Jump to content

Moto Zajednica

Бунар

Članovi
  • Broj tema i poruka

    39
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Шабац

Бунар's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

164

Reputacija u zajednici

  1. Када сам се прошле недеље задњи пут чуо са Лазиним ћалом рекао ми је да ЗЉ САДА више давалаца не треба, јер су они који су прошли преглед на списку и спремни за давање у случају да треба. Малиша се још увек бори да прихвати мајчину коштану срж, али су прогнозе биле оптимистичне.
  2. Тако је, и зато нема никакве потребе за опортунизмом. Већ сам написао да је оцу објашњено да један давалац даје две јединице тих тромбоцита, а не 5 или 6, и то сам само пренео. Они којима су узети подаци су прошли и биће контактирани од стране оца највероватније сада преко викенда јер је један давалац потребан за понедељак. Мали је примио прву дозу матичних ћелија (коштане сржи) од мајке и чека се реакција због чега је и потребан тај давалац у понедељак. Хвала свима који су се одазвали позиву.
  3. Не, не ради се о добровољном давању крви, тако да се тестирање мора извршити у Заводу и то само мушкарци А+ групе. Замене другим групама нису опција јер се ради о операцији коштане сржи тако да дете мора да прими само крв са тромбоцитима које организам неће одбацити. Тако ми је рекао отац детета како су њему доктори рекли. Хвала у сваком случају.
  4. Нисам знао где да поставим ову тему па сам поставио овде. Наиме ради се о следећем: шестогодишњем Лазару Јадрановићу из Шапца је због установљене леукемије потребна операција коштане сржи. Донатор је мајка, али је потребно обезбедити довољну количину крви пре операције, због чега је неопходно извршити тестирање на тромбоците. Молим све МУШКАРЦЕ А+ крвне групе који су у могућности да радним даном од 8-10.30 часова оду у Завод за трансфузију крви код храма Светог Саве у Београду како би се то тестирање обавило. Пре узимања крви је потребно претходно вече не пити алкохол и не јести масну храну, и наравно приликом давања имати личну карту са собом. ПОЗВАТИ СЕ НА БРОЈ ПРОТОКОЛА 1952 ИЛИ НА ИМЕ ЛАЗАРА ЈАДРАНОВИЋА. Ово пишем јер је од досадашњих 20 тестираних само четворица ''прошло'' (слабе вене, узимање лекова по неком основу, повишени холестерол...), тако да је неопходно да бар још четворица прођу пре почетка операције крајем ове или почетком идуће недеље (четворица давалаца дају 8 доза тромбоцита, неопходно је имати 16 доза како су оцу детета рекли). Они који прођу знаће то одмах и нека ми оставе број телефона у инбокс како би их отац детета могао контактирати када крв буде потребна. Пошто сам и сам био у сличној ситуацији (такође А+) знам да су се бајкери одазвали у великом броју (од 75 пријављених од 38 је узета крв) што је на ВМА било незапамћено, па се надам да ћемо се и сада одазвати и покушати да спасемо живот овог шестогодишњег делије.
  5. Тему сам само назвао ''Промена законске регулативе'' али сам у тексту навео да тек треба да видимо шта је то што тражимо. Иако сам замолио да се не расплињавамо писали сте о свачему што сам навео да сви већ знамо, а да нисте дали конкретан предлог (осим појединих, наравно) чиме сте само скретали тему са онога због чега је и покренута. Они који сматрају да се ништа неће постићи нису требали ни да се јављају. Покушаћу од конкретних предлога да искристалишем нешто па ћу ових дана написати.
  6. Људи, ако неко има право на емотивно уношење у тему онда сам то ја који сам већ тешко настрадало, због чега бих вас замолио да се не расплињавамо јер ће тема онда отићи у сасвим другом правцу и на крају од свега неће бити ништа. Немусе, адреса није погрешна: проф.Вујанић је један од учесника у изради ЗОБС-а, али његове предлоге нису све усвајали јер су ''превише радикални'' (трајно одузимање аута ако се установи да је возач имао ппреко 1.7 промила алкохола), а залаже се да се новац од казни улаже у безбедност саобраћаја, а не у опремање канцеларија. Човек је презаузет, што није ни чудо, а није нас ''ладно одбио'' већ нас је упутио на Владу Јевтића јер је он човек бајкер (члан БМВ клуба Србија, а мислим да је почасни члан још пар клубова) и јер је управо у припреми одбране докторског рада на тему безбедности мотоциклиста где му ментор и јесте проф.Вујанић. Мени је као саобраћајцу који је био некада на предавањима проф.Вујанића пало на памет да прво контактирам њега како бих разлучио шта би то у ствари требало да тражимо, а Влада Бест је тај састанак покушао да утаначи како би се тај први корак урадио. Ми смо тај неки прелиминарни разговор обавили, а на вама је да дате предлог КОЈА ЈЕ ТО ПРАВА АДРЕСА ГДЕ БИ ТРЕБАЛИ ДА СЕ ОБРАТИМО. Мада у овом случају када је држава као институција потпуно трула СВАКА ЈЕ АДРЕСА ПРАВА АКО МОЖЕ ДА СЕ ЧУЈЕ ГЛАС. И поново кажем: нема потребе расплињавати се јер сви знамо пропусте око непридржавања већ постојећег Закона, потребни су конкретни предлози. То је оно што је најбитније, јер када би се свест возача променила и постојећи Закон би био довољан да се последице собраћајних незгода бар дупло смање. Али систем је труо, реформа правосуђа никада није завршена, тако да се у том неком смеру и мора деловати јер је та ''судска пракса'' наклоњена окривљенима. И то је тај систем који треба мењати. Влада је већ био на неким едукацијама судија, а рекао је да ће позвати и некога од нас када буде била следећа прилика. Али, да би се систем мењао прво морамо ми да мењамо себе. Морамо знати Закон о безбедности саобраћаја и наравно ПРИДРЖАВАТИ ГА СЕ док се ти предлози не усвоје. Нека свако у свом окружењу да неки допринос едукацији мотоциклиста и већ смо нешто урадили. Са таквом свешћу онда можемо кренути и у протесте, другачије ће нас само друштво још ише осудити. Пут јесте тежак, али мислим да другог и нема ако размишљамо о системским променама на дуже стазе.
  7. Покренуо сам нову тему да не би овако важну расправу водили у Дуловој теми My story. Пошто се већина слаже да НЕШТО треба да се предузме Влада Бест и моја маленкост смо покушали да ступимо у контакт са проф.Миланом Вујанићем као човеком који је најеминентнији стручњак у области саобраћаја, али нас је он због презаузетости упутио на свог штићеника Владу Јевтића из Секретараијата за саобраћај Града Београда који треба да докторира управо на теми безбедност мотоциклиста у саобраћају. Покушали смо у том једносатном разговору да дођемо до тог првог корака шта је то што уопште желимо. Пошто сам ја остао код свог предлога да је потребно формирати или ревизорску комисију састављену од стручњака за вештачења саобраћајних незгода, или посебан суд на нивоу републике који би се бавио само решавањем у случају тежих саобраћајних незгода, Влада је рекао да је то крупан залогај и да треба све да се добро припреми. Да не бих дужио то бих некако овако сажео: - Треба формулисати тачно шта је то што желимо. Ту могу помоћи и правници, може то бити само промена Кривичног закона у делу казнених одредби у случају када је возач возила крив за изазивање саобраћајне незгоде са мотоциклом, а може и оно што сма ја предложио. Углавном све предлоге стваите овде и након расправе би требало нешто искристалисати. - Да би се БИЛО ШТА постигло битно је да будемо јединствени у тим захтевима, због чега се не смеју појављивати никаква политичка обележја те борбе, што мислим да је свим правим бајкерима и јасно, али хајде да наведем. Не боримо се да некога скинемо или поставимо на власт већ да и себе и друге заштитимо на мотору колико год је то могуће. - Влада Јевтић је и сам предложио неке измене ЗОБС-а као нпр. 15 дана притвора за ''точкарење'' у јавном саобраћају, обавезно ношење прслука за возаче скутера и сл. па је рекао да му се јавимо за неко време, а да у међувремену учествујемо у акцијама којима би скретали пажњу на себе. Е сад ако буду организовани протести рецимо поводом скоре незгоде у НС где возач Аудија ниеј приведен иако је био у алкохолисаном стању, а усмртио је троје људи, потребно је дати неку подршку где би неко од настрадалих на мотоциклу, а нажалост има нас, испричао зашто је неопходно мењати законску регулативу. - Лично сма 2012. провео пишући медијима, али осим пар чланака у новинама и прилога у ''Експлозиву'' на ТВ Прва никаквог већег одјека није било. Зато би требало приче као што је Дулова и моја, наравно и других које знам, што више експлоатисати како би до народа дошла свест шта може да се деси и да су те промене заиста неопходне, а не да ми то желимо из хира док возимо пијани, пуцамо и дивљамо кроз град (што добар део и мисли о нама). Толико о покретању са мртве тачке. Надам се да ћете се активно укључити и да ћемо најзад усшети да нешто заиста суштински променимо.
  8. Нажалост кривични поступак је завршен и након решења Апелационог суда немам могућност жалбе. У том поступку је најгоре од свега што сам механизам настанка незгоде није разјашњен јер је саобраћајни вештак омашио ширину пута за 70 цм, што сам у завршној речи све објаснио, али судија ни мој налаз као некадашњег саобраћајног вештака, ни изјаву сведока није узео у обзир. Из три различите изјаве окривљене је изабрао само најповољније детаље за њу на основу чега је донео пресуду. Олакшавајуће околности које су наведене су да је возило било регистровано, она није била под утицајем алкохола И ДА ЈЕ МАЈКА ЈЕ ЈЕДНОГ ПУНОЛЕТНОГ ДЕТЕТА, а нигде се не помиње да је приликом удееса скоро убила оца, у том тренутку, ТРОЈЕ МАЛОЛЕТНЕ ДЕЦЕ. Никада се није јавила, нити извинила, а о некој накнади штете не треба ни да говорим. Све то није било довољно Апелационом суду да поништи првостепено решење и врати поступак на ревизију. Толико о томе. Лично сам писао медијима и покушавао да их заинтересујем за мој случај како би се читава (идиотска) судска пракса променила, али од тога није било ништа. Догађаје око суђења са осигурањем ћу покренути у новој теми, да овде не полемишем у туђој.
  9. Да, ја сам прошао слично, глупо је говорити ко је горе. Остао сам без ноге, а лева рука ми није потпуно функционална. Добар део људи са форума ме зна, а, опет, део њих прати мој блог на којем сам писао шта сам преживео и преживљавам. Неке од тих писанија можете вуидети на следећим линковима (линкови не садрже вирус већ су овакви јер је блог на ћирилици): http://www.bunarblog.com/%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE/ http://www.bunarblog.com/%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%81%D1%83%D1%92%D0%B5%D1%9A%D0%B5/ http://www.bunarblog.com/%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D1%83%D1%92%D0%B5/ Идиоткиња је после свих мојих контаката са Министром правде и Комисијом за праћење правосуђа, жалбама Апелационом суду и Удружењима јавних тужилаца осуђена на условну казну три године, годину и по извршно у сличају кршења, и одузета је возачка дозвола на годину дана. Оно што је још страшније од тога је понижавање на суђењима са осигурањем за шта немам снаге ни да пишем. Углавном, оно што сви треба да знају у вези осигурања сам написао у доњем блогу. Захвалан сам свима који су потписали моју петицију покренуту 2012. против Уредбе о накнади штета јер смо тиме допринели њеном укидању 2013.године. http://www.bunarblog.com/%D0%BD%D0%B0%D1%98%D1%98%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%83-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8/ Извињавам се што се тек сада јављам, али поред одржавања свог блога пишем и неке друге ствари тако да нисам имао времена. Надам се да ћу убудуће то надокнадити.
  10. Ево, ко није гледао, а има жељу. Репортерка је рекла да ће доћи да направи још једну емисију везану за рат, али је све удробила и испало је да је оно због чега је дошла да сними прилог, а то је борба за обарање уредбе, остало у другом плану. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-QgSyrsDFWA
  11. Сутра у 18.20 часова на ТВ Прва у емисији Експлозив, као и у репризним терминима, биће најзад емитован прилог о мени снимљен пре скоро два месеца.
  12. Сад сам сазнао да настрадали има доста повреда и да је одмах пребачен за Београд. Идем на терапију у болницу па ћу сазнати више и написати касније. Углавном кажу да је пријем био стравичан. Ево одмах да допишем, дежурни лекар који га је примио на ортопедији само је дао АТ заштиту и одмах је упућен за Београд, што значи да стање није баш наивно. Лева нога је смрскана, а изгледа да и десна има повреда. Нека му је Бог у помоћи.
  13. У листу САТ бр.289 од 10.5., до којег сам тек синоћ дошао, све је објашњено. Не могу да кажем да ли је то урађено по мом мејлу који сам послао редакцији 27.4., или је та тема већ требала бити у плану, али нема ни везе, битно да се вест о тој уредби шири. Међутим, занимљиво је то што је наведено да ће максималан износ одштете (укупно материјална и нематеријална) регулисан Законом о осигурању из 1996.године бити промењен са 100000 долара (то је оно што сам писао да је за време Слобе тај износ био дупло већи гледајући вредност долара тада и сада)на милион евра. То треба да ступи на снагу од октобра ове године, од када ће осигуравајуће куће исплаћивати много веће износе, али ће све оно преко уредбе потраживати од онога који је ту незгоду изазвао. Ето, какве сам курате среће, нисам требао ни да покрећем тужбу пре октобра. А за адвокате бих могао написати библиотеку, пошто сам стално у неким поступцима од 1989.године.
  14. Петиција прешла 500 потписа. Терамо даље...
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja