Jump to content

Moto Zajednica

StariRatnik027

Članovi
  • Broj tema i poruka

    65
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu StariRatnik027

  • Rođendan 14.07.1987.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Toplicki okrug
  • Motocikl
    Kymco KR-Sport

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

StariRatnik027's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

16

Reputacija u zajednici

  1. Rie%(*&$ WTF? Prvi put cujem za tu marku. Inace ovo je slikano u Kymco salonu ,Novi Sad.
  2. Zanima me koji je ovaj zeleni motor na slici?
  3. Bas mi je krivo kad se ovako nesto dogodi coveku koji postuje pravila. Ali svi treba da budemo svesni rizika pre nego sto sednemo na motor. Citam ove lose vesti svaki dan i ponekad mi padne na pamet da prodam motor.Jbg ,ne zelim da se polomim ili poginem,jos sam mlad. Ali nikad to ne uradim vec samo kupim jos malo bolju opremu i opreznije vozim. Jer na kraju nije ni bitno koliko si ziveo vec kako... A kod mene ce to biti sa osmehom na licu i vetrom u kosi...
  4. Ponekad malo brze ali da ne ugrozavam svoju i tudju bezbednost u saobracaju.
  5. @Christofer Citaj malo starije postove,napisao sam kompletan postupak i cene za sve od kad ti padne na pamet da hoces novu kategoriju pa dok ne uzmes u ruke vozacku. Ovo sto ti pitas je lekarski plus upisivanje kategorije znaci 2500din plus 1500din ,ukupno 4000din.
  6. Greska za oba ucesnika. Kombi sto nije ostavio prostor prilikom preticanja a i ovog bicikliste sto vozi po liniji. Pravilno je da vozi tragom desnog tocka ili nekih pola metara od ivice puta. Mada ja u praksi vozim po sredini svoje trake i skoro uvek se ponasam kao da vozim auto. I niko ne pokusava da me gura u kanal i ne pokusava da zapocne preticanje iz suprotnog smera. Plus upalim duga svetla da bih bio vise uocljiv.
  7. Ja sam mnogo daleko od vas ali samo cu da kazem da je ovo prelepo. Sjajan primer kako treba da izgleda kompleks bazena.
  8. Za motor ima oko 1400 pitanja ,kad sam polagao ucio sam sa sajta auto skole Pravo jer je sad sve podeljeno po kategorijama tamo. Minimum za prolazak 80 poena od 100. I nema ispravljanja pitanja,to sto zaokruzis je kraj ,inspektor lepo objasni pravila pre pocetka. Dolazi se kulturno obucen,nikako u bermude,papuce i slicno. Radi se hemijskom olovkom plave ili crne boje ukupno 45min, neka pitanja mogu imati cak dva ili tri tacna odgovora i ako se zaokruzi samo jedno tacno ne racuna se celo pitanje. Pitanja vucu od 1-3 poena, najvise vucu pitanja sa saobracajnim znakovima, dakle to naucite dobro. Sa sobom poneti licnu kartu ,vozacku dozvolu i hemijsku olovku. Mobilni telefon iskljuciti. Na kraju dobijate fotokopiju zapisnika i mozete da pogledate svoje greske ako zelite. ---------------------- Sto se tice prakticnog dela prvo se izlazi na poligon,prilazi se motoru i vizuelno proverava ispravnost ,zatim signalizacija. Stavljate kacigu ,sednete na motor ,podesite retrovizore ,upalite masinu,upalite svetla. Prvo se vozi par metara i staje prednjim tockom izmedju linija i cunjeva koji cine zamisljenu kocku. Dalje se vozi sa promenom stepena prenosa i zaustavljanjem pred cunjeve na kojima je granicnik koji ne smete da oborite. Vracate motor nekoliko metar nazad i nastavljate na osmicu koja je sada izuzetno laka zbog veceg precnika. ---------------------- Posle toga ide voznja u gradu. Posebno obratiti paznju na znak STOP ,na pesake , pruzne prelaze,semafore,brzinu kretanja... jer to su stvari zbog kojih se momentalno pada. Na ostale greske skupljate poene,maksimalno 15. Obratite paznju i na kretanje po putu jer treba biti uz desnu ivicu kolovoza. Kao i prolazak na semafor da vas ne uhvati zuto jer se i za to pada. ---------------------- Moj savet vam je i pored toga sto znate da vozite motor ipak terajte instruktora da prodjete zajedno neke rute za polaganje i da vas proceni kako vozite. Jer nacin na koji mi vozimo nije isti kao kad se polaze i mislimo da znamo sve jer imamo iza sebe mnogo kilometara na motoru. Takodje dobro je i zbog upoznavanja motora na koji se polaze ,osecaj tezine tj ravnoteze i odvajanja kvacila. Pogotovo korisno za osmicu koja je pravi test koliko ste stvarno savladali motor. ---------------------- I na kraju ako polozite nosite Uverenje o polozenoj kategoriji i Lekarsko uverenje ne starije od 6 meseci da bi vam izdali novu dozvolu. Plus oko 1500 din placate da vam izdaju tu novu dozvolu i cekate oko 10 dana a mozda i duze.
  9. Kod mene je slucaj samo malo brza voznja i to kad smatram da je bezbedno.
  10. Ja sam svog instruktora terao da vozimo casove i pored toga sto sam ranije vozio motore sa AM kategorijom. Objasnio lepo da sam platio casove i hocu da mi pokaze rute gde se polaze ,da me prati kako vozim i ukaze na greske. Inace smatram da obuka za A kategoriju treba da bude daleko ozbiljnija ,kao sto je neko gore objasnio kako se to radi u Nemackoj.
  11. Pametno se ogradili. U slucaju nezgode sa drugim vozilom zvati policiju ili ne? Koja je svrha onog evropskog izvestaja? I ko placa uvidjaj policije?
  12. Interesuje me sta i u kojoj meri pokriva ovo osiguranje koje svi imamo prilikom registracije vozila. Budimo realni, nama vozacima motorima rizik od nezgode i telesnih povreda je dosta veliki. Zanima me da li je moguce jos neko dodatno osiguranje uplatiti i sta se desava ako mi sami padnemo sa motora,dakle svojom greskom. Ili recimo zbog loseg puta,rupa,peska itd...? Kad dodje do nezgode kad treba da se javimo osiguranju i sta od dokumentacije da prilozimo?
  13. Da,500din i pored svih informacija bas tu su zaboravili da napisu. Posle 18h juce je moglo dzabe da se udje ,cuo sam da ih pojurili ovi iz MAS-a zbog naplacivanja ulaza.
  14. Ja imam jednu dobru i jednu losu vest. Dobra vest je da sam pronasao auto skolu gde mogu vec za mesec dana da imam dozvolu. A losa vest je da sam pola para uplatio u auto skolu gde sam sad. Nisam jos nista polagao,treba na polaganje teorije da izadjem uskoro. Da li neko strucan moze da mi kaze kako da predjem i kad? Mozda je bolje da polozim teoriju u sadasnju auto skolu kad sam vec prijavio i platio.
  15. Nisam puno razmisljao o tome ali kad bih ucio nekog totalnog pocetnika da vozi motor prvo bih izabrao nesto lako,slabo, recimo kao APN4 ,i obavezno stitnike,rukavice,kaciga. Ja sam relativno mator poceo da vozim motor i nisam imao nekih problema ,mozda zbog toga sto sam imao veliku kilometrazu sa biciklom , dizao je na jedan tocak ,vozio offroad, cepao gume naglim kocenjem ,vozio po snegu i ledu. Pa valjda i stekao dobar osecaj za ravnotezu. Moj prvi motor nije bio ni mali a ni lak ,enduro,nekih 140kg sa menjacem i taman bih dohvatio nogama do zemlje. Dolazim do prodavca, dajem pare i pitam ga kako se ovo vozi? A on napravi bledu facu Kaze to ti je menjac,to ti je gas,brzine idu tako,ovde palis motor ,aj cao. I tako i bese,to je taman bio neki sporedni put ,ja polako krenem i stanem dva-tri puta da osetim kvacilo pa nastavim da vozim kuci jos 20km. Secam se da mi je izgledao mnogo tezak i nisam znao bas dobro iz prve u drugu da prebacim. A jos je veliki problem sto je brdovit grad u kome zivim pa sam imao muke i da krenem iz mesta uzbrdo. Imao sam veliko strahopostovanje prema motoru tih prvih nekoliko dana. I danas imam samo je to u nekom pozitivnom odnosu sa uzivanjem u voznji. Inace sam ga tad kupio,priznajem, da bih bio veci frajer ,mangup ,znao sam da se cure loze na bajkere. Nisam imao neku volju ili ljubav prema motorima. Ali kako je vreme prolazilo i kilometri iza mene sad vozim motor jer stvarno uzivam u tome ,to mi je postao hobi,volim da putujem ,pricam o motorima ,bukvalno zivim i radujem se tom trenutku kad cu ponovo da sednem i vozim. Rizicnih situacija sam imao, bilo je proklizavanja tockova,sitnih cukanja ali pao nikad nisam. A terao sam Bog samo zna po kakvim offroad terenima I plus nahvatao i po neku curu sto je bio prvobitni zadatak
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja