Jump to content

Moto Zajednica

bracabgd

Članovi
  • Broj tema i poruka

    2035
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: bracabgd

  1. Pre 2 sati, dexex je napisao:

    Zdravo,

     

    Uzeo sam nedavno novi Bevely 300HPE s model 24_t o godište pa imam par pitanja i utisak.

    Utisak je da smo otprilike zadnja rupa na planeti gde nam isporučuju komade koji  jedva zadovolje standarde ili je samo moj primerak loše sklopljen 🤨, elem volan blago ukrivo, svetla bacaju previsoko, vratanca sa leve strane ne ležu do kraja za nekih do 1mm pa je to nadomešteno kod desnog  nogostupa gde bočna plastika štrči takođe jedan mm. Štep na sedištu na jednom mestu loše odrađen pa ima mali bubreg i sve tako neke sitnice (srećom nisam picajzla). Bez obzira na to jako sam zadovoljan kako se ponaša u vožnji i kako ide generalno, trenutno se razrađuje pa ga ne forsiram previše. E sad pitanja, prvo ubeđuju me u PGS-u me da uz S model ide MIA modul ali ga kod mene nema ( ne gori na displeju ikonica i nema BT signala) videću na prvom servisu na 1k šta će reći u vezi toga i drugo, ventilator hladnjaka je bučan kad se uključi, danas je baš bilo toplo a vukao sam se u saobraćaju pa se uključio u jednom trenutku na semaforu, obično se ne pali pa me zanima da li je to normalno (buka)?

    Ок, ниси пицајзла, али су то озбиљни недостаци за ново из салона, што си га преузео је моје питање. Није баш нормално да плаћаш ново а оно има гомилу физичких недостатака?

    Око вентилатора, моје мишљење је да не би смео да се чује, ја вентилатор чујем кад је тишина и мир око мене, у саобраћају га никад нисам чуо, провери ти то ипак да није и он изашао из осе и качи негде нешто што не би смео

    • Podržavam 1
  2. Није проблем регистрација него категорија са којом се може управљати овим возилом.

     По овоме што Сале каже, а тако је било некада( можда се нешто променило у међувремену) овим се може управљати само са А категоријом не и Б

  3. Pre 5 sati, lestra je napisao:

    Stara ekipa je velikom vecinom presla na kvacilo, ali svakako je greota sto nema vise neke organizacije sa toliko skuterasa.

    И ниси у праву, и кад нас је били више, сви су добро дошли, само да имају два точка, без обзира на квачило или не.

     Живот нас променио не мотори, љубав је и даље ту.

    • Sviđa mi se 1
    • Hvala 1
  4. Наравно, слажем се. Али као неко ко је љубитљ бренда, више аутомобила реално и то старијих модела, разочаран сам био.

     И ако би се десило да се поклопе коцкице, волео би пробати овај 400, свиђа ми се 

    • Sviđa mi se 1
  5. pre 56 minuta, Džim Džarmuš je napisao:

    @bracabgd

     

    Realno ti izvlačiš zaključak o kvalitetu na osnovu jednog izakanog primerka BMWa .

     

    Ajde malo da se uozbiljimo,pre nego što napišemo tako isključiv zaključak.Slabo se menja, vozi  i istražuje a mnogo se priča napamet,ego nadjačava  racio i realnost.

     

    Edit.

     

    Bmw c400 je Loncin a ne kymco 

    Опет си у праву, нисам уопште писао о 400 моделу. Али мени је то било довољно да не узимам БМВ у обзир, то су им били први модели скутера, 400 је дошао после.

     

    Мој закључак није на основу једног примерка, ово сам видео својим очима а из приче са једним сервисером са форума има још детаља али да не буде рекла казала, задржаћу се на личном утиску.

     Не смета мени што се БМВ прави у Кини, сметају ми хвалоспеви о истом као да је света крава

    • Sviđa mi se 1
  6. @Džim Džarmuš

    ево овако, БМВ генерално као бренд обожавам, али сам се пре 4-5 година јако разочарао. Био у Швици да дотерам неки мотор и ауто, и остало места у комбију за још један моторин, правац БМВ дилер да видимо шта има код њих.

    Нађем један прихватљив по цени са 16.5 К км, реко то је то, одржаван ту у овлашћеном сервису све како треба, сервисна књижица и бла,бла… Уследио је детаљан преглед,на прву, пластика око поклопца резервоара променила боју и структуру, поглед на агрегат са доње стране, уља мало више него што би требало( мсм да не би требало уопште), виљушке процуреле. 
     Што се мене тиче то је било то, даље нисам ни имао снаге да гледам.

     Понављам 16500 км на сату, 100% сигурних.

  7. Тај СР3 што @DaliborBPпомиње је први извезен и регистрован у СРБ, у власништву мог брата, он није члан форума, али чим га ја мало будем провозао, јављам утиске.

    За сада оно што могу да кажем је, баш занимљива справица, пошто је на разради још није потегнут да видимо ту снагу.

    • Sviđa mi se 2
  8. Није баш најпаметније возизи са вишком уља, оће да избије тамо где не треба. Препорука, црево од инфузије, шприц и извади да буде на максимуму, и онда си миран

  9. On 8. 3. 2024. at 15:48, Skittles je napisao:

    Ja imam jedan set od merino vune, za planinarenje i koristim ga i za motor.

    Uzeo sam ovo da probam pa ću da uporedim, jer je vuna osetno skuplja.

    Баш није за поређење, нема ништа биље од мерино вуне

    • Podržavam 2
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja