Jump to content

Moto Zajednica

Irongate

Članovi
  • Broj tema i poruka

    13
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu Irongate

  • Rođendan 11.02.1961.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Kladovo
  • Interests
    Kinologija, lov, motori
  • Motocikl
    BMW R 1100 RT

Contact Methods

  • Skype
    Miroslav Grujić

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

Irongate's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

0

Reputacija u zajednici

  1. Pozdrav drugari. Da li neko zna gde, kako i po kojoj ceni mogu da kupim TPS senzor za BMW R 1100 RT?
  2. Pozdrav drugari. Da li neko zna gde, kako i po kojoj ceni može da se kupi TPS senzor za BMW R 1100 RT?

     

    1. Dane Deda

      Dane Deda

      Probaj kod ovih majstora

      Vrbas Rade 064 124 6989

      Kula  Djura 063 511 220

    2. Dane Deda

      Dane Deda

      Probaj kod ovih majstora

      Vrbas Rade 064 124 6989

      Kula  Djura 063 511 220

  3. Hvala puno svima na odgovorima. KAda budem završio jevicu kod koga i kako je odrađeno. Pozdrav.
  4. Vozim BMW R 1100 rt. Za divno čudo, uleteo sam u rupu i pokrivio felnu prednjeg točka. Mislim da je felna aluminijumska. Imali ko u Srbiju da može da ispravi? I da li to uopšte može da se ispravi???
  5. Vozim BMW R 1100 rt. Za divno čudo, uleteo sam u rupu i pokrivio felnu prednjeg točka. Mislim da je felna aluminijumska. Imali ko u Srbiju da može da ispravi? I da li to uopšte može da se ispravi???
  6. Irongate

    Givi kofer

    Pozdrav svima. Gde može da se kupi (možei polovna sa ključevima) bravica za Kappa kofer od 30 l. Izgubio ključevi i izbušio cilindar na bravici.
  7. Ma pivo čeka, a i uz pivo .... pogled na lepi plavi Dunav. Ha Ha . Dobro došao.
  8. Hvala deda, a koje svećice predlažeš?
  9. Pozdrav drugari. Prvo da se izvinim jer nisam siguran da sam na pravom mestu. Ili možda trebam da otvorim novu temu ili šta već. Malo se slabo snalazim ovde. Nego da pređem na stvar. Drugar je kupio BMW K 1100 LT god. 1996. Želi da ga pripremi za sezonu pa se pita koje ulje da koristi za motor, a koje za menjač i kardan. Takođe bi da zameni i svećice pa se pita koje idu za njega orginal i koje su se pokazale naj izdržljivije i pouzdane. Hvala puno.
  10. Pozdrav drugari. Prvo da se izvinim jer nisam siguran da sam na pravom mestu. Ili možda trebam da otvorim novu temu ili šta već. Malo se slabo snalazim ovde. Nego da pređem na stvar. Drugar je kupio BMW K 1100 LT god. 1996. Želi da ga pripremi za sezonu pa se pita koje ulje da koristi za motor, akoje za menjač i kardan. Takođe bi da zameni i svećice pa se pita koje idu za njega orginal i koje su se pokazale naj izdržljivije i pouzdane. Hvala puno.
  11. Pozdrav svoj braći bajkerima, a posebno BMW porodici. U Maju mesecu sam kupio motocikl BMW R 1100 RT proizveden 1995. god. sa pređenih 60 000 km. Isti je uvezen iz Švajcarske i ocarinjen, a ja sam radio homologaciju i registraciju. Prilikom homologacije utvrđeno je da u njegovoj saobraćajnoj iz Švajcarske piše da ima 42 KW dok su oni na internetu pronali da fabrički ima 66. U razgovoru sa drugim vlasnicima motocikala koji su svoje ljubimce uvezli iz Švajcarske doznao sam da i njihovi motori imaju smanjenu snagu t.j. kako oni kažu svi motori iz Švajcarske su ,,štrojeni,, Interesuje me da li neko zna zbog šega se to u Švajcarskoj radi, kako se smanjuje snaga, da li utiče na snagu odnosno potezanje motora, potrošnju goriva, vek trajanja agregata i da li ta blokada može da se skine?
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja