Jump to content

Moto Zajednica

marshall

Članovi
  • Broj tema i poruka

    700
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: marshall

  1. Da, to servisno za 4TX 1996-2001 imam i to moze da se nadje na mrezi. To koristim kao informaciju pre bilo kakvog upustanja u rad, sa rezervom da je razlika moguca. Problem je sto imam motor 3VD a za njega nisam nasao SERVISNO UPUTSTVO, korisnicko imam takodje sa mreze. Ako neko ima SERVISNO ZA 3VD 1991-1995? HVALA!

  2. Kolega, molim ako slucajno pronadjete SERVISNO ZA 3VD da mi posaljete na pp. Koristim neko servisno za 4TX koje sam skinuo sa mreze, ali postoje znacajne razlike. Velik deo opisa moze se primeniti  ali kad se dodje do detalja agregata razlike su prilicne. Korisnicko imam elektronsko.  Odrzavam sam svoja vozila, hvala unapred!

  3. Kolege, nista strasno ako je guma (pneumatik) PRAVLJENA OD GUME. Moze biti i starija, bez da se deformise ili popuca, pogotovo na 50 ccm. Drugo je sa onom gumama koje su proizvedene od mase pola novi kaucuk a pola mlevene stare gume i njihov prah u masi nove. To su te sto moraju da se preventivno skinu i bace posle odredjenog broja godina, te se iznenada raspadnu i to na relativno vecim brzinama. Pogotovo na brzim, tezim i jacim motorima.  Ja licno vozim na skuterima 150 ccm glatko 2011-to godiste, na TDM-u 850 trenutno je zadnja 2012-to (a 2K Dunlop RoadSmart 3 su skinute i na cekanju do daljnjeg). Bez nelagode, nameravam da potrosim i jedne i druge, jedino necu da prelazim 120 -130 km.h. Zasto bih? Nisam jos cuo da se raspadaju proizvedene cela masa od kaucuka.

        A uostalom, evo primera da se nove gume raspadnu i to najpoznatije na svetu. Opet sam nasao na YT da se raspala kao slina nova Continentalka 2K. od koje nebi trebalo da bude pouzdanije na svetu. Pobedila na nekim uporednim testovima, motorasi kupili nove u radnji a od nje ostali samo dronjci. Tvrdim da je proizvedena pola od novog kaucuka i pola od praha starih guma i fabrika nije odradila adekvatno spajanje slojeva.

  4. On 8.11.2022. at 21:58, Eol je napisao:

    Ovo je vrlo opasno.... moze da spadne matica,a i ako ne spadne dovoljno je da se odvrne i da dobije luft lancanik,tada ce da spadne sa tih zljebova i eto karambola...

        Ma nemoze, eto provereno testom u praksi. Nece da se svuce lancanik u levo jer mu zastitna dekla to nece dozvoliti, a nazubljenost sprecava proklizavanje lancanika u prazno. Da je to u pitanju Tomos, mozda bi i spao. Naravno, ovo nikom nije preporuka da se tako traljavo praktikuje, i ja sam vrlo sklon temeljnosti. Sta mi bi posle tog servisa kod majstora, neznam ali eto podelio sam i to sa svima ovde.

        Jos jedno ogradjivanje sa moje strane moram uputiti svim ostalim vlasnicima svih drugih motocikala. Mozda ce bas na Vasem motociklu biti moguce otpadanje prednjeg lancanika ako nije propisno zategnut. To sto smo potpuno bez ikakve stete prosli i preziveli moj voljeni TDM 850 3VD i moja malenkost, nije obavezno da ce tako proci i svi drugi. Pogotovo da godinu dana vuku nesrecu za rep kao ja, ili kako rece kolega N.F.S., kupe tako motor sa odvrnutim pogonskim lancanikom i da uopste nema prisutne matice... pamet u glavu, srafciger za uvo i srecno drugari!!!

    • Sviđa mi se 1
  5. On 9.11.2022. at 9:34, goshy je napisao:

    Svaka čast na objašnjenju. U prevodu 3VD ima više dostupne snage od 4TX na nižim obrtajima?

     

    TDM 900 je sličan 4TX?

     

    Pozdrav.

    Da, bar je takav moj zakljucak. Citam ovde da se gotovo svi zale na trzanje i lose potezanje iz niskih obrtaja na 850 4TX i 900, a ja recimo krecem uz tek-tek mali gas ili nista gasa. Na malim uzbrdicama dajem pri kretanju tek malo gasa i to nije vise od 1500 obrtaja, sa 2000 smatrao bih to za kidanje. Naravno da pri tome kvacilo doziram vrlo nezno. Mislim da mi se nikada nije ugasio uz trzaj, osim jednom na Miseluku. Zapravo sam palio i pokusao kretanje sa spustenom bocnom nogarom pa me je pametni sistem spasao pada gasenjem. Dok sam shvatio..... bio umoran.

    • Sviđa mi se 1
  6. On 7.9.2022. at 10:33, goshy je napisao:

    @Tarmi636

     

    Odlična aplikacija. Nadam se da je verodostojna.

     

    Da li neko zna šta je Calculated seat height? ne vereujem da Bandit ima veću visinu od tla nego TDM.

     

    Inače, pre dva dana sam gledao jednog TDM 850, probao i potpuno se razočarao. Očigledno je da je primerak slabije održavan, odziv na gas je bio katastrofalan, jeduno su mi kočnice bile sasvim ok.

    TDM 850vs900vsBandit.JPG

    Koliko vidim u pitanju je 4TX i to nije ista masina kao stariji 3VD. Ista je krajnja snaga, spolja agregati izgledaju isto ali... usis je kod 3VD siri 5 mm, kod 4 TX uzi 5 mm. Radilice su kod 3VD paralel twin, kod 4 TX 270/90 (BIG BANG). Uzi usis i manje dizne kod 4 TX diktiraju potrebu za vise gasa u nizem rezimu, ali zbog vece mehanicke efikasnosti (radilice BIG BANG) modifikovanog 4 TX  postize se ista krajnja snaga kao kod 3 VD.

  7. On 11.10.2022. at 13:51, Stole_018 je napisao:

    Momci da li neko zna na koju kilažu se steže matica prednjeg lančanika ? Tdm 3VD u pitanju

    Послато са SM-G990B помоћу Тапатока
     

        Jeste, 7 kila, ja sam menjao pa se pojavio problem pri postavljanju novog lancanika. DA SE ZNA, MOGUCE JE DA MATICA LANCANIKA OBLAJZNE jer je od mekseg materijala. Ona je predvidjena da se menja sa svakim novim lancanikom.  Serviser koji mi je u pocetku radio nagovarao me cak da narezem na radilici manji navoj pa novu manju maticu... Zavrnuli smo prstima oblajznutu maticu prednjeg lancanika na moje insistiranje da bih otisao kuci.  Onda sam u PLATNER-u porucio novu maticu i platnu za sigurnosno savijanje - osiguravanje.... i malo jos vozio motor. Tako sam vozio zavrnutog lancanika samo prstima. Stigle nova matica i platna, a vozio sam to takvo traljavo jos godinu dana dok se nisam nakanio da zamenim maticu.  Stavio novu maticu, zategao na 70 Nm, savio limcic- platnu i vozio to isto kao sto sam vozio nezategnuto godinu dana. Objasnjenje je da ta matica lancanika nece da se odvrne vise jer nemoze od spoljnog stitnika lancanika, ako bi se neko vozio sa skinutim stitnikom lancanika, odvijanje bi onda bilo moguce. Vreteno radilice je nazubljeno a lancanik se umetne u te zljebove tako da nece proklizavati nezategnit. Tako sam vozio godinu dana, nikim nista. 

        Zatezna sila je u SERVICE MANUAL-u definisana na 70 Nm ili 7kpm STO JE POGRESNO u navodu, ali sve sile su tako navedene u manualu. Npr. 20 Nm kao 2 kpm ili 9 Nm kao 0,9 kpm sto je sve pogresno. Odnos izmedju tih skala nije 10 prema 1 NEGO 9,81 PREMA1. Na primer stezanje silom od 14 kpm u preracunatoj skali bilo bi oko 132 Nm (a ne 140 Nm). Pri sastavljanjima stezem sve sile prema navodu u Nm. Plastike su mi narocito zahvalne.

  8. Na tom plavom je i povredjen kod Slavonskog Broda. Kupio ga je novog i bas voleo. Putovao je i na drugim motorima ranije, ali na tom ZZR-u 1100 bas je prosao mnogo. Cesto je zimi motor bio u izlogu njegove prodavnice na Spensu ili nekoj drugoj radnji (imao ih je i 4 neko vreme), svuda je privlacio poglede. Znali smo se od nekog kasnijeg detinjstva ili rane mladosti, odrasli u komsiluku. Ako se dobro secam, imao je Tomos APN4, Javu 350, Suzuki GSX 750, Kavasaki 1100 Unitrak, Kavasaki ZZR 1100. Mozda sam nesto zaboravio, neka me neko ispravi ako se seca. Sva vozila je koristio vrlo dugo u poredjenju sa drugima. Uopste mi nije u secanju bilo kakav njegov pad ili udes motociklom.

  9. On 23.7.2022. at 19:55, TomyB je napisao:

    Novi DID 525 ZVMX lanac i JT lančanici, novi ležajevi u točkovima, nove gume Pirelli Angel GT, 118000 km i teramo dalje :yamaha::)

    Svaka cast, prve 3 stavke sam ucinio isto, gume se razlikuju samo po proizvodjacu i jos sam nakrcao zalihu polovnih, sto novih.... i par polovnih felni za drugacije gume.... ce da gazi svuda bez prigovora!

  10. On 30.6.2022. at 19:54, dragoslav77 je napisao:

    Jedno pitanje za vas iskusne Tdm-ovce od nedavno sam postao vlasnik jedne 900 -tke pa me interesuje da li je neko stavljao amortizer kormana i da li je to uopste neophodno za takav motor !? Kapiram da je bilo potrebno fabrika bi mu to stavila pre nego ga je pustila u prodaju mada bajk je 2002 ne znam da li je to tada postojalo.Neki lik mi je rekao "A ti nemas amortizer volana" i od onda mi je ubacio rovca tako da mi treba vas savet da li uzeti u razmatranje i tu opciju. Ja do sada nisam video nikoga da to ima i na 850 ili 900.

    Za turing motore kaze ide dole.

    primer

    IMG-6f999d394cf696fcd6b3ef2086e9349c-V.thumb.jpg.4a75d82076f95300a339d0325d41349f.jpg

    Jos kako je ranije postojalo, znam za to od 80-tih godina i mnogi su ugradjivali jos onda. Ali na TDM-ovima neznam da iko ima ugradjen amortizer kormana. to sluzi da spreci ili bar ublazi mala cimanja kormana pri visokim brzinama i narocito u nagibima. Za univerzalca kao TDM je nepotrebno, prolazi lakse i glatkije od drugih motocikala, narocito tezih i snaznijih.  Za teskase je vec opravdano imati ga, i ako nije fabricki vec ugradjen.

  11. Medju prvima uopste je dobio taj ZZR 1100. Inace je bio stabilan sto se tice svega, dugo je drzao isti motocikl, i isti automobil. Nikad nije menjao na brzinu, to mi se veoma svidjalo kod njega. Nekako je bio povezan, dobro uvozan, uvek je dobro odrzavao sva vozila. Secam se kada nije bio siguran u kvalitet radova i dostupnost delova za odrzavanje, recimo u doba sankcija i embarga prema nama, vozio je motor u Bec na servis, samo da bi dobio adekvatan tretman i resurs delova. Sve mu je dugo trajalo.

  12. Ovo su Jelini najcesci ili bar najstariji saputnici na dugim voznjama po celom kontinentu. Neki sa slike imaju i znatno preko 50 godina druzenja i motordzijskih putovanja sa njim. Naravno ima ih jos... Ovde su nas Jela (sasvim levo) i drugari Skulja, Stiv, Vlada.

    Zoran Jelkic 2.jpg

  13. Pre 1 sat, sasa ns 1 je napisao:

    odlično smo se družili i poslovno sarađivali,čak smo te žena i ja pre sat vremena spominjali ali ...napišite kad je sahrana

        Izvini sasa ns 1, pisao sam tekst za drugara.  Sada je sve vec reseno, Jela je sahranjen u sredu. U novinama je bio 1 oglas, (to su mi rekli na sahrani) ja sam cuo od prijatelja sa kojima sam i otisao na sahranu. Kada se ti i ja sretnemo, ispricacemo se, ako se dobro secam ja sam ti i rekao za tu njegovu nesrecu septembra 2018. 

        Ostali smo bez naseg Jele.

  14.     U bolnici Slavonska Pozega utvrdjene su mnogobrojne povrede kostiju, u mozgu 14 malih izliva ukljucujuci i izlive u obe bocne komore za likvor pri oblasti spoja sa kic.mozdinom, na prvom krvnom nalazu secer 26(!).... Srce sasvim zdravo i dobro radi. Sve povrede mozga su protumacene kao uzrokovane udarima, nije bio slog. Pri laganom poboljsanju preduzeta je tzv. vestacka, indukovana koma, kontrolisano stanje pri kome se pacijent odrzava bez svesti a u tom periodu organizam se lakse oporavlja. Za to vreme sanirane su povrede kostiju, dobio je cak nesto plocica, srafova za te svrhe. Posle nepuna 3 meseca je kontrolisano probudjen i ubrzo postao transportabilan! Prebacen je na neurologiju Novi Sad, sve povrede polako su se lecile. Brzo je otpusten na kucnu negu, svestan, sporije pokretan, ALI ZIV I SA PERSPEKTIVOM OPORAVKA!!!

        Usledio je smestaj (u ustanovu) i prvi Jelini razgovori telefonima sa devojkom i prijateljima, dosle su prve posete, medjutim bez neke mogucnosti za vise nase paznje i kontakta. Sa izuzetnom radoscu doziveo sam prvi susret pri poseti, prepoznao me je po imenu i ulici, naveo motor koji vozim! Secao se naseg skijanja! Nisam mogao zadrzati suze od srece, obzirom da sam znao sta je preziveo. Uspeo sam dva puta da posetim svog drugara i komsiju iz detinjstva. Prvih dana juna ove godine prosao sam pored njegovog ulaza i zapitao se KADA CES SE VEC JEDNOM VRATITI OVDE?

        (ovde pise nesto sto svi znaju, nas Jela)

        Nazalost, u ponedeljak 06.06.2022. preminuo je u Beogradu. Vest nas je sve sokirala, rastuzila, svi smo za njega ocekivali, hteli dalji i potpuni oporavak. Sahranjen je 08.06.2022 u 13 h na groblju Trandzament, polozen je pored svojih roditelja.

        NEKA POCIVA U MIRU NAS JELA. SECANJA, SLIKE, OSTAJU NAMA.

    • Tužan 5
  15.     Grupa novosadskih motociklista bila je na moto-skupu u Becu septembra 2018. Po zavrsetku skupa, preduzet je povratak u Novi Sad. Na autoputu kod Slavonske Pozege, 16.09.2018. oko 17 h Jela je prvo propustio druge motocikle iz grupe, brzina je bila oko 120-130 km/h. Zatim je od nazad velikom brzinom pretekao celu grupu, kazu da je moglo biti oko 200 km/h i nastavio napred. Vec je zamicao iz vidokruga, kada je iz leve trake presao u desnu, zatim u zaustavnu.... istom brzinom... i posle toga na travu desno od puta. Nestao je u velikom oblaku prasine. Prijatelji iz grupe su stali, prednji deo kacige nije bio vise tu, polozaj tela neprirodan, bez svesti. Motocikl Kava ZZR1100 razbijen. Pozvana je hitna pomoc, odneli su ga bez svesti u bolnicu Slavonska Pozega. 

    • Zbunjen 1
  16. Jedan od novosadskih najstarijih, najpoznatijih, najvecih zaljubljenika u motociklizam od svoje najranije mladosti, nas drugar iz komsiluka, saputnik po nebrojenim poduhvatima dalekih putovanja u grupi ili sa devojkom, nas nepresusni sagovornik u drustvu, neko sa kim smo delili sve radosti, planirali, cascavali se pri kupovini neke nove opreme, grdili promasaje i baksuze, delili sva iskustva.... preminuo je od posledica i komplikacija (cega ono jos)  posle uzasne saobracajne nesrece pre 3,5 godine, Zoran Jelkic - Jela.

    Zoran Jelkic 1.jpg

    • Tužan 9
  17.     Oglas je za drugara koji je clan ovog foruma duze od mene ali nece da pise...

        Plastike za Kawasaki ZZR 600 1994.

        Gornji deo aerodinamicni oklop i prednji blatobran. Plastike su bez krpljenja, gitovanja ili sitnog zafarbavanja. Prilikom selidbe ostecen gornji levi spic kod retrovizora. Ostalo je kao novo spremno za montazu. Cena je 175 evra za komplet.

        Molim postovane interesente da kontaktiraju vlasnika sa prilozenim brojem telefona, plastike nisu moje. Sa postovanjem,  marshall.

        Pozeljno je licno preuzimanje u Novom Sadu. Stevan Bozic, 064/2005034.

        

    imgpsh_fullsize_anim (1).jpg

    imgpsh_fullsize_anim (2).jpg

    imgpsh_fullsize_anim (3).jpg

    imgpsh_fullsize_anim (4).jpg

    imgpsh_fullsize_anim (5).jpg

  18. Usluzno za drugara bez dovoljno postova za oglasavanje.

    Nove original svecice NGK Iridium CR9EIX kataloski broj 3521, set 4 komada za 40 evra. Nove i greskom donesene iz Francuske.

    Odgovara za vise modela motocikala, pogledati na

    https.//www.sparkplugs.co.uk/ngk-sparkplug-cr9eix-3521

    064/2005034 Stevan Bozic, Novi Sad.

    imgpsh_fullsize_anim.jpg

    • Sviđa mi se 1
  19. Bio je jedan od onih koji su svojom hrabroscu, odlucnoscu i upornoscu pod nemogucim uslovima postizali uspehe i determinisali moje dalje opredelenje i odluke. Kada nekog ko je povredjen guraju iz zadnjeg starnog reda da bi odvezao trku i pri tome ostvari nevidjen uspeh, to se prepricavalo i zauvek sam zapamtio kao mlad. Neka pociva u miru a njegovi uspesi budu uzor drugima i ponos porodici.

  20. On 8.8.2021. at 23:48, Kole93 je napisao:

    Obrnuo kilometar sat. Idemo novi krug :yamaha::)

    Screenshot_20210808_203642_com.huawei.himovie.overseas.jpg

    Ma nov motor bre, svaka cast kolega! Nego, bas me zanima kada je menjan lanac bregaste, spaner, klizaci i pripadajuce drangulije? Pitam zbog sebe, imam nesto preko 60.000 km (valjda 63000) i da znam otprilike kada da ocekujem da prostruze. Prethodni vlasnik nije menjao pa da sam bar priblizno nacisto.

    • Sviđa mi se 1
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja