Jump to content

Moto Zajednica

Kuzma97

Članovi
  • Broj tema i poruka

    17
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Kuzma97's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

1

Reputacija u zajednici

  1. Molim administratore da obrisu temu
  2. Probaj skini filter vazduha,jeste malo glupo ali ipak probaj
  3. Nema nigde na cepu. Ima nesto na dnu rezevoara nesto kao zakrivljeno,ima rupica,ali ja sam probao da dunem,ne moze da prodje vazduh,probao sam zicom da je uguram,ne moze ni to.
  4. Negde sam procitao da treba probati voziti sa otvorenim cepom od rezevoara,tako sam i probao malopre i sve je super. Mogu li ja to nekako da resim,ne mogu stalno ko debil da vozim sa otvorenim rezevoarom?
  5. Moze li malo tacnije,presisava ili nema dovoljno bonzina? @astral Nije druze,sve je utegnuto sto se tice toga,i airbox na karb i karb na agregat. Za sta je ovo crevo? Mozda ono zeza.
  6. Pre neki dan kupio sam Cagivu Mito 125,1995 godiste,noviji model. Ovako: Sednem da se provozam,znaci hladan motor,upalim je,predjem 3-4km i odjednom motor se izgubi i samo se cuje voooooooo. Moze da ostane da radi ako pustim gas(u vecini slucajeva),a dodavanjem gasa samo se to voooooooooo produbljuje i motor se gasi. Motor odstoji 5min,upalim ga,krene normalno,sve super i opet za koji minut se to ponavlja. Svecice sam 4 promenio,opet isto. Kabal svecice i njega takodje. Karburator ociscen,inace,na njemu stoji jedno crno crevo koje ne znam za sta je? Ima li neko ideju sta moze biti?
  7. Pozdrav svim forumasima. Vlasnik sam korejskog motocikla Daelim Roadwin,naked verzija,125cc 13KS manuelac. Motor je za mene odlican,osim prokletih vibracija. Motor ima jedan cilindar(ne zna da li to ima veze),svaki sraf je zategnut,sve je fabricko na njemu. Te vibracije su najprimetnije kada malo proturiram u mestu,najvise se osecaju na suvozacevom sedistu i plastikama iza njega. Ima li neko neki predlog kako ih umanjim ili u najboljem slucaju skroz uklonim?
  8. Da li ce se promeniti ponasanje motora u krivinama?
  9. Potrebno je da kupim nove gume za moj motor. Tu se javlja problem. Prednja guma je 110/70 17" i ona se moze naci nova na nasem trzistu. Zadnju guma je 140/60 17" i ona se nazalost ne moze naci na nasem trzistu. Jedina alternativa je 140/70,140/75,140/80. Zanima je,da li neko ima na forumu da prodaje novu gumu gore navedene dimenzije? I da,zamolio bih da mi neko objasni sta se menja u voznji stavljanjem vislje gume. Pozdrav
  10. Planiram da ugradim xenon na moj 125cc motocikl. Akumulator se puni strujom 11A na 5000rpm. Pretpostavljam da ce moci da tera xenon,ali ipak da pitam. Pozdrav.
  11. Po ovome što sam video,ne bih rekao da bas obozava aditive. Sledecom prilikom cu sipati obican benzin na MOL-u,pa cemo videti da li je do aditiva ili do same benzinske stanice.
  12. Ovu temu otvaram sa ciljem da upozorim još nekog člana ovog foruma da ne bi ponovio istu grešku kao ja danas. Jutros,kako je lep dan,sednem na moj motor(Daelim Roadwin - 125 4T) i odem na pumpu da sipam koji litar. Odem na MOL pumpi,kako je tu najbolje gorivo(kako svi kažu),i sipam 6 litara benzina sa aditivima. U povratku,sve je bilo normalno dok MOL-ovo gorivo nije stiglo u karburator. Uzbrdo,dam jači gas(preko 4000rpm) motor se guši i krene da se gasi,što se nikad do sad nije desilo. Rekoh,otkud znam,ajde još malo da se provozam pa da vidimo. Tu sam se još više iznenadio! Krenem nizbrdo,dam gas do kraja i pustim kad ono motor spusti obrtaje do 5000-6000rpm i ne spusta vise! Tek sad ne znam šta se dešava,proverim sajlu,dobro vraća,sve super,ali iz nekog razloga motor se guši uzbrdo i ne spusta gas nizbrdo. Šta ću mučenik,ne znam više šta da radim,odem na neku drugu pumpu i sipam 10L običnog benzina u kanticu,dođem kući,istočim postojeće gorivo sa MOL-a,ispolivam se načisto,sipam 10L običnog benzina i krenem u vožnju. Motor je bio 'retardiran' dok se ostatak MOL-ovog goriva nije sagoreo. Nakon toga se vratio u normalu,lepo prima gas,normalno vraća obrtaje kad pustim gas. Da li se ovo još nekom desilo? Izvinjavam se ako sam pogrešio podforum.
  13. Rasturio sam i detaljno pregledao prednji deo instalacije. Sve je fabricki za divno cudo,stvarno ne razumem. Nije ni brava,i nju sam pogledao. Jedino sto me buni to jeste da dugo svetlo radi nezavisno od prekidaca za svetla(OFF,POZICIJA,SVETLA). Ono se pali samo na prekidacu kratko/dugo.
  14. Da bih proverio konektore moram ceo motor da rasturim,tako cu i uraditi sledecih par dana. Hvala za sugestiju,ali da je problem do kontakt brave mislim da nista ne bi radilo? Sem navedenog(pozicija napred i nazad,kratko svetlo,osvetljenje inst. table) sve radi. Ispravi me ako gresim. Pozdrav
  15. Pozdrav svima. Pre 15 dana sam kupio motor,Daelim Roadwin,juznokorejski proizvod naked varijante. Sve u svemu motor je u odlicnom stanju,sem jednom problemcica oko instalacije. Dugo svetlo radi,dok kratko svetlo,prednja pozicija,zadnja pozicija,i osvetljenje instrument table ne rade? Ako neko zna o cemu se radi,molio bih da mi pomognete. Ovo me ubija u pojam. Testirao sam osigurace,kao i sijalice,problem nije do njih.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja