Jump to content

Moto Zajednica

Giga Kle

Članovi
  • Broj tema i poruka

    174
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu Giga Kle

  • Rođendan 22.09.1980.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Beograd-Zemun-Ugrinovci
  • Interests
    Motori-ribolov-pirografija-duborez
  • Motocikl
    Kawasaki Versus 650

Poslednji posetioci profila

1054 profile views

Giga Kle's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

118

Reputacija u zajednici

  1. Drugari pomoć ima li ko iskustva sa Garmin Drive 5 pro imam ponudu da kupim u org pakovanju 8000 din ili predložite nesto do 100 evropejke
  2. Kod mene isto kao kod draganNS nedoumica rešena....hvala puno.
  3. U pravu si, sorry!!!! Pitao sam iz razloga sto sa dobio i fabrički nosač navigacije na motoru ali koliko sam video nijedan sistem kačenja navigacije ne odgovara njemu pa dali da skidam ili ja nisam dovoljno izucio temu.
  4. Jedan mali detalj koji sam skoro cuo nadam se da ce neko potvrditi nema direktne veze sa ovim motorom vec važi za sve. Na motoru koristiti isključivo navigaciju za navodjenje izbegavati telefon. Zašto? Nivelator ili kako se zove onaj vrag za okretanje ekrana zna na puno telefona da crkne usled truckanja po neravnom putu. Ja ne koristim telefon tokom voznje vecinu puteva tokom voznje znam napamet ali kontam kad budem isao preko da ce mi trebati. Pa vas najljubaznije molim da mi predlozite koju navigaciju kupiti a da ne moram da kupujem svake 2 godine drugu. Isto pitanje i za komunikaciju za dve kacige ako koristite. Hvala puno
  5. Što se mene tiče ja sam miran do penzije. Našao sam svog dorata. Sve mi je potaman. Sledeca tura ce biti malo vece kilometraže videcemo kako ce da radi natovaren. Ja 130 + tovar. Planiram ako ukinu ovo sranje BGD SOFIJA VARNA. Taman da ispunim kvotu za drugi servis.
  6. Sto se tiče tankovanja do čepa kontam da ne treba cediti pištolj da bude do čepa primetio sam da kad ostavim motor na suncu(nemoze uvek da bude u hladovini), čije se šuštanje kod čepa od isparenja koje se stvara od temperature. Kontam da to sto ti se desi da predjes sa prvom crtom samo 15 km da je to zato sto nisi tankovao do čepa. Položaj motora na ćopavoj je takav da ti se čini da si nasuo do čepa a kad uspravis motor moze da stane još.
  7. Hvala druze, tankovanje do čepa pa voznja. Svako spustanje motora na ćopavu, kad dikili kontakti uvek fali jedna crta. Kad upalim motor sednem na njega i uspravim motor +1 crta. Predpostavljam da je do plovka koji je osetljiv, i reaguje na svaku promenu nagiba motora. Zato necu testirati vise potrosnju zadovoljan sam potrosnjom tako da necu da vozim na rezervu. Gledacu da motor uvek u sebi ima bar pola rezervoara. Desavalo mi se sa prethodnim motorom da kilometrima nemogu da naidjem na pumpu pa krece preznojavanje jer sam vec duboko u rezevi nisam morao nikad da palim pri ali to preznojavanje je nesto najgore sto postoji bar za mene.
  8. Potrosnja je uvek ista. Oko 380 do 400 km sa rezervoarom s tim da na prvo blinkanje zadnje crte idem na pumpu, kolika je rezerva neznam, ali racunam da je barem 3-4-5 litara. Motor je putnicki ne divljam, zavrtanje samo u obilazenju i preticanju tako sam i KLEa vozio prethodnih 6 godina i dalje radi kao i kad sam ga kupio. Versys prelepo ulazi u krivine, čak i sa suvozačem i punim koferima, odusevljen sto u voznji ne oseti suvozača, videcemo kako ce savladjivati uspone vec koliko sutra, idem na kraci put sa suprugom begamo u prirodu, najavili lep dan, greota ne iskoristiti.
  9. Moram da napomenem da ne peglam krivineza rgonski receno motor mi isključivi sluzi kao prevozno sredstvo, i uzeo sam njega radi putovanja a ne za trke. Hteo sam da probam sve rezime voznje da bih upoznao motor sta moze i koliko moze. Kod KLE nema indikator goriva pa sam isao na pumpu kad predje u rezervu a ovde cim sidje na jednu crtu. Ćeraćemo se još.
  10. Jedino sto primetih sto mi se ne svidja kad se prazni rezervoar do kraja situacija sledeca. Dve crte 147 km kaze mogu da predjem voznja konstantna i odjednom na 65 km i ode jedna crta i počinje da trepce. Šta bi sa onim od 147 do 65. Sa kočenjem sam zadovoljan dva diska napred abs jedan nazad sve super za sad. Intetesantno imao sam voznju sa suprugom i koferima sa stvarima nisu bili puni ne oseca nju na motoru u voznji. Oseti prilikom kretanja u prvoj a sve ostalo top. Čak i u krivini sa fabričkim dunlop gumama i sa njom na motoru se ponasa kao da sam sam.Utisak za sve sto napisah 10/10 sem ovog malog detalja sa potrosnjom i naglo padanje nivoa. Instalirao sam nosač za gopro na vizir interesantno je. Ima mesta gde se na snimku oseti vibracija i podrhtavanje vide ali nije konstantno. Videcemo kad se malo rastrese od voznje da li ce biti vibracije za sad sam zadovoljan kupovinom voznjom potrosnjom itd..
  11. Povratak isto vreme 3h 20 min za 350 km. Interesantno kod Spačve u jednom momentu magla 2 km ne vidi se nista ali topovi odradili svoje vide se bele linije smanjim brzinu i sve oke. Zadnjica izdržala i povratak a fabričko sediste. Videcemo zimus da ugradimo kras barove obavezno i vizir malo veci mozda i sedište. Ali o tome cu kasnije da razmišljam. Nakon povratka nakrckao 1000 km pravac NS odradjen servis. Kad sam video ulje kad se nisam prevrnuo. Ulje retko ko benzin. Kaze Cule to se sipa do 1000 km da ako je ostalo nesto od opiljaka da sve izbaci. Sipano novo ulje neko eko motul zeleno sipa se u nove motore tek se pojavilo ako sam dobro razumeo. Prvi servis 11000 dinara. Krenuo nazad veci obrtaji na promeni brzine menjač ko u sir uhhh olaksanje.
  12. Nisam zagledao mislim da su led jer je sve led na njemu cak i migavci. Topovi su isto led ali kad upališ duga i topove dan ispred a to je ono sto se trazi, malo smeta i bune se vozači kad im dolazim u susret ali skraticu ih malo i to je to.
  13. Krivine rečeno mi je da fabrički dunlop ne drzi dobro i da se ne k...m sa obaranjem, ali oke udrim do 2/3 onoga sto smem i drzi dobro e put bio ugrejan i gume, neznam za hladno kišu šljunak itd. Menjač, kad sam krenuo iz NS kuci nakon preuzimanja šaltanje kao da nikad nisam seo na motor. Bam, bam, bam, zakucavanje u svakoj brzini aj digni obrtaje jok isto. Malo falilo da reklamiram. Vikend protekao super lepo druzenje sa kumom i njegovim prijateljima i samo da napomenem da je u Banjaluci 1 na 8 pa moze nekom da koristi a nemoze da skodi. A devojke samo da spomenem kafic od 200 ljudi u basti samo za 5 stolova su sedeli po jedan ili dva muskarca sve ostalo su devojke.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja