Jump to content

Moto Zajednica

dvlns

Članovi
  • Broj tema i poruka

    5733
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: dvlns

  1. Klasicno mesetarenje. Da ga ne tupim vise po analogiji svega napisanog teoretski bi mogli da se drznu da ospore garanciju recimo na upravljacki sklop ukoliko si isao kod vulkanizera a nisi kod njih menjao gume. Kazem na sudu se sve to resi samo sto su svi svesni da ce potrosac relativno lako da podlegne pritisku jer ne radi se o tome da je njihova intervencija 1000 eur a kod drugog 50e tako da za malu razliku u parama potrosac bira laksi put.

  2. @severian i @Urban Rider mislim da i to pada na sudu samo sto treba imati vremena i zivaca za sud. Koliko znam mi smo prepisali apsolutno sve odredbe zastite potrosaca od EU tako da ko istraje do spora mislim da ga i dobija.

     

    Razlika je sto su u donosenju ove uredbe u EU veliku ulogu igrali i servisi kojih ima dovoljno koji placaju obaveze i rade po propisima da su mogli da nateraju birokrate da se bave ovom temom. Dvostruka korist je izvucena odnosno svima je data mogucnost izbora pod nekim fer uslovima.

     

    Opet podvlacim odnosi se na REDOVNO ODRZAVANJE vozila u garantnom roku. Znaci da delovi koji su korisceni moraju imati zvanicne racune, da servis koji je radio mora da izda zvanican racun i to je kraj price

    • Podržavam 1
  3. Ma gledaj ovom uredbom je regulisano bukvalno samo redovno odrzavanje vozila u garantnom roku. Komplikovanije zahvate koji zapravo spadaju u ostvarivanje prava garancije ne mogu da rade, odnosno mogu ali im proizvodjac nece nadoknaditi rad sto znaci da cu ja kao vlasnik morati da platim.

     

    Znaci bukvalno uredba kaze da se ne moze osporiti garancija na moj novi Mercedes (lazem nemam ga) ukoliko mi je zamenu ulja i filtera odradio bilo koji serviser koji moze da mi izda validan racun sto znaci da je uredno registrovan kao firma

     

    Nije nikakav poluovlascen servis u pitanju. Da sada pokusam da napisem a da ne povredim/uvredim nikoga, recimo servis Hans u Hamburgu na kojem ne stoji ni jedan brend moze da odradi redovno odrzavanje Mercedesa starog 6 meseci i da to bude upisano u servisnu knjigu cime vlasnik tog mercedesa nece doci u problem kada mu za dve godine crkne turbina. Nema Mercedes pravo da se pozove na klauzulu da nije radjeno odrzavanje od strane ovlascenog servisa. Naravno ukoliko je korisceno ulje i filteri koji su u skladu sa preporukom proizvodjaca (cak ne moraju da imaju Mercedes OEM znak). Znaci apsolutno moze MAN filter i Castrol ulje odgovarajucih karakteristika i moze servis Hans koji je u stanju da izda racun na kojem je sve to navedeno (delovi i ruke) i to je to

    • Sviđa mi se 1
    • Podržavam 1
  4. A gde si ti procitao da ja nesto mislim ili ne mislim. Pogledaj propise u EU vezano za temu pa ti meni reci zasto skaces na mene. Ocigledno si ne znam zbog cega promasio poentu. Pitanje je odrzavanje vozila u garantnom roku van ovalscenog servisa i posledice po garanciju. Nadam se da se slazemo da u to odrzavanje uglavnom spada zamena ulja, filtera, kocionih plocica i ostalih potrosnih stvari propisanih servisnim intervalima datim od strane proizvodjaca

     

    Ja sam samo objasnio kojim osnovom su se u EU izborili nezavisni servisi da mogu da rade redovno odrzavanje na automobilima u garantnom roku bez posledice po vlasnika vozila.

     

    image.thumb.png.39c8d90cbe443ba721d9501057cd5b30.png

     

     

    • Sviđa mi se 1
  5. 7 hours ago, Sharky - Alex said:

    I ja zelim slobodu i ne bi da mi neko uskracuje pravo na to kako cu se oblaciti pa ne mlatim ki*om go po ulici

    Predpostavljam da je ovo neka reakcija na ono sto sam napisao.

     

    Ja sam samo napisao po kom osnovu su se serviseri u EU izborili. Imas servis za automobile recimo u DE i imas 5 zaposlenih, uredno placas drzavi sve ali ne mozes da radis servise na novim kolima jer je neko napisao u svojoj garanciji bukvalno da nisi dovoljno strucan da zamenis ulje i filtere. Da li bi se pozvao na uskracivanje prava na rad?

    • Sviđa mi se 1
  6. Kazem puno potencijalnih nacina da se ospori garancija (alati, treninzi...).

     

    Inace ako ne gresim vlasnici neovlascenih servisa su se pozivali na uskracivanje prava ma rad sto se smatra jednim od osnovnih ljudskih prava i ne sme biti uskraceno

  7. 10 minutes ago, Urban Rider said:

    @dvlns tako je u Velikoj Britaniji. Za EU nisam siguran. A ovo iznad što je @vex napisao jeste praksa u Americi, ali daleko je Amerika...

    Moguce, znam da sam citao da se pokretalo pitanje u EU po istom osnovu. Kazem nisam siguran 100% ali nije ni presudno svakako

  8. Nemojte me 100% drzati za rec ali takva praksa mislim da postoji i u EU. Koliko znam odluka je doneta nakon tuzbe neovlascenih a registrovanih servisa da se uslovljavanjem garancijom zapravo njima onemogucava rad i da se dovode u podredjen polozaj sto se tumaci kao nelojalna konkurencija. Uslov je da su ugradjeni originalni delovi i da je ugradjeno u registrovanom servisu koji placa sve obaveze drzavi. Ne mora biti ovlascen ali mora biti zvanican servis i garancija ne sme biti osporena zbog toga

    • Podržavam 1
  9. 1 minute ago, severian said:

    Opa, nisam jedini na ovom forumu koji misli da smo ga preterali prema 1. Mozda ako osvoji jos 1-2 titule forum mu prizna da pomalo zna i da vozi. :)

    Vidi da do prve titule nije dosao kako je dosao tvrdim da ni druge ne bi bilo a sad ti kako hoces. Prvu je dobio kaznjavanjem Kvartarara za incident sa Espargarom pa posle direktnom naredbom Bastijaniniju u Misanu da ga ne obidje a onda i stitom koji su iza njega pravili i Martin i Zarko i Enea i svi ostali koji su jahali talijansko sokocalo.

     

     

    • Sviđa mi se 1
    • Podržavam 4
  10. 1 hour ago, Mc SREMac said:

    Ja nisam ništa napisao pored fotografije, meni deluje kao i većini da je Peko kad je već MM počeo da ga zatvara dodao da ne dozvoli i eto...meni je to trkački incident, ne vodim se teorijama, daljincima i slično, za mene su svi ti momci tamo najbolji od najboljih uz verovatno nekoliko još iz sbk, čitajući forum moglo bi se zaključiti da je aktuelni šampion tu uz veliku pomoć nečastivih sila i da su od njega bolji i vikendasi i sa Mišeluka...

    Ne vozim vikendom na Miseluku ali sam bolji od njega :D 

    • Hvala 1
  11. Koliko optimizma zbog neceg sto se mozda vise nece ponoviti. U sprintu je taj isti Banjaja imao tempo da nisu mogli da ga prate dok nije napravio gresku, u glavnoj trci se ispalio ali kada vidim Martina na GP24 i saberem i sa Katarom i sa sprintom meni je zakljucak da i dalje GP24 daje dovoljnu prednost koju ovaj lako moze da iskoristi.

     

    Akosti svaka cast samo mi je malo preuranjeno govoriti kako ce da se kida za pobede, za podijume verovatno da ali za pobede nesto bas i ne verujem.

     

    Markez iz mog ugla moze da se izbori samo sa onim GP24 koji je u problemu ali ne moze realno da pobedi GP24 (bar za sada tako stvari izgledaju). Ako ne gresim daleko je konkurentnije prosle godine izgladala cela ekipa na GP22 u odnosu na GP23 nego sto je ove godine slucaj izmedju 23 i 24

  12. Eto to je buducnost trkanja narednih 5-6 sezona a onda mislim da ce trkanje biti samo na EA sampionatu (ako se tako zove i dalje ona firma sto pravi razne fife i ostale gluposti od igrica)

  13. @abarth_maniac znam taj stav, stav koji sam imao ja koji je imao svako ko je poceo da se vozi na stazi prvih dve sezone. Vec u trecoj sezoni covek trazi od sebe da vidi napredak. 

     

    Prepoznaces moje reci kada budes prvi put izasao sa stinta i rekao taj i taj mi je sjebao krug a veruj mi da ce to da se desi (ako vec nije).

     

    Uopste ne moramo da se slazemo samo kazem i tvrdim da SV nije bajk za stazu, moze da se ode, da se vidi da li te radi staza ali da se konstantno ide sanse nema pri tom mislim na track day dogadjaje. Trke da u odgovarajucoj klasi. Pa ja se lozim da kupim Pit Bike da mogu da se zabavljam za malo para ali mora da nas bude 6-7 inace nema zabave

    • Sviđa mi se 1
  14. 22 minutes ago, Jovan Ristic said:

    @dvlns je u pravu za to da SV-u zafali snage na pravcima i da zna izuzetno da iritira kad se izlomataš po krivinama i prestigneš neke i onda te oduva neko na pravcu i koči te po krivinama i onda opet sve ispočetka. Tu si bio u pravu.

     

    SV je odličan motor za učenje tehnike vožnje i oslobađanja na stazi i prvi korak ka ozbiljnijem motoru ako neko ima ambicije da se još ubrzava.


    Naravno, najbolje je da se krene od 400 ki ili 300 ki, ali ko nema novca ili ne želi da je na manjim motorima, mislim da je SV650 odličan budget bike za uživanje i solidna vremena. Da nemam ambicija da se trkam ili da postoji Twin Cup kategorija, ostajo bih na SV-u zasigurno.

    Znas i sam pricali smo o tome, track day pre ili kasnije udje pod kozu a kada se to desi voznja na infantiln om motoru toliko frustrira da sebe dovedes pre ili kasnije u veoma zajebanu situaciju i potencijalni pad.

     

    Opremiti SV koliko toliko posteno za stazu je mozda samo malo jeftinije od uzeti neku R6 ili ZX6R koji ce imati sasvim dovoljno potencijala takvi kakvi su za bolje rezultate od amaterski opremljenog budzet SV.

     

    Twin cup je super stvar i bice sve popularniji (moje misljenje) u narednim godinama jer su motori daleko jeftiniji kao i svi troskovi oko njih a zabava je dobra. Uostalom osetili ste na MEC isto to. Kada su svi manje vise tu i 50ccm je zabavno ali na stazi koja nema 800-900 metara pravca :D 

    • Sviđa mi se 1
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja