Jump to content

Moto Zajednica

nebojsaperic

Članovi
 • Broj tema i poruka

  138
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

132 Excelent

O članu nebojsaperic

 • Rank
  Svrati ponekad
 • Rođendan 20.10.1976.

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.digit-elektronika.rs

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Krupanj
 • Motocikl
  CBF1000A

Poslednji posetioci profila

2719 profile views
 1. Pratim, a dok čekam nastavak, naručio knjigu po preporuci
 2. Svaka čast kolega i veliko hvala na putopisu
 3. Boja LED zavisi isključivo od vrste poluprovodnika i primesa upotrebljenih pri proizvodnji iste, što će reći da ako je proizvedena kao npr. plava, ničim, a pogotovu ne naponom, ne možete promeniti boju svetla koju ona emituje. To opet znači da boju osvetljenja npr. instrument table možete promeniti zamenom svih LED u istoj. Možda je nepravilno, ali se ustalilo napisati LED dioda, jer je sama skraćenica LED -Light Emitting Diode. LED emituje svetlost veoma uskog opsega talasne dužine, što znači da joj nisu potrebni nikakvi filteri, tj. imate LED koja je kada je isključena potpuno providna, a kada je uključena emituje npr. čistu plavu svetlost (sijalice sa užarenim vlaknom ste morali bojiti ili na njih navlačiti neke silikonske filtere, kao npr. u starim instrument tablama). LED (kao uostalom i bilo koju drugu diodu) ne možemo priključiti direktno na naponski izvor napajanja, jer je njena naponsko-strujna karakteristika takva da bi struja kroz nju težila beskonačnosti, a to bi svakako značilo razaranje. LED se napaja strujnim izvorom (popularno - LED drajver) ili se u najjednostavnijem slučaju na red sa LED mora dodati otpornik koji će ograničiti struju kroz LED. Dugo su u komercijalnoj upotrebi postojale samo zelene, žute i crvene LED, a tek krajem devedesetih u široku upotrebu ulaze plave, bele, ... Postoje i višebojne LED, ali one su u stvari kombinacije dve ili više LED elemenata u jednom kućištu, pa se tako dolazi i do RGB LED kojom možemo emitovati svetlost bilo koje boje vidljivog spektra kombinovanjem različitih intenziteta crvene (R), zelene (G) i plave (B). Priča o LED je bez kraja, a ovo je moto-forum, ali ipak nisam mogao da ostavim ovo bez objašnjenja, jer je ovo ozbiljan forum, a ne rekla-kazala
 4. Ja sam na početku sezone kupio neku kinesku Wayteq xRider i radi dobro, ali sam takođe imao problem sa napajanjem. Pred sam ulazak u Atinu je počelo da zeza u svoj onoj gužvi. U opcijama je bilo podešeno da se navigacija ugasi kada se motor skine sa kontakta, odnosno čim nema napajanja, tako da se na svaki potres uključivala-isključivala. Stao sam na neko odmorište i našao tu opciju, tako da me odvela u luku radeći na baterije. Kasnije sam rasklopio napajanje i video da se prekinuo provodnik od prigušnice, koja fabrički nije bila ničim pričvršćena za pločicu osim sa ta dva tanka provodnika i bilo je zagarantovano da će se prekinuti, kod mene je izdržalo par hiljada km asfalta. Znači napajanje odmah treba otvoriti, pregledati i po potrebi popraviti lemna mesta (jer je lemljeno kao nogama), obavezno vezicom i pištoljem za plastiku pričvrstiti tu prigušnicu za ploču i trebalo bi da je rešeno, ja sam tako uradio (imam negde i slike, ako nekome treba) i nakon toga prešao još 5-6 hiljada km u ovoj sezoni bez problema. U Atini je jednom ili dvaput na kratko izgubila signal, mada tamo i nema nekih baš visokih zgrada (moguće je da sam prolazio pored nekog jakog radio emitera), ali sam u suštini zadovoljan i za sada uopšte ne razmišljam o izdvajanju novca za neki poznati brend.
 5. Ja sam u petak van zemlje, a vrlo rado bih došao, najmanje što mogu da uradim je da uplatim donaciju i svima vam poželim srećan put, dobar provod i da prenesete toj dečici što više pozitivne energije
 6. Brz i potpun oporavak ti želim. Hvala ti što si ovo podelio sa nama. Dao si jako korisnu informaciju da telefon treba držati uz sebe, a ne u tank torbi ili sl. kao što sam ja npr. do sada imao običaj. Ovo gore sam morao da citiram jer je takođe Veoma bitna informacija, pogotovu kada se dobije ovako iz prve ruke.
 7. -Svaka čast majstore! Hvala na lepom i korisnom putopisu. Super je voziti po krivudavim magistralnim i planinskim putevima, ali kada hoćeš što bezbednije da napraviš ovako veliku kilometražu u danu, rešenje je samo jedno - autoput! " Najlepsi osećaj i ono što nema cenu je onaj kada si na putu, sunce te obasjava sa jedne strane a sa druge more na 4m od tebe, put kao pista i nigde nikog..... " - Duševna hrana bajkera -Što se tiče reda vožnje u Grčkoj (pogotovu brodovi), to je priča za sebe: štrajkovi, veliki talasi, štrajkovi,... , ali bez obzira na to, Grčka je lepa i uvek bih se vratio dole, motorom naravno. -Meni je CBF1000 trošio oko 5l na toj deonici u proseku, pri brzinama 130-140 i preticanja do 160 (zbog tri kofera pozadi), rezerva se palila na nekih 300km i tada sipao, sećam se te pumpe pre Atine posle koje na preko 100km nema sledeće, treba obratiti pažnju obavezno. -Ako može mala dobronamerna sugestija, nemoj pisati bez kvačica, kad već pišemo latinicom, da ne "sakatimo" ovako lep jezik.
 8. Svaka čast majstore! Ja sam ove sezone takođe imao vožnju do Atine i nazad na CBF1000 (ipak dosta udobniji položaj i veći vizir ), odozdo sam vozio za dan malo manje od 1300km bez problema, bez premora, gubitka koncentracije i sl. To je individualno, nekome je i 300km puno, a nekome nije ni 1300km, u principu ne treba sebe preforsirati kad osetiš da gubiš koncentraciju staješ, nije bitno koliko su vozili Pera ili Žika. Što se tiče plaćanja putarina i ja imam isti stav, čini mi se da su nam putevi sve bolji, pa mi nije problem da platim. Onih bezbroj naplatnih rampi u Grčkoj su mi u početku bile dosada, a onda sam shvatio da posle svake mogu da testiram može li Honda stvarno za 3 i kusur sekundi do 10-ke Čekam nastavak.
 9. Ček, ček, na koji put misliš od Targu Žiju, pa na koju stranu?
 10. nebojsaperic

  Septembarska

  Bila negde tema "Šta je to bajker", evo čovek u par postova objasnio. Ja potrošio lajkove za večeras.
 11. Hvala Branko, mada naravno nikome ne bih preporučio bilo kakve prepravke oko kočnica (to ja zbog ovih mlađih na forumu )
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja