Jump to content

Moto Zajednica

markone

Članovi
 • Broj tema i poruka

  2299
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

328 Excelent

O članu markone

 • Rank
  www.markone-pegaz.rs
 • Rođendan 30.11.1971.

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.markone-pegaz.rs
 • Skype
  pegaz.rs

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Novi Sad, N45 15.579 E19 48.722
 • Interests
  *** Interests***
 • Motocikl
  Napokon... BMW R1150GS!

Poslednji posetioci profila

5285 profile views
 1. markone

  Priče iz daljina

  Vrlo rado ćemo te pozvati u NS kada se organizujemo i ponovo pokrenemo "Večeri putovanja". Planirali smo i ovu zimu da to organizujemo, ali nekako smo se ulenjili. Svakako te stavljamo na spisak za sledeću zimsku pauzu.
 2. markone

  Priče iz daljina

  Boris Veličan, producent i putopisac Putovanje s motorom je privid slobode. Slobode koja se događa kada zaboravimo na ono što je iza nas i imamo put pred sobom. Slobode koja je samo u kratkom trenutku, ili uopće nije, ali kada se vratimo s puta zavaravamo se da smo barem na trenutak bili slobodni. Sve se svodi na bijeg. Sa gore navedenim se apsolutno NE slažem! Kakav privid?!
 3. markone

  Priče iz daljina

  Da li planiraš gostovanje i u Srbiji?
 4. markone

  Dronovi/bespilotne letilice

  Ovo mi nije baš najjasnije? Kako je uspeo da se izgubi kvaitet slika u digitalnom formatu?!
 5. markone

  Garmin City Navigator Europe

  I opet, preskočili smo par generacija karata... Trenutno aktuelne verzije: City Navigator Europe 2019.30 NTU City Navigator Europe 2019.20 NT (za starije uređaje koji ne podržavaju Unicode kartu).
 6. markone

  R1200GSA: Zivot sa njim

  Lalajko sa srećom da ga teraš! Znao sam ja da ćete se navići jedan na drugog još ono veče kada smo se čuli. Za radove, svaka čast! Ja bih jako voleo da imam strpljenja da moj motor tako sredim. Zato, strpljivo skupljam pare pa će opet Đunta imati da se igra kada dođe vreme.
 7. markone

  Mini - turneja

  Držao sam pun gas od starta. Bobina se istopila ako se dobro sećam. U guranju APN-a putem naiđem na neke rođake iz NS koji su ko zna iz kog razloga napravili pauzu u putu ka SU na nekoj livadi pored puta da uživaju u sunčanju na izletničkom ćebetu. Prvo se ja šokiram što ih vidim, onda se oni šokiraju što me vide... samog... da guram APN-ca. Daju mi da jedem i pijem kao da su me našli u pustinji Gobi... Ubacimo APN-ca u gepek i odvezu me do pumpe na ulazu u Sirig. Tu nazovem ćaleta koji je došao po mene i vratio me kući svojim kolima. Bilo mu je žao što nisam uspeo da stignem na cilj. Da napomenem da je to bilo još u prošlom veku. Daleke 1985. Kada nije postojao auto put NS-SU, a ni mobilni telefoni. Fiksni telefoni u NS su uglavnom imali "dvojnike" pa sam morao iz nekoliko puta da pozovem ćaleta jer je broj bio stalno zauzet. A radnici sa pumpe su me stalno u prolazu tapšali po ramenu sa "alal vera mali". dok sam ja pokušavao da dobijem ćaleta. I zato! Javi se kada budeš oko NS!
 8. markone

  Mini - turneja

  Samo napred! Kada stigneš pred NS javi se! Ja sam svojevremeno krenuo od NS do SU sa APN6. Stigao sam do Siriga... Imao sam 14 godina i to mi je bila prva samostalna avantura...
 9. Samo da zagolica maštu... How to Ride Siberia Like a Local www.advrider.com ADVRIDER.COM Have you ever wondered what it would be like to ride Siberia? Anatoly Chernyavskyi, a Russian adventure rider, shares his...
 10. markone

  Svi modeli: Akumulator

  Da dodam još nešto: Kod kiselinskih i AGM akumulatora, kiselina se sipa samo u startu pre formiranja akumulatora. Kod akumulatora BEZ održavanja (AGM), nakon sipanja kiseline zatvara se poklopac i više se ne otvara. Nikada. Kod kiselinskih akumulatora SA održavanjem, nakon početnog sipanja kiseline na predviđen nivo, akumulator se dopuni i opet proveri nivo. Ako je niži od oznake sipa se ISKLJUČIVO destilovana voda. Nikako kiselina! Kod gel akumulatora koji dolaze već formirani, nema šta da se sipa. Samo se dopuni i koristi. Imao sam slučaj da je kupac u kiselinski akumulator sipao destilovanu vodu u startu. Čovek dobio kiselinu sa akumulatorom, ja mu objasnio šta da radi, dao mu uputstvo da pročita... On iz moje radnje otišao pravo na pumpu i pitao pumpadžiju stručnjaka da proveri da li sam mu dobro rekao. Pumpadžija mu rekao kako ja nemam pojma i da u životu nije čuo da se u akumulator sipa bilo šta drugo nego destilovana voda. Tako je i uradio. I onda došao besan kako akumulator ne radi. Em sam mu pogrešno rekao šta da sipa, em sad akumulator ne radi u startu. Posalo sam ga u ovlašćeni servis. Šta je posle bilo ne znam jer se nije javio kada sam ga zvao da proverim. Ali mogu da pretpostavim.
 11. markone

  Svi modeli: Akumulator

  To bi bilo idealno, ali nije neka nauka zakačiti akumulator na pametni punjač povremeno da se dopuni.
 12. markone

  Svi modeli: Akumulator

  - Sve akumulatore treba svremena na vreme dopunjavati bez obzira šta se očitava na instrumentima. DA! Čak i one koji se deklarišu kao akumulatori BEZ ODRŽAVANJA. I oni treba da se dopunjuju. Deo koji se odnosi na BEZ ODRŽAVANJA znači da ne treba da se proverava nivo tečnosti i ne treba dosipati destilovanu vodu. Jasnije nije moglo.
 13. markone

  Svi modeli: Akumulator

  Pisao sam o tome dosta, ali nije zgoreg ponoviti za one koji nisu pročitali ranije... - Svi akumulatori su osetljivi na NEkorišćenje. - Svi akumulatori su osetljivi na niske temperature. - Sve akumulatore treba svremena na vreme dopunjavati bez obzira šta se očitava na instrumentima. DA! Čak i one koji se deklarišu kao akumulatori BEZ ODRŽAVANJA. I oni treba da se dopunjuju. Deo koji se odnosi na BEZ ODRŽAVANJA znači da ne treba da se proverava nivo tečnosti i ne treba dosipati destilovanu vodu. - Poželjno je korišćenje tzv. pametnih punjača zbog dužeg veka trajanja. Pogotovo ako se motor ne koristi duži period. - Kod punjenja paziti da ne dođe do prepunjavanja (starije generacije punjača koji nisu pametni punjači), kao i na jačinu struje kojom se puni. Jačina ne bi trebalo da pređe 10% kapaciteta. Što znači da akumulator od 18Ah ne bi trebalo puniti strujom jačom od 1,8A. Može, ali onda se skraćuje njegov vek. Zato je preporuka pametni punjač koji to sve reguliše. Ako sam nešto zaboravio dodajte. PS Sve gore se odnosi na moto akumulatore. PPS Li-Ion baterije su malko druga priča i nisam ih ovde obuhvatio jer ih za sada ima u zanemarljivom broju u opticaju kod nas.
 14. Samo da javim da je knjiga sada na novogodišnjem popustu 1.600 Din. + poštarina. Za slanje ili preuzimanje možete se javiti meni ili Nikoli Wizardu.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja