (idealno dva) prijatelj da pomogne pri mjerenju. Za cestovne motore statičko vješanje je 25-30mm naprijed i oko 25mm natrag, ovisno o hodu vilice i amortizera. Preciznije je računanje s postotcima; kažu da ide 25-30% ukupnog hoda. Ipak, postoje određene varijacije, a o tome možeš čitati na brojnim web stranicama. Uglavnom, Tracer naprijed ima malo duži hod, te je static sag sasvim ok na 35mm (vrlo teško dobiti s originalnim oprugama i tvojom tjelesnom težinom zbog premekanih i progresivnih opruga). Računa se na sljedeći način: Dok je motor na centralnoj nogari, opteretiš stražnji dio tako da vilica ostane slobodna - da se istegne do kraja. Tu praviš prvo mjerenje. Mjeri se onaj kromirani dio na vilici, dakle od čistača do aluminijskog dijela na kojem je pričvršćena osovina (ako se ne varam, na Traceru je nešto ispod 140mm). Zatim vozač, u punoj opremi, ali bez kofera i dodatne opreme, sjeda na motor. Prijatelj ponovo mjeri (ovdje je dobro da imaš i trećeg pomagača koji će držati motor stabilnim dok sjediš, ali se može izvesti i tako da mjeriš blizu nekog oslonca pomoću kojeg će vozač držati motor stabilnim). Drug mjeru oduzmeš od prve i to ti je static sag. Kad je static sag pravilno naštiman, ovjes će pružiti najbolje što može. Stražnji sag se štima na isti način, s tim da se ne mjeri na amortizeru (jer je skoro nemoguće zbog opruge), već od centra osovine i referentne tačke na repu (bilo koje mjesto koje nađeš na vertikalnoj liniji u odnosu na osovinu). Problem sa originalnim amortizerom je što on nema štelovanje compression dampinga, a default je premekano postavljen (zaboravio sam cifre), te lako propada pri opterećenju, posebno ako natovariš motor kao što je napomenuo Stefan. Zato je potrebno promijeniti amortizer. Ja sam, po uzoru na ljude iz svijeta koji su stručnjaci za ovjes odlični KYB amortizer s ZX10R-a (bila je rasprava o tome i na ovom forumu, pa se nismo najbolje razumjeli ) koji omogućava štelovanje compression dampinga na dva nivoa (high speed i low speed) i naravno rebound. Ispravan i pravilno napunjen KYB amortizer je čudo, s tim da mu je opruga prilično mekana (9.1kg/mm - Tracerova originalna je 100kg/mm i onda je idealna za tjelesnu težinu od stotinjak kg), pa nije loše ugraditi snažniju. Ipak, bilo kakva da je stražnja opruga, taj amortizer će raditi mnogo bolje od originalnog). Ja sam postavio oprugu od ZX6R (9,7kg/mm) i dobio sjajne rezultate. PS: Napravio sam nitrogen needle koja služi za punjenje ZX10R amortizera i rado ću je posuditi svim forumašima kojima bude trebala.
  13. @DjoleLO Nisam stigao da napisem sire obrazlozenje; uglavnom, 9N/mm Ohlins ce biti idealan za tvoju tezinu. Radi se o linearnin oprugama koje, za razliku od progresivnih Tracerovih, su prilicno tvrde na sitnin neravninama. Zato je bolje budu malo mekse. 5W ulje je idealno za njih (ja sam probao s 2.5W Motulom, ali je s 5W puno bolje). Interesantno, Tracerov OEM valving na testovima se pokazao sasvim pristojan, tako da ces na prvoj voznji osjetit ogromno zadovoljstvo Samo fino nastimaj static sag (imas instrukcije na netu) i gas! Zivio!
  14. @DjoleLO Slobodno uzmi 9N/mm i preporuceno ulje.
  15. Shoei Neotec / Neotec II. Sjajne kacige.
  16. Nažalost, ne. Da bi se u potpunosti sredio wobbling, mora se srediti kompletan ovjes, a najprije zadnji amortizer. Stabilizator upravljača (ne znam kakav će efekt imati ovaj "Savage" - pretpostavljam da je kineski) je super dodatak, mozda umanji opasnost kad se desi wobbling, ali ga nece prevenirati.
  17. U Hrvatskoj koštaju nešto manje od 40 eura.
  18. @Stefan Lone Wolf Imas ove torbe za nosace kofera (Kappa LH203R) Kappa LH203R MAHMOTO.HR
  19. Kolega, jesi li razmisljao o Pirelli Angel GT? Sjajna road guma (sa iznimnim sportskim karakteristikama). Prvih 10.000 km jednako dobro drzi, a uz malo blazu voznju zadnja guma izdrzi preko 15.000. Metzeler Roadtec Z8 su takodjer super gume, ali su i cijenom vrlo blizu Pirellija (inace je Pirelli postao vlasnik Metzelera). Ja sam na Angelima presao vec 50ak hiljada km i namjeravao sam probati Roadtec 01, ali ako je stvarno tako bucna guma, dobro cu razmisliti prije kupovine..
  20. Pozdrav za tracerase s plavog Jadrana! Yama prevalila 40 Kkm. Bilans: redovni servisi, promijenjena sajla kvacila na 17.000 km, promijenjeni odbojnici na korpi kvacila na 38.000 km. Idemo dalje
  21. Pirelli Angel GT ili Metzeler Roadtec
  22. Kod mene je na prvim gunama nakon 9.000 km poceo isto radit kad pustim rucke. Isprva sam mislio da je felga izgubila balans, ali montiranjem novih guma (kod mene je Pirelli Angel GT), to je prestalo. Naravno, nakon sto sam sredio ovjes i postavio stabilizator upravljaca, vise se nije pojavilo. Vozio sam satima u Njemackoj na brzinama vecim od 170 km/h i sve je bilo ok.
  23. Na kojim gumama vozis? Dunlopke D-222 su ocajne; mnogo manje leluja na boljim gumama. A da bi u potpunosti rijesio problem, potreban je upgrade ovjesa, najprije zadnjeg amortizera.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja