Jump to content

Moto Zajednica

sasa bg

Članovi
  • Broj tema i poruka

    90
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu sasa bg

  • Rođendan 24.07.1973.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    BGD

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

sasa bg's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

0

Reputacija u zajednici

  1. Treba mi zadnji desni migavac za Dukatija 999S, isti je kao i na 749 ili na Multistradi. Može polovan ili nov. Nov sam poručio, ali nikada nije stigao. Moj broj telefona, 064/110-6955, Saša.
  2. San o Dukatiju, ali i izazov se ostvario. Od nedavno sam vlasnik Ducatija 999s,2004.godište. Kupio sam motor po preporuci u Italiji, trenutno je na carini. Motor je kompletno servisiran pre godinu i po dana (osim guma), i od tada nije vožen, naravno imam problem sa akumulatorom, uskoro mi stiže novi akumulator i trebalo bi zameniti ulje zbog stajanja i namontirati gume. Interesuje me koje se ulje preporučuje, u Japance sam sipao Motul 300v factory,a na Ducatiju sam primetio Shell nalepnicu. Kažu mi da bi trebalo sipati polusitentiku zbog sistema ležajeva i podmazivanja agregata. Moram izabrati i servis, prvo ću se javiti starim poznanicima (u Bgd-u 2 majstora),a čuo sam dobre stvari od jednog momka što sa 748 o servisu u Novom Sadu, po pitanju i cena i kvaliteta.
  3. Prodao sam krajem Oktobra GSXR 600, K3. Pronašao sam 749 S, 2004. godište sa 15000 km. Interesuju me iskustva sa tim modelom. Motor je u Italiji i mogu lako da ga kaparišem, a po njega mogu da odem za mesec dana. Kakav je položaj za visoke u odnosu n GSX-r, Hondu 1000RR 2004? Hvala, Pozdrav
  4. Motor je u besprekornom stanju. Uvezao sam ga prosle godine sa 10890 km, postoje i snimci iz salona u Italiji sa snimljenom kilometrazom. Motor je pregledan u servisu, tada su zamenjena sva ulja, ulja u kocnicama i u motoru, kao i svi filteri, i prednje plocice. Originalni migavci i blatobran su skinuti, a stavljeni su diodni migavci i Lampa nosac tablice. Na 13000 km sam menjao kod Radeta Kocke lanac i lancanike, iz razloga sto sam ispuskirao lanac, koji je tom prilikom izbacio mast. Ove sezone je motor registrovan i zamenjeno mu je ulje. U motor sam iskljucivo sipao motul 300 V factory. Trenutna kilometraza je 15900 km. Cena je fiksna i iznosi 4500 evra, moj broj telefona je 064/110-6955, Sasa.
  5. ...plašim se da će biti krvava sezona...
  6. Koliko se sećam tablice su trebale da budu istih dimenzija, ove velike su odvratne, najružnije su Nemačke-dobre su za čišćenje snega...u ovoj zemlji najbolje da ništa ne menjaju, sve novo je skuplje, na prvi pogled lepše, a običnim smrtnicima otežava život
  7. Prelepo izgleda, svaka čast, moraću kod Brke;-)
  8. Interesuje me gde može, kod nas, da se nabavii aftermarket nosač tablice i migavaca. U mom slučaju u pitanju je GSXR 600 K3. Kupio bih i drugačiju štop lampu, verovatno belu.
  9. Nabavio sam CBR 600 F. Kupio sam ga u Italiji, 2000. godiste, nisam odoleo, kada sam ga video, upalio, iako sam trazio 900 RR-a. Nadam se da mi nece biti mali, posto sam visko 192 cm. kako sam shvatio najbolje uzeti ulje Motul 300V. Pozdrav svima.
  10. Pre dve godine sam i ja otisao po neku Yamahu XT 660 kod njih. Ima dosta lomova u dvoristu, a onaj sto sam ja gledao je bio medju najvecima, jeftino prikrpljene plastike, motor u ulju i slicno. Bilo je pristojnih motora, ali ne ono sto je mene interesovalo, a to sto je valjalo bilo je skupo. Nisam kupio nista, niko me nije terao da idem tamo, nisam prevaren, osim sto sam gubio vreme i trosio benzin, i znam da tamo vise nikada necu da idem da gledam motor. To je moj utisak i moja stvar. Moj drug je opet odlicno prosao u trgovini sa njima, kupio je lepu Afriku i lepo se dovezao sa njom do Beograda i vozio se kasnije citavu sezonu. Sve je to trgovina, bitno je samo da je legalno, a motori i uopste vozila se kupuju u vidjenom stanju.
  11. Presao je stvarnih 63000 km. Nema ulaganja, sednes i vozis, servis je uradjen pre manje od 1000 km. Vodi se na moje ime, nije registrovan.
  12. Zaboravio sam da stavim godiste, 1994
  13. Motor je u besprekornom stanju, uradjen je servis krajem sezone, ulje filteri,svecice, a pre toga nova guma, akumulator, a godinu dana pre toga veliki servis. Nema ulaganja u motor! Imam servisnu dokumentaciju i dokumentaciju sa carine. Motor je uvezen iz Svajcarske. Vodi se na mene. Nije registrovan. Resio sam da kupim CBR-a 929 ili Fazera 1000, ne zurim sa prodajom TDM-a, ali posle 2 sezone, malo sam se izdovoljio tako da sam resio da uzmem neku novu spravu. Cena je 2750 evra. Moj broj telefona je 064/110-6955
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja