Jump to content

Moto Zajednica

stilgar

Članovi
  • Broj tema i poruka

    763
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: stilgar

  1. Samo da Acosta ubode u kvalifikacijama prvi startni red, da ih ne juri iz 3 ćeg, da vidimo kolko taj ktm valja il ne valja. Peko će popizdeti ove sezone zbog MM i Akoste mada ga ni Beštija neće štedeti jer mu se klima mesto u fabričkom timu. Martin se podrazumeva da će da ga kida kad god može. Samo da sklope ovu Apriliju bez kineskih delova i biće luda sezona.

  2. Ja se najiskrenije nadam da je tako ali mislim da nije samo do motora.
    Nije, ima i do guma i do stila vožnje, ako se setimo kolko je on slajdovao na hondi u krivinama i bio ljubitelj hard guma zbog toga, dukati ide ko po šinama kroz krivine, treba i to da predje u naviku i prilagoditi stil. Martin sad visi sa dukatija ko nekad Markez. Nadam se da sam u pravu jer ako se on vrati uz Acostu, Martina, Banjaju i Beštiju imaćemo odlične trke. Još ako Qurta ode u apriliju a ista prestane da se kvari biće super trke
    • Sviđa mi se 3
  3. Markez izgubio ONO nesto zbog godina i povreda?
    Samo je postao račundžija, duga je sezona još 18 trka i 18 sprint trka, svako će imati bar po tri greške i biti bez bodova. Još se privikava na dukati i koristi svaku priliku da odveze što više km. Banjaja ode u boks a MM završi trku. Od nemačke će on biti full spreman i za pobede i za jurnjavu za titulom.
    • Sviđa mi se 1
  4. Banjaja je shvatio da je osvojio titule zbog loše honde i povredjenog Markeza i trebalo ga je opet skršiti za Martina imaju daljinski . Pedro je novi majstor i savetnik za razvoj ktm-a, upravo je pokazao da Binder i Miler nisu baš pravi izbor . Ako probni vozač Pedrosa bude mentor omladincu biće zajeban igrač za ceo grid. Svaka čast Akosti.

    • Sviđa mi se 1
  5. ... Inertnost na promene.... Ccc
     
    Nikad nije bilo bolje nego sad, sport nikad nije bio neizvesniji.
    Iznuždam se ja na trkanje kad se znalo da dva motora na gridu pobeđuju, ostali vrte krugove. 
    Sad pobedjuje samo jedan, doduše ima ih 4+4 novih i prošlogodišnjih. Pobeda ostalih je samo ako neko od ovih pogreši. Videćemo u nastavku sezone dal će neko uspeti da pobedi a da nije iz crvene grupacije.
  6. Na zalost moto gp ide u tom pravcu sa onom silnom elektronikom, apsolutno se slazem sa Stonerovim komentarima u vezi toga.
    Nije to još strašno, kad udje bmw 2027 biće EURO 7 norma za prototipove. I eto BMW motogp ko moto2ke, a u Emoto Ducati rulz. A da su samo ostavili cvaje u sve tri kategorije kako bi uživali u majstorijama vozača. Jeb** ih progres i nove tehnologije.
    • Podržavam 1
  7. To oko termostata je uradio prethodni vlasnik, pominjao je, slavina je original i dalje, bez problema radi. :-)

    Sent from my 2107113SG using Tapatalk


    Svima je radila dok jedno jutro ne utvrdiš da ti je gorivo u ulju, a filter vazduha pun goriva. Preventiva je korisna.
    • Sviđa mi se 1
  8. Ne računa se ovaj FP2 za kvalifikacije. Evo info sa motogp sajta:

    Before FP2 started, MotoGP Race Director, Mike Webb said: "The upcoming MotoGP session will now be a 45-minute Free Practice 2. Times will not count towards entry into Q2. The MotoGP Practice session will now be held on Saturday from 13:40 to 14:25 LT. It will be 45 minutes in duration."

    • Sviđa mi se 1
  9. Evo jedno pitanje za malo iskusnije bajkere.
     
    Interesuje me jel bolje da motor sam dodaje ulje na 2t skuterima ili da mu sami pravimo smešu benzina i ulja?
    Jel imao neko iskustva, da mu npr crkne pumpa za ulje i napravi problem?
     
     
    Kolko znam današnje cvaje troše 2% mešavinu, svaki put kad sipaš gorivo ti dodaj 2% mešavine shodno sipanom gorivu. Tako voziš sa 4% mešavine, ko nekad tomosi što su koristili. Više će da dimi, brže će da masti auspuh al ako je motor stariji i ako crkne mešač neće da zariba. Jedina muka je što ćeš na svaka 3 meseca čistiti auspuh iznutra.
  10. Udaviše nemci sa eko normama. Ima japanci da se okrenu aziskom i američkom tržištu. To će naravno da iskoristi bmw i ducati aka audi i cene osnovnih njihovih modela odoše za 50% gore. Japanci ako ostanu biće samo 4 mašine, one sa dva cilindra yamahin 700 iz mt07, hondin iz Nc750, suzukijev 650 iz malog stroma i 650 kawin iz versusa. Šteta.

  11. Tamo davne 87-88 probao Gamu od drugara. Prica i klasa za sebe, tesko objasniti. MAGIJA...
    Cvaje su najlepši deo moto istorije. I dan danas sa 65 radije bih kupio neku yamahu RD 350 ili RD500 nego ove današnje frankeštajne sa elektronikom, ubrizgavanjem, abs om i ostalim pomagalima.FB_IMG_1673802226612.jpg
    • Sviđa mi se 2
  12. Motor se gasi kad je hladan i sumnjamo da je slomljrn deo na dizni.. slavinu smo proveravali, svecice nove kupljene, rezervoar u super stanju tako da smo vecinu ostvari otpisali kao mogucnost da prave problem... 
     
     

    Dok sam vozio motore 98mo godište prvo paljenje uvek sa saugom jer je hladan, dok sednem okrenem vratim saug na pola i do prvog semafora tako vozim sa saugom i mali gas. Od semafora na dalje vratim saug u vožnji i do sledećeg je dovoljno zagrejan. Reč je o suzuki dr650, kawasaki er5, zefir 550 itd.
    Kasnije u toku dana paljenje zavisi dal se motor ohladio il ne. To mi je bila obavezna procedura u rano proleće il ovako ko sad temperatura preko dana 16, a osećaj je da je manje zbog vetra. Leti uvek bez sauga, mada ne smeta ni tad za prvo paljenje. Sve ovo napisah pod pretpostavkom da zagrejan lepo pali i ne gasi se.
  13. zdravo hteo sam da pitam postovi su mnogo stari koliko moze da kosta takav motor xl600r u nekom srednje ocuvanom stanju .
    Ima na fejsu grupa xl600. Ima delova ima i celih fino očuvanih primeraka. XL se sklapao u italiji ako se ne varam i najviše ima ponuda odatle. Cene su od 1000 do 2500 za extra očuvane primerke, bar je tako bilo dok sam vozio moju i bio redovan posetilac grupe. Najbolji su englezi i njihove ponude, jedan kompletan vozi se i još tri komada za delove.
  14. Da kažem i ja koju. Po mom iskustvu oni pretpostavljaju da znaš šta hoćeš i šta ti treba. Kupovao sam tamo i gume i aku i ulja lance i lančanike, kofere...udjem odem izaberem donesem na pult platim i nosim. Nikad nisam imao problem sa naručivanjem, kupio sam kod njih nosač kofera za kawu er5 i bandita 1200. Sve stiglo kad je rečeno. Da nisu za neke priče nisu, al ako pitaš lepo objasne. Doduše meni su blizu pa sam bio redovan.

  15. Banjaja je jedan od retkih koji je odbranio titulu. Nisam navijac, cak naprotiv. Ali dati ovakvu izjavu je neumesno.
    Sta, ostalih 20+ vozaca nisu ni za qratz. Vozaju se dok ovaj otima podijume i prva mesta?
    Martin nije konkurentan?
    BB je klasa ispod?
    Da ne nabrajam dalje... 
    Cekao se MM da mu bude konkurent?
    Mani ga! 
     
    Odbraniće je još koji put ako ubace još 5-6 dukatija sa vozačima iz VR46 akademije, a špance sa dukatija premeste na japance. Dobar je vozač Banjaja niko ne spori, al ako se neko baš namerači da ga pobedi ume da popusti il padne, ko kad ga je Beštija gonio u Francuskoj ako se dobro sećam, prošle godine. Banjaja nije baš ljubitelj rizika. Daleko bilo da su Martin, BB loši vozači, čak naprotiv. Al kao što je bilo priče da je MM bio šampion toliko puta zbog dominacije honde, sad imamo očiglednu dominaciju ducatija, a japanci će se vratiti možda. A MM je na dukatiju i biće po meni vrlo interesantno. Dal će voziti sad već dvostruki šampion ko u aragornu protiv povredjenog MM kad je uzeo prvu pobedu uz odličan fajt. Il će čekati da protivnik pogreši...
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja