Jump to content

Moto Zajednica

saillor

Članovi
  • Broj tema i poruka

    130
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: saillor

  1. Odličan smeštaj u Splitu. Stan sa dve spavaće sobe i dnevna, kupatilo i odvojen toalet. Balkon sa pogledom na more, kuhinja. Parking za motore na privatnom parking mestu u garaži ispod zgrade, lift do garaže. Domaćini više nego srdačni i gostoljubivi. Kontakt: Brane +385 95 590 0591. Slobodno pozovite ili pošaljite poruku na whatsapp
  2. Tu sam do kraja septembra pa ako budete u prilici svratite u T-club da pijemo nešto.
  3. Da proširimo malo. Boravim već dva meseca na Hvaru. U Jelsi sam upoznao čoveka koji je zaljubljenik u Vespe. Ima četiri primerka različitih godišta i varijanti. Želeo bi da ima neko obeležje, na primer nalepnicu kluba. Naravno da dolaze u obzir i ostali klubovi iz Srbije. Družeći se sa njim i ja sam poželeo da kupim vespu i mislim da će i to biti realizovano do kraja meseca. Pa sad, ako neko može da obezbedi nešto od klubova iz Srbije bio bih zahvalan.
  4. Može li neko od urednika da sredi to?
  5. Ma glupa predikcija, trebalo je biti Vespa
  6. Pozdrav svim članovima foruma! Potreban mi je neki kontakt sa Vespa klubom Novi Sad
  7. Skoro 10.000 km sam prešao. Novi Sad i Beograd. Nešto malo po Hrvatskoj. Na motoru i skuteru od 125, 250 i 600 ccm, ne preko 35 kW.
  8. Ma vozi opušteno. Ja vozim 125 i evo skoro dve godine me niko nije zaustavio ( probna A2 ).
  9. @LazarBike nafriziraš to lepo na 80 ccm i bole te đ....
  10. Već sam vozio u Hrvatskoj sa probnom dozvolom, čak sam i motor iznajmio sa istom. Jedino što me ni jedan policajac nije zaustavio ali sam u njihovom MUP-u u Splitu pitao (o čemu sam već pisao) i dobio odgovor da je moja probna dozvola za motor važeća.
  11. Obožavam da čitam pisanja na ovom forumu. Svi sve najbolje znaju i upinju se da objasne ovima što ništa ne znaju. Moja imovina je samo moja. I niko ne sme da je dira. Ko je gde parkirao propisno ili ne, ne odlučujem ja nego saobraćajna policija. Da se jasno ogradim. Vozim što-šta 36 godina i nikada nisam nepropisno parkirao. O ostalim saobraćajnim prekršajima ne želim sada da pišem. Kada sam pogrešio i bio uhvaćen u toj grešci, bio sam i sankcionisano.
  12. Vidiš ja imam. Nisam se bahato parkirao ali je nekom zasmetalo što sam ja sa NS tablicama parkirao u njegovoj parohiji. Podigao mi je brisač i polomio ga jer da bi se podigao mora biti u određenom položaju. I da sam ga video, veruj mi, od tada bi taj prestao da upozorava bilo koga.
  13. A zašto bi neko uništavao nečiju imovinu? Pogrešio, iznervirao nekog. Ako nema stvarne štete osim straha. Kada bi meni neko tako uništio nešto od moje imovine sigurno bih mu sasuo zube, a totalno sam miroljubiv čovek. Idu mi na živce bahati mamlazi koji ljudima dižu brisače na automobilima baš kao i bahati vozači automobila.
  14. Koliko ja znam javna rasprava je bila i predlog zakona je bio u skupštinskoj proceduri tj. čekao usvajanje. Kada sam pre neki dan gledao video sam da su svi predlozi zakona negde nestali. Hoće li ponavljati celu proceduru za sve zakone ili će se samo pojaviti pred skupštinom, ne znam, nisam pametan.
  15. Moj telefon naveden u postu vam stoji na raspolaganju.
  16. @dejankiss pravo da kažem, ne znam. Uradićemo i tehnički, a ako treba i registraciju pre prevoda. I bivši zet i ćerka su fini ljudi spremni da izađu u susret ljudima.
  17. Ima blinkera i na pojedinačnim vozilima odnosno bez pratnje. Ugradnja i korišćenje istih je propisana zakonom. Međutim, zemlja je ovo Srbija na brdovitom Balkanu. Pre neki dan me pretekoše dva golobrada klinca u golfu 5 u nepreglednoj krivini na punoj liniji, sami na putu oni i ja. Smeo bih da se zakunem da su bahati mamlazi. Moj sin je ovlašćeno lice i često se vozi u ili vozi vozilo sa blinkerima. Kaže da je upotreba baš lepo definisana i internim pravilima službe u kojoj radi, a i zakonom naravno.
  18. @dusantomic to je moj bivši zet. Zato što je stranac motor se vodi na ime moje ćerke. Slobodno se može pregovarati sa njim i kupiti motor. Oni se razvode ali nisu u svađi i prevod neće biti problem.
  19. Daću sebi slobodu da preporučim budućim kolegama ALUno školu iz Novog Sada. Vrlo su profesionalni od upisa do kraja polaganja. Takva su bar moja iskustva od prošle godine. Vozio sam sa dva instruktora. Jedan je vrlo brzo napustio taj posao pa je preuzeo Goran. Po meni to je instruktor za primer. Iako nisam bio bez iskustva on je našao za shodno da obuku krene od samog početka kao da nikad nisam seo na dva točka. Početak i završetak časa je uvek bio na poligonu. Uvek je imao vremena da mi da odgovor na svako moje pitanje. Preneo mi je i mnogo stvari koje se tiču bezbedne vožnje tj bezbednog upravljanja motociklom. Goran je nedugo nakon mog polaganja otvorio svoju školu "Devil". I posle skoro godinu dana, pozdravi me kada se sretnemo na ulici ili putu. Nije reklama ali su ove dve škole stvarno za preporuku, po mom skromnom mišljenju.
  20. Za Hrvatsku sam se raspitivao i dobio odgovor da je za njih svaka važeća dozvola punovažna u zakonski važećim rokovima pa tako i probna. Mislim da je neko i objavio njihov odgovor na forumu u ovoj ili nekoj sličnoj temi.
  21. Obavezno je. Doduše ja evo godinu dana i 2000 km bez nalepnice i bez zaustavljanja od strane policije. Nisam vozio posle 23 h ali jesam rano ujutru od 4 h recimo. Probao da zalepim "P" ali prva kiša ga uništila pa nosim dva komada sa sobom u torbicu. Ako me neko zaustavi i insistira ja lepo zalepim na licu mesta, do prve sledeće kiše.
  22. Nije stvar u mozgu nego u zakonu. Da ima mozga na tim bulevarima bi ograničenje bilo 70 km/h ali nije. Čim prestane selektivna primena zakona sve će biti u redu. Jedino što ja ne verujem u utopiju.
  23. Pa očigledno je da ne važe. Ja sam lokalac u nekoliko manjih mesta i nikada ništa nisam dobio preko veze kao ni većina građana ove države. Pre nekoliko dana sam platio kaznu za 51 km/h gde je ograničenje 50 km/h.
  24. Znači da u Beogradu ne važe zakoni kao u ostatku Srbije. Zašto me to ne iznenađuje!?
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja