Jump to content

Moto Zajednica

Dukagss

Članovi
  • Broj tema i poruka

    213
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Pol
    Bez odgovora
  • Motocikl
    Honda CBR 600 Ф

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

Dukagss's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

353

Reputacija u zajednici

  1. Standardno odlicni, a ove godine besplatan ulaz za motore pa bas bilo masovno.
  2. Kako nas nekad "vde" kamiondzije

    1. mradomir

      mradomir

      Tip ladno prvo čupa motor, a klinac ode...

    2. AndjeoPakla

      AndjeoPakla

      bio mu u mrtvom uglu kad krenuo, pa je bio ubeđen da nema nikog sa desne strane

  3. E baš neću da plaćam motorom putarinu na naplatnoj, šta mi teško, a vi drugovi preteraste ko neke... u uvlačenju vlasti. Plaćajte tu putarinu ko vam brani ali nemojte da palamudite drugima o nekom poštovanju propisa jer vam je to u opisu zadataka, a onda vas viđam kako svoje automobile parkirate po kojekakvim ćoškovima i trotoarima samo da ne platite parking, nikad ne dajete konobarima, prodavačicama i muzici bakšiš, drugarima ne bi platili cugu nema varijante, kod lekara i ostalih šalteruša idete preko veze i sve ostalo u tom stilu, jednostavno ste takvi i to razumem ali toliko filozofiranje na temu prolaska motorom kroz naplatnu pa ako vas se za dan firme "Putevi Srbije" sete sete..,
  4. Železničke šine na putnim prelazima su zbog razlike u temperaturi i kondenzacije uglavnom vlažne i klizave, nije ih uvek moguće preći pod uglom od 90 stepeni, svaka šina na putnom prelazu ima i po kontra šinu, a razmak između njih je (žljeb za prolaz točka voza) projektovana tako da ne upadne kravlji papak između šina što je 70mm, znači sa šinama 210mm klizavog sa jedna i toliko sa druge strane putnog prelaza na drugom paru šina, a površina točka motora u kontaktu sa podlogom je? S tim što je na neobezbeđenim železničkim putnim prelazima i na onima na kojima se zaobilazi rampa čest slučaja neuočavanje voza a što je pruga manje frekventna više je vanrednih događaja i naletanja voza na biciklove, mopede, traktore i autovove jer misle neće a zaustavni put voza kad vas uoči je 700m i to za brzine voza do 80 km/h.
  5. Šta mu smeta da pobegne, jer je postalo pravilo
  6. 1. Vićsa 2. Urban Cruiser 3. Lucky George ( za praktičan deo, jer prošli put nisam . . . a može I opet za teoriju ako ima mesta) 4. Igor (troll) 5. Dusan (cadu) 6. Fikacu (za prakticni deo. platio 10eu prosli put) 7. Nesa 8. Bata 9. Vadja 10.Ivan 11. Dare 12. Totomoto 13. Sargeras 14. Tatkonadzeja 15. KILEbg 16. Zlaki 17. GuybT 18. Dukagss
  7. Zakacite link kad bude gotov "spot"...
  8. Po statistikama, nazalost, Srbija vodi u ovom sportu nepaznje prema motorima, a imamo deset puta manje motora od drzava (blizih i daljih) sa kojima su nas poredili!?! Porazavajuce! A vlast i oni koji treba pre svih, jer za to ih placamo, da rade na tome da se saobracajni Zakoni postuju i da su isti za sve, bi u Evropu a? Pa tesko ako se bude i dalje vozilo kao da smo u Kongu ma koliko god se mi trudili da predvidjamo sta ce onaj drugi da uradi, nepredvidivih i bahatih vozaca u Srbiji sve vise pa ce "Nisam te video" uzimati vise zrtava nego sto je noramalno! Brz i sto laksi oporavak, kolega, probaj bar da naplatis bol i motor, jer i to je u ovoj zemlji osiguranja koje ne bi da plati nista, zna biti nekad tesko.
  9. Naiđoh na ovu temu pa da dodam da dobro snabdevenih moto prodavnica, a što je jos važnije ima ih na jednom mestu dovoljno, locirane su u blizini glavne železničke stanice Thessaloniki, Egnatia ulica pa desno, i levo, sve je u krugu od 100m (obeleženo crvenim kvadratićima po sećanju od letos u kojima sam ja bio)... Inače u tom kraju su i prodavnice autodelova, uglavnom rinfuzna roba, ali ih u tom krugu ima bar dvadesetak + dve javne kuće, tek da ne zalutate. :-)))
    1. Prikaži prethodne komentare  5 more
    2. piki

      piki

      ne mogu da verujem kakvi komentari te hajabusa te pravopis,za razliku od vas decko ima srce i muda i osecaj za pravdu ali dzaba je to vama objasnjavati valjda se takav rodis

    3. miksamgm

      miksamgm

      piki druze,vidim da ti neodgovara moj komentar,al realno nema veze ni sa srcem ni sa mudima ni sa batinom,vec jednostavno sa zdravim razumom i glavnom da se nenapravi vece zlo nego sto vec jeste.

    4. miksamgm
  10. I ovaj tekst za nauk nama ostalima, u prvom momentu mislis nije mi nista, polomljeno tek malo boli, stanje soka ti se cini samo kao normalno uzbudjenje, ali to moze da izazove jos gore. Sa druge strane videcete prva reakcija onih koji padnu a mogu da ustanu (iako su polomljeni i sokirani) je trcanje do motora da se ispravi, ugasi, da jos vise ne iscuri benzina i ulja iz motora kao ispustice dusu jer je neprirodno kao i coveku da lezi izvrnut na asfaltu.. Zelim ti brz i sto laksi oporavak, sad ono moraju malo da te trpe pa istrpi i ti! ;-)
  11. Kupio moj kolega novog Tomosa i uzeo da podmazuje i prica on dan ranije na poslu oni Slovenci pola toga ostavili nepodmazano,.. otvorio on i podmazao pakne, suve u bile nacisto i dobos.. Slovenci stede na mastima... I krene u grad, na spustanju sa mosta pun gradski autobus ispred njega na zadnjoj platformi klinci gledaju u tipa iza na motoru, a tip pravac punim gasom dum u kraj busa, bez kocenja...ja budale, bio sav u zavojima... Znaci svakako WD, sae90, litijumska ili jos bolje grafitna mast, onda ne skirpe vise kocnice i rade kao podmazane!
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja