Jump to content

Moto Zajednica

profesorkosmosic

Članovi
  • Broj tema i poruka

    177
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

1 Pratilac

O članu profesorkosmosic

  • Rođendan 17.10.1975.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Kosjerić
  • Motocikl
    Enduro

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

profesorkosmosic's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

322

Reputacija u zajednici

  1. Motor je garažiran i do daljnjeg se nalazu u Beogradu gde se može pogledati ako ko bude još zainteresovan preko zime.
  2. Novi update oglasa. Ženi mi je crkao auto, tako da u zamenu za Teneru mogu da prihvatim automobil veće vrednosti od motora (dakle uz moju doplatu), pod uslovom da je isti u besprekornom stanju kao što je i motor koji prodajem. Ako nudite nešto tako pozovite me za dogovor, moj broj je 069/2624-379.
  3. Nažalost zamena nije opcija, već sam uzeo drugi motor pa mi treba keš.
  4. Odobren popust... 4600e, ...još malo pa nestalo.
  5. Kolege, motor je besprekoran, izuzetno očuvan primerak za svoje godine i kilometražu, uvezen iz Švajcarske, registrovan do juna sledeće godine, vodi se na meni. Mašina i menjač u perfektnom stanju, ne troši ulje ni gram. Nema nikakvih oštećenja. Ima Yamahine original handguard-ove, a uz motor ide i GIVI kofer, zadnji. Na motor je stavljeno OHLINS ogibljenje, samo to košta preko 1000e, razlika u vožnji je drastična u odnosu na fabričko vešanje. Cena je, mislim, više nego korektna (ako grešim ispravite me) i iznosi 4800e
  6. Da, da,.. za nijansu zahtevniji od našeg. Karpati 2018 span модул
  7. Kros i hard enduro motori se uglavnom pale na kurblu ili ako imaju elektrostart onda samo dugme na kormanu. Nemaju kontakt bravu niti ključ. Nisu predviđeni za vožnju u saobraćaju pa obezbeđenje od krađe mora da se rešava na druge načine.
  8. Mile, naprotiv, dosta ljudi ovo praktikuje. Ja sam sa Afrikom već dosta TET-a odvozao (Srbija, Crna Gora, Bosna, Bugarska i dobar deo Rumunije). Imaš i TET forum, mada i kod nas se društvo za ove poduhvate relativno lako pronađe. Samo ožeži i javi kad kreneš da se ubacujemo ko može.
  9. Hvala, super video. Riba odradi sve ovo za 10 min, ja ako krenem oko nove godine, biće gotovo do marta sigurno.
  10. Drugari, dajte neki savet gde se može pismeno uraditi reparacija zadnjeg amortizera sa DRZ-a. Deluje mi malo mekano a i ne reaguje više na podešavanja. Prvo sam mislio da kupim set za reparaciju i da pokušam sam, al i da sve uradim iako nikad pre nisam, šta ću sa onim Shock absorber-om, pise da se duva na 10-12 bari sa nitrogenom. (il možda grešim), pa reko bolje da se ne zajebavam ja.
  11. https://sectorenduro.com/
  12. Mislim da nećeš osetiti bitnu razliku. Ja sam ih vozio na Africi u obe dimenzije i nisam imao problema. Gume su sasvim OK za 50/50 tretman, mada sam ja više voleo E09. Dokle god izbegaš blato nema problema. Jedino možda da razmisliš da kombinuješ neku dugu, sa čepovima, napred koja bi bolje držala prednji kraj na off-u, ali nije nužno ako ne voziš off u reli modu.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja