Jump to content

Moto Zajednica

rodic_ru

Članovi
  • Broj tema i poruka

    91
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: rodic_ru

  1. 1 hour ago, Luka9905 said:

    Vidim da se pisalo o ceni prve generacije, ona jeste kod nas u rasponu od 1500 do 2000e, ali mislim da će ta cena uskoro da ide gore. 

     

    Sve je poskupelo i kupovna moć je sve slabija. U skladu sa tim, motor od 1600e se danas mnogo lakše priušti nego pre 4 godine, a pričamo o istoj ceni. Pogledajmo samo cene ostalih motora, sve je otišlo u nebesa, skuplji su motori danas nego kada su kupljeni novi, i sve će se više ljudi okretati jeftinijim motorima, i u skladu sa tim će cena ići gore. Eno CBF, idu i do 4.000e modeli ispod 2010. godine, pa gde to ima smisla...

     

    Dalje, ja sam jedno vreme hteo da uvezem SV-a, da kupim nešto provereno i da proberem preko. Pa SV je u Evropi preko 2000e, ako gledamo korektne primerke. Ako hoćeš provereno dobar, odličan, traže i do 2.500e. Svaki ispod 2000e ima prijavljen problem. Najčešće piše samo da neće da upali i da motor stoji poslednjih nekoliko godina. 

     

    Ovi naši što uvoze, pogotovu Ruma, dovoze motore za delove, plaćene tamo po 500, 600e, srede ga koliko da upali i prodaju kao motor u fantastičnom stanju. Bio je na oglasima jedan plavi kog sam pronašao među slikama drugog prodavca koji prodaje delove. Zamalo da odem baš tog da gledam.

     

    Svakako, cena mislim da neće ići nikada više dole, i ako se nastavi ovaj trend da kilogram pomorandži košta 350 dinara, sigurno će ići samo na gore. 

     

    Ja sam zaljubljen u svog SV-a, i prosto ne mogu da verujem šta sam sebi kupio za danas realno smešan iznos. 

     

    Super je tema, vidim da su svi zaljubljenici, i rekao bih da je jedna od aktivnijih na forumu. 

    Taj plavi SV je uvežen iz Slovenije u odličnom stanju i zato nije rasturan u delove. Ja sam ga kupio i kod mene je bio 7 godina, prošle godine sam ga prodao. Slike nisu izbrisane 8 godina, jer se verovatno oglasi automatski ažuriraju. 🙃

  2. I mene je brzinomer počeo da zeza, u toku vožnje kazaljka počne da skače gore-dole i ubrzo padne na nulu. Gde nabaviti drugi pinjon, ako je do njega problem? Nov ili polovan ?

  3. Bio sam do prodavnice, tamo kažu da ne puni kako treba. Kada su svetla ugašena napon je 13,9 a kad se upale svetla pada na 12,8. Otišao sam do majstora, on prikačio isto i kaže ne valja regler. Videćemo šta će uraditi.

  4. Kolege pomagajte. :) Pre tri meseca stavljen nov akumulator, provereno punjenje, kažu sve je ok. Tako je i bilo do subote. Posle završetka manifestacije na sajmu sedam na mašinu, okrećem ključ, pritiskam taster za paljenje, kad ono iznenađenje! Zaverglao par puta i nema više snage. Upalimo na guranje i odvezem se do obližnjeg moto kluba na žurku. Posle žurke ista priča, palimo na guranje i odvozim se kući. Sutradan ga dopunim na pametni punjač i upalim normalno. Za početak idem do prodavnice gde sam uzeo akumulator da provere i njega i punjenje. E sad druga stvar što mene muči je to što prethodnih dana tokom startovanja zagrejane mašine dugo vergla dok ne sastavi. Zbog čega se to dešava i odakle da počnem sa rešavanjem tog problema? Ima li neko predlog ili savet? U pitanju je prva generacija sa karburatorima.

  5. Drugari kaplje mi benzin na spoju rezervoara i vakum pumpe ( valjda se tako naziva, nisam stručan ). Probao sam da dotegnem šrafove ali su već stegnuti jako. Gde bih mogao naći novu gumicu ili šta već ide između ? U pitanju je prva generacija.

    1620294766818.thumb.jpg.c564776b8c2c0b6f41414e61ffcf4f0c.jpg

  6. Ja imam Oxford Quebec pantalone. Jedina dobra stvar je to sto su tople. Oko struka se zatezu samo cicak trakom koja se brzo istrosila i ne drzi uopste - dakle spadaju. Stitnici na kolenima setaju po "metar" levo - desno. Nemaju nikakve luftere. Kisna postava propusta u sedalnom predelu i oko butina... Nisam uopste zadovoljan njima, preporucio bih ti da ih zaobidjes i pogledas neki drugi model. To je neko moje iskustvo. Na kraju bih se slozio sa kolegom sto je napisao post iznad, koliko para toliko muzike.

    • Hvala 1
  7. U takav jedan krater sam ja uleteo i slomio nosac tablice :grr:  Kod Crvenog Cota se izvode radovi pa ima dosta rizle razbacane po putu. Taj deo od Zmajevca pa do Banstola je nov asfalt i super je za voznju. Po meni je bolje ici radnim danima jer tada skoro da i nema saobracaja. Vikendom ima dosta biciklista, znaju da se okrecu na sred puta, a i da stanu u sred krivine kako bi skljocnuli "selfi"...

    • Hvala 1
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja