Jump to content

Moto Zajednica

Gimba

Članovi
  • Broj tema i poruka

    63
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Lokacija
    Kragujevac
  • Motocikl
    Yamaha xtz super tenere 750

Poslednji posetioci profila

265 profile views

Gimba's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

56

Reputacija u zajednici

  1. Gvozdene, ne mora da se peche karbon. Postoje suvi i vlazni karbon. Suvi karbon je onaj koji koriste za F1, za Moto Gp, za sve gde je potrebna vrhunska chvrstoca i veoma mala tezina. Npr.i biciklizam. Za suvi karbon postoji pec koja se zove autoklav i on ima.pritisak od ne znam.koliko bara unutra, da bi sto vise sabila karbon fiber(platno) i epoxi uz kalup, da ne bi bilo vazduha, da ne bude porozan odlivak, da bi bio sto jaci. Taj karbon se zve Prepreg i vec u sebi sadrzi epoxi. Postoji vlazni karbon, tj.izrada. To je obicno karbonsko platno koje se kupuje na metar kvadratni, postoje raslicita pletenja i razlicite gramaze po.kvadratu. Platno se jednostavno spakuje u kalup, nalije epoxijem specijalnim za to, pa se onda ubavi u pvc dzak i izvuce se vazduh vakum pumpom i resto epoxija koj pretekne. Na taj nacim se prave spojleri za automobile, motore, chamce.... Postoji mnogo gotovih kit kompleta takvog karbona i lako.se to.radi ako imas vakum pumpu. Ima dosta tutorijala na youtubu.
  2. Poslusaj me i kad budes radio to, cinkuj ram, cinkuj zadnju viljusku, cinkuje celo vesanje, nozice, copavu...pa sve plastificiraj. Na ramu postoje delovi gde prah za plastifikaciju ne moze da udje i tu ce ti izbijati rdja. Cinkovanje je dzabe a mnogoooo vredi. Produzices vek bas dosta. A prednju vilu ne znam da li da plastificiras jer je lepa aluminijumska, mozes da je poliras a mozes i na eloksazu, to radi dosta firmi i isto je mnogo jeftino, cak rade u raznim bojama. Inace veliki posao, videces, stalno se otvaraju nove stvari, pa daj jos ovo i ono...mada vredi.
  3. Dobar savet,mislio sam ispod shrafova da stavim gumene podloske ali ovo ostalo ne. Videcu da li ima mesta,odlicna ideja.
  4. inace ovaj podrep je od skutera Jet Force Peugeot, slucajno se setim da ga imam u ormanu, stoji vec mnogo god. Sreca
  5. Izlio sam juce prvi rep od kalupa koj sam pravio. Mozete da procenite kako je ispao, jos nije smirglan, kitovan......tako je izvadjen , samo su ivice isecene na grubo. Konstrukciju (nosac) sam napravio, ostalo jos malo sutra da se doradi i nosim na peskarenje, cinkovanje i plastificiranje. Mislim da je dovoljno jaka da moze da nosi kofer. Kroz poliester vire shrafovi na koje cu da kacim plocu koju cu da napravim na cnc-u, vrv 5mm debljine. Matice su M-8, dovoljno je to, mozda i previse. Podigao je vizuelno motor za nekih 10cm i uzi je rep dosta, a ova led shtopaljjka svetli ubija. Jos samo da vidim gde cu i kako cu da montiram zmigavce i s repom je gotovo. Od sutra pocinjem da lijem masku prednju i cim to zavrsim nosim plastike, rezervoar i sve ovo na farbanje, naravno i original masku i rep farbam.
  6. Shrafove sam izlio u procesu livenja maske. Prvo sam se dugo zezao da dobijem sve na grubo, pa sam je onda montirao na originalne plastike i na ram, plastike pre toga zastitio i lio ivice na licu mesta, da legnu skroz uz plastike. Zazori su savrsni za sada ali videcu da sledecim odlivcima. Sve sam radio za sebe tako da sam se bas potrudio i nisam stedeo. Izgubio sam mnogo vremena jer nisam to nikad radio i nisam imao nikoga da mi pokaze ali sam naucio mnogo stvari. Ne zelim time da se bavim niti da zaradjujem na tome, mnogo boli glava od smole. Napravicu nekoliko maski i repova da iskoristim poliseter koj sam kupio pa ako se nekom svidja platice nesto smesno.
  7. Ja sam sam.to lijo, sad sam napravio i kalup za masku i rep. Izbcicu, pa ako se nekom svidja uvek mozemo da se dogovorimo.
  8. Mogao bih da bacim pogled na to. Zvao sam Elvisa ali on nema. Ima onih plastika nalik teflonu, koriste se za klizace i otporne su na hemikalije, od toga sam planirao da uradim, imam i tacnu zamisao kako. Nacrtacu pa cu da izbacim sliku.
  9. Nisu porozne, deluju jako zdravo, nigde ni naprslinu nemaju, ali taj donji deo do karburatora je toliko otvrdeo da je bilo nemoguce da se navuku. Kao da im se precnik smanjio, i deformisale se malo. Zagrejao sam ih u vodi, navukao da legnu svuda jednako, stegao shelnom, potopio opet u vrelu vodu da jos malo otpuste, zategao shelnu i izbacio ih napolje na hladnocu u nadi da ce da zadrze taj oblik od tog kaljenja. Zelim da i kad ih skinem sa ovih adaptera imaju taj oblik.
  10. Odneo farbaru i on sve obavio. Stvarno je dobro uradio. Uskoro ce i plastike, posle bozica. To jedva cekam iskreno
  11. Napravljeni adapteri za gume filtera, 1500,00 din, jeftinije nego nove gume jbg. Ofarban dekli magneta, sutra stavljam magnet i montiram na motor. Kupio sam lepak za shrafove, da kapnem unutra na shrafove koji drze magnet i senzor paljenja,da me brinem. Nadam ce da cu za vikend da palim.
  12. Ja stavio ovaj,taj sam imao, uzeo od drugara. Granu (gace) sam sam izvario polako, ostalo jos nosac da napravim i jurim nekog ko radi karbon da mi napravi shelnu kakvu hocu, shtitnik zadnje kocnice i jos neke detalje ali mi ovi iz nasih firmi ne odgovaraju na mail-ove. Razmisljam da kupim prohrom i radim ovaj kao na Hondi, nesto mi se taj mali lonac mnogo svidja. Ugao sam namerno namestio ovako, malo mi je sportski fazon iako lici na KTM-ov izduv.
  13. Odakle porucujes ove alu pedale? To me isto interesuje. Inace svaka cast, odlican tuning!
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja