Jump to content

Moto Zajednica

mikilesje

Članovi
  • Broj tema i poruka

    53
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: mikilesje

  1. Гајбицу од пива окренеш наопако, оригинал упада
  2. Не претерујеш уопште што се тиче подизања мотора током зиме. Увек се препоручује да мотор стоји на централном штендеру, и то у нешто мањој мери из разлога које си поменуо, а превасходно да би уље у машини целом запремином лежало по картеру, јер када стоји на бочној ножици уље потапа семеринг(е) услед чега они брже пропадају јер су гумени.
  3. Скинеш целу леву пластику, лагано од напред према позади, полако, жабицу по жабицу. Нема шрафова. Седиште не дирај.
  4. Скини акумулатор и убаци га негде на собну температуру јер ако остане на мотору без повременог допуњавања и на хладном има потрошачи да га исцрпе скроз.
  5. Ne bi trebalo da taj motor ima platine
  6. Karburator 99%, drugar imao isti problem na istom novom skuteru
  7. Ок моторче, више година је на тржишту, сасвим добро за стартера ако не излази на јавни пут, а у супротном препоручујем педу тек 250. Поздрав
  8. Skines tvoj Lanac I kupis isti na meru u radnjama sto prodaju delove za poljoprivredne masine. Posle mazes sa sae90 I cutis neko vreme, pa nanovo.
  9. Обзиром да је мотор вишенаменски, препоручио бих ти да док њега тераш користиш флип ап.
  10. Jok, ima zastitni Lim oko izlaza Koji usmerava vazduh I tako se hladi. Ni noge ne greje nesto specijalno mnogo, ne znam zasto se ljudi zale.
  11. E drustvo, koliko vam kosta registracija Teka od 250, sa I bez tehnickog? Meni danas sve izaslo 14000din.
  12. Da se prednji blatobran produzi na pozadi.
  13. Verovatno se vise greje, kao I svako drugo vozilo, Ali se to nikako ne odrazava, provereno Po gradskoj guzvi I autoputu.
  14. Може толико а може и једна цртица мање, како се подеси.
  15. На колико километара мењате уље?
  16. Друштво, најновији хепенинг са педом. Ноћас ми се на аутопуту развила оба шрафа што држе ауспух за цилиндар, један испао а други за мало, срећа да сам стао на пумпи да проверим ниво уља па сам случајно видео. Вибрације су велике при брзинама преко 90км/ч па се разлећу делови, стара бољка кинеских мопеда. Проверавајте шрафове на време да не останете у некој недођији
  17. Јуче 200км у цугу по највећој врућини на аутопуту са сапутницом, у 6. брзини без шалтања. Значи нема грејања и брдо не види, држао брзину од 90-95км/ч. Био је и пртљаг од око 5кг.
  18. Људи какво вам је стање ланца? 4500км а већ се истегао до краја. Ужас, ужас, дно од квалитета. А редовно чишћен и подмазиван. Разочаран сам...
  19. Лепо изгледа, а јел стабилан, да ли се клати или савија при већим брзинама и колико коштао?
  20. У ком си то салону гледао? Хтео бих да купим централни штендер за мој тек250. Иначе тачно је да има чудан положај седења, односно да је неприродно набијено тежиште на предњи точак и да је велики притисак на руке, као да се цело тело преко руку ослања на корман. Максимална брзина је преко 120 а 90 одржава лагано.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja