Jump to content

Moto Zajednica

milje80

Članovi
  • Broj tema i poruka

    240
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu milje80

  • Rođendan 03.03.1980.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Banja Luka, BiH
  • Motocikl
    BMW 1600 GTL, Vespa PX 200

Poslednji posetioci profila

2542 profile views

milje80's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

362

Reputacija u zajednici

  1. Sve sam bliži tome
  2. Za proizvod piše dostupan, ali ne vrijedi po prodavnicama, to je bilo ranije i ja sam se vodio tim. Sada je jedino sigurno kada nije dostupno, a onda ono što je "dostupno" prebacuju iz jedne u drugu ko privi proda. U tom haosu sam ja otišao da uzmem C5 fluo veličinu S i XL jasno pisalo availibile i onda kaže da mogu donijeti za tri dana, a nakon 15 minuta ispalo je da za S ni to ne vrijedi.... Drugim riječima ona zeleno označena riječ availibile više nije garancija da je dostupno odmah.
  3. Upravo ovo mi je potvrđeno na licu mejsta koliko smo se brko austrijanac i ja sporazumjeli. Njegova preporuka je bila ili C3 ili C5. Ono što je interesantno u Louis uslovno rečeno nemaju na stanju skoro ništa od Schuberth-a, ono što imaju je po meni malo ili je bijela ili crna ili nema broja ili ovo ili ono, ali kupiti dvije iste S i XL je skoro nemoguće osim u crnoj varijanti. U crnoj imaju sve brojeve u bijeloj S treba naručiti. Kako sam se ja odlučio za fluo ispalo je može, ali dolazi za 15 dana na kraju je ispalo da S uopšte nema. U TC Motoshop Ljubljana imaju, ali je cijena značajno veća. Pričam i o C5 i C3 probavao sam i jednu i drugu. Ako kome koristi info C5 ima manju školjku za veličunu L i kada sam je stavio jednostavno "udara", sa druge strane XL mi je za moj ukus malo komotna.
  4. Zaplet i molba za pomoć ako neko zna, probao, pouzdano čuo. Dilema je između Schuberth C4 ili C5, sa C4 prolazim skoro 200 EUR jeftinije po kacigi, a kupujem dvije (kada se sabere kaciga i komunikacija za jednu osobu), a otvoreno mi je sledeće: Pročitao sam niz testova i često se ističe da nema velike razlike (na papiru da, ali u vožnji ne). Čak u nekim segmentima C4 se testira kao bolja kada nisu u pitanju njemačka testiranja. Da li je neko probao i imao priliku uporediti? Vrijedi li C5 više u vožnji da bi opravdalo novčanu razliku 30% na kraju dana? Isto tako može se naći na netu da je C4 imala neke probleme sa komunikacijom, sa magljenjem, vizirom, čak i nedostatkom zraka kroz ventilaciju, pa sada vidim da postoji samo oznaka C4 pro pa ne znam da li su ti problemi otklonjeni i ne znam da li je uopšte postojala razlika C4 i C4 pro kao kod C3 i C3 pro. Da li je neko probao C5 tu me brine aerodinamika jer su promjenili oblik poprilično? Kaciga mi djeluje kao novi koncept. Hvala.
  5. Išao sam na treninge više puta. U suštini većina se zasniva na sličnom principu teorija + poligon (čunjevi, trenažni motor, kružnica mala velika, guranje motora, balans, izbjegavanje prepreke, kočenje, kreni stani, položaj vozača....). Išao sam i na teorija + staza. Ko nema trenažni motor sa "krilima" za poligon onda samom treningu nedostaje bitna komponenta. Nakon treninga promjenio sam stil vožnje pa sam počeo da miješam dva stila ili čak tri. Jedan koji sam naučio na stazi, drugi koji sam sam usvojio u saobraćaju (samouko) i treći koji sam učio na poligonu. U početku me to čak i smetalo, ali kasnije se iskristalisalo. Ove godine ću opet otići na trening (dva) i planiram Grobnik i MK Bezbednost. Znači moje iskustvo je preporuka svakom da odradi trening . Što se tiče cijene (ukupnog troška), ona varira i kreće se od 80 EUR do 500 EUR trening dan ili vikend iz mog iskustva i znam da ima skuplje. Sve zavisi šta želi čovjek i kakvi su uslovi treninga, ko ga radi i da li ima sufinanisranja. Poligonski trening na asfaltu je jeftiniji, sa tim da i on može imati nekoliko nivoa. Za početak prvi nivo poligona za cifru od cca 100 EUR je po meni optimum. Kasnije nešto skuplje ako čovjek vidi razlog za to. Meni kada sve saberem nije žao novca koji sam tu utrošio. Na komentare da li je skupo, jeste, ali čitav ovaj hobi je skup na kraju dana. Tako da raspravljanje o tome da li može jeftinije ili ne može po meni je palamuđenje. Na pitanje može li se šta naučiti. Može i to mnogo, problem leži u tome što 70% vozača (po meni) ne može sebi priznati da ne zna voziti motor.
  6. Voziti cijelu noć da bi se pobjeglo od kiše.... ne znam kako si zaključio da je to bila dobra odluka. U svakom slučaju sretno ti bilo i ne boj se kiše.... to je sastavni dio vožnje. Nema potrebe za tolikom panikom da se ne pokisne. Hvala za interesantan putopis..... samo nastavi
  7. hvala svima, sajla je bila u pitanju, dotegnuto, podmazano, riješeno.....
  8. Pripremam lagano svog PX-a za sezonu, podmazivao sajle, sve razalatio, sve sklopio i kada sam slopio primjetim jedno čudno dešavanje. Kada stisnem kvačilo upada u prvu brzinu ili u drugu, ali kada je u brzini i stisnem opet kvaličo motor je i dalje u brzini. Naravno sve ovo kada je ugašen. Mjenjač nisam otvarao tako da ja nisam mogao nešto zeznuti u tom dijelu. Moje pitanje kojim redom provjere da idem sajla, mjenjač ili..... šta mislite da li je nešto zapeklo ili nije naštelovano.... treba mi prijedlog kako da odradim dijagnostiku problema najbolje i kojim redom.....
  9. milje80

    BMW K1200 LT

    Na pitanje problema po mom iskustvu, a gledajući sada i druge koji voze isti motor značajno utiče činjenica da se kod nas uvoze primjerci koji su prešli ogromnu kilometražu..... konkretno parkiram svoj koji ima sigurnih 60.000 km i koji je uvezen od prvog vlasnika sa servisnom istorijom (poznajem čovjeka) i gledam pored isti motor koji je prešao kao istu kilometražu.... na prvu vidim da je taj prešao bar 150.000 km.... onda čovjek počinje priču gdje mu se šta kvari i jednostavno, na toj kilometraži je to normalno, a on uvjeren da mu je motor prešao 3 puta manje....... Hoću da kažem da mi po ovom pitanju nismo potpuno relevantno tržište i po pitanju stvarne kilometraže i po pitanju održavanja....
  10. milje80

    BMW K1200 LT

    Evo više od dvije godine od mog posta i objave da sam uzeo LT. @el classico tačno kako je rekao spojnica sa nepovratnim provjeri i ostalo tjeraj.... tako i bilo... samo nisam provjerio spojnicu, ali sam kupio rezervnu i promjenio na putu kada je propišala..... zaključak je slušaj kolegu sledeći put
  11. Povećan broj auta, povećan broj vozača, povećan broj motorista i čista matematika je da će biti povećan broj nesreća. Za volan sjeo ko je stigao jer kao i u svemu drugom ni tu više nema pravila, nije bitno što si nesposoban jer imaš pravo, a što se motora tiče ista priča. Narod u problemima, neko kredit, neko posao, neko bolest, a opet i svega je ovog više nego ranije. Opšti pad kulture na svim poljima, pa tako i u saobraćaju, sve više nekulturnih..... Ovako može do sutra, ali to ti je.
  12. To da motor trese na autoputu može izazvati niz razloga i kao što kolega gore reče teško je iz daljine znati. Razlozi sa kojima sam se ja susretao: Stare ili loše gume sigurno mogu biti razlog, ali meni se na Varaderu dešavalo da motor na velikim vrućinama "pliva" na autoputu kada sam koristio nov Dunlop. Jednostavno guma kao da omekša na velikoj vrućini i brzini i motor se ponaša kao da gume nemaju dovoljan pritisak. Još kad je natovaren stvarno je iritantno. Pisao sam o tome detaljno u temi Varadero prije godinu dana, čak sam i skoro nove gume poklonio preko foruma i kupio Metzeler i sve OK. Na TDM-u mi se desilo da motor lagano skakuće kao da je put neravan, bio sam siguran da je tako, ali kada sam promjenio lanac prestalo je. Znači razvučen lanac može dati osjećaj skakutanja koji se prenosi na volan. Tip motora koji jednostavno nije za udare vjetra i turbulencije kamiona na autoputu. Recimo meni se Afrika jako loše ponašala sa koferima, ali to je bilo razumljivo i sve preko 120 km/h mi je bilo krajnje neugodno. Što se tiče dijela diskusije oko širih guma ja u to ne vjerujem, bar kada su u pitanju renomirani proizvođači motora smatram da je neki inžinjer našao pravu dimenziju. Siguran sam da se ciklistika može poboljšati na razne načine od amortizera, guma, promjene težišta....ali to treba da uradi neko ko zna znanje i isproba na stazi da bi bilo dobro urađeno. Nikad se sam ne bih upustio u ovu priču "po osjećaju".
  13. Lošiji su od GIVI, ali nisu toliko lošiji koliko su jeftiniji. Imao sam bočne, dodatno ih obezbjedim i to je to. Znači može biti dobra kupovina. Ako hoćeš veće brzine, truckanje i sigurnost onda se to mora platiti..... nema ovdje mnogo pameti, računica je jasna.
  14. Realno, namjerno izazivanje buke promjenom ili zahvatom na auspuhu ili na drugi način meni smeta i sve bi to isključio iz saobraćaja. Ona priča da me čuju drugi učesnici u saobraćaju meni ne pije vode. E sad što se tiče teme, imaš kuću kraj puta i ograničavati razinu buke niže od zakonom predviđene je glupo bar po meni. Vjerovatno su ljudi pisali peticije jer im smeta, skupilo se dovoljno i eto....demokratija. Da i pitanje je koliko je zakonom uopšte dozvoljeno u Austriji, koliko je ovo manje od zakonskog minimuma.
  15. Ma dajte ljudi, čovjek je nalupao ženu, nije ovo malo ni beznačajno... znači kreten je sigurno. Ovakvi nas sve sramote. Što se tiče toga ko je koga isjekao, da li je on brzo vozio, zna li ova žena da vozi i slično, niko pojma nema tako da se taj dio ne može ni komentarisati na pravi način.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja