Jump to content

Moto Zajednica

BigRider

Članovi
  • Broj tema i poruka

    1943
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu BigRider

  • Rođendan 12.05.1981.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    НОВИ САД СРБИЈА
  • Motocikl
    BMW R 1200 RT

Poslednji posetioci profila

14178 profile views

BigRider's Achievements

Drug član

Drug član (4/6)

1,7k

Reputacija u zajednici

  1. Купујем, хитно, нове, половне у добром стању. Шаљите понуде на вајбер са ширином у струку, новавицама и дубином.
  2. Нема шта...онда прво НА БЕРЛИН!!!
  3. Па нисам се надао да ће вас Берлин толико занимати... вожња је била у организацији Ноћних Вукова под називом ,,Пут Победе" која се организује сваке године поводом победе над фашизмом,где је наш клуб МК Братство као и остали братски клубови Ноћних Вукова био позван... Касније сам ја продужио за Франфурт код нашег брата Румбе...
  4. Ма може само један по један...
  5. Поздрав целој мото заједнци Би Џеј Бајкерс. Дуго ме није било,ни да пишем ни да посматрам... просто је било дошло до засићења. Такође дуго нисам ништа ни написао када су путописи у питању.Тачније више од 3 године,а осећам моралну обавезу да са вама поделим нешто од својих путовања и искустава које сам доживео. Та потреба се јавља управо зато што сам и сам читајући ваше,био инспирисан многим путовањима које сам касније доживео,а такође су ми помогли и логистички. С обзиром да сам од тада направио додатних више од 40К км и заиста много пропутовао питао бих управо вас шта би желели да читате,јер сам и путовао неке дестинације које су овде небројено пута већ описане,али свако искуство је другачије ... Ја ћу сада отприлике хронлошки да поставим наслове неких вожњи које би по мом избору могле да вам буду занимљиве,а ви у коментар ставите редни број,па чега буде највише о томе ћу и писати... 1. Југ Србије јун 2016.( Ниш,Чегар,Гаџин Хан,Лесковац,Вучје,Планина Кукавица,Врање,Манастир Прохор Пчињски,Власина,Пирот,Стара Планина,Пролом Бања,Ђавоља Варош,Прокупље,Куршумлија,Крушевац,Копаоник) 5 дана око 2000 км 2.Манастири Овчара и Каблара јул 2016. 3.Румунија јул 2017. (Себеш,Трансалпина,Таргу Жу,Куртеа де Аргеш,Трансфагарашан,Картисоара,Брашов,Букурешт,Констанца,Вама Веке,Златни Пјасци,Крајова,Баиле Херкулане..) 7 дана 2700км 4. На Берлин! мај 2018. ( Братислава,Дрезден,Берлин,Франкурт на Мајни,Беч,Будимпешта) 6 дана 3300км 5. Кружна вожња по Србији јул 2018. (Крагујевац,Врњачка Бања,Гоч,Копаоник,Куршумлија-Игриште споменик Гвозденом Пуку,Лесковац,Ниш,Зајечар,Манастир Вратна,Доњи Милановац..) 2 дана 1150км Ето понешто из моје колекције,па сада је на вама... поздравља вас Биги!
  6. BigRider

    R1200GS

    Шта да кажем... с обзиром да се човек углавном возио самном овим мотором и да кад год му је нешто мењао сам углавном био присутан... и зато знајући колико је стварно редовно одржаван и све како треба рађено на њему,иако не волим ГС да сада имам прилике да га купим узео бих га због стања у којем је. Исто као што сам узео и мог РТ од човека из исте екипе управо због стања без обзира на године и километражу... и ево прође година и 15К км а РТ само преде! Све препоруке за овај горепоменути ГС!
  7. Ха... прође много времена од постављања ове теме. Тако да не знам да ли си се одлучио... Такође сам се у једном тренутку двоумио између ова два модела. Разлог због којег сам се одлучио за рт1100 је што сам га купио од познатог власника и што доста другара има тај или сличне моделе годинама уназад и већ имају сав алат и сами одржавају ове машине. Ево моје виђење из угла после једне целе сезоне од 14000км на рт1100. Што се тиче удобности,заштите и саме вожње ту бих дао чисту 10ку. Вибрације постоје и то доста,тежина мотора се осети при маневрима у месту и малим брзинама,поготово кад се возе серпентине узбрдо. Како рече Ђунта,што се тиче одржавања мора све кад треба и кад пише да се замени,јер овај мотор не прашта одлагање,површност и аљкавост. Што се потрошње тиче ту ме је купио дефинитивно. Мотор од скоро 300 кг и ја упола од тога кад се вози нормално До 120 км/ч не прелази 5.5л/100км. Хонда ст1100 у тој причи с обзиром да има 4 карбуратора не троши испод 8 л/100км како чујем од људи који их возе. Оба су после тешка за продати,скупа за редовно одржавање,ако возиш доста по сезони... уколико имаш новца за Хонду СТ 1300 ееее то је већ нешто што вреди и што ћу ја следеће ако Бог да купити.
  8. Па да чујем какви су утисци.... пошто сам и ја купио 1100тку пре 5 месеци и прешао око 9000 км и досао до закључка као и већина који га возе,а то је да је рт један госпаодин мотор!!!
  9. Он је све то средио,лик се тиме бави... ништа крпљено све ново стављено.
  10. То је тај ...види цена је супер... ја сам га њрму продао за 1200€ он уложио преко 500 јер је морао да купи све пластике,регистрован ти је скоро годину дана... гуме су 2012. али су мало прешле.
  11. Мотор сам продао са полупаним пластикама био је благо хаварисан ништа технички само естетски. Пластике су стављене све нове,ја сам му их нашао. Километража је права. Ја сам га купио са 39000км а продао.са 44000км. Иначе мотор је био као лутка док га нисам слупао.
  12. Не знам шта се,дешава са форумом и зашто ме потписује као deyan... моја је порука
  13. Ево нешто интересантно... Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja