Jump to content

Moto Zajednica

Slav

Članovi
  • Broj tema i poruka

    11
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Lokacija
    Novi Knezevac
  • Motocikl
    Yamaha XZ 550

Poslednji posetioci profila

273 profile views

Slav's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

2

Reputacija u zajednici

  1. Kupujem originalni (ili priblizan originalnom) auspuh za skuter CPI GTR50. Treba mi zbog tehnickog. Kontakt: 064/391-34-72 - Slavko
  2. Pozdrav, kupujem kutiju fitlera vazduha od Yamahe XZ 550 Vision.
  3. Pa da malo pokrenem temu sa mrtve tacke. Posto sam imao projekat tj. i dalje ga imam VW Corrada, motor mi je stajao u cosku garaze kao kod prethodnog vlasnika. Sve dok nije pocelo lepse vreme pa me uhvatilo da ocu da se provozam sa njime. E sad posto vecina dobrih majstora iz okoline su zapalili preko bare nisam imao kome da ga odnesem da ga sredi i pokrene tako da je to palo na mene. Posto imam minimalno znanje o motorima poceo sam da citam o njemu sto sam vise mogao uglavnom na stranim forumima. Izgleda kad sam dobio motor od prvog majstora bile su bobine pogresno spojene, zadnja je bila zakacena za prednji cilindar i obrnuto, zato je i pucao iz auspuha. Lik me je inace lagao da je pokreno motor ali da je lose radio, lazov... A drugi kod koga sam nosio, auto elektricar je odlicno spojio elektro instalaciju. I tako u poslednje dve, tri nedelje u slobodno vreme sam cacko okolo njega, ocistio karburatore, podesio nivo goriva priblizno na svakom karburatoru, podesio bregaste da bude dobar tajming ostalo mi je jos ventile fino da podesim al doce i to na red. Zanemarite dim od auspuha u pitanju je popusten sraf. Rezultat je sledeci... E sad to kuckanje i lupkanje sto se cuje su srafovi od jednosmernog lezaja. To je fabricka greska motora da se popuste i oce da kucka ispod 2500 obrtaja. Inace dosta vlasnika je udomilo motor drugom misleci da je lezaj radilice. Rastavio sam deknu statora danas i jedan je sraf popusten na rotoru (ima ih tri). Ostalo mi je da nabavim radapciger i da skinem rotor posto se nalazi ispod rotora. Da zamenim srafove i da ih namazem lepkom za navoj, da proverim jos neke matice sto znaju da se otpuste i njih da fiksiram.
  4. Skinuo sam poklopce ventila i izgleda da je sve u sinhronu. Citao sam postove na nekom drugom forumu i izgleda da je problem do blokade tj. ona hoce da rikne i da "ugasi" prednji cilindar. Zato mnogi prekidaju zice od blokade. Sto se tice pucnja rekao mi jedan amer da se to desava kod V motora ako je baterija prazna i da zvuci uzasno a i meni je bila pred praznjenje. Za koji dan cu vratiti sve na mesto pa cu probati opet da ga palim al sa iskljucenom blokadom. Nadam se da ce biti nesto. @spadalo hahhaa daj boze da mi ne treba jos To im je jedan od problema, osetljivi su na karburatore ako nisu skroz cisti. @pile Video sam taj motor tj. istu tu sliku. Radio ga je Buvac iz Apatina.
  5. Pa sipao sam 1 l ATF ulja u jedan i drugi cilindar, prenocio je i uspeli smo preko startera sa trecom brzinom da ga odglavimo. Posle je dosao drugi problem, kad sam pokusao da ga palim pucao je na zadnji cilindar, tj. na auspuh. I izlazio je dim iz njega, dok iz drugog cilindra nije nista izlazilo. Posle par dana kad sam sredio sajlu gasa pokusao sam ponovo da ga upalim i nije ni blizu bilo kao prosli pokusaj. Prilikom pokusaja puklo je nesto u prednjem cilindru tj. tako mi se ucinilo da je dolazilo sa preda (pretpostavljam da je ventil dotakao klip). Proveravao sam zatezac lanca bregastih i dok sam kod prednjeg mogao da ga zategnem malo kod zadnjeg nije isao ni milimetar. Tako da verovatno je lanac prednjeg cilindra prezupcio i imao los tajming ventila. Trebam da skinem poklopce bregastih i da vidim kako je ustelovano, ne znam da li da skidam glavu i da pogledam ventil, posto se samo jednom cuo udar a jos je verglo a i frka mi je zbog zaptivaca posto ih u Srbiji nigde ne moze naci.
  6. Evo mene, donet motor od "majstora" pre mesec dana. Nista nije uradjeno po pitanju bilo cega posto je takav i majstor... Uglavnom, probali drugar i ja da ga upalimo pre mesec dana verglo je motor i nista + karburator je prelivao (navodno je ocistio karburatore majstor) i verovatno je nesto pogresno sastavio ugl. manuli smo se corava posla. Pre koji dan dosao lokalni elektricar radi elektriku na kamionima i automobilima, pola sata kruzenja oko motora nasao je pola stvari gde koja ide. I pokusali da ga zaverglamo i nece, reko prazan akumulator. Odnesem mu juce ja motor kod njega kuci i danas me zove da dodjem, pokusao je i sa automobilskim akumulatorom da zavergla i nece (bez svecica naravno). Skinuo mu je i starter i pokusao sa pajserom da ga okerene i opet nista, koliko smo mogli videti vidi se rdja u cilindrima, verovatno su klipovi zapeceni za cilindar posto motor nece ni sa trecom da se pomeri, proklizava zadnja guma. Danas sam istrosio celu konzervu HD-40 (isto kao WD-40 ali turski) u cilindre i ostavio da prenoci, ako to ne upali ima li neko bolju ideju? Bez da se otvara motor? (a izgleda da cu morati). Citao sam negde da neko sipa petrolej unutra i ostavi koji dan i pokrenu se klipovi u cilindru.
  7. Znam za njegove probleme, neke sam znao i pre nego sto sam ga uzeo, al jbg zelja je pobedila a ne pamet valjda nece biti dala baba dinar da udje u kolo a dva da izadje.
  8. Danas smo bili malo vredni buduci da nisam mogao da nabavim dihtung poklopca statora odlucio sam da ga sam napravim. Uzet je obican deblji karton i zalepljen na par mesta sa super lepkom na deknu, posto sam se uverio da je svuda nalegao. Onda sam poceo skalperom da secem, prethodno sam pogledao sliku od originalnog dihtunga da bih imao ideju kako treba da izgleda. I nije lose ispalo, sto je ostalo da model prebacim na zaptivni materijal, izumbam i probam. I juce mi je stigao stator sa popravke. Ne razumem se previse u te stvari al ne izgleda lose, videcemo sta ce biti kad se montira. Nego imam pitanje, fabricka preporuka za ulje je SAE 10w 40, e sad koje je najbolje uzeti? Obicno, polu sinteticko ili ful sinteticko?
  9. Svaka cast na preradi, lepo izgleda! Ako nije tajna gde si zadnji blatobran nabavio?
  10. Poslao sam stator pre dva dana u Omega servis iz Backe Topole, danas sam se cuo sa majstorom kaze moze da se uradi, cena je 50 e i bice gotov posle praznika. Regler sam nasao njegov originalni polovan za 10 e, proveren je i radi. Zna li mozda neko gde bi mogao sajlu kvacila da nabavim za njega? Posto je stara skarabudzena nesto i gde bih mogao dihtunge da nabavim za njega? Konkretno za poklopac gde dolazi stator.
  11. Da li mozes pitati poznanika kako se zove taj majstor? Naleteo sam na nekog Kiskarolja Lasla drzi Omega servis i iz BT je.
  12. Sto se tice remonta statora nasao sam na netu neki Iskra Servis http://www.iskraservis.rs/usluge.php(na skroz donjem delu stranice ima ta usluga, poseduju i slike remonta) iz Smederevske Palanke u opisu usluga su i vinklovanje magnetnog paljenja, interesuje me da li je neko sa foruma mozda imao iskustva sa njima?
  13. Evo i mene da se oglasim. Pre jedno mesec i po dana kupio sam Yamahu XZ 550 sa zapocetom prepravkom u bobbera. Uglavnom sve je pocelo da tako da je zet pazario Suzuki Burgmana od jednog lika iz Kikinde, i ugledao je interesantan motor u cosku garaze i slikao ga je, potom je ta slika dospela do mene i sa malo prica sa vlasnikom pao je dogovor, motor je posle nedelju dana bio kod mene u garazi. Zapoceta je prepravka u bobbera, zadnji deo je "hard tail" tj. izbacen je amortizer, ceo motor je bio rastavljen i ram je ofarban sa metalik crnom farbom, e sad dolazimo do problema... Vlasnik mi je rekao da je njegov drug elektricar povezivao zice, uglavnom motor je pre rastavljanja radio a posle sastavljanja nije tj. upalio je i poceo da puca iz auspuha a pritom se ugasio. I tako u krug, na kraju je vlasnik odustao od projekta i ostavljen je bio jedno 3 godine u cosku garaze, dok ja nisam naleteo na njega. Motor je donet do mene, gde sam poceo da razgledam elektriku na njemu, uglavnom zet je cuo za jednog dobrog majstora koji je radio u servisu za motore u Nemackoj, posle 20 godina se vratio iz Nemacke nazad u Srbiju. Uglavnom kad sam skontao da elektronika bas i nije za mene, posle stampanja elektro sema i manuala odnet je kod majstora da vidi sta je problem. I posle nekog vremena ustanovljeno je sta je bio problem.... Regler nije imao originalni od njega a i taj sto je bio namontiran je bio crko, stator takodje izgoreo, sve tri faze. A i nije bilo dzeka na njemu nego je bio spojen sa luster klemama. Evo slike statora Regler sam uspeo da nabavim njegov originalni. E sad mene interesuje da li je moguce da se stator remontuje? Tj vinkluje, video sam da su to neki radili, ali sa statorima koji nemaju stojene gore kalemove kao kod ovog mog.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja