Jump to content

Moto Zajednica

triton

Članovi
  • Broj tema i poruka

    293
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: triton

  1. Problem je sa tim setovima za reparaciju što ima dosta neprecizno napravljenih delova,više puta mi se desilo da su delovi koje sam izvadio ,stari,bili bolji nego novi koje su mi doneli da ih ugradim,pitanje je ima li neki pouzdano dobar proizvođač,ili dobavljač?
  2. Moja standardna garnitura torxa ide od 20 do 55,mislio sam da je to uobičajeno?
  3. Na platinsku dugmad ide kondenzator od 300volti,i oko 25 mikrofarada,znači može od bilo kojih automobila koji imaju platinsku dugmad,i možeš ga zašarafiti bilo gde na masu,kod mog motora je u faru,iznutra!
  4. Ništa neuobičajeno,te cevi se nalaze u mnogim vilama,katalog delova će biti od pomoći!
  5. Pogledajte stari hrvatski putopis " u portugal na pivo" mogu vas povezati sa autorom,mada,puno je vremena prošlo od tad....
  6. Treba je povremeno podmazati kvalitetnom mascu,zadnji tocak se vadi zajedno sa kardanom i diferencijalim,a caura je u poklopcu gde ulazi kardan,kosta oko 25 eura,a kad crkne,ostao si na putu,menjao sam ih mnogo puta,dok se u okolini vozilo nekoliko primeraka.
  7. Proveri koliko karadan ima lufta u spojničkoj čauri,bliže diferencijalu,uhvati rukom,i probaj da rotiraš!
  8. Niko ne spominje Aradac? A jos samo nepuna 3 dana!
  9. Ne paše,12 voltna ima u sredini dva ležaja a 6 voltna jedan,klipnjače su iste i pašu!
  10. Postoji lanac i lančanici,kao zamena za kaiš!
  11. Pravite svemirsku nauku od proste stvari,zavariš komad gvožđa na unutrašnji prsten ležaja i samo ga šipkom izbiješ,ne košta ništa i sigurno radi poso!
  12. NSU definitivno nije!
  13. Nisu to podizači nego zamenljive kapice kojima se šteluje zazor ventila,pa moraš znati meru koja ti treba,imam ja dvadesetak komada,javi se na PP ako se nisi snašao!
  14. Drag star ima loš kardan,ako se za njega odlučiš,obavezno da ga pregleda neko ko se u to razume!
  15. triton

    Laverda

    Pod prvo,nije to nikakva naročita egzotika,i može uvek da se kupi na oglasima,ako nekome baš to treba,drugo,ovde ih je bilo samo zato što za druge marke motora nije bilo zastupnika,samo si Laverdu i BMW mogao kupiti za svoje pare,na svoje ime,da te ne vija milicija i carina ako voziš na uvoznu dozvolu od povratnika! Da nije bilo tih okolnost,pitanje je dal bi bila i jedna u Srbiji,eventualno poneka u Sloveniji,oni su uvek imali mnogo izbirljivije i finansijski ozbiljnije kupce motorcikala.
  16. A što ne odeš u predstavništvo za BMW i ne poručiš original? Ne treba izmišljati toplu vodu! Naručuje se po ovom broju 62 12 1 350 549
  17. triton

    Za Jošku

    Lanac ti pase od puno automobila,a ima i na metar da se kupi,od auta su ti svi duzi,postavis ga na masinu i vidis koliko je visak,pa skratis
  18. Imam loša iskustva sa tim modelom,i sad mi jedan stoji,stanje salonsko,mala kilometraža,al radilica prolupala,delova ni za lek,pre par godina,došao švaba u Novi Sad,i prolupao vulkan,odneo je radilicu u nemačku,700 eura popravka,a ostavili su staru klipnjaču koja je dole bila skroz crna,samo su je trnovali,novi ležaj,i radilica verovatno metalizovana,to neznam tačno,oterao ga je nazad u nemačku,neznam šta je dalje bilo sa tim motorom.
  19. Samo pogledaj na ebaju gde se može naći radilica za VN 1500,a da je bliže od marsa!
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja