Jump to content

Moto Zajednica

Midjo

Članovi
 • Broj tema i poruka

  229
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

43 Neutral

O članu Midjo

 • Rank
  Svrati ponekad

Profile Information

 • Lokacija
  BL
 • Motocikl
  Jiajue 50cc 4T

Poslednji posetioci profila

680 profile views
 1. Ja sam na kineskom 50cc (sada 72cc) putovao preko 50 km u jednom smjeru. Lokalni putevi, seoski, zanimljivo, ali mislim da mi treba nešto jače za dalje. Koje je vaše mišljenje, može li se sa 125-150cc proputovati bivša Juga? Ja mislim da može, čak sam čitao da su dvojica klipana sa ovog foruma na 50cc Kinezu išli na more. Pa idu i biciklisti stotine kilometara, sve je to do veličine muda. Ovim skuterom sa 72cc ne bih baš na magistralu jer ne može preko 70 km/h po ravnom (i to jedva). Koja bi bila prava mjera za početnika, 150-250cc za lagano putovanje po okolnim zemljama (tako kontam)? Nisam neko ko voli divljanje i jake motore, čak i 250cc je startnije od maltene bilo kojeg prosječnog auta.
 2. Jesam ja budžio, ali nije 80cc, tako se reklamira, stvarna kubikaža je 72cc, jer je klip od 47mm. Nikakvih problema ni opiljaka nisam imao. Ova kosilica/kosačica je zapuštena, nakon prve zamjene nije godinama mijenjano pa je valjda zato bilo puno opiljaka. Ja sam je uzeo, očistio filter, zamijenio svjećicu, zamijenio ulje, naoštrio nož, radi kao zmaj i sada nema opiljaka. MTD je u pitanju, nije neka kineska. Vjerujem da opiljaka ima i poslije razrade, ali u dosta manjim količinama (morate pažljivo izliti ulje iz posude i dobro se zagledati). Kineski materijali su mekani i vazdušare se lako preforsiraju, ali su i izdržljivi, moj GY6 50cc je prešao 15k, za manje od 3 godine. 10k na 50cc, 5k na 72cc, ali 15k stvarnih kilometara, pošto kilometar-sat laže za 20% (pokazuje 18k). Ja ga samostalno održavam. Održavanje i neforsiranje su ključ uspjeha, vjerujte mi da bih imao muda ići sa njim na put po Evropi koliko ga smatram pouzdanim.
 3. Da budem iskren, ovo iz kosilice za travu kojoj ulje nije mijenjano nekoliko godina. Ali u svakom slučaju se slažem da je bitna česta zamjena ulja na GY6 zbog nedostatka filtera, jer metalnih opiljaka ima manje ili više.
 4. Još jednom da napomenem da je jako bitno često mijenjati ulje na GY6 mašinama. Servisna knjižica kaže na hiljadu, ali može to i na hiljadu i po ili malo više. Zašto tako mali interval - zato što nema klasičnog filtera nego samo mrežica koja hvata eventualne krupne komade nečega. Neće se ulje "razbiti" nakon hiljadu kilometara, ali će biti puno metalnih opiljaka koji uništavaju mašinu. Evo šta je ostalo na dnu posude nakon zamjene ulja kada je malo premašen interval, sve ovo kruži po motoru i oštećuje ga.
 5. Za kinesko-tajvanske GY6 mašine je potpuno nebitno koje ulje sipate. Bitno je samo mijenjati često (na hiljadu i po/dvije hiljade) jer nema filtera za ulje. Ja sipam Modriča Supervisk 15W40 jer je jedno od jeftinijih, a viskozitet odgovara. Nemojte sipati previše rijetko, a ni previše gusto ulje jer stvara nepotreban otpor na uljnoj pumpi. Ja sam odustao od garancije i zvaničnog servisa i samostalno ga održavam. Ventile provjeravam svakih hiljadu/dvije jer mi je sjedište odvijeno i samo ga brava drži (skinuo sam vijke) i lako pristupim poklopcu glave. Poklopac glave odvijek sa 4 vijka i ventile provjerim i naštelujem za bukvalno 4 minute posla. Ali nisam primijetio velika odstupanja, tako da ne moraš brinuti da će se brzo "raštelovati" (ja štelujem usis na 0,08, a izduv na 0,10).
 6. Čuj ne voli 2 cilindra, šta ti dečko radiš..... nema gotivnije kombinacije od toga, da li je BMW boxer, da li je V2 kao kod kruzera, da li je paralelni dvocilindraš, da li je paralelni sa posebnim uglom (Husqvarna Nuda 900R, tu su pod 315 stepeni), svi imaju odličan zvuk, a i obrtni moment za dobro povlačenje. Šalim se, znam da svako ima svoj ukus ali morao sam malo komentarisati.
 7. Falš vazduh može biti tj. šupalj dovod vazduha od karba do motora.
 8. Znam za Helicoil, ali upravo jer mi se ne isplati, a ne bih da ganjam nekoga ko to ima, pomislio sam da je druga mogućnost bolja. Evo našao sam tokara, kaže da može napraviti novi brezon prema uzorku, koji je dole širi, a ja ću proširiti rupu u bloku tj. urezati veći navoj. Neće biti ni skupo, par evra, samo me zanimalo da li je to adekvatno, odnosno pouzdano rješenje? Ima dosta "mesa" sa strane da proširim navoj, samo se nadam da mi taj lik može napraviti odgovarajući brezon.
 9. Za*ebao sam navoje za brezon u bloku na kineskom skuteru (klasični 50cc 4T GY6). Pokušao sam napuniti tečni metalom (epoxy), ali brezon ne drži. Šta je najbolje rješenje, urezati veći navoj u bloku i izraditi kod tokara novi brezon? Postojeći je M7, dakle morao bih bušiti M8 u blok i izraditi brezon koji je na donjem dijelu 8 mm? Da li se to može odraditi? Evo kakvi su postojeći:
 10. Midjo

  Nema varnice CG125

  Ja bih samo da javim da sam konačno riješio problem, pojavila se varnica. Problem je bio jer CDI nije dobijao +12V, žica je bila u prekidu, premostio sam je, sada radi, znači bile su krive instalacije tj. jedna žica. Zapravo nisam ga ni pokušavao popraviti otkako sam pisao na ovoj temi (preko 1 god.), ali sam sada našao vremena i probao iz razonode. Drago mi je što sam uspio jer mi je ovo prvi motor kojeg sam kupio još 2016. god. u lošem stanju za malo para i vozio tek nekoliko sedmica. Onda sam ga zapustio nakon što se pokvario i tek s vremena na vrijeme pokušao popraviti. Dosta sam čitao o tome, održavao svoj novi skuterčić, sticao sve više znanja, pa sam odlučio da opet probam, jer sam mislio da imam šanse. Gledao sam električnu šemu, sve redom provjeravao, vidio odakle CDI dobija struju, multimetrom vidio da je baš tu prekid i to je to. Sada ću da ga sklapam, sređujem u narednom periodu, pa bi to mogao biti fin motor, sviđa mi se što je veliki i odgovara mi jer sam povisok. Ovaj je model, samo druge boje i dosta zapušteniji.
 11. Evo da i ja kažem nešto jer imam iskustva. Kupio sam nov kineski skuterčić 50cc 4T za 700 evra (Banjaluka). Vremenom sam učio o njemu sa YT i malo pomalo ga pojačavao. Imam ga 2 i po godine i prešao sam skoro 14 hiljada! Vozim ga po gradu za sve potrebe, a i međugradski. Postavio sam samostalno kit od 72cc (jeftini, od 25 evra). Postavio sam i variomat većeg promjera (sa AliExpress) za veću max. brzinu, kao i veće dizne i povećan protok vazduha. Ispali se začas na 40 km/h i onda lagano ubrzava do nekih 70 km/h (jbg, težak sam 95 kg). Ovi skuteri imaju mana, plastike, gume, neke nesavršenosti, ali sa malo "čačkanja" se dobije vrlo upotrebljiva mašina. Ja ga samostalno održavam i bitno je često mijenjati ulje i sve redovno provjeravati, GY6 mašine su pouzdane i dobro rade ako ih održavate.
 12. Kakve su Mitas MC18 u dimenziji 3.5-10 za mali kineski skuter? Dosta sam prešao na fabričkim kineskim plastičnim gumama (15000 km) i dobre su po suvom i toplom vremenu, ali katastrofa na mokrom.
 13. Glava bi se trebala mijenjati ako bi se išlo na 81cc ili veću kubikažu, takođe bi trebao i veći karburator i još štošta. E to se već ne isplati, teži klip pravi veći pritisak na klipnjaču i drastično se skraćuje radni vijek mašine. Dakle, postoje klipovi od 44mm (64cc), 47mm (72cc), 50mm (81cc) i 52mm (88cc). Prva dva se jednostavno i jeftino odrade i daju neki napredak. Druga dva skraćuju radni vijek mašine i treba više dijelova, tako da mislim da se ne isplate (iako je poboljšanje dosta veće). I još nešto, ovi kitovi se reklamiraju kao npr 80cc i 100cc, a zapravo su 72cc i 81cc, samo izračunajte zapreminu prema hodu klipa i širini istog. Evo malo teorije, imate još na tom sajtu: http://www.49ccscoot.com/faq/whichkit.html
 14. Ja imam kineski skuter 50cc 4T i lično sam mu uradio kit na 72cc. Kit sam platio 20 evra, klip je 47mm. Dizne sam povećao, povećao protok vazduha i tako dalje. Skuter ide 50% bolje, ubrzava bolje, to se najviše vidi uzbrdo, ali i troši pola litra-litar više. Ne vjerujem da puno oštećuje motor ako pratiš obrtaje (ja imam obrtomjer i izabrao sam rolnice koje vrte do 7500 obrtaja). Ja bih rekao da se to isplati, ako sam radiš, ako znaš šta radiš, ako voliš da čačkaš. Moj skuter sada začas ubrza do 40 km/h i dostiže do 75 km/h na ravnom (prema njegovom satu) i nosi se sa saobraćajem. Ja imam skoro 100 kg. Ali to nije ni blizu 125cc, ovo ti preporučujem samo ako želiš da eksperimentišeš, inače je najbolje ići na veću kubikažu, ako imaš novca. Najbolje da se opismeniš, "ne pišeš" i "ne možeš" se piše odvojeno.
 15. Pa svi 50cc skuteri su mali potrošači, kakvo je to pitanje? Ne možeš očekivati veliku potrošnju i velike varijacije potrošnje kod 50 kubika. Jedino što postoje dvotaktni i četvorotaktni, ovi prvi više troše ali i bolje idu (nadam se da to znaš). Dvotaktni troše 4 ili više litara na 100 km, a četvorotaktni oko 2,5 litra na 100 km. Ja imam četvorotaktnog Kineza i nedavno sam mu povećao kubikažu na 72cc, sada troši 3,4 litra po gradu. Odradio sam još neke modifikacije i ide puno bolje nego na fabričkih 50 kubika. Ove potrošnje mogu biti i manje ako je riječ o modelima sa el. ubrizgavanjem (umjesto karburatora), ali takvi modeli su skupi i neisplativi u slučaju ovakvih malih skuterčića.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja