Jump to content

Moto Zajednica

Dragan Marinkovic

Članovi
  • Broj tema i poruka

    73
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu Dragan Marinkovic

  • Rođendan 28.09.1967.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Banja Luka, BiH
  • Motocikl
    RD04 (92) i RD07A (98), Varadero (05), AT Adv.spots 2018

Contact Methods

  • Yahoo
    dragan91@yahoo.com

Poslednji posetioci profila

1964 profile views

Dragan Marinkovic's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

10

Reputacija u zajednici

  1. Oko cijena za dobro ocuvane AT nema pravila. Prodao 2012 svoju RD04 iz 92 g. za 2400 eura. Nokon toga tri puta iz ruke u ruku za iste pare. Svoju RD07A iz 98 prodao 2019 za 4300 eura. Obe sa Race Ada izduvima, obe sa Kappa koferima i nosacima (prva Sebini, druga Givi). Daj boze da tako bude sa novim Afrikama. Sad vozim CRF1000 A2 Adv.Sports 2018. Prezadovoljan, ali nesto ipak fali...ne znam da objasnim... Pozdrav!
  2. Ja sam za svoju Afriku kupovao TR 91 ovdje. Svjež DOT, maksimalno korektno. Moto Shop #7, Banja Luka, kontakt Bojan.
  3. Pozdrav svima, ponovo Otvorio sam ovu temu, a nakon obimnije diskusije rekao sam da ću lično probati aditiv i utiske podijeliti. Da se malo podsjetimo (v. početak teme), komentarisaću isključivo LS 27 MotoCote kupljen kod Šepića (ZG). Kratko i jasno, nakon sipanja navedenog aditiva, osim što agregat zaista tiše radi i što mjenjač "mekše" šalta, nešto drugo ne bih mogao posebno navesti kao poboljšanje (npr. veća snaga, manje grijanje)... Dakle, da se vratim na temu i pitanje "da ili ne aditiv sa mokrim kvačilom". U mom slučaju (Africa Twin 1998 gp / km 75000) proklizavanja kvačila NEMA.
  4. ...za pripremu najboljeg ulja za trku, ne koristi se nepregledni pogon za preradu vec se vjerujem, ulje poboljsava i prilagodjuje ekstremnim uslovima trke uz pomoc kvalitetnih aditiva. Smatram da kvalitetni aditivi, u kolicini koju proizvodjaci mot. ulja ne zastupaju u komercijalnoj varijanti upravo jesu ono sto nedostaje da se agregat preventivno i dugotrajno zastit od trosenja, jer se primjenom kvalitetnih aditiva (koji se na trzistu prodaju visa od 10 godina) neko kvalitetno ulje (iz trgovine) moze ekstremno poboljsati do mjere koja se ne moze dobiti kupovinom bilo kojeg i najkvalitetnijeg ulja u trgovini.
  5. Citiram prethodnika kao prilog ranijoj diskusiji>> Sell ima u formuli (Formula 1) pratecu laboratoriju koja spram svih ali svih uslova na trci koji postoje od nacina voznje do vlaznosri vazduha pravi ulje neposredno pred trku,tako da ta ulja nemaju blage veze cak ni sa njihovim sto su u slobodnoj prodaji.
  6. Sigurno je tako, Ako nema sumnjivih likova sa epruvetama uz stazu onda su sigurno to spremili ranije i dodali tajno da niko nezna A sta je sa reklamom svi ostali proizvodaci opreme, kaciga, plocica, lanaca, ulja, guma... itd ali samo su proizvodaci aditiva odlucili da rade u tajnosti. A da i sakrili su filmove koje prikazuju kako motori na Dakar reliju prolaze kroz cilj bez kartera sa nalepnicama LM / Univerzalni modifikator. To su naravno uradili veliki proizvodaci ulja. Pratim Proizvodaci moto opreme, kaciga, plocica, lanaca, ulja, guma... itd. koliko znam, ne proizvode ulja i additive za poboljsanje karakteristika motornog ulja. U takmicarskim uslovima je sve od navedenog bitno, ali je tema koristiti aditiv - da ili ne.
  7. Kako se zna da za trke (staza, off road) ne koriste uljne aditive? Ako ih ekipa na samom takmicenju ne koristi neposredno (dosipanjem), da li je mozda moguce da proizvodjac ulha ciju naljepnicu nosi neki sampion pripremi poseban koktel aditiva za ulje koje se koristi na toj trci? I da je to poslovna tajna, misleci na sastav navedenog koktela... Ne bih se slozio sa tvrdnjom da se isto takvo ulje moze kupiti u bilo kojoj, nama dostupnoj trgovini.
  8. Ja cu sipati aditiv koji sam uzeo u omjeru predvidjenom za mjenjac, dakle 3% umjesto 5% na zapreminu mot.ulja.
  9. Moze li se onda reci da dodavanjem aditiva koji generalno smanjuju frikciju (trenje) u agregatu, zapravo SMANJUJEMO frikciju izmedju lamela kod mokrog kvacila, cime se ponistava ucinak estera koji istu povecavaju kako ne bi doslo do proklizavanja?
  10. Lijepo receno Slazem se da cesto nismu u mogucnosti da dodjemo do zeljenih saznanja, cak i od ljudi koji imaju iskustva sa odredjenim pitanjem, jer malo je onih koji zele da svoja eventualno dobra iskustva sa ovim i slicnim pitanjima tumace, raspravljaju i konacno gube vrijeme da bi dokazali da je nesto, s cim su zadovoljni, za njih OK. Ima mnogo nepovjerenja, malo konstruktivnih a najmanje strucnih stavova. Mnogi se ljute ako zelite da prodiskutujete njihovu tvrdnju, mnogo je uobrazenosti koja je vrlo cesto, neosnovano povezana sa predjenom kilometrazom, godinama voznje, godinama starosti, geografskim porijeklom itd...na zalost. Malo ko je spreman na otvoren dijalog, kolegijalne fraze "ja mislim" ili "to je samo moje misljenje" i sl. su prava rijetkost... A samo konstruktivan dijalog otvara vrata za odredjene zakljucke. Svi znamo da su redovni servisi osnov dobrog odrzavanja. No, kako znati koje ulje ako u "service manualu" za motorno ulje pise samo"Recomended oil viscosity SAE 10w40" ? Licno, u manualu za moj motor nigdje ne pise koje ulje je za njega najkvalitetnije, tj. koji se proizvodjac ulja preporucuje, pa cak ni tip - mineralno, polu sineteticko ili full sineteticko ulje. S druge strane, npr. proizvodjac mog automobila, preporucuje odredjenu marku ulja, kao i tip. Medjutim, moje iskustvo govori drugacije. Koristenjem preporucenog ulja, motor se vise grije, ulje se trosi... Promjenom marke ulja, odnosno koristenjem skupljeg to se vise nikada nije desilo. Ja sam prvi i jedini vlasnik vozila, tako da s punom kompetencijom i u skladu sa vlastitim iskustvom tvrdim da se to desava od prvog dana 1. servisa i da preporuceno ulje mozda zadovoljava, ali nije ni blizu najboljeg za to vozilo. Stoga se postavlja pitanje, sta na vagi proizvodjaca vozila prevagne - kooperantsko komercijalni motiv, ili, ne najbolje ali zadovoljavajuce za kupca / vozaca. Ovo drugo, sigurno ne garantuje dugotrajnost. A mozda to i nije interes vecine proizvodjaca danas. Zato se i sada pitamo, kako mozemo, u svim tim "vrtlozima" da sami sebi pomognemo... ja sam licno do mnogih saznanja dosao na ovaj/onaj nacin i to je za mene licno i dovoljno. Na druga pitanja, a predmetna tema nosi jedno od njih, jos nemam dovoljno informacija da bih donosio zakljucke. Zato sam odlucio da probam i na taj nacin dobijem odgovor. U nastavku, linijom svog neznanja, pitao bih strucna lica, da li lamele kod mokrog kvacila imaju doticaj sa uljem motora, ili ulje podmazuje samo mehaniku mjenjaca? Ako je odgovor DA, kako se postize da lamele ne klizu, jer ulje je ulje?
  11. Ništa, ostaje da se proba na ličnom primjeru i da se iskustvo objavi. Uradiću to uskoro, početkom sezone. Hvala svima da učešću
  12. Zahvaljujem na prijedlogu, ali mislim da vecina nas koji posjecujemo moto forume, zeleci najbolje za svoje ljubimce, trazi prevashodno saznanja zasnovana na empirijskim podacima - ona koja poticu iz iskustava i cinjenica. Bojim se da bi glasanjem samo dobili vrlo nestabilnu statistiku.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja