Jump to content

Moto Zajednica

Count.zer0

Članovi
  • Broj tema i poruka

    5
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu Count.zer0

  • Rođendan 28.11.1978.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Barrytown

Count.zer0's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

1

Reputacija u zajednici

  1. Count.zer0

    Bardahl

    Kakvo predstavništvo? Mass? Pitam, pošto znam da je Moutul u Švabiji dosta skuplji nego kod nas. Mislio sam da je varijanta damping cene i sl, probijanje na tržište.
  2. Nije od početka korištena full sintetika. Koliko sam shvatio, ako je motor mlađi od 10 godina i ima manje od četvrtine predviđenog radnog veka (recimo 30ak hiljada km prosek), onda se može bez problema preći na full sintetiku. U 99% slučajeva nema problema. Jedino treba, pri prvom sipanju full sint ulja voziti nešto kraće, tj. to novo ulje promeniti sa kraćim intervalom zamene (4 umesto 6 hiljada km). Ja gledam to tako da će sa najboljim uljem ipak malo duže trajati. Bolje mi je sipati dobro ulje, nego ranije menjati motor, ili raditi generalnu. Full sintetika duže zadržava svojstva. Kako vremenski, tako i po broju radnih sati. Ovo znači da se može nešto ređe menjati (naravno bez preterivanja). Time se efekat uštede dovodi u pitanje: bolje čuva motor sve vreme dok je u njemu, a i duže traje, a i bolje štiti pri hladnom startu i tako dalje... Tako da. Priče da od full sintetike na starijim motorima motor više troši ulje i kvačilo klizi su ustvari zamena teza: full sint ulje će samo malo pre ukazati na te probleme. Pored svega napisanog, pošto većina ljudi proda motor za sezonu-dve, PS je verovatno bolje rešenje. Manje košta, a više ishabani motor ide kod drugog vlasnika, pa nije ni bitno. Dobro rečeno. Pitanje: ako uzmem full sint ulje 10w40 i pomešam ga sa uljem 20w50, hoću li dobiti išta nalik na 15w45 ako mešam pola pola, ili je to sve puno drugačije? Koliko je uputno ovako mešati da se dobije gušće, a ne previše gusto? Ako je isti tip i proizvođač ulja? Ili je dovoljno da je samo isti tip (sint sa sint, PS sa PS)? Hvala unapred. P.S. Pored ovog "neslaganja" sa Vama u prethodnim postovima, pročitao sam celu ovu temu i veoma cenim što stručnim komentarima pomažete ljudima. Veoma informativna i dobra tema.
  3. Ja sam testirao ovu tvrdnju na 10 i 15 godina starim motorima. Motori su bili manje prešli (jedan svega 5 hiljada, drugi 30ak hiljada) i bili su u odličnom stanju. 10w40 full sintetika. Nema potrošnja ulja, ni malo. Ne znam kako može da utiče na zaptivke, kako se to odražava? Motori rade bez problema za sad. 20ak hiljada km, tri sezone... Pitanje ekonomske računice je jedno, ali tvrdnje da full sint ulja štete starijim motorima meni deluje kao bapska priča. Bez ljutnje. Otvoren sam za sve nove argumente i saznanja.
  4. Count.zer0

    Bardahl

    Ako se razlika vidi tako brzo, znači da je pre toga u motoru bilo katastrofa ulje. Veoma loše, ili veoma staro. Bardahl pravi dobra ulja, Motul bolja, svako bira sebi. Ubedljivo najvažnije je da se redovno menja, da se motor doobro zagreje pre prženja. I da se potrefi gustina ulja, kako bi odgovarala motoru.
  5. Count.zer0

    Bardahl

    Za tvoj motor? Motul 7100. Bardal vs Motul - koliko para, toliko muzike.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja