Jump to content

Moto Zajednica

mr.ktmx

Članovi
  • Broj tema i poruka

    33
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Poslednji posetioci profila

393 profile views

mr.ktmx's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

24

Reputacija u zajednici

  1. Voziš po sredini ulice kad god nema vozila ispred tebe,a mozes dobro vidjeti cestu. Ako ima vozila ispred tebe i ne vidis kolnik dobro, onda vozis po tragu njegovog lijevog točka. Razlog za to je,osim dominantne pozicije, taj jer je vecini automobila karter od motora po sredini izmedju prednjih točkova i mozes ocekivati da na cesti ima ulja bas na tom dijelu tj.po sredini ceste. Poziciju desnog traga vozila koristimo kada vozimo u koloni, i kad moramo položiti vozački ispit, a to se od nas od odredjene administracije zahtijeva. Kad vozite motor koristite sve poznate metode koje ce vam sačuvati glavu. Ima ih mnogo. Navest cu samo jednu. Da ne dužim. Kad dodjete na raskrsnicu, i zakocite zbog crvenog svijetla, a zauzeli ste dominantnu poziciju uz lijevu stranu linije ali ipak takvu da obeshrabrite potencijalne vozace automobila da podijele traku sa vama, nemojte se ukipiti; pomijerajte se; provjerite sve ucesnike u saobracaju na raskrsnici; sve pjesake; skrenite pažnju ostalim ucesnicima da ste na raskrsnici, da vas primijete, i ubace u svoju kalkulaciju kada se saobraćaj ponovo nastavi. Na ovaj nacin ste pola posla obavili. I, da, mada se mnogi neće složiti, "loud pipes save lives",[emoji6] . Sent from my GT-P5110 using Tapatalk
  2. 1.Rossi 2.Viñales 3.Zarko Sent from my GT-P5110 using Tapatalk
  3. U subotu beše nekih 10 12 stepeni, a ja po navici od prošlog vikenda sedoh u majici kratkih rukava i samo sa jaknom i pantalonama oboje bez zimske postave. Moram priznati da sam zatvorio luftase dok sam vozio autoput i da mi je bilo pohladno. Ali van autoputa taman. Verzonden vanaf mijn airbus 380 met Tapatalk Mora da ti je dobra šljiva ispala![emoji1] Sent from my GT-P5110 using Tapatalk
  4. mr.ktmx

    MOGUCA PREVARA

    Pozdrav ekipa! Klasicna prevara. Čim uplatite novce...nestat će i špediter i prodavac. Adrese su lažne. Barem brojevi. Prošlog mjeseca kolega bajker prevaren na taj nacin. Uplatio 3800 za Suzuki bandit nekom "poštenom Dancu", a špediter navodno neka firma iz Osjeka. Kad je vec izvisio, poslao prijatelja koji živi u Osjeku, da provjeri tu speditersku firmu. Ovaj mu javio da na tom mjestu nema nista osim livada. Niti novca, niti koga bi mogao tužiti. Priča je bila identična. Pogledajte na NoLimitBikers temu o tome.
  5. Dobro došao! Motor je lutkica baš izgleda očuvan.
  6. Što? Iskoristio si amortizer sa hemijske olovke? [emoji6]
  7. Kao što kažu kolege, drugi amortizer i riješena stvar. Imaš na netu par zamjenskih koji se često koriste, Wilbers je jedan od njih ako se dobro sjecam, onako malo povoljniji cijenom. Ja sam bio u sličnoj situaciji prije godinu dana, doduše nijesam imao kvar na amortizeru kao ti, ali sam doradio svoj remontom originalnog amortizera kojem je ugradjena Ohlinsova opruga. Preporucio bih ti firmu K-Shock iz Atine, koja se bavi remontovanjem suspenzija. Mislim da su ubjedljivo najbolji na Balkanu, a mozda i šire. Remontuju Ohlins,Showa,Hyperpro,WP.....u poslu su vec 40 godina, što u motokrosu, što u remontu suspenzija, podešavanju, a imaju i proizvodnju svojih suspenzija za skutere, gdje su jako povoljni sa cijenom. Ako nadjes jeftin način da im pošalješ svoj amortizer, cijena koštanja remonta će ti biti u visini pola cijene novog amortizera, a imat ćeš ugradjenu Hyperpro progresivnu oprugu, ili drugu koju već izabereš, i amortizer dobar kao bilo koji zamjenski,vrhunskog kvaliteta tipa Ohlins.
  8. A zaštita životne sredine, ništa?[emoji2]
  9. Žbičani tocak je kompleksan za balansiranje. Jer cesto se desava da mu je centralni Hub van centra i treba ga centrirati dotezanjem i otpustanjem žbica, što zahtijeva dosta vremena. Tek kad se to napravi pristupa se montazi gume i balansiranju tocka.
  10. Poenta ovog razgovora, kao što @dvlns suptilno reče, nije odredjivanje krivice bilo koga već stvaranje mentalne slike ove nesrećne situacije koja bi se mogla ponoviti nekom od kolega ukoliko mu nije mapirana u podsvijesti.
  11. Užasna tragedija i još jedan mladi život ugašen u saobraćaju. Verujem da je kao i uvek u ovakvim, tragičnim slučajevima, nesreća izazvana nizom loših trenutaka koji se, eto, samo nadovežu jedni na druge (neko vozio brzo,neko ne pogledao dobro....i ko zna šta još). Ima jedan bitan detalj o kojem se ne govori, a ja smatram da bi zbog bezbjednosti i taj aspekt moralo prodiskutovati. Radi se naime o pravilima vožnje u grupi motorista. Bez namjere da donosim bilo kakve sudove ili zaključke. Postoji pravilo koje kaže da je prvi vozač u grupi najiskusniji od svih vozača u grupi, a i da je poslednji vozač u grupi jako iskusan vozac, i da svaki od njih ima odredjenu ulogu u kontroli grupe i upravljanju njom, te vrse prilagodjavanje grupe saobracaju na putu. Jedna od zakonitosti je da se prvi vozac u grupi nikad ne pretiče ukoliko vam on ne da znak da ga obidjete, te na taj nacin preuzmete prvu poziciju i vodjenje grupe.Mislim da u ovom nesrećnom slučaju, mada ne mora da sam u pravu, nije bila voznja u grupi organizovana na pravi način. Mislim da je neorganizovana grupa (više od 4) motociklista izuzetno opasna pojava na putu, jer veoma remeti saobracaj i ponašanje ostalih ucesnika. Smatram da bi svi motociklisti morali znati vise o nacinu voznje u grupi, nacinu na koji grupa skrece, menja trake, komunicira i sl. U svakom slucaju prvi vozac u koloni daje tempo celoj grupi, a svaki sledeci vozac iza njega drzi sigurno odstojanje od 3 sekunde iza njega, na taj nacin se kontrolise brzina cele grupe. Drugi u koloni uvek oseća brzinu prvog, pazi na put ispred sebe, i obraca paznju na vozaca iza sebe. Ove tri informacije su uvek prisutne tokom voznje. Ako prvi vozac usporava, usporava i drugi vozac, pa cak i ako ne zna razlog iz kojeg to prvi vozac radi. To je jedna od zakonitosti voznje u grupi, koja se uvek i u svim slučajevima poštuje. Bilo bi dobro da iskusni vozači, mladjim, neiskusnim vozačima, prenesu svoje znanje o voznji u grupi, te iste molim da kažu par riječi o ovome i o svojim iskustvima. Nisam siguran da je ovo baš pravo mesto za takvu temu, ali verujem da će biti pročitana od većeg broja vozača nego da je poseban topic.
  12. Da, a možda ti se osmehne sreća pa uspeš da dobijes samicu. Soba samica vredi 2000 dinara po danu, taman da odslužiš celu kaznu. A i zavisno od konstitucije čoveka, samica u zatvoru može imati veeeelikih prednosti....[emoji2] [emoji2] [emoji2]
  13. Slažem se sa tobom o korektnosti. Ponekad se priča otme kontroli. Ja neću dužiti. Sad je svima sve jasno, pa ko voli nek izvoli. Što se tiče PP, nije mi interesantno, ne poznajem nikog od vas. Nije mi cilj objasniti nešto tebi, ili bilo kome pojedinačno. Jednako kako nije korektno u nečijoj temi raspredati stavove, još je manje korektno i kolegijalno prodati potencijalno neispravnu kacigu nekom ko ne zna kako kaciga funkcioniše. Posebno ne za novac za koji se moze kupiti neka dobra kaciga renomiranog proizvodjaca. A ne vidim ni korektnost kod prodavca, koji nije znao da kaciga koju prodaje možda nije ispravna, ali ako sad zna, može da se ispravi. Problem je u tome što se od ljudi koji nijesu odgovorni prema sebi i svojoj porodici, ne može ni očekivati da budu odgovorni prema drugima (Ko svesno ne nosi kacigu nije odgovorna osoba. Ko svesno nosi polupanu kacigu nije odgovorna osoba, a ko isto takvu prodaje drugome kao ispravnu je još neodgovornija). Ko se prepoznaje u priči, njegov problem. Nadam se da je kaciga koja se prodaje i dalje ispravna, te da će zaštititi novog vlasnika. Srećna prodaja. Toliko od mene, i zadovoljan sam ako je bar i jedan mladi covek razmislio o ovome o cemu se govorilo i stekao neka nova saznanja.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja