Jump to content

Moto Zajednica

Pedja-1

Članovi
  • Broj tema i poruka

    199
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu Pedja-1

  • Rođendan 03.12.1968.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Skoplje
  • Motocikl
    V-strom DL650

Poslednji posetioci profila

2336 profile views

Pedja-1's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

88

Reputacija u zajednici

  1. Momci, dali neko ima kontakt nekog servisera u Trebinju? Prijatelj mi je ostao bez zadnjih paknova na 1000 K8. Ako bi mogao neko sutra ujutro ali malo ranije ( 08 - 09 h) da ih promenimo. Ne mora cak ni da su nove, moze i polovne, tek koliko da dodje do Skoplja.
  2. Pisi slobodno...u stvari evo ti moj broj +389 70 222 150 pa opali po viberu.
  3. Odlicno...sampionski ... i razmisli o promeni nika, od Uroscuoresportivo u Uroscuoregrande...i da, teraj, cekamo nastavak.
  4. Moje najiskrenije saucesce… velika tuga… do Boga i nazad. Tvojoj verenici zelim svu Bozju milost na onom svetu a tebi moj prijatelju... tesko je tebi pomoci u ovom trenutku ali ne daj se, vreme sve leci (ili bar ublazava) Tesko je onima koji ostaju, pre svega njenim roditeljima pa onda tebi i svima koji su je voleli… medjutim muka i ljuta nevolja upravo i sluze tome, da bi od nas napravili bolje i jace ljude...barem od onih koji prezive sve to. Zato, napred… I kao sto rece neko u postovima gore, sad si potreban jak a za tugu… bice vremena ceo zivot.
  5. Uopste ne mora biti izlozen suncu da bi pravio probleme. Sami telefon se jako greje kad je u modu za navigaciju i ako je zatvoren u toj torbici, ne gine mu pregrevanje usled kojeg neki telefoni imaju zastitu pa se ugase a neki jednostavno ,,odu na nebo". Kako god, ta torbica je dobra za telefon dok je u stand-by modu, cisto da vidis dal te neko zove i sl., medjutim kad radi navi.. e to onda greje i ne valja.
  6. Drugari, Znam da ste svi informisani u vezi Internacionalnog V-strom susreta u Bugarskoj koji ce se odrzati od 22 do 24 juna ove godine ali ne znam dali je negde po forumu postiran podatak sa agendom susreta,(a mrzi me da listam) pa racunajuci da od viska glava ne boli, evo linka pa koga interesuje neka procita… ko ne zna bugarski, ima ispod samog amblema susreta i izbor jezika medju kojima je i hrvatski (na bugarski nacin). Srpski nema ali snaci cete se . Krajnji rok za prijavljivanje je 10. 06. 2018 https://vstrom-bg.eu/myevents/intеrnational-v-strom-klv-meeting-bulgaria-22-24-june-2018/
  7. I od Makedonaca pazdrav ... za ekipu sa dva motora i jednim akumulatorom. E to je pravi avanturizam...
  8. Proveri koju kolicinu goriva izbacuje pumpa...za to ti je potrebno minimum 8 litara goriva u rezervoaru. Ako slucajno ne znas proceduru: treba da otkopcas crevo za gorivo sa brizgaljki I da taj kraj creva stavis u neku posudu koja bi treebalo da ima mernu skalu na sebi (da bi mogao da izmeris kolicinu goriva). Potom dajes kontakt i crvenim dugmetom dajes pumpi komandu da pumpa. Kad zavrsi posle par sekundi, iskljucis i ponovis sve to jos dva puta. Potrebna kolicina goriva je 300 do 350 ml. Sve ispod toga znaci manje ili vece zapusenje unutrasnjeg filtera. Do 120-130 ml se vozi nekako ali ispod toga vec se javljaju problemi i potreban je by-pass filtera.
  9. Dezurni krivac za ovakve i slicne probleme kod stromova je TP senzor, ili ti TPS. Imeno, da je neki problem u dovodu goriva (slaba pumpa, zapusen filter i sl.) gusenje i neprimanje gasa bi se javilo uvek pri visokim obrtajima. Medjutim, obzirom da si rekao kako se problem javlja tek posle nekog vremena, pa se izgubi i td... a TPS je termo osetljiva naprava koja bas tada (dakle kad se ugreje masina) pocne da brljavi, moguce je da je kod tebe to tek pocetak problema sa TPS-om pa se zato isti i gubi kad se malo poigras sa gasom, no to ce da eskalira sve do gasenja masine posle neke jednolicne voznje od 15 - 20 minuta. Kako god, nista sto 100 evrica ne moze da resi (tolko otprilike kosta novi TPS). Ipak, konsultuj se ti sa nekim servisom, ovo je samo moja pretpostavka.
  10. E pa ovako... zamolio sam drugara koji ima 1000 K8 a kod njega je u garazi trenutno i jedan 650 K9, da izmeri promer cizmi u delu gde naleze fork, kod oba modela i isoalo je da je kod 1000 promer 63,8mm a kod 650 62,8mm... znaci ne moze da bude isti fork za oba modela, odnosno mozda i moze ali sa nekom tolerancijom medjutim to je onda pitanje koliko to vrsi posao a koliko moze da bude i problem eventualno.
  11. Aj' da rascistimo oko ove price dali je isti fork za 650 i za 1000 (stari modeli znaci od K3 pa nadalje)... Ja licno mislim da nije isti, jer je razlicita dimenzija prednje viljuske (moguce da su isti za novije modele ,,kiklope''). Ko ima mogucnost da proveri - izmeri, neka pise.
  12. ja sam, sam po sebi opterecenje... 130kg (u gacama a sa opremom ko zna) ... tako sto moram malo jace da ih napumpam
  13. prednja na 2,5 zadnja na 2,7 do 2,9 (zavisno od opterecenja)
  14. Koji je razlog da ovo nije pomenuto u Service Manual-u već samo da je potrebno da crta bude na sredini na ler gasu? To su takozvane ,,male tajne velikih majstora " ... Ma salim se, to je nekakva praksa ustanovljena visegodisnjim iskustvom stromera sa raznih foruma (VSRI , Hrvatski forum i sl). Mislim da je samo postavljanje crtice u sredinu dovoljno da motor relativno normalno radi... ovo sa podizanjem crte u gornji polozaj na odredjenom broju okretaja bi trebalo biti nekakvo fino podesavanje. Ako je sinhronizacija ujednačavanje (simetriranje) rada dva cilindra, kako je narušava podešavanje jednog senzora zajedničkog za oba? Po meni, taj straf za stelovanje ler gasa uopste nije nikakav senzor vec dosta direktna mehanicka regulacija broja obrtaja koja sama po sebi nije povezana sa nacinom na koji se sinhronizuje Throttle body. Oba ta postupka nezavisno jedan od drugog doprinose mirnom i pravilnom radu masine odnosno uticu na krajnji rezultat (kao i podesavanje TPS-a uostalom, sto je osnova). Zato se po pravilu prvo podesava TPS a potom se vrsi TB sinhronizacija (u toku oba ova procesa moras stalno korigovati po malo ler gas). Tako da kad ceo taj paket TPS,ler gas i TB sinhronizacija budu dovedeni u nekakvo idealno stanje, logicno je da bilo kakvim pomeranjem TPS-a ili ler gasa to stanje bude naruseno. Ali ovo je samo moje misljenje izvedeno iz forumskih iskustava gore pomenutih foruma i tako ja podesavam svoj motor. Obzirom da nisam profesionalni mehanicar, dozvoljavam mogucnost da to i nije mozda bas tako. Kako god, meni ovaj nacin rada vrsi posao za sada super.
  15. Sto se tice pitanja vezanih za TPS i njegovo stelovanje, ovako stoje stvari: TPS se steluje na zagrejanoj masini ali ne i pregrejanoj...(temperatura motora mora biti izmedju 80 i 100 stepeni). To se postize tako sto kada motor jednom postigne radnu temperaturu odnosno kada se upali treca crta na temperaturnoj skali (za 650 treca a za 1000 druga crta), potrebno je postaviti ispred hladnjaka i masine malo jaci i veci ventilator koji ce da dolovi uslove u voznji... dakle strujanje vazduha i hladjenje masine. E, tada se pristupa podesavanju TPS-a njegovim jako laganim okretanjem... najbolje je (iz licnog iskustva) okrenuti ga lagano kontra skazaljkama na satu dok crtica ne dodje u gornji polozaj (ako vec nije tamo) a potom mikro pomeranjem dovesti crticu u srednji polozaj...Potrebno je malo strpljenja oko ove operacije zato sto je TPS jako osetljiv na pomeranja i cela stvar je dosta pipava. Kada se crta dovede u sredinu, proveriti na kojim obrtajima se dize gore - sve izmedju 1500 i 1800 obrtaja je u redu. Pri zatezanju strafova na podesenom TPS-u voditi racuna da se ne pomeri...a zna da mu se desi.... i to je to. Sto se tice sinhronizacije cilindara, nju treba sprovesti posle svake intervencije na TPS-u ili cak posle podesavanja ler gasa na onom strafcetu sa strane (kod novijih modela 650-ice - od 2007 pa na dalje, ler gas se automatski steluje i tu nema sta da se cacka).
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja