Jump to content

Moto Zajednica

mradomir

Članovi
 • Broj tema i poruka

  1239
 • Pridružio se

Reputacija u zajednici

1200 Excelent

O članu mradomir

 • Rank
  8-bit
 • Rođendan 04.04.1976.

Profile Information

 • Pol
  Bez odgovora
 • Lokacija
  Beočin
 • Motocikl
  KLX300, R1100GS

Poslednji posetioci profila

1822 profile views
 1. Welcome Mirko. I think it won't be long before you drive your motorcycle. We are fallowing situation in Italy, and it's calming down. Crno dete umire od smeha sada.
 2. Hoće pojedina karika na lancu da zariba, pa se čuje kao lupanje.
 3. Nek ti majstor uradi balansiranje karburatora.
 4. U mom slučaju je bilo 4%.
 5. Pre 7, 8 meseci sam kupio novu Hondu CRF250LA. Uzeo od Stojanova sa beskamatnim kreditom u Credit agricole banci. Cena je 4990e i na kraju otplate će me koštati 4990e. Rata mi je oko 5000din. Kalkulacija je - od cene odbiješ učešće i podeliš na broj rata. Toliko ćeš plaćati mesečno. Ima jedan fazon, sa beskamatnim kreditom cena je 200e veća. Dok smo dogovarali kupovinu ovo niko nije pominjao, nego se pojavilo prilikom realizacije. Predračun sam dobio na 4990e, a račun na 5199e. Hteo sam da ih otkačim, ali su spustili i tih 200. Troškovi obrade kredita su nešto sitno.
 6. Ako ćeš da štitiš optokapler veži inverzno polarisanu šotki u paralelu sa predajnom diodom. Recimo 1n5819. Ona će štititi od negativno indukovanog napona, a od pozitivnog štiti sama predajna dioda.
 7. Naopačke si vezao kolektor-emiter optokaplera . Emiter mora prema masi. Dalje, struja kroz predajnu diodu (forward current), ako gledamo šemu za neutral, je reda 0.5mA i to je pitanje jer okidaš preko neutral lampice. Mora da bude min. 5mA. CTR računaj od 50% pa naviše, pa ti je kolektorska struja >2.5mA. 4k7 je dovoljno da tranzistor uđe u saturaciju, ali bih ja stavio 10K ili 22K. Zener i 1n4007 ti nisu potrebne. Ostavi 1nF, ili još bolje 100nF i na red 1K umesto 10K. Trebalo bi da radi.
 8. Ajd' skiciraj šemu pa uslikaj (sa oznakom optokaplera), da bude jasnije o čemu pričamo.
 9. Neka te dobro služi. Ako ima pumpu za mešavinu deaktiviraj je i mućkaj sam.
 10. Onaj signal sa optokaplera na osciloskopu, jel sa ulaza ili izlaza? Ne treba ti nikakav operacioni da ga pojačaš, moraš pod normalno imati pravilnu četvrtku. Treba da proveriš forward current da li je dobar, ili možda si stavio suviše mali otpornik u kolektor pa ti tranzistor ne ide u saturaciju. Neki optokapleri su prilično spori, najbolje da koristiš HCPL seriju. Nešto mi 10k velika vrednost. Imaš oko 1mA struju kroz optokapler. Proveri koliko procenata je CTR (current transfer ratio), pa na osnovu toga možeš izračunati kolektorski otpornik. Ako ti zafali osciloskop mogu ti pozajmiti mali digitalni dok ne rešiš problem. Može i da snima signal, mada za ovo ti je najbolji običan unimer Sutra sam u gradu, pa ako hoćeš možemo to na brzinu rešiti.
 11. Ovo bi po meni bilo suludo. Biće ludaka koji će namerno izletati. Jel to po postojećem ili "u pripremi" Zobs-u.
 12. Ja sam uzimao na najlonu nedeljom. Set raznih dimenzija, puna kesica par stotina dinara. Samo ih moraš prekaliti pre ugradnje (što mene obično mrzi, pa može i ovako ). Koristim isti za podmazivanje lanca, kad vozim po pesku. I za podmazivanje trake za trčanje. Da li valja, nemam pojma, al' kao ajde da naprskam. U vezi onog baga sa komunikacijom, palo mi na pamet, imao sam loša iskustva sa zalivanjem smolom. Jednom prilikom sam zeznuo deset uređaja, a svaki je vredeo 60 eura. Pre zalivanja je sve radilo, posle zalivanja - mrtvi. Skontao sam da je problem u skupljanju smole. Krene naglo stezanje od sredine i bukvalno počupa delove. Smola mora da se lije u slojevima, da ne bi došlo do termičke reakcije. Zna i da se puši koliko se zagreje. Postoje posebne smole za livenje u debelom sloju, mada je i ova koju sam ja koristio bila namenska za elektroniku. Od tada za ove potrebe koristim poliuretan gumu. Onu žutu za štampani beton. Super se pokazala.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja