Jump to content

Moto Zajednica

guja011

Članovi
  • Broj tema i poruka

    1847
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

2 Pratilaca

O članu guja011

  • Rođendan 26.05.1961.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Beograd

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

guja011's Achievements

Drug član

Drug član (4/6)

167

Reputacija u zajednici

  1. guja011

    DAKAR 2016

    prošao je on i WP10
  2. uzgred, pošto ti cdi nije do sada otvaran, biće da je dovoljno da otvoriš/uradiš samo zonu konektora. posle je lako da otvoriš ostatak ako ustreba. u garažu sa ovim
  3. garuda, pogledaj ove stranice: http://www.thumpertalk.com/topic/881740-xrl650lnx250650transalp-cdi-repair/ da bi prelemio, mora se kadica u kojoj je cdi zatopljen otvoriti sa suprotne strane , rasecanjem dnasa linka , znači ne kopaš gumu sa strane konektora. iako ovaj drčni batica sa linka otvara kutiju cirkularčetom, mnogo BEZBEDNIJE ti je da plastiku sečeš starim vrhom lemilice tako što u nekoliko prolaza otopiš kanal. kada se podigne "poklopac", nemoj orati kao ovaj lik šrafcigerom, koristi nešto mekše, tipa čačkalice ili ražnjić-štapića, tako nećeš oštetiti štampu i delove.
  4. teško. jedino što ima puno mogućnosti izlaznih napona ali nikada nećeš koristiti nekoliko odjednom što sa gedžetićima možeš kad hoćeš (ipak je normalno predpostaviti da je bajk u blizini sobzirom da nije pecaroški forum )
  5. nikako. ono, može al sprava je beskorisna. tajna snage je u litijumskim baterijama a ne solarnom panelu koji je strujom jako žgoljav. pojam - "Solar panel: 18V/280mA " je jako rastegljiv, jedno je napon praznog hoda a sasvim drugo maksimalna struja -pri kojoj svakako taj napon nije toliki. ako si negde sa bajkom, imaš dovoljno struje a naponske gedžete za kojekakve potrošače je lakše spakovati i ne vući duplo više beskorisnih stvari koje ovo čudo tehnike "nudi". kod solarnih panela baš važi pravilo kolko-para tolko muzike- jači paneli su i značajno veći i skuplji naravno i samo neke cik-cak sklopive varijante imaju smisla za poneti . hint: ukucaj na ebay.de u pretrazi Solarkoffer pa vidi
  6. katadiopteri, novi su (ako ima nečeg na slikama to je odsjaj ) par za 52 25€, za 55icu je 30€. ostalo na pp
  7. naravno, to je klasični pretvarač a ujedno i punjač , što kinez nije (bar mali kinezi nemaju punjač) vredi te kinte.
  8. priča je jednostavna, taj sa limunda kao većina onih do 300w ima jako mali kondenzator u izlazu i sam cim motora pumpe ume da "sruši stvar a tako mu malo fali". malo teorijske žvake: pretvarač pravi visok napon koji se ispravi i filtrira spornim kondom (nekada je to bilo bar 100 mikrofarada a sada je to 22, najviše 47). tako ispeglan napon na nekih 300V se sa 4 feta u mostu preklapa pa na izlazu dobiješ četvrtku 50Hz.. znači kada je uslovno veliko opterećenje, napon se sruši. u većini pretvarača se lako zameni taj elko većim , čak ima mesta na štampi ali ako nemaš živaca za to malo petljavine, uzmi ups po gore nevedenom receptu. petljavina inače ide ovako: popustiš obe stranice, slajduješ poklopac, popustiš stezače fetova, slajduješ štampu napolje , zameniš elko pa sve nazad i naravno ne zaboraviš da postaviš i proveriš izolatore fetova da ne bi bilo BUM.
  9. elektroluminescentno je seka-persa. slabo to svetli, samo lepo izgleda.
  10. parče teksta sa linka. In diagnostic mode #07 represents speed sensor and page 7-22 of the service manual outlines how to test it. It's an on/off type sender 4.8/0.6 volt. znači , ako ima 3 žice, to bi trebalo da su 5 volti napajanje, masa i izlaz koji "kuca između mase i 5 volti".
  11. pa? oće kaže koju ili si ti zadužen za to?
  12. Rajko je pesnik, treba ga znati čitati između redova da to i jeste uloga famoznog "releja pumpe goriva" a ovde u priči se pominje još 1 komad koji se nabudžuje da bi se (strujno) rasteretili kontakti pumpe.
  13. a da je upalio, hehe..nije to ktm. Filippo Ciotti i dalje u igri
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja