Jump to content

Moto Zajednica

castor

Članovi
 • Broj tema i poruka

  1087
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

238 Excelent

O članu castor

 • Rank
  Drug član
 • Rođendan 13.08.1977.

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Beograd
 • Motocikl
  Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Poslednji posetioci profila

3050 profile views
 1. castor

  Najčešće nesreće - "Izvini, nisam te video"

  Auto/moto škola treba da te nauči da voziš vozilo i da te nauči da se ponašaš kako treba u saobraćaju. To bi trebalo da im je obaveza i od toga ne bi trebalo biti odstupanja. Ni milimetra, jer je posljedica upravo ubistvo iz nehata. Problem naš (mislim na državu) je što život državi vrijedi ništa. Pa tako poslije 3-5 godina si na slobodi, a ubio nekoga u drugom autu/na motoru...
 2. castor

  Najčešće nesreće - "Izvini, nisam te video"

  Savane, nemoguće da je samo do škole, pa valjda je nešto i do nas samih. Škola nudi znanje i uslove, na tebi je kako ćeš to da iskoristiš. Problem sa regularnom školom (osnovna/srednja) i auto/moto školom je što sa onom prvom ne možeš nikoga da ubiješ (nemoj shvatati bukvalno), a sa ovom drugom možeš i nekoliko ljudi, pa pod pravim uslovima i pun autobus. To nema veze sa školom, to ima veze i sa kućom, i sa roditeljima, i sa društvom. Konkretno, pričao sam sa Igor(om)XT nekom prilikom i kaže lijepo - nije zainteresovana, još me zove majka/ćale njen(a) i ona MORA da položi, jer oni su PLATILI. To što ona nije uopšte zainteresovana da nauči da vozi, to uopšte nije problem. Upravo o tome i pričam, vozač izlazi polukompletan i polunaučen iz škole, vozi se po principu transporta od tačke A do tačke B i dalja interesovanja ne postoje. Tu nije kriva samo škola, niti vozač, ima i drugih. Da, dodatna škola treba da ti proširi vidike, pomakne granice, pomogne ti da shvatiš loše stvari i uvidiš greške, ali je isključivo lični izbor. Apsolutno tačno. Nisam ispratio, dobar dio vremena niti sam dolazio na forum, niti sam učestvovao na istom. Pitanje moje tebi je - koliko je to blizu ili daleko u odnosu na ono u Sloveniji što si išao?
 3. castor

  Najčešće nesreće - "Izvini, nisam te video"

  Mislim da je problem (malo drugačiji i dublji od toga): Nivo znanja koji se stiče na "kursu za vožnju" po autoškolama je apsolutno nedovoljan. Nivo zainteresovanosti polaznika obuke je ispod svakog nivoa - nikome nije u interesu da nauči još nešto "što mu ne treba u životu", već da dobije dozvolu da ide da se vozi. Svi na vožnju gledaju kao na transport od tačke A do tačke B i "gas, kočnica, kvačilo/mjenjač" (sa naglaskom na gas), uz minimalno obraćanje pažnje na saobraćaj i učesnike u istome, a maksimalno obraćanja pažnje na "prednosti mobilne telefonije i online života", jer je mnogo bitan post na Fejksbuku, Instagramu i ostalim "društvenim prokletijama", pa svi bulje u ta govna i učestvuju u online zajednici, umjesto da učestvuju u saobraćaju. Svi smatraju da su u pravu, pa čak i kad su debelo u krivu (kako na 4, tako i na 2 točka). "Svaka škola se plaća", a pod ovim mislim na slijedeće - dobar je kurs defanzivne vožnje u organizaciji BJB-a, lijepo je zamišljen i napravljen, odličan je, ali je problem što nema nijedan drugi, odnosno nema škola. Prvo je bilo sve za jedan dan (npr. školsko igralište ili poligon u Zrenjaninu ili na Zvezdari na kojima sam ja prisustvovao), onda je to prošireno na vikend. Ono što ovo gura je volja pojedinaca - da pokažu i da nauče. Ono što nedostaje je (praktična) vježba u kontrolisanim uslovima nekoliko dana. Tu je razlika između kursa i škole. Ima tu još da se piše, ali ne bih u sitna crijeva. Smatram da smo svi u pravu i da smo svi u krivu u isto vrijeme, pa se vozim da me vide, zamijete, primjete, ponašam se normalno u saobraćaju i ne glumim ono što nisam - MotoGP junak, već obraćam pažnju na saobraćaj, uslove u istome i moj položaj u istome, a ne da se prevezem od tačke A do tačke B.
 4. castor

  Uvoz iz Švajcarske - koja je fora?

  Nema gore ovo neku vrijednost po meni, jer je za moj motor izbacio sve pogrešno: VIN: JKAZR750LLA098996 WMI / VDS / VIS: JKA ZR750L LA098996 Manufacturer: Kawasaki Kawasaki Brand: Kawasaki Model: ZR750L Engine: N/A Region/Plant: N/A Check: L Year: 1990 Sequential number: 98996 Approx. mileage:474,382 km U pitanju je Z750, 2010 godište, sa 55800 km. Prema tome, ne bih ja ovo uzimao za ozbiljno...
 5. castor

  HP Laptop

  Odlična ponuda i vrlo sposobna mašina za relativno malo love kome treba tako nešto.
 6. Ne treba ti škola od 4 godine, kurs u Kamenici od tri mjeseca i kasnije još neki završavaju posao...
 7. castor

  Stelovanje ventila, odrzavanje motora

  Ako je majstor majstor, a ne fušer, onda će kad krene da radi vidjeti šta je u kakvom stanju i treba da tebe kao vlasnika motocikla/auta koji servisira/popravlja da obavijesti i kaže ti da to i to može da uradi/sredi, a da ovo i ono ne može da uradi/sredi i da ti da objašnjenje zašto ne može - da li je u pitanju starost, potrošenost, nečija prethodna brljotina ili šta već. Ti trebaš kao vlasnik toga nečega da doneseš odluku šta da se uradi, šta da se dira, šta da se ne dira, šta da se zamijeni/popravi, a šta da se uzme novo iz originala ili zamjensko. Ako ovo gore nije u stanju da uradi i nije u stanju da otkloni kvar, onda nije majstor. Sorry, but jebiga. Kod održavanja postoji samo jedan ispravan način - onako kako treba i kako je fabrika propisala da se uradi. Druga priča je ono što može da se preskoči da se uštedi, jer nije neophodno - tipa filter goriva na svakom drugom servisu, kućište separatora uljnih para na svakom petom, zamjena ulja u mjenjaču/diferencijalu, ... Prosječan balkanac radi "onako kako mora", a to je veoma različito od onoga kako treba. Najbolje što se moglo je adekvatno za "sijeci uši, krpi dupe" model, a onda je u tom stanju i predmet održavanja.
 8. castor

  Kawasaki z750 zveckanje

  Samo sam reagovao na to što si rekao "da su male sanse da su ventili rastelovani", ništa drugo. Što se mene tiče, ako se uzme polovan motor koji nema urednu zvaničnu (servisna knjižica) ili nezvaničnu istoriju održavanja (račune, predračune, evidenciju vlasnika), jedna od bitnijih stvari na slijedećem servisu je štelanje ventila...
 9. castor

  Kawasaki z750 zveckanje

  Izvod iz servisnog uputstva: Zaokruženo crvenim - dakle, provjera i štelanje ventila na 42k km. Osim za model za Australiju, onda je na 24k km... I dalje potvrda mojoj tvrdnji da su naši majstori sprdnja je to što kad odeš kod majstora na redovni servis u garanciji, samo zamijeni ulje i filter i kaže "Piči, nema tu šta da se gleda i dira, to je nov motor". A po servisnom uputstvu ovom, treba da provede barem oko sat vremena gledajući i provjeravajući i podmazujući neke stvari. Kome treba izvod iz servisnog uputstva samo za ovaj Periodic maintenance za model 2007-2012, neka se javi da pošaljem na emajl ili da okačim negdje.
 10. castor

  Kawasaki z750 zveckanje

  Iz iskustva ću da ti kažem da itekako ima šanse da su ventili raštelovani i da ih treba preštelati. Moji motori, pa odatle i iskustvo iz prve ruke. Slučaj 1. Yamaha FZ6, 2005. godište. Na satu 18k km kada mi je u zvaničnom servisu Yamaha Rodić NS na redovnom servisu majstor rekao da je sa motorom sve u redu i da ne treba da se štelaju ventili i da se ne čuje lanac zbog male kilometraže. Na moje uporno insistiranje, uzeo je slušalice i preslušao motor i utvrdio da se čuje neki zvuk koji možda dolazi od faznog lanca. Naručen lanac, klizač(i) i španer, pa je na 24k km urađen servis, zamijenjenovo oko lanca i lanac i preštelani ventili. - Od 16 ventila - 10 je bilo van dozvoljenih tolerancija! - Na faznom lancu koji je dvoredni, jedan srednji link je pukao i kačio blok na zavrtanju preko zupčanika. Slučaj 2. Kawasaki Z750, 2010. godište. Na 40k km u zvaničnom servisu KMS Karlovac, preštelovani ventili i urađen servis i pregledom motocikla (kako Kawasaki kaže). - Dotegnute grane, sve 4 su bile popuštene. - Od 16 ventila - 12 je bilo van dozvoljenih tolerancija! Obično je slučaj sa majstorima kod nas takav da ako je motor nov ili približno nov - ne treba mu pažnja i održavanje. Pogrešno. Postoje stvari na koje mora da se obrati pažnja, naročito ako je motor nov ili približno nov, jer fabrika ne stegne sve kako treba kad ga šalje iz fabrike zato što nešto mora i termički, a ne samo mehanički da legne jedno na drugo. To kod nas većina majstora preskače na prva dva servisa, već se sve svodi na rečenicu - to je novo, sipaj i vozi!
 11. castor

  Balansiranje guma

  Svaka tebi čast čika Đunta, a druže Mile. Imaš vrlo opširno i respektabilno znanje iz više polja. Da si majstor i imaš svoj servis - vrlo rado bih došao za šegrta da učim i radim sa tobom. Iako me svaki put grdiš zbog toga čiko što ti dodam, ali si stvarno po količini znanja, odnosu prema temi/objektu/subjektu, načinu na koji radiš i količini pedanterije i čiko i tata mata za neke koji imaju svoje servise. Javljam ti se ovih dana, da prodiskutujemo nešto oko nekih ideja koje mi se vrzmaju po glavi. Pozdrav. Djole
 12. castor

  BMW R1200GS & Adv

  Poenta nije ni bila da se porede motori, već da kolega vidi da i GS(A) može da se vozi barabar sa nekim R-om, ništa više. A sve se svodi na to ko se kako snađe na datom motoru.
 13. castor

  BMW R1200GS & Adv

  Jedan od načina da se odgovori na tvoje pitanje:
 14. castor

  Akumulator?

  Hoću, ali nemam vremena prije vikenda ili slijedeće sedmice. Javljam ti se telefonom, pa se dogovaramo. OK?
 15. castor

  Akumulator?

  YTX9-BS za Z750 2010. godište.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja