Jump to content

Moto Zajednica

expendable

Članovi
  • Broj tema i poruka

    441
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

expendable's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

280

Reputacija u zajednici

  1. Baš sam brz ... Samo da preciziram: GTL ulja se klasifikuju kao sintetička (grupa VI), "makar"* po ATIEL-u. *što je bitnije od stare API klasifikacije koja je dobrano prevaziđena (makar što ne "vidi" GTL i ne prepoznaje razlike II i III grupe osim po indeksu viskoznosti, tako da su (paradoksalno) neka "II+" ulja kvalitetnija od nekih iz grupe III. Shell ulja su jako kvalitetna iako nisu (baš) sam vrh. Dodatno, veoma su isplativa. E sad (da budem do kraja jasan), GTL bazna ulja ipak malo zaostaju u opštim karakteristikama u odnosu na IV i V grupu. Sintetičko im je poreklo (ako se gleda samo kako su napravljena onda su "najsintetičkija" od svih (sinteza je dobijanje od prostijih jedinjenja u ovom slučaju ugljovodonika, a gde ćeš prostije od metana i C2 ugljovodonika iz prirodnog gasa). U principu su kvaliteta III+ bazne grupe ... recimo nešto kao "III++" ("programerski" rečeno). Nisu baš ni značajno bolja od III+, možda bi preciznije bilo reći da su između III i IV ili III i V, a bliža III baznoj grupi. Imaju izuzetnu čistoću i nizak nivo sumpora (ispod 1 ppm) čime nadmašuju i najbolja ulja III bazne grupe ... doduše ovo nije od većeg značaja jer su i ova druga visoke čistoće. Noack im je neznatno bolji, ali lošiji od npr. PAO ulja (iste kategorije). Indeks viskoznosti oko 140 (praktično uporediv sa PAO/estri ili makar jako blizu; ruku na srce, najbolja III+ bazna ulja dostižu skoro iste vrednosti ili tek neznatno manje (zavisno od kategorije viskoznosti)). Još samo dve stvari: GTL ulja nisu samo III, III+ ili "III++" mogu biti i "samo" druga bazna grupa (pre svega po ind. visk. mada veće čistoće od klasičnih HC ulja). GTL tehnologija je pre svega zbog (niskosumpornih) goriva a tek onda zbog baznih ulja, i svakako da bi se iskoristio prirodni gas čiji je transport skup.* *inače Rusija ne bi dominirala na tržištu Evrope, već bi ga dovodili sa Bliskog Istoka i/ili Amerike (makar iz političkih razloga, naravno da je neznatno skuplji, ali ovako kad je značajno skuplji, naravno da će EU kupovati gde je jeftinije). Ovo i pored novijih tehnologija "kondenzacije" prirodnog gasa (uglavnom je komprimovan), te se višim stepenom prerade (uglavnom u tečne komponente) želi iskoristiti na bolji način. Inače, čak i dan-danas je deo prirodnog gasa spaljuje (iz ekoloških razloga** jer metan ima 20-tak puta veći potencijal GHG (gasova "staklene bašte") od CO2. **npr. na deponijama (naročito manjim) skoro isključivo (neisplativ za pretvaranje u struju pa čak i toplotu).
  2. Dugo me nije bilo (a teško ću imati iole više vremena i u narednom periodu) pa samo kratko. Elf ima PAO verziju 10W-50 ali je ona skuplja. Synthetic technology su bazna ulja III i III+ grupe (dodatno obrađena HC ulja) tako da je to klasa između Motul 5000 i Motul 5100/Silkolene Comp 4. U principu jeste "koliko para toliko muzike" ALI je ovde (kao i u opštem slučaju) malo više muzike mnogo više para. Tako da većini i klasična PS ulja mogu biti i najbolji izbor, neko će doplatiti za HC, neko i za Synthetic technology, neko za PS+estar a neko i za PAO i/ili estar. U principu retko kome treba baš poslednja kategorija (obično preplaćena) ali ostaje da "nema (pre)skupog ulja" (u odnosu na gorivo nije veliki trošak, 2-10% u zavisnosti od toga koje ulje sipate, i kako koristite svog "ljubimca" (više gaženja veća potrošnja pa i manji udeo ulja u ukupnim godišnjim troškovima). Što skuplje to bolje ali svako treba da postavi neku realnu granicu (objektivnu prema svom načinu korišćenja). Skuplja ulja su više za Navak (pistu), duge međunarodne ture (mada i tu možete i zameniti uz put neko solidno ulje pa imati i više "mirnog sna") i slično. Redovna zamena (npr. sezonska i sa 2 do 3 hiljada km) može biti jednako dobro (ili bolje) po Vaš motor kao i korišćenje "super skupog" ulja koje ćete menjati na 5000 km ali na dve sezone. Sintetička, naročito estarska ulja nisu posebno dobra (bar ne idealna) u npr. gradskim uslovima (kratke relacije pre svega) zbog nešto veće osetljivosti na hidrolizu (usled kondenzata) nego "klasična" parafinska ulja. Za povremeno korišćenje, različite uslove rada (od "penzos" i mnogo grada do piste, te korišćenja zimi) PAO ulja su čak i ponajbolja (ili PAO/HC, PAO/estar kombinacije). Naravno ne gledajući cenu. (ovo sam više puta rekao na različite načine, ali nije loše ponoviti s vremena na vreme)
  3. Ja ko "Marko na Kosovo" ... "tačno na vreme". Forum šalje mejl ali samo ako je PP. Pregledavam nedeljno (očigledno sam neku promašio) ali u žurbi možda i previdim pitanje. Bilo je dobrih saveta a ne plaćati previše je sasvim o.k. (te kvalitetna PS ulja mogu biti (skoro uvek) odličan izbor). Elf je tu baš dobar (odnos kvalitet/cena), ali sva pomenuta bi bila o.k. (pa ko kako voli i koliko je para spreman da da, većih razlika ne bi trebalo biti). Shell bi bio, takođe o.k. (ponavljam i sva pomenuta, ali ova su, čini mi se, posebno pominjana a i nisu u klasi (pre)skupih). Prijatno me je iznenadio izbor (Kroon) to su više nego dobra ulja (pravljena u Holandiji za Zapadnu Evropu) a što se motociklističkih tiče to su "prerušena" (ako ne i identična) čuvena (i odlična) Putoline ulja (Kroon ih je kupio pre par godina, ako u međuvremenu nije nešto promenjeno). I bez toga, vrlo su dobra ... cena jeste bliža skupljim brendovima ali Kroon i jeste premijum brend. Vredi makar probati (da ne kažem i koristiti stalno). Par € cene je ono da nije "Made in EU (ili slično)" što znači da je iz zemalja Istočne Evrope (samo po sebi nije loše, uglavnom je isplatljivije ali i mora biti jeftinije onda, makar i iz psiholoških razloga). Velike (uopšte ugledne) kompanije (naravno) garantuju da i "istočna" ulja ispunjavaju sve (i to je 100% tako) ali možda neka nijansica postoji (u odnosu na ista takva na Zapadu).
  4. Nemam mnogo šta da dodam. Ima zanimljivih zapažanja, a ovo poslednje po redu mi je baš onako "pošteno". Da li išta dokazuje? Da su 3 pomenuta ulja iste klase i da su sva vrhunska (razliku ne bi trebalo primetiti), te da za uslove korišćenja može odlučiti cena ili afinitet prema nekom od 3 brenda. Potrošnja manja od pola litara nije baš neko merilo (naročito na 10k km), što će reći i tu nema (neke, praktično nikakve) razlike. Naravno, Elf iako nije full sintetika (onaj sa slike), nego na bazi III bazne grupe ulja ("SHC") se većini više isplati, a Modriča posebno (HC ulja, praktično isto III grupe po zvaničnom API standardu, u odnosu na moderna sa nešto manje čista (ako uopšte ima smisla, više je od akademskog značaja, 50 ppm u odnosu na 10 ppm, u praktičnom smislu nema nekog uticaja). "Maketinški geniji" (preplaćeni) često koriste ovakve (u praksi nevažne) činjenice* ne bi li dali značaj malim razlikama (nerealno povećali cenu proizvoda). * činjenice ali slične uticaju relativnosti na realan život. Do skoro nikakav (uticaj) a od skoro i imaju (GPS ne bi radio bez te korekcije)). Otprilike, ako juriš desetinke ili stotinke na stazi možda ima značaj, inače ne baš ili ako prelaziš kontinent i "cediš" svaki molekul ulja (svaki km), ideš preko Alpa i slično, možda i ima neki značaj (naravno, može se isto postići i sa dve zamene jeftinijeg ulja). Uostalom imali smo primer na forumu (prolazak od Meksika preko cele Južne Amerike, gde je par puta menjano ulje i nisu korišćena baš neka "fensi" ulja, uglavnom obična PS (10W-40), ako se dobro sećam).
  5. Svako ulje koje ispunjava minimalan zahtev proizvođača je o.k. tako da tu može priča i da se završi za mnoge. Kod iole modernijih motora se traži JASO (MA, MA2 ili MB) koji podrazumeva i kvalitet za motor (nešto kao API SG+). Osim baš baš novijih motora (gde je i kod motocikala ekologija uzela maha) uglavnom je PS i API SG dovoljno. Ulja iz 80-tih su bila vrlo dobra. Modriča je tad pravila (za) Castrol 10W-40, HC bazna ulja nisu bila posebno lošija od današnjih (malo više sumpora doduše, što za podmazivanje (ironično) može biti i plus). Problem je što današnja ulja nižih specifikacija (ne bih tu uključio i Modriču (verovatno ni Lukoil, pa ne važi sledeće) zapravo manje kvalitetna nego ondašnja (npr. API SF) jer imaju manje ZDDP-a i uopšte aditiva. To je jer se prave tako da se smanji procenat multifunkcionalnog paketa u odnosu na (npr.) API SL (danas je sve ispod API SJ zastarelo i ne podleže licenciranju). Tako da ... ne mora skupo ulje (Modriča je sasvim o.k. Elf takođe nije skup) za motocikl. Naravno, ovde je puno diskusije a ne mora se time opterećivati (tražiti "savršenstvo" ili "perfect match" za motor). Drugi problem (zašto kvalitetnije ulje) je da bi se dobacilo preko 5000 km što sa uljima nižeg kvaliteta nije baš uvek preporučljivo (moguće je ali ...). Sintetička ulja su za tako nešto "zakon". I da, svakako su kvalitetnija (drugo pitanje da li su neophodna (za novije motore, često da, za starije uglavnom ne) i da li su isplativa (kako kome)). Tako da ko NE želi da se "bakće" i ne mora. Ako piše u uputstvu API SG, odlično - bilo koje (takvo) će ispuniti zahtev. Nije velika razlika (nije je ni bilo do 90-tih) između automobilskih i motociklističkih ulja, neka automobilska (Shell to često označava na etiketi) ispunjavaju i JASO (makar nezvanično) a i API SG+ (da to Shell baš tako označava ako se dobro sećam). Ipak u današnje vreme se već prilično razmimoilaze ulja za automobile (ekologija, ekologija ...) i motocikle. Molibdenski aditivi (modifikatori trenja) u automobilskim (sintetičkim) uljima smetaju "morkom" kvačilu (što nije slučaj kod svih mineralnih i većinu PS ulja). Sipati skupo ulje može biti i stvar prestiža (luksuza) i često nepotrebno trošenje para, ali kao što se pokazuje kod mnogih, sa Silkolene-om je retko ko imao bilo kakvu zamerku a kamoli problem (Motul se ili hvali ili kudi, to je posebna priča). I to nešto znači ... sipam Silk i ne mislim. Na žalost i Đunta je posustao (ili otišao u "hladnije krajeve").
  6. Da, baš taj (član). Hvala na podsećanju zbog novih članova, oni stariji to već odavno znaju. Btw. tekst je mal(k)o stariji mada se može uzeti i danas kao relevantan. Motul je na tržištu Srbije dosta podigao cene pa je nešto manje islativ nego tad. Kvalitet su održali ali je serija 300V manje "civilna" nego tad, i to je to. Preporučujem i tekst od (uslovno) top 10 brendova (rađeno po tadašnjem stanju na tržištu), koji je pravljen (većim delom) po popularnosti brendova na domaćem tržištu u to vreme (i feedback-u motociklista). U međuvremenu bi se lista malo promenila, a u "top 10" (a trebalo je i tad) bi se sigurno našao Elf koji je i tada i sada bio verovatno najbolja kupovina (zbog više nego povoljne cene). itd. i sl.
  7. Castrol ulja su vrlo dobra. Za motocikle naročito. No, kao što neko reče - pravi su magnet za falsifikatore što ih je kod nas neopravdano bacilo u drugi plan.
  8. Btw. W Base (Eneos) su bazna ulja III+ grupe i (opet) JV sa SK. Dakle, nešto slično saradnji SK/Repsol. Jedino što je Eneos to uradio par godina ranije (2012. ili 2013.) od pogona u Kartageni (krajem 2015). Iako noviji pogon (u Španiji), tehnološki je na istom nivou. Čak je optimizovan na drugačijim parametrima, pa su W Base možda čak i za nijansu (nijanse) bolja (no, praktično su ista). Dodatno je aditiviacija nešto drugačija, ne nužno bolja ali svakako ne ni lošija. Dakle, Repsol i Eneos su mu "tu negde", ali treba porediti iste serije. Dakle to je baš "tu negde", možda je Eneos pola koraka ispred, ali svakako ne nešto posebno.
  9. Eneos su vrlo dobra ulja (za motocikle). Imaju više serija pa ako cene nisu prenaduvane, onda je o.k. Grubo rečeno, oni su I/IB klasa. Nešto manje koriste sintetička bazna ulja, jer je glavnina osnove kvalitetna SHC baza (kao i kod Sustine ili standardna III bazne grupe). Ta III+ baza je za većinu više nego što će im ikad trebati.
  10. Lista je zanimljiva ... "tu je negde". Čim nađem vremena malo ću je "posrediti" (bez mnogo davljenja, možda po rečenica-dve objašnjenja). Pozz
  11. MOL ulja su sigurno solidna ulja. Ipak, ne može za njih da važi više nego za Modriču, jer: - Imaju (istu/sličnu) HC osnovu - Nemaju zvanični JASO standard Dakle, dobra ili čak vrlo dobra ulja, ali moraju imati nižu cenu od vodećih brendova da bi se isplatila (što ne znači da neko individualno ne može biti čak i zadovoljniji sa MOL ili Modriča).
  12. "Prijatelju ocigledno da znas sta pricas, da se ja ne bih mlatio i previse mozgao, reci ti meni motul 7100 ili ekvivalentno repsol?" Repsol Moto Racing 4T je negde između 5100 i 7100 pa odluči sam (prema sopstvenim afinitetima). I Repsol i Motul su odlična ulja, imaju zvanične sertifikate (JASO) tako da: ako ti nije skup uzmi Motul, ako jeste, Repsol će biti prilično dobra zamena.
  13. Ulja su sigurno solidna, ali nisu baš vrhunska. Baziraju se na III i III+ baznoj grupi. U principu se isplate. Bazna ulja su iz JV sa SK i jedna od najkvalitetnijih ulja III+ bazne grupe. Mislim da su poslednjih godina i bolja nego pre. Ranije im je "Shear Stability" bila na solidnom ali ne posebno visokom nivou. Za normalnu vožnju ništa od značaja (više je za pistu). Uz relativno niske cene, vredi (bar) probati. Motul je skup(lji) zbog samog brenda (mada je i Repsol solidno brendiran u moto sportu) i estarskih sintetičkih ulja (baznih), što jeste prednost ali za umerenu vožnju teško da može da opravda svoju cenu. P.S. Gore navedeno po većem delu asortimana i informacijama od pre par godina. Nije isključeno da su neka ulja obogaćena PAO (i/ili estrima) ali je verovantno kod svih dominantna III bazna grupa (zašto bi toliko investirali u pogon, makar i sa 50%). SK (Korejski) je vrhunski proizvođač baznih ulja (još od 80-tih proizvode III baznu grupu, čuvena YuBase).
  14. Ne, nije važilo ni za 300V do pre par (5-6) godina, do kada je Motul preporučivao 300V kao prvi izbor za sve (kome nije preskupo). Posle su 300V napravili više kao Racing ulje, pa je bilo manje kompromisa (za laganu vožnju, naročito grad). Btw. neko je pitao za Repsol. Bio je Repsol d.o.o. ali da li je još akutuelan, ne bih znao. Ulja su solidna, uz (verovatno) umerenu cenu.
  15. 300V je za obične uslove čisto bacanje para. Ali ajd' od početaka: 7100 nije default (nego mnogi voze pa onda je ne samo najbolje nego i default). Šta je zahtev proizvođača? MA ili MA2. Ne treba zaboraviti da 300V nema zvanično MA2 nego MA. Ne mora da bude nešto mnogo važno ali ... Dodatno, 300V bolje štiti na pisti, ali na ulici kraće traje (potvrđuje i sam Motul). Ako se vozi par hiljada km onda i nije bitno, ako je preko 5000 km ... tek se onda ne isplati. Za normalnu vožnju se (verovatno) 5100 i više isplati (7100 jeste bolje ulje, ali ako nije neophodno ... ispunjavaju iste standarde, samo je 7100 kvalitetnije osnove, aditivi su verovatno isti; razlika samo ako se često "prži" jer je 7100 otporniji na visoke temp. ali čak i za povremenu vožnju u visokim obrtajima i 5100 će odraditi posao).
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja