Jump to content

Moto Zajednica

Pera kameni

Članovi
  • Broj tema i poruka

    49
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: Pera kameni

  1. On 30.12.2019. at 14:17, Aleksandar-Shark je napisao:

    Hvala na obilnatom odgovoru, mene je na Fejzera najviše mučila moja visina, odnosno kako bih izledao i da li je dovoljno veliki za mene (nisam nikad seo na isti). Po Vašem odgovoru bih mogao zaključiti da bih mogao lagano da se smestim i da ne bi bio mali, ako grešim molim iskusnije da me isprave. Što se tiče BMW-a ili nekog sa ovog spiska gledao bih da budu max 2008 ispod tog godišta ne želim ni da gledam a kamoli da pričam o kupoprodaji. Ne bih znao da li je isti agregat u novijem GS-u i u starom, da li su iste visine i gabaritnih karakteristika. Jedno je sigurno čekamo onog pravog :) (p.s. mislim na motor :P )

     

    Vozim fz6 2006 vec tri sezone i presao sa njim 30000 km, a visok sam 192 cm i tezak 95 kg, malo zezaju kolena na duzim turama ali nista strasno. Isao sam u Brno sa njim 800 km u danu i izdrzao. A sto se tice dal sam smesan sa mojom visinom na tom motoru, iskreno zabole me, bitno je da je meni lepo i da mi motor odgovara i svidja. 

    • Sviđa mi se 2
    • Podržavam 1
  2. Na polovini ove sezone sam stavio na fz6  Mitas touring force gume i presao 5000 km, nije se istrosila mnogo, zanemarljivo u odnosu na Metzeler koje sam prethodno vozio i koje su mi trajale 7000 km. Gume su sasvim ok, bez problema ga obaram do ivice, drze dobro. Zadovoljan sam gumama i mogu vam reci da ce i sledece biti isto ove.

  3. On 24.2.2019. at 23:52, sasa ns 1 je napisao:

    ja bi preporučio er6 F ,ne n .Pun oklop,motor još uvek moderne koncepcije.Izišao 2006 kao euro3,neznam za bandita ili fezera tog godišta kad su se pojavili ali ako su 2000 batali ih zbog izgleda jer su previše zastareli.

    Kawini motori  n,f ili versys u 99.9 % slučajeva nisu imali nijedan kvar.Pločice prednje se menjaju na 50-60 hiljada a bandit ima iste takve ali se menjaju duplo kraće-lošiji ram vešanje i veća težina.Ulje ful sintetika na 12000 km.Voze se tri puta lakše naročito u odnosu na suzkija koji je i težak i mekan.Fazer važi kao popularan motor ali mnogima nije legao zbog držanja u obrtajima.Dosta ih je prodato iz tog razloga.Neznam za polovne ali novi kawini motori su najeftiniji zbog  politike cena.

    Sećam se nezadovoljstva vlasnika yamaha 600 osim r6 iz tih godina da ajnšprici imaju svijih mušica ,kao rade pa onda opet rade al malo drugačije pa onda nešto treće .Kvara nema pa nema ni šta da se popravi.Mogućre je da čak i većina ni nema taj problem.

     

    Pa ne bih se bas slozio u vezi fazera sto se tice obrtaja i ajnsprica, vozim fz6  2006 godiste sto bi rekli ajnspric dve godine i sa njim presao 30000 km, ni jedan jedini kvar, radi kao sat i svaki put isto radi bez obzira sto je ajnspric. S tim sto mu ja menjam ulje na 5000 km motul 300 V i sipam iskljucivo benzin od 100 oktana sa aditivom. A sto se tice obrtaja to je individualna stvar, meni sasvim odgovara, lepo ide,  ne vozim ga na stazi pa sad treba da ga cepam u visoke obrtaje. 

  4. Upravo rezervisao ulaznicu za kamp A, jos sutra da platim. Ako sam dobro razumeo sa mog deviznog racuna placam na ovaj racun sto sam dobio u instrukciji za kupovinu? I posle toga dobijam na mejl ulaznicu koju treba odstampati.

  5. On 1.4.2018. at 18:23, Bruno 68 je napisao:

    1. Wizard666 + 1

    2. Astral 

    3. Arakis

    4. KTM :na_glavi:

    5. Bocca :jee1:

    6. Makikt

    7. SharkY (možda +1 osoba sa svojim motociklom)

    8. Miskomi, prvi put ove godine...

    9. Alexa (prvi put s mopedom)

    10. Sasha P + 1

    11. Usamljeni jahač

    12. Alekre

    13.Sashac&Duca

    14. Lord

    15. Marko Savic + 5

    16. LazarBgd + 2 (kolima)

    17. Bruno (nadam se sa boljom polovinom)

    18. Pera kameni +1

     

    • Sviđa mi se 1
  6. Kupio bih gsxr 750 k6, pa me interesuju misljenja da li bi mi motor izgledao  malo posto sam visok 191 cm i tezak 93 kg. A cini mi se da od r motora su suzukiji najveci ako se ne varam. Probao sam ga i mislim da je na granici, e sad voleo bih neka vasa iskustva da cujem.

  7. On 12.3.2018. at 6:43, mile fazer je napisao:

    pozdrav i tebi, ljepo je to da se trudiš pomoci prijatelju ali ipak ne radiš mu uslugu time što ceš mu servirati nekakvu informaciju koju je netko bubnuo ovdje na forumu. tako danas ti , pa sutra neko drugi pa ......

    bolje ti njemu reci neka malo istražuje, googla, ode do nekog salona yamahe, nekog motomehanicara i sl. pa ce nešto i nauciti.

    vidim po pitanju i tebi bi trebalo malo nadogradnje po tom pitanju.

    FZ 6 S ok. koliko je stara Yamaha, koliko je prošla km, koji servisi su odrađeni ( mali, veliki ili više njih ) dali se vozi samo ljeti ili i zimi, kako se vozi tj. kakvu vožnju preferira, turizam ili sport ili je stalno do crvenog?

    sve to, a i još toga ( istrošenost mašine , mjenjaca ) utjece na izbor ulja kojega ce odabrati.

    imaš obicnih ulja za cetverotaktne motore, polusintetik i sintetik ulja, ulja za motore koji se voze i po pisti par puta godišnje itd itd.

    pravilan izbor ulja cuva mašinu i daje dobar osjecaj na mjenjacu ali i cuva novcanik od razbacivanja. netko ce reci MOTUL 300 V 4T Factory Line je najbolje i ne može pogrešiti. najskuplje je i najbolje. nije. dobro je samo ako ideš voziti po pisti i to sa ograniceno pređenim km. nije dobro za tvog prijatelja jer jedva ce ga gurnuti u leru na hladno, postoji mogucnost da mu se sljepe lamele kvacila u nekim slucajevima a i 25 - 30 eura po litri?

    filter ulja, pa orginal jer cjenovno svi su tu negdje, mislim ali nisam siguran da paše i od renoa 4 i odrađuje posao, taj je išao i meni na bmw k 1200 s.

    pozdrav.

    Vezano za motul 300 V, ja u moj fz6  2006 sipam iskljucivo Motul 300V, evo sad trece menjanje, a i prethodni vlasnik je samo njega sipao. Ulje je bruka koliko je dobro, koliko sipam toliko i istocim, boja skoro ne promenjena posle 5000 km. Mozda je malo grublji menjac ali nista znacajno, nikakvih problema nisam imao ni sa lamelama ni sa menjacem tipa da ne moze da se usalta. Sasvim normalno sve funkcionise.

  8. Ja zvao Gagija da pitam za gume za mog fejzera, rekao mi da ce da pogleda i da ga zovem za pet minuta. Ja ga zovem kasnije tri puta i on se ne javlja, niti me je pozvao kasnije ako je u momentu bio zauzet. Totalno ne profesionalno ili covek ne zeli 30000 dinara da stavi u dzep.

  9. Na mojoj cb 500 nazad guma bila 160 a napred 120, jeste lepse izgledala ali nije bas preporucljivo za krivine. Mada ja nisam imao nekih problema, presao sam 6000 km tako.

  10. Dobar je to motor, vozio sam ga jednu sezonu i prodao ga zbog velicine. Ipak je to mali motor i  meni sa 193 cm nikako nije odgovarao. Jbg greska u kupovini ali  se nisam pokajao, bas me je sluzio tih 8000 km koliko sam presao s njim. A ovo sto kaze kolega da se cuje nesto u masini kad je hladan, to kod mene nije bio slucaj. Nikad nista nisam primetio da lupa, radio je kao sat.

    • Podržavam 1
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja