Jump to content

Moto Zajednica

Sevast

Članovi
  • Broj tema i poruka

    32
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: Sevast

  1. Hah, i ja zaboravio na ovaj post. Hvala na odgovoru svakako! Evo vozim 535 od tad, veoma sam zadovoljan. Bilo je par manjih kvarova, ali ništa strašno za motor 27 godina star. Imao sam do skora solidno velik vetrobran i valjalo je, značilo je puno zimi. Jedino mi je imao na moju visinu (185cm) pa sad gledam da pređem na npr Kawasaki w800 ili zephyr.
  2. Vozim viraga 535 već dve godine. "Vragom" sam oduševljen. Balansiran je i odmeren. Meni sa 1.86 visine (gornja granica za ovaj motor) je i udoban. Da ne kažem da je "eye catcher" tj lep. Shadow je drugačiji tip kruzera, kako ja to zovem teži (virago laki kruzer). Masivniji je, sigurno udobniji i čini mi se stabilnijim. Nekako me podseća na v-star i roadstar. Virago je za dinamičniju vožnju. Al svakako nema greške da uzmete bilo koji od ta dva. Svodi se na ukus.
  3. Sa motorima je sve stvar ukusa i ličnog doživljaja. Već spomenuto da svako drugačije dotera svoj motor, ima drugačiju garderobu i stil. Al za kolena, iskreno nisu mi štrčala gore, imam 1.86m i bilo mi je skroz ok.
  4. Pozdrav društvo! Danas sam prvi put vozio HD, na demo vožnji koja je ovde bila spomenuta. (Osvrnuću se kasnije) Ova priča koje za HD ko je protiv i zašto je višeslojna. Meni je ceo život prva asocijacija na motor kruzer, odnosno ono što je Harli izumeo u započeo. Meni su kruzeri oduvek bili lepi, deluju moćno sa dvesta i kusur kila metala itd.. i ja sam imao odbojnost prema HD, tražio sam gde da ga diskreditujem, i vlasnike HD. A zaboravljam da mi je Iron 883 dream bike, I da Sam zbog njega uzeo viraga. Da zbog njega Yamaha i Honda prave ono što prave, rade ono što rade. I eto danas sam seo na iron883, i vozio pola sata. Osećaj na harliju, ne zato što znam da je to Harli (ne patim od pomodarstva i statusnih simbola) nego zaista osećaj koji sam imao na toj mašini jeste nešto posebno. Položaj sedenja, koji je iznenađujuće udoban a pak agresivan! Način na koji prima gas, da taj tuč od metala očas posla stigne do brzina preko 100kmh sa svojim potato pokličem. Motor je sirov, jak, grub, drzak, nije toliki Vau kao što sam mislio ali je nešto posebno što sam doživeo. Šta pokušavam da kažem? Pitam se i ja ceo dan. Toliko se osećam zatrovanim svojim predrasudama prema HD, predrasudama društva da je to za zubare i advokate, statusni simbol i ništa više. Pa i BMW može lako to da bude. Da jamahe idu na kraju kolone kako bi kupile delove koje padaju sa harlija. Pa se razmišljam da li je to zapravo zavist, srdžba i oholost. Dobro, ima modela koji koštaju boga oca. Ima modela koji koštaju koliko i Yamaha. Šta je Harli? Harli je kad mi kažu: super ti je Harli Dejvidson, ili nisam znao da voziš harlija! - a ja kažem: ne, ovo je Yamaha virago 535. - aaaa, kul. Obožavam viraga, nikad ga prodati neću, cenim ga čak i više posle vožnje irona 883 danas, ali osećam leptiriće u stomaku od tog sirovog i kontrolisanog osećaja, paradoksalno udobnog i opakog.
  5. @Borzegi o slazem se sa predlogom rute na Rudnik! Taj deo sumadije je prelep, volim iz Bg preko kosmaja starim putem i vencana dodjem do darosave. Tim putem koji si predlozio moze sa rudnika da se nastavi ka cacku?
  6. Mislim da je nasigurnija varijanta da odneseš motor kod majstora. Sigurno će bolje znati, a sa druge strane uvek je bolje videti problem i motor uživo. Možda postoji neka sitnica koju si prevideo itd koju on neće. Nađi na netu (ili na ovom forumu čak) Owners manual i Workshop manual, tu je opisano sve vezano za održavanje i većinu popravki na motoru.
  7. @JankoS Ćao druže! Ja imam Viraga 535 95 godište. Prvo motor je keva Jedna od stvari koje su mi bile ohrabrujuće kod Viraga jeste što je jednostavna i mnogo dobra mašina, nema šta da se pokvari naročito (osim reglera, to im je slaba strana). Prema slikama mi deluje da je u top stanu, osim što dugo nije paljen. Kao što su rekle kolege pre, menjaj filtere i ulje. Što je sigurno, sigurno je Pade mi na pamet još jedna stvar koja kod Viraga (nije mana) može da se desi. Kad dugo stoji, ulje hoće da uđe u anlaser i da natopi namotaje. Ja sam imao taj problem kad sam uzeo svoj, koji je stajao neko vreme. Tako da ako neće da upali nakon što si mu sve prethodno zamenio, očistio itd. proveri namotaje. Uvek predlažem ljudima i sam se držim toga, da ozbiljne stvari, popravke ili ovakve neke operacije rade kod nekog majstora. NJemu je ipak zanat da zna te svari, zna cake, neće prevideti neku sitnicu koja se može ispostaviti da je bitna. Javi mi se kad položiš, ortak i ja (obojca vozimo Vragove) tražimo nekoga da se voza sa nama naokolo, banda vragova, ako si raspoložen.
  8. Tako je, ovo jesu slike sa Goca. Ne moze da se promasi, put koji vodi iz Vrnjacke banje izlazi maltene direktno na ski stazu. Tu je kafana “horizonti” ako se secam imena dobro i ski staza. Malo gore je lovacki dom. Odatle imas znakove gde je sta i gde god da odes nailazis na divote.
  9. E jedva cekam prolece da ozeleni priroda da se pustim u duge voznje sporednim putevima
  10. Znam da im je to slaba tacka. Proverio sam odmah regler, akumulator i anlaser. Jedino je na anlaseru bio jedan navoj da se sredi. Inace sve ostalo top. :) @rik hvala :) @demro znaci virago serije su sigurica :) koji coper od tih 7 ti se najvise svideo?
  11. Virago je fenomenalan. Preporucio bih ga svakome. Najdalje sam isao sa njime do Novog sada. Grabi bez problema. Upoznao sam nekoliko starijih bajkera koji su se navozali na raznim masinama. I dosta njih u jednom trenutku sa velikih motora (oko 1000cc) predje na viraga 250. Bas iz tog razloga zelim da negujem mog kako treba i da mu ne skratim zivotni vek.
  12. Hvala vam na odgovorima. Imao sam srece sa kupovinom motora. U fenomenalnom je stanju, zahvaljujuci prethodnom vlasniku koji je zaista lepo brinuo o masini. Tako da mi je zelja da tako i ostane. Sad za sledecu sezonu nove gume i na duze voznje.
  13. Pozdrav kolege! na prolece sam kupio svoj prvi ozbiljan motor, iz naslova vec ocigledan Virago 535. Do tad sam vozio 2t Cagivu roadster 125cc. Vragom (viragom) sam odusevljen! Vozio sam se posteno tokom sezone, a i sad. Ono sto me zanima sad jeste: 1) koje gume bi bile idealne za njega? Svakako cu uzeti nove iz radnje. Volim serpentine i voznje kroz Sumadiju, tako da bi mi trebale neke gume koje su dobre za takve krivine. Takodje nije mi strano da vozim i dok pada kisa, te mi sa te strane trebaju neke koje bi i sa te strane bile pouzdane. 2) stavio sam ove godine novo ulje 10w30. Po owner manual kaze da moze i 10w30 i 20w40. Da li postoji rizik ili moguci problem od voznje sa retkim uljem zimi? Znam da postoji razlika po optimalnoj temperaturi izmedju ta dva ulja, ali u praksi je drugacije? 3) koje su realne dugacke ture koje Virago 535 moze da izvede? Znam da su ljudi isli na more i sa 50 i 150cc. Koliki je napor za masinu od 535cc dnevna voznja od 400km? Ne bih voleo da mu skracujem zivotni vek. Hvala u napred! i izvinite ako su ovo tupava pitanja, al radije bih sad ispao glup nego posle sa losim gumama ili izlapelom masinom
  14. Vec neko vreme hocu da se pohvalim i podelim sa vama moj kratak izlet. Tj nazovi “Hodocasce” (bio sam lenj i stalno odlagao post) isao sam sa devojcicom iz Beograda preko Sopota i Kosmaja za Orasac. Nismo isli do Orasca magistralnim putem od Mladenovca, nego seoskim sporednim putevima zapadno od magistrale preko venaca brda koji se prostiru od Kosmaja juzno do Arandjelovca. Pogled je nestvaran. Za divno cudo, asfalt je bio skroz nov. A putevi prazni. Nocili smo i vecerali u Karadjordjevim vajatima (svaka preporuka za mesto). I ujutro se odvezli do Topole i Oplenca. Povratak kuci preko Vencana, Barajeva i Ibarske magistrale.
  15. Bilo gde samo da je asfalt i da do cilja imas 30tak km. To je bas lagana voznja a taman da se ne izmoris. Ja sam npr iz Beograda prvu “ozbiljnu” voznju imao do Kosmaja. Blizu a ne predaleko. Ko nema iskustva sa voznjom van grada po krivudavim putevima se brze umori, pada koncentracija zbog novog nacina voznje i ucenja voznje po takvim putevima. A to se posle par voznji nauci i ne bude problem. Samo lagano i bez zurbe. Uzitak je u putovanju a ne u cilju (osim ako se ne vozis kod devojke)
  16. ima na polovni automobili pod sekcijom delovi i oprema havarisanih viraga. mislim da sam video skoro neke 125ce sa tim nosacima.
  17. Mog mladjeg kuma kad je vozio bez dozvole lokalni saobracajac samarao (poznaje ga) umesto roditeljima da izbija soma evra iz dzepa. Na kraju dozlogrdili mu samari pa polozio.
  18. Karma za markesa he had it comming al alal vera nije pustao motor uopste
  19. Sta cenite? Koji ce biti prva cetvorica? Dovi, rosi, markes, zarco? Tesko predvideti ali da vidimo
  20. Jest da je hladna tema ali moram da pitam. Da nisu mozda vozili BMW motore? I bili u grupi sa jos dvoje troje?
  21. Akonto oduzimanja prednosti i izlazenja pred motor/kola. Vecina vozaca kada se ukljucuje na put i vidi da mu nesto ide u susret (ne samo motor) predpostavlja da se ovaj krece propisanom brzinom, i shodno tome pravi procenu da li ce moci da se ukljuci dok ovaj ne stigne. Ako se nadolazeci automobil ili motor krece preko ogranicenja procena nece biti dobra i nastaje belaj. Naravno postoje moroni koji ni to ne rade ali realno manje ih je od drugih. Takodje opasna situacija jeste preticanje pre raskrsnice ili ukljucenja, tad sto je neko rekao nastaje maska - nakon preticanja kad se vraca motorista u traku vrati se direktno u sveze ukljuceni automobil i WTF situacije. Ili ako se ukljuceni automobil nadje u suprotnoj traci dodje do OMFG situacije lica u lice. Kad se na vec prekoracenu brzinu i losu procenu pridoda i vec spomenuta opticka varka, you get the picture.
  22. Pozdrav! nisam pisao ranije na ovoj temi al da ostavim par svojih utisaka. Iz nekog mog zapazanja i razgovora sa drugim bajkerima sam dosao do par zakljucaka: -najveci broj udesa kao svoje ucesnike ima vozace skutera i sportskih motora. -sto se skutera tice, mali tocak noge u sredini ergo losa ravnoteza i lakse se pada i teze izvlaci iz guste situacije u koju se jos lakse ulazi -veliki broj vozaca koji stradaju ili nagrabuse su mladi vozaci (me included) na jakim masinama ili bez dovoljno svesti. “Takve stvari se uvek desavaju drugima ja dam glavi lik svog filma i neunistiv sam” -opet nedovoljno iskustvo u saobracaju, npr ako neiskusan vozac motora ima dosta iskustva u kolima, znace kako vozac automobila razmislja i znace da predvidi i proceni situaciju bolje nego da je samo vozio motor. -sto za neiskusne i iskusne, jaka masina i brzina povuku, padne paznja i najboljem od nas se desi greska. Ponekad se na zalost samo jednom gresi. Ako se to desi pri brzini od npr 60kmh a ne pri 120+kmh bolja je situacija. Kao sto je neko gore rekao postoje brzine pri kojima nema veze da li imas opremu. Na zalost tad oprema moze da posluzi samo da patolog ima laksi posao i da telo ostane kolko tolko u komadu - pored afiniteta prema kruzerima i coperima koji gajim, satram ih za bezbednije motore s obzirom na to da nisam video da je neko teze bio povredjen ili nastradao na istom (mozda gresim) najbitnije je razmisljati i otvoriti oci
  23. @kokule darko ti li si? meni je ovo super ideja. Kratki izleti i neko druzenje deljenje iskustva i prica u nekoj kafani na putu. Imao sam slican predlog ranije ali vise usmeren na edukativni karakter zbog mladjih kolega. Moze u ovoj temi pored drugih da se prave dogovori. Cak neke teme koje vec dugo postoje su malo i konfuzne i skrenu na nesto trece. Ali nista strasno
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja