Jump to content

Moto Zajednica

Zloboleon

Članovi
  • Broj tema i poruka

    97
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu Zloboleon

  • Rođendan 28.12.1983.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Novi Sad
  • Motocikl
    Yamaha TDM 850 3VD

Poslednji posetioci profila

522 profile views

Zloboleon's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

26

Reputacija u zajednici

  1. @bocca_bastard Nije. Neki sa širokom i debelom glavom.
  2. Novi problem... (jer problemi čini se kao da ne prestaju na ovom mom motoru ) Znači pomenuo sam da se nešto dešava sa menjačem poslednji put i pomislio sam da je zbog ulja. Totalno sam promašio - u stvari je menjač zapinjao za jedan deo nogare. Pogledam izbliza i skontam da se nožica menjača klima. Pogledam šraf - možeš ga rukom odvrnuti. Odvrnem ga i izvadim, kad sa njim izađe i nekakvo trunje. To nikad nije dobro... Probao sam zavrnuti i naravno, nisam uspeo. Odatle trunje, pretpostavljam - otišao mi je navoj na šrafu i verovatno u rupi u koju se zavrće. Žešće sranje. Ima li neko ideju šta bih trebao da uradim u ovom slučaju?
  3. @marshall Hvala na ovom izuzetno korisnom času iz hemije Ja sam sipao Motul 5100 15W50 ovu turu i mogu vam reći da nisam baš oduševljen sveukupno, a od pre nekoliko dana mi je menjač počeo kukati. Ne vidim da iko hvali (niti pominje) Ipone, ali njega sam prethodno sipao, 10W30 (što po knjizi treba da ide u TDM) i motor mi se sasvim lepo ponašao. Ja sam ozbiljno razmišljao da batalim filozofiju i da se vratim na njega, ali posle koleginog izlaganja se predomišljam. Možda probam Comp 4 ili Motul 7100.
  4. Magično pitanje je koliko bi to novaca bilo unapred. Meni lično nije problem da dam novce unapred ako je cena razumna.
  5. I meni bi trebao zadnji disk, a pošto nije floating, ništa od čišćenja i podmazivanja. Kontam da ću na prednjem da uradim ovaj postupak čisto radi održavanja, mada se prednji sasvim lepo ponaša.
  6. Vratio se kasno s posla, pa hajd, disciplinovano u teretanu, dobro se umorio, a dan je već prošao i pametni su već legli da spavaju. A mene moj pastuv čeka... Provozao sam se kroz grad, prosečnom brzinom 40 km/h, samo da me želja mine. Mašina prede, ide glatko. Ljudi moji, ma kakva crna meditacija. Kad sam sišao sa njega, da sam legao u krevet, odmah bih zaspao. Milina.
  7. 200 eura centralni?! Jebote, pa ofarbao sam ga celog za manje pare! Da li su oni normalni?! Za šta?!! Parče metala - ma hajde!
  8. @KTibor E, to! Tako nešto bih i ja uradio. Kako si to sredio? Od čega je umetak? Jesi pravio, kupio?
  9. @Nenadbg88 Bilo je i toga par puta, ali bez oštećenja i još dok nisam imao crash barove. Jednom sam ga tako nakrivljenog spustio koliko sam mogao blago na beton (iskrvio nogaru i ručicu kvačila, samo od svoje težine), drug' put sam ga povukao nazad kao magarac i ispravio, dok su mi pritom leđa hebala sve po spisku i tako... sve u svemu, tele je tele Neko jednom reče "Kad TDM krene da pada, možeš samo da ga gledaš i plačeš"
  10. Evo ubo i ja na kraju - "7/8 handlebar grips". Ha ne znam. Možda naručim neke od tih, a prodam ove moje. Al večito idem grlom u jagode...
  11. @Astral Meni bi bile ok, samo da su duže. Ali nisu Ne znam ni sta bih kucao da nađem "original" iskreno. Probao sam da tražim na guglu, ali bez uspeha. A i ne plaćaju mi se još jedne, da budem iskren. Zato bih radije da nađem neko prihvatljivo rešenje i završim ovu turu ulaganja, konačno sa nalepnicama. Ne znam zašto ti se toliko ne sviđaju - estetski ili samo zato što su kratke? Meni je dizajn zanimljiv i boje su otprilike sve koje su na nejmu. Iskreno, pun mi je kurac monokoloričnih, monotonih dizajnova praktično svega u životu, pored toliko mogućih boja i šara.
  12. @stari roker Tegovi su zavrnuti do kraja. Desni ulazi u ručicu gasa, ali ostaje i dalje gola plastika upravo te dužine koliko on uđe u nju. Na levoj uđe tek par milimetara više nego što je zavrtanj. Što se tiče spuštanja i tu postoji problem za svaku stranu posebno. Na levoj strani je deo na koji bi spustio ručku osetno manjeg prečnika nego rupa u ručici, dok na desnoj strani, pomeranjem ručke ne dobijam ništa, jer je ručica gasa sama veće dužine od ručki. Inače, iznenadio sam se da je ručica gasa em plastična, em bele boje. Jel to standardno ili je i to neko čačkao?
  13. Malo sam ga još doterao. Tutnuo natkurnu nalepnicu, stavio nove ručke i prefarbao neke manje pizdarije. Ja nisam picajzla niti profi farbar, pa nije baš idealno, ali kako je bilo, sad je drastično bolje. Takođe mi se jako dopada kako mu je čučnula nalepnica. Mislim da mu je baš trebalo malo kontrasta. Verovatno ću da odradim ove sa strane u sličnim bojama (belo, crno, crveno). Imate li možda ideju šta da radim sa ovim "rupama" između rukohvata i tegova? Stavio sam na desni parče starog rukohvata koji sam (loše) isekao, ali izgleda prilično nakaradno
  14. O da. Već par puta. Jednom, slično kolegi, podignem ćopavu, odvezem se 10 metara dalje, siđem sa motora i spustim ga na... oh sranje... x) Drugi put sam kretao noću uz neku bankinu, podcenio njenu visinu, pokušao da je uzjašem pod premalim uglom i završio, srećom, na crash baru. Crash je tad pretrpeo izvesno grebanje, a motoru (ni meni) nije falilo ništa.
  15. Evo konačnog rezultata drugari Bilo još juče, ali nisam stigao okačiti. Cena je na kraju bila manje od 200 eura (23.000 dinara), jer je materijal izašao svega 8.000 . Ima još par nekih sitnica koje ću ja da sredim, ali mislim da sam miran za neko vreme
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja