Jump to content

Moto Zajednica

sima strahota

Članovi
  • Broj tema i poruka

    530
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: sima strahota

  1. Šta da ti kažem? Rat u Ukrajini, COVID... opravdanja za poskuljenje koliko hoćeš. A plate nikako da poskupe.
  2. Evo da se i ja priključim ekipi. U avgustu stigla.
  3. Ekipa, već neko vreme ne posedujem VFR 800 (od kad sam ga totalisao), ali pre neki dan raspremam garažu i pronađem originalni auspuh za ovaj motor. Ako ima neko ko je zainteresovan neka se javi. Cena? Nemam pojma. Neka bude za početak okruglih 90EUR pa ćemo se lako dogovoriti.
  4. Da li neko zna kako doći do metalne zaštite koja se montira ispod motora? Kod mene je to plastika. Nije da vozim neki off road i da mi treba, ali mi lepše izgleda.
  5. WeTransfer WE.TL WeTransfer is the simplest way to send your files around the world. Share large files up to 2GB for free. Nadam se da sam uspeo. Trebalo bi da kliknete na linc i da može da se otvori manual. Ako nisam javljaj te. Lync važi 7 dana.
  6. Имам ја, али не може да се пошаље мејлом јер има 482 Mb
  7. Ne bih da stavljam te gumene harmonike. Nekako mi to ne ide na Varadera. Ima to i kod nas da se kupi i to u različitim bojama.
  8. Drugari, primetio sam potencijalno veliki problem na svim Varadero modelima. Deo blatobrana prednjeg točka, koji treba da zaštiti prednje vile od udara kamnčića i lepljenja raznih insekata nije dovoljno visok, imajući u vidu dužinu hoda vila (zaokruženo žutom bojom na slici). Problem je u tome što semering prelazi preko tih stvrdnutih insekata i kad tad će doći do oštećenja semeringa. Moje pitanje je da li je nako razmišljao na ovu temu i eventualno rešio ovaj problem? Nisam našao neke after market proizvode namenjene ovome. Čak sam razmišljao da napravim nešto u domaćoj radinosti, ali nikako da nađem vremena da se tome malo posvetim. P.S. nadam se da se kolege ne ljute što sam za ovo iskoristio njihovu sliku.
  9. Spale, ovo ti je isečak iz service manuala za SD2 sa ABS-om Što se tiče service manual imaš u vovoj temi link. Neko od drugara sa fouma ga je postavio, i ja sam ga odatle i skinuo. Listaj malo u nazad.
  10. To je upravo ono što planiram da kupim. Gde si kupio i koliko kinti koštaju?
  11. Nego da se ja pohvalim. pre nekoliko nedelja sam postao vlasnih ovog primerka. Hvala članu foruma koji je okačio link ka service manual za SD02 jer sam baš imao muke da isti nađem i nakraju sam ga pronašao u ovoj temi. Neka kolega ne zameri zaboraviom sam njegov nik.
  12. Ja još nisam čuo za takav slučaj. Da naravo da je tako nešto moguće, ali ja nisam čuo za takve slučajeve. Drugo, ako već menjaš španer onda zameni i lanac.
  13. Skini oba hladnjaka. Kad već skidaš bočne plastike. Nije komplikovano. Pazi samo da ne preteraš sa pritiskom jer je pritisak u sistemu do cca 1,4 bara a u vodovodnoj mreži može da bude i do 2,5 bara. Isperi ti njih sa puno vode i to će biti dovoljno, osim ako neko pre tebe nije sipao neku tečnost za dihtovanje rashladnog sistema. Što se tiče pločica, moja preporuka je isključivo original NISSIN. Kupiš u Deliti ili kod Stojanova. Cena je oko 12K dinara za komplet prednje i oko 8K za zadnje. Proveri kod njih svakako. To je dosta skuplje nego te i iz LOUIS ali je i razlika u kočenju, potrošnji pločica isto toliko velika u korist original. Plus to što ćeš sa original pločicama sačuvati diskove, a diskovi su JAKO, JAKO skupi. Ja sam na mom motoru menjao i stavljam isključivo original. Zato su mi diskovi kao novi i nemaju risove. Sa tim stvarima, za mene, nema kompromisa. I još jedna stvar. Za VFR ne idu organic pločice nego sinter metal (original). Zašto? Pa zbog brzine koju može da razvije, kao i težine samog motora. Sa organic rizikuješ da ih spališ i da izgube svoja svojstva pre nego što ih potrošiš.
  14. Razumem tvoju brigu da ti se motor ne pregreje samo uzmi u obzir sledeće činjenice. Originalni termostat počinje da se otvara između 80 i 84C a u potpunosti je otvoren tek na 95C. Originalni termodavač pali vetilator na 104, a gasi ga na 96C upravo iz razloga da bi termostat bio sve vreme otvoren. Ako ga ti držiš na manje od tih 96C u stvari ne dozvoljavaš termostatu da se do kraja otvori i omogući veći kapacitet vodene pumpe. VFR je poznat po tome da radi na višim temperaturama. Ovo nije ništa loše i ne znači da se pregreva. Jednostavno je tako konstruisan i to mu ne smeta. Ono što mora da se pazi to je rashladna tečnost. Potrebno ju je redovno menjati (svakih 2-3 godine) i prilikom zamene obratiti pažnju da se poštuju fabričke preporuke. Upravo zbog temperature. VFR ima neku vrstu kombinovanog hlađenja (voda/ulje). Obrati pažnju na mali (uljni) hladnjak. Vodi računa da bude čist od buba, blata... Ako se već bojiš da će ti se motor pregrejati probaj da nabaviš veći uljni hladnjak. Mislim da paše od VTR i mislim da je neko već pisao o tome. Ne bi bilo loše ni da ispereš rashladni sistem, mada ako redovno menjaš rashladnu tečnost onda nema od čega ni da bude prljav.
  15. Izvini, interesuje me razlog zašto si izveo prekidač za ventilator da ga ručno kontrolišeš? Neispravan ti je originalni ili se samo tripuješ da će da zakaže u određenom trenutku pa da će da ti se pregreje motor? I imam još jedno pitanje, a vezano je za brzinomer. Gde si u manualu našao to da brzinome fabrički laže +7%? Ja imam "Service manual" ali se to nigde ne spominje. Ja sam par puta proveravao moju brzinu kretanja sa radarima na ulazu u naseljeno mesto ili ispred škole... i uvek su se te dve brzine poklapale. E sad možda i ti radari pokazuju veću brzinu od stvarne iz bezbednosnih razloga, ali jbg. Mislim da čak i postoji zakonski definisana tolerancija za brzinomere i da je dozvoljeno odstupanje isključivo u + ali ne tolko mnogo, nego red veličina 3-4%
  16. Meni je to DRAGON ovako uradio na rc46 sve zajedno (top + grana) 220e.
  17. To je ok sto se tice 85 oktana gorivom.Probao sam ja i 98 oktana da sipam,i nisam neku razliku primetio.Samo nije svejedno ako su ventili pravljenji za olovni benzin,a vozis ga na bezolovni,jer vremenom ce pojesti sedista ventila.Toliko znam da vlasnici BMW motocikla iz 80 godina,stavljaju dodatak u bezolovni benzin(ima na pumpama da se kupi dodatak olova),jer njihovi motori su jos isli u to vreme na olovni benzin.Moj vfr je 86 godiste,pa sam zato pitao.Moguce je da su japanci vec u to vreme pravili motore na bezolovni benzin.Pozdrav Sve jedno ti je za koji benzin su ga projektovali jer više nigde u Evropi nemaš da kupiš olovni benzin tako da: to ti je što ti je.
  18. Može i tako. Možeš da mi pošalješ brzom poštom ili da je doneseš kad buše dolazio kod Miše Hlebnickog. Ima jedno ali u priči. Od ponedeljka pa narednih deset dana nisam kući pa je glupo da mi šalješ npr sutra ili prekosutra. Ja ću ti se javiti kad se vratim pa ćemo se organizovati.
  19. Ponudio bih ti ja neku cifru, ali bih želeo prvo to da vidim uživo i probam. Šta vredi da ti nudim ovako na slepo. Koliko vidim ti si iz Svilajnca, što malo komplikuje stvar jer sam ja iz Zrenjanina. Mislio sam da ti se javim i da dođem do tebe, ali nikako da ugrabim malo slobodnog vremena da se provozam.
  20. @ položaj sedenja: Ja sam vozio Afriku pre VFR-a i meni lično mnooogo više odgovara položaj sedenja na VFR-u. Kao što je Grnca rekao. Na enduro motoru se sedi pravilnije (uspravnije), i sve je u redu dok su ti leđni mišići odmorni i drže kičmu u pravinom položaju, ali nakon duže vožnje mišići se opuštaju i sav teret prelazi na skelet tj. kičmu i počinje da me boli donji deo leđa (tzv krsta). Isti je problem kada sedite na kompjuterskoj stolici više sati, e sad na to još dodajte truckanje i neravnine na putu... Enduro ima prednost što možeš da voziš stojeći i tako da odmaraš leđa, ali to zahteva i sporiju vožnju. VFR (sport touring) ima drugu prednost, a to je da možeš da se spakuješ i da praktično legneš na rezervoar, dupe na kraj "prednjeg" sedišta, stopla mazo nazad i pun gas (na auto putu npr.). Na VFR-u mi se čini kao da mogu da vozim beskonačno dugo i da nikad nemam problema sa leđima.
  21. Uh. Jako mi je žao što nemam dovoljno novca da sebi priuštim jedan ovakav primerak. Prava MOTORČINA!!!
  22. Imaš manual? Ako nemaš skini ga negde sa neta tamo ti piše koji ležaj ide u točak. Ležajevi su standardni i imaš da ih kupiš bilo gde i nisu skupi cca 400 - 500 din/kom. Naravno ja ti savetujem da kupiš neke kvalitetnije ležajeve za veće brzine. Npr KOYO ili TIMKEN... Naravno možeš i da skineš ležajeve i da vidiš koji su pa onda da odeš da kupiš nove. Ako ne možeš da skineš manual sa neta. Problem je semering. Semering nije standardne dimenzije i teško ih je naći osim kod ovlašćenih dilera. Zato budi pažljiv kada budeš skidao ležajeve da ne bi oštetio semeringe, jer kao semerinzi nisu oštećeni možeš ih slobodno vratiti nazad.
  23. Da napišem i ja koju reč. Šta me nervira kod V-TEC (ili možda bolje rečeno kod honde generalno): Odustavli su od gear driven cam što je za mene čista jeres!!! Izdali su sami sebe. VFR je motor koji baš po tome bio karakterističan. Da se razmemo razvod ventila preko lanca je sasvim ok, koristi se na 99% motora, pouzdan je, manje izdržljiv nego gear driven cam ali daleko od toga da je loše rešenje (sigurno bolje nego kaiš npr. ducati). Ne radi se o pouzdanosti. Radi se o tome da je gear driven cam sa tehnološke strane jedan izrazito zahtevan sklop kada je u pitanju izrada, naravno i skup. Ko se iole malo razme u mašinstvo jasno mu je koliko je dobro morao biti urađen proračun ovog sklopa, kolika je preciznost u izradi potrebna... Ovako nešto može da napravi jako malo fabrika u celom svetu. Zašto su sve to uradili? Moje mišljenje je zato što je ovo rešenje mnooogo jeftinije. prednja maska. Napravili su ga da od napred liči na maxi skuter. Ok, možda je tada bio takav dizajnerski tren (V-strom...) ali meni se to ne sviđa. Stavili su V-TEC što je sasvim ok i ne mislim da je loše, čak je i pohvalno. Ono što mislim da je loše je to što time nisu skoro ničime unapredili motor osim što su vlo malo smanjili potoršnju. Dakle, nije povećana snaga motora... Nisu ni povećali zapreminu motora koji je svakako u registracionoj klasi kao i 1000ccm. Ovo što ljudi pričaju da se oseti prelaz kada se uključi V-TEC ne mogu da komentarišem jer ga nisam probao na motoru (imam ga na autu i taj prelaz se ne oseti, ali to nije za poređenje). Sve jedno ne očekuj da će motor da ti skoči ili da ti se otme iz ruku jer to nije turbo ili tako nešto. Nisu stavili USD vile, nisu poboljšali amortizer, a mogli su, kad su već uštedeli na gear driven cam. Ali ovo o vešanju prepuštam Isketu da komentariše. Honda nije čak stavila ni USD vile na VFR modelu iz 2014. Ono što mi se sviđa je: ABS konačno su pomerili auspuh tako da mono viljuška dolazi do potpunog izražaja. Generalno VFR je odličan motor i tu nema diskusije. Nećeš pogrešiti ni da kupiš primerak koji prešao i 250Kkm jer je agregat neuništiv. Udoban je za vožnju. Možeš sa njim na put oko sveta, a možeš i na stazu i to da napraviš pristojno vreme. Ima problema sa reglerom (koja honda nema?), instalacija traži malo pažnje. Ja lično, pred početak sezone rastavim sve džekove prekontorlišem i naprskam kontakt sprejom. Sve ovo je moje lično mišljenje i prihvatam da možda negde nisam u pravu, ali eto, to je moje viđenje stavri. Jednostavno ne volim kada se od nečega što je bio vrhunac tehnologije pravi main stream ili bolje rečeno kada se odustane od sopstvenih principa. Kao npr. što je honda upravo izbacila novu Afriku Twin koja ima paralel twin motor umesto V2. Eto, to je za mene jeres!!!
  24. Kako misliš da li neko ima? Da ti proda pokloni? Naravno da imaju da se kupe, pitanje je samo koji ti trebaju. Stari tip (sa gumenom zaštitiom preko nosača) ili novi tip. Oba pašu rupa na rupu tako da je stvar ukusa prilikom kupovine. Pogledaj prodavnice moto opreme koje drže VICMA proizvode (većina ih drži). Šifra za stari tip je EH375 a za novi tip EH848
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja