Jump to content

Moto Zajednica

tomamega

Članovi
  • Broj tema i poruka

    425
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Motocikl
    Kymco Downtown 300i

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

tomamega's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

408

Reputacija u zajednici

  1. Bravo na podsećanju! Naići ću dole neki dan pa ću ga pitati
  2. Došlo vreme da se menjaju gume na mom skuteru, pa da vidim ima li nekih novosti vezanih za ovu nemoguću misiju - naći krštenog moto vulkanizera u Bg, sa skidanjem točka? Pored Oliver's bike garage, na Nbg, ima li jos neke preporuke? Meni je blizu Dum Dum u Mirijevu, ali čitam da je bilo velikih zamerki na njihov rad
  3. Kymco DT 300cc, isključivo gradska vožnja u Beogradu, uglavnom kraće relacije, leti potrošnja 4,5L, sada zimi ide do 5,2L. Ne ganjam ga baš ludački, ali ne vozim ni penzionerski. Ne znam, meni je to nešto mnogo
  4. Nema toga ovde Mihajloviću, nije ti ovo Onaj forum [emoji12] Sada si postao pravi bajker, posle toliko godina si došao na moto forum :mobilizator:
  5. Zaista, hvala na ovim informacijama! Mislim da je svako od nas iole normalnih upoznat da pod dejstvom alkohola mozemo da budemo tuženi od Os. drustva za nastalu štetu. To je ujedno i najcešći razlog, zar ne. Posle alkohola, neposedovanje opreme (zimske gume za auto) je čest razlog. Ostalih 5 razloga su, koliko je meno poznato, minorni u smislu da se u praksi desavaju. U svakom slučaju, zeleo bih da čujem kakva je advokatska praksa o ovome :mobilizator:
  6. Pričamo o podzemnoj garaži u BIG-u. U poslednjih par meseci, parking je počeo da se zatvara od 22h do 9 ujutro. Ali opet, ne bih ostavljao skuter tamo....
  7. Moj kum zna čoveka koji ostavlja skuter u Big centru na Karaburmi. E sad, ja se nosim mišlju da ostavim svoj skuter na par nedelja, kad je najhladnije i kad ima snega u Bigu, vec neku godinu razmisljam o tome, ali mi nesto ne uliva poverenje. Nekako.mi je sigurniji skuter ispred zgrade pod ceradom nego tamo [emoji2957] :mobilizator:
  8. Neverovatno koliko je puno nesreća u poslednjih par nedelja, pred sam kraj sezone. Prosto strašno [emoji3525] :mobilizator:
  9. Da li se na kraju zna uzrok nezgode? Svi pišu o svemu osim o uzroku smrti jadnog čoveka. Da li je uzrok "Izvini, nisam te video" ili nešto drugo?
  10. Ja lično ne lepim registracionu nalepnicu unazad par god. Zaustavili su me 2 puta, nalepnicu držim u sedistu skutera, lepo uglavljenu. Ne nosim u oivcaniku bas iz razloga koji se tebi desio... Svaki put izvadim nalepnicu, pokažem organu i pitam "ako treba, zalepiću pred vama, ali uništava mi vizir, ne mogu da je skinem". Dobijem odgovor - dobro, ali ipak zalepi kasnije [emoji12] :mobilizator:
  11. Svako ko vozi malo češće po Beogradu, vidi kolege koji opušteno prolaze na crveno svetlo, samo malo pogledaju levo-desno i gaaas. Zatim, voze opušteno po trotoaru, čak i užem, čime stvarno nerviraju pešake. Dostavljači na skuterima su van svake kontrole. Da se razumemo, nisam ni ja cvećka, obilazim kolonu kada stoji, pažljivo i polako, ali neke crvene linije poštujem. Što se mene tiče, pozdravljam ovu akciju! :mobilizator:
  12. Vozač skutera je imao open face kacigu, dok suvozač nije imao nikakvu kacigu! Slučajno ga je sreo usput i povezao do kuće. Vozač poginuo, suvozač bez kacige otpušten sa manjim povredama. Potpuno nadrealna priča. Kako su rekli na sahrani, vozač je udario u stub prilikom pada. Žena koja je skrivila udes, dala izjavu i otišla mirno kući. Na zadnjem sedištu je vozila malo dete. Živi u nekom selu pored Kruševca. :mobilizator:
  13. Apsolutno tačno, saglasan sasvim.
  14. Ne, znaću verovatno nešto više posle sahrane, koja je zakazana za sutra u 15 časova na Novom groblju u Kš. Ja sam skoro ubedjen da je mobilni telefon u pitanju, mada ona naravno neće to priznati. Nemoguće je ne primetiti crveno svetlo 5-6 sekundi posle promene svetla, osim ako ne zuriš u telefon.
  15. Kolega, delimično ste u pravu. Jeste krivični postupak ali NIJE UBISTVO, ni sa ni bez predumišljaja. Napisao sam gore precizno: krivično delo - teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju. Dakle, kazne su mnogo blaže nego kada se delo kvalifikuje kao ubistvo. Teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja Član 297 (1) Ako je usled dela iz čl. 289. st. 1. i 2, 290. st. 1. i 2, 291. st. 1, 3. i 4. i 295. st. 1. i 2. ovog zakonika nastupila teška telesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. (2) Ako je usled dela iz čl. 289. st. 1. i 2, 290. st. 1. i 2, 291. st. 1, 3. i 4. i 295. st. 1. i 2. ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina. Znajući da se usled dobrog vladanja uglavnom osudjenici puštaju posle odslužene 2/3 kazne, znači život čovek u saobraćaju vredi nešto više od jedne godine zatvora, jer se uglavnom izriču minimalne kazne. I to vam je tako u Srbiji...
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja