Jump to content


Photo
- - - - -

Izdavanje nove lične karte i pasoša (zašto jednostavno kad može komplikovano)


 • Zaključana tema Ova tema je zaključana
14 odgovora u ovoj temi

#1 arnyman

arnyman

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 4411
 • Član od: 15 May 2008
 • LokacijaMNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi))
 • Motor:GPZ 500 Street Twin

Napisao 15 June 2011 - 01:59 AM

Želim ovo moje iskustvo da podjelim sa vama, možda neko nešto nauči iz toga, možda neko izvuče neku pouku, a najvjerovatnije će te se svi lupiti šakom po čelu pitajući se "pa da li je ovo moguće".

Sve je počelo veoma davno, tako da vas detaljnijom istorijom koja je sve ovo izazvala neću zamarati i ovako je dovoljno komplikovano, samo ću reći da su pravi problemi za mene nastali tek poslje ovog predzadnjeg usitnjavanja nekadašnje Jugoslavije (otcepljenje Crne Gore 2006god), čime su članovi moje petočlane porodice postali građani tri različite države.

Možda bih ipak mogao da napomenem da sam rođen u Metkoviću (nekada Jugoslavija sada Hrvatska), živjeli smo ljepo do 1990, onda je došao rat, pa više nismo živjeli ljepo, pa smo se malo povlačili i na kraju završili u Beogradu. Ni Beograd, posebno 90-tih, nije bio baš ljepo mjesto za porodičan život, tako da smo se poslje godinu i po dana preselili u Herceg Novi. Tu smo se otprilike i nastanili onako za prave, bez želje da se vraćamo u "rodni kraj". Normalno poslje silnih peripetija (bio sam previše mlad da bih popamtio) moj otac i majka su dobili status državljana Crne Gore i time smo ja i moje sestre ostvarili pravo na Crnogorsko državljanstvo. Sa napunjenih 18 godina dobio sam ličnu kartu na čijim koricama piše "Savezna Republika Jugoslavija, Republika Crna Gora" i sve je bilo u redu otprilike godinu i po dana.

Onda su Crnogorci odlučili da ni oni više ne žele da žive u zajednici sa Srbima, pa je zadnje uporište Jugoslavije palo, hvala Bogu bez nekog većeg incidenta ili oružanog sukoba. I tu počinju moji problemi, a i problemi ljudi čija su dokumenta izdata pod sličnim okolnostima. Dobijena lična karta ističe, potrebno je izvaditi novu, a naravno i novi pasoš bi bio poželjan(tada su još bile vize) i moja obaveza je da izvadim potrebna dokumenta i predam ih u SUP Herceg Novi radi izdavanja nove lične karte. Jedan od tih dokumenata je i "Uvjerenje o Državljanstvu", za koje se ide u opštinu, čeka se 5 sati u redu, da bi vas konačno primio znojavi službenik u ko frižider hladnoj kancelariji i rekao vam razlog zašto ne može da vam izda pomenuto Uvjerenje. Meni je rečeno da trebam da donesem potvrdu da nisam prijavljen u Srbiji, da bih mogao da dobijem ujerenje o Crnogorskom državljanstvu, iako imam Crnogorsku ličnu kartu i nikada nisam imao nikakav dokument koji me povezuje sa Srbijom. I mada mi je dok je to izgovarao zvučalo kao da me zajebava, uzdržao sam se od konflikta i pokupio se odatle sa planom da završim to ko sav normalan svet, preko veze. Ispostavilo se ipak da ne može preko veze i da je taj dokument neophodan, jer imam Jugoslovensko državljanstvo, što onda zahtjeva da se odreknem prava na Srbijansko da bih mogao da dobijem Crnogorsko, znači ili odjava iz Srbije(a nikad nisam ni bio prijavljen) ili potvrda da nisam prijavljen. Sledeće odredište: Beograd.

Pošto tada nisam imao potrebe da idem u Beograd sem za taj bezvezni papir, javio sam majci koja tu živi i radi već skoro 10godina, da ode do Ljermontove i vidi može li da mi izvadi taj dokument, da bih završio sva dokumenta pre nego što mi počnu obaveze na fakultetu(u Beogradu). I naravno majka ode u Ljermontovu, nađe kancelariju u kojoj se bave tim pitanjima i prvo što su joj rekli je "Ne možete vi to da izvadite za njega, mora neko od bliže rodbine"????? Možete samo da zamislite njenu zbunjenu facu, ne može majka, mora neko od bliže rodbine, pa bliže od toga ne postoji? I naravno prva reakcija joj je bila "Pa ja sam mu majka", na šta su se oni opet zagledali u dati im papir (u ovom slučaju rodni list) i poslje kraće konsultacije zaključili da ona ipak može to da izvadi za mene. Ukucali su JMBG u kompjuter i ................ništa. Nema me kod njih u kompjuteru, znači nisam prijavljen, logičan zaključak. Sad kreće dijalog između službenice i moje majke:
Službenica: Pa on nije prijavljen?
Moja majka: Pa nije.
Službenica: Pa što ste došli kod nas?
Moja majka: Pa treba mi potvrda da nije prijavljen.
Službenica: Ali on nije prijavljen.
Moja majka: Znam i treba mi potvrda za to.
Službenica: Ali nije pri...
Moja majka: Znam da nije prijavljen, treba mi to što ste sada rekli, ali napismeno.
Službenica: Ali ja to ne mogu da vam izdam ako nije prijavljen.
I u ovom trenutku je majki definitivno bilo jasno s kakvim kapacitetom ima posla i pitala je gdje može da dobije tu potvrdu. Poslali su je u SUP Savski Venac, da pita njih. U SUPu Savski Venac su joj rekli da to nikako ne može bez mene i odlučili smo da ću to sam otići da izvadim kad na jesen dođem na fakultet. Došla jesen, došao ja u Beograd, otišao u SUP Savski Venac i konačno mi objašnjavaju zašto nemože "potvrda da nije prijavljen, ako nije prijavljen". Trebam da se prijavim u Beogradu da bih mogao da tražim potvrdu da jesam ili nisam prijavljen, a ako ne želim da prijavim boravak moram da ovlastim nekoga sa prijavljenim prebivalištem u Beogradu da izvadi taj dokument za mene. Ne stvarno i ja sam oduševljen koliko takvo nešto nema veze s logikom, ali idemo dalje sve je to samo birokratija. Srećom majka ima prijavljen boravak, ukratko nam objašnjavaju kako ovlašćenje treba da glasi odlazimo kući i sastavljamo ovlašćenje koje zvuči ovako:


OVLAŠĆENJE


Ovim ovlašćenjem ja
(moje Ime i Prezime) rođen (datum) godine u Metkoviću, država Hrvatska, sa prebivalištem u Herceg Novom, naselje Bijela bb, Herceg Novi, država Crna Gora,
ovlašćujem
(ime i prezime moje majke) rođenu (datum) godine u Mostaru, država BiH, sa prebivalištem u Beogradu, ulica Kraljevića Marka bb, država Srbija,
da u moje ime može tražiti provjeru državljanskog statusa.


Jeste smješno je, dvije osobe u četri države.

Elem, nakanimo se konačno da odemo opet i predamo taj zahtjev zajedno sa ovom komedijom od ovlašćenja, u SUPu Savski Venac nam daju fomular, provjere kopije ličnih karata, daju nam uplatnicu i kažu da moramo da odnesemo ovlašćenje u Sud ili Opštinu Savski Venac, da nam ga overe, jer to ne može kod njih. OK nikakav problem kad smo već do ovde stigli, gdje nam je bliže? Pa kaže Sud-Palata Pravde je malo niz ulicu, tu vam je najlakše. Odemo do Palate Pravde, šalter za ovjeru, dajem ovlašćenje, traže ličnu kartu, dam i ličnu kartu, gleda je nešto, "Crnogorska lična?" pita me, rekoh jeste, traži ličnu od majke, "I vaša je Crnogorska?" majka kaže jeste ali ima prijavljen boravak. Gleda on, pa pita "imate li pasoš?", ja ga gledam "pa nemam, taj papir mi treba da bih izvadio pasoš". "Pa ja ovo ne mogu da vam ovjerim ako nemate pasoš", ja reko "pa da li vi shvatate da ja na mogu da dobijem pasoš ako ne ovjerite to ovlašćenje" (još jedna petlja) i čovjek me gleda onako "pa šta sad da ti radim?". Majka ga strpljivo pita šta ćemo sad i on nas upućuje u Opštinu Savski Venac, možemo da tražimo besplatnu pravnu pomoć, pa će nas oni posavjetovat šta dalje. Otprilike u ovom momentu sam već mislio da ću jednostavno morati da budem ilegalac, pošto mi druge nema i dok se polako penjemo prema Opštini majka mi kaže, "ma otići ćemo mi na šalter u Opštini i probat ćemo to da ovjerimo, možda nam prođe", rekoh "u pravu si, ako ništa drugo opština po Beogradu koliko hoćeš, naći ćemo neku gdje ćemo proći bez pasoša". Ulazimo u Opštinu Savski Venac, šalter za ovjeru, "dobar dan poslali nas iz SUPa da nam ovo ovjerite", traži ličnu, dajem ličnu, pogleda, PUF PUF dva pečata, potpisa se, "izvolite", "hvala, doviđenja" izlazim preko vrata i vidim da na pečatu piše "plaćena taksa za ovjeru 790din"??? Pa nisam im dinara dao? Baš me briga, neću se sigurno vratit a neće ni oni propast za 790din, pravac SUP Savski Venac. Tamo predajem ovlašćenje, kopije ličnih kartata, rodni list i ispunjavam neki obrazac sa čijim se pitanjima prvi put susrećem u životu. Kako se ispostavilo i službenica se prvi put susreće sa pomenutim obrascem i ovakvim slučajem, znatiželja joj ne dozvoljava da me ignoriše, pa mi pomaže mi da ga ispunim. Nekako smo se i sa tim izborili i kad je sve predato postavljamo standardno pitanje, "Kad će biti gotovo?", očekujući odgovor u rasponu od par dana do par nedjelja. Tri mjeseca!!! Pa do tad će još tri države da se otcjepe od Srbije, moraću da prelazim granicu negdje na putu između Jerkovića i Savskog Venca. Ne zna ona ništa, takav je sistem, itd itd. Dobro, hvala u svakom slučaju, ionako sam planirao produženo ljetovanje, ne baš tri mjeseca, al ajde sad, bitno je da sam nešto barem uradio.

Osim što postoji mogućnost da mi odbiju zahtjev, jer mi je Rodni List koji sam im dao star nekoliko godina, a novi ne mogu da izvadim jer nemam pasoš pa ne mogu da odem u Hrvatsku da ga izvadim, a mogu samo u Hrvatskoj da ga izvadim jer sam tamo rođen. Još jedna petlja, samo mi je još ona falila...
 • 6

#2 Alekre

Alekre

  Scooter per siempre!

 • BJB Novinari
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 3355
 • Član od: 13 Nov 2008
 • LokacijaSmederevo
 • Motor:TDM 900

Napisao 15 June 2011 - 02:41 AM

To su bre idioti. Njihov princip rada zamisljam, kao kada bih ja radio nesto potpuno nelogicno. Tipa, iz Smedereva isao za Nis preko Novog Sada.
 • 1
Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.

Prvi srpski MotoBlog posvećen domaćim bajkerima.
http://2wheelsreport.wordpress.com
Polovna moto oprema:
https://www.kupujemp...-svi-oglasi.htm

#3 LuckyVladano

LuckyVladano

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 2051
 • Član od: 11 May 2010
 • LokacijaBeograd
 • Motor:BMW R1200GS ADV 2013, Yamaha TDM 850 1999

Napisao 15 June 2011 - 07:15 AM

Jooooj brate, izvini sto se smejem jer tebi verovatno nije ni malo smesno, ali crkoh od smeha! :lol: :lol: :lol: Sto nasa birokratija ume da zakuva, to nigde nema. Ovaj tvoj slucaj me podseti na Micu ubicu:

http://www.youtube.c...h?v=9obrt1jD7xk

Ne daj se!
 • 0

#4 mrle

mrle

  nekrunisani kralj moto cigana

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 4162
 • Član od: 17 Jan 2007
 • LokacijaBanovo brdo, Juzni Beograd... i blok45
 • Motor:Kawasaki ZZR 600

Napisao 15 June 2011 - 07:58 AM

kakva priča, užas.

Vidim da si u Bjeloj, tamo sam letovao u kampu, bilo super dok su mogle prikolice.
 • 0
BORN TO BE MRLE

#5 PasHke

PasHke

  U prolazu

 • Members
 • Broj Postova: 76
 • Član od: 09 May 2011
 • LokacijaBeograd
 • Motor:Honda VT500C

Napisao 15 June 2011 - 10:34 AM

Jooooooj doktoreeee :) hahahahaha:))))) Znaci smejem se da ne zaplacem :) Nadam se da ces izvuci papir ili zapaliti opstinu! I jednu, i drugu i trecu! FT1P magarci.
Idealno vreme za izvlacenje papira i dokumenata je negde na jesen, znaci kad malo zahladni. Sad su svi nervozni, mrzi ih da rade i da kucaju i samo te otkace.
Slicne peripetije imam sa bankama. Ovo mi se desilo pre par meseci kad sam hteo da podignem visa karticu u banci.
"Molim Vas da donesete fotokopiju licne karte",
"Pa evo vam licna karta pa fotokopirajte, uostalom, imate u sistemu fotokopiju vec"
"Ne gospodine, nije isto, morate negde da fotokopirate i da donesete svezu fotokopiju"
I onda pocne da mi igra oko ko onom inspektoru iz Kluzoa.....
 • 1
Have an ice day! :)

#6 Shortshifter

Shortshifter

  Marxist-Leninist

 • Members
 • PipPipPipPip
 • Broj Postova: 5833
 • Član od: 28 Aug 2007
 • LokacijaBeograd - Mirijevo
 • Motor:Suzuki GSXR600

Napisao 15 June 2011 - 17:12 PM

Burazeru, Kvaka 22, to ti je to. Kod nas cela država funkcioniše po logici neke vojne jedinice. Najlakše da isključiš mozak.
 • 0
These days are great, there's work to do
Would you like to work with me? I'd love to work you
These days are great and so are you
I think it's something positive and negative too

#7 mijajlo

mijajlo

  U prolazu

 • Members
 • Broj Postova: 40
 • Član od: 26 May 2009
 • Lokacijanovi beograd

Napisao 15 June 2011 - 17:43 PM

samo da ti kazem da je ovde sve moguce,a evo i mog primera gde sam dugo vremena tj. do prosle godine imao licnu kartu status izbeglicka i sve sam promene morao raditi u ljermontovoj. sve to ne bi bilo cudno da nisam i ja i moj otac i deda i ostali preci rodjeni na beogradskoj opstini a razlog zasto sam imao licnu kartu statusa izbeglicka je sledeci:sticajem okolnosti radio sam u sloveniji kao vojno lice i kada je doslo do osamostavljivanja iste ja sam rasporedjen u srbiju gde nisam mogao nabaviti dokumenta jer nisam imao odjavu boravka iz slovenije a nisam mogao po nju otici jer sam bio gore u logoru i pustili su me na razmeni a nisu dozvolili da niko uzme odjavu za mene vec su trazili da licno dodjem :stabre:
 • 0

#8 FJCharlie

FJCharlie

  Elbow dragger

 • BJB Vitez
 • Broj Postova: 2753
 • Član od: 22 Aug 2010
 • LokacijaBeograd
 • Motor:Luna

Napisao 10 July 2011 - 13:28 PM

slichan problem...
imam dzhavljanstvo Hrvatske i Crne Gore a zhivim u Srbiji i imam lichnu katru Srbije koju sam dobio na osnovu prijave stalnog prebivalishta be ijednog drugog dokumenta (drzhavljanstvo).
pa da pochnemo...
prochitali ste za crnu goru, e sad srbi trazhe papire ne starije od 6 meseci i 9 godina prijave ali sa lichnom pre 27.2.2005 da bih mogao uopshte da podnesem zahtev za drzhavljanstvo, poshta sam ja uzeo lichnu 14.2.2005 to je ok ali mi fali 3 godine za uslov od 9 godina... + ne mogu u Hrvatsku da uzmem papire ne starije od 6 meseci jer nemam nishta nego Srbijansku lichnu, znachi nishta od Srbije.
za Hrvatsku postoji opcija putni list koji se izdaje ljudima bez dokumenata za povratak u Hrvatsku (kao pasosh samo jednokratan) koji ja opet ne mogu da uzmem jer mi ne vredi ako ne mogu izachi iz zemlje min 15-30 dana koliko im treba samo da naprave pasosh ili neshto, a za pravljenje putnog lista mi opet trebaju drzhavljanstvo i rodni list ne stariji od 6 meseci, interesantno ne?
crnogorci trazhe da se odreknem svih ostalih drzhava jer ili sam crnogorac ili sam neki tamo, pazite sad foru, ja sam dole zhivio 13-14 godina i dobio sam drzhavljanstvo tek kad sam se preselio u Srbiju, znachi nakon 15-16 godina! e sad ili se odrekni svih (ne planiram) ili nama plati 600E za odricanje crnogorskog drzhavljanstva :D smejurija, ne pada mi napamet!
e sad u svim tim malverzacijama dolazimo do rupa u zakonima, e ovako, imam sledeche opcije ali pune su prepleta poput arnymanovih...
ja kao Hrvatski drzhavljanin imam pravo na vadjenje pasosha u drugoj (boravishnoj) zemlji, znachi da izvadim pasosh u kom pishe da boravim u Srbiji, ta i ta ulica... za to oni trazhe rodni i drzhavljanstvo ne starije od 6 meseci mada mozhe da prodje i starije jer je u pitanju provera u Hrvatskoj, trazhe mi Srpsko drzhavljanstvo i mislim da rekoshe i pasosh Srbije na uvid + lichnu kartu za utvrdjivanje indentiteta, ako to nemam mora 2 ljudi iz Hrvatske da dodje i da potpishe da sam to ja i da che krivichno odgovarati u suprotnom... 2 slike bla bla biometrija nja nja....
ja sutra ujutro idem u konzulat, jer sam se nachitao svega i svachega i da im kazhem da sam Hrvatski drzhavljanin i da zhelim pasosh i da probam da iskombinujem takav pasosh, jer nemam drugog nachina da napustim zemlju a morao bih...
poenta priche je, da srbi neche da me prime zbog dokumenata koje ne mogu da nabavim a hrvati oche ali onda moram da se prijavim da tamo boravim i da ostanem boga pitaj koliko zbog birokratije, tj pauziram zhivot na mesec dva.
mozhete imati pasosha koliko hochete ako ste u moguchnosti, drzhavljanstva 2 ili 3 nisam josh siguran, neke zemlje daju neke ne, 1 lichna karta veoma kazhnjivo ako vas uhvate sa 2 lichne! jedna od opcija je bila da uzmem putni list, predjem granu u hrv podnesem za lichnu i pasosh uporedo, uzmem lichnu i predjem granicu sa lichnom u crnu goru (dozvoljeno samo sa lichnom zbog turizma) i da se vrnem u Srbiju sa srbijanskom lichnom, ali onda imam 2 lichne a to neche da mozhe...
nisam siguran dal sam napisao sve shto sam hteo jer sam potpuno sludjen ovim sranjem, ako da mi oprostite ako nisam dao sve informacije... <_<
 • 0

#9 tomerc

tomerc

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 2777
 • Član od: 19 Jun 2008
 • LokacijaChicago

Napisao 10 July 2011 - 15:51 PM

prochitali ste za crnu goru, e sad srbi trazhe papire ne starije od 6 meseci i 9 godina prijave ali sa lichnom pre 27.2.2005 da bih mogao uopshte da podnesem zahtev za drzhavljanstvo, poshta sam ja uzeo lichnu 14.2.2005 to je ok ali mi fali 3 godine za uslov od 9 godina... + ne mogu u Hrvatsku da uzmem papire ne starije od 6 meseci jer nemam nishta nego Srbijansku lichnu, znachi nishta od Srbije.


Nigdje ne pise da ta dokumenta moras da dignes licno tako da ne vidim ni da ti imas problem da dodjes do njih.
1. Nacin: netko tko se preziva kao ti (otac, majka, brat, sestra, stric, strina, ...) ili netko od rodbine tko moze pomocu dokumenata da dokaze povezanost sa tobom
2. Nacin: ovlastis nekoga da podigne ta dokumnta

Kada dobijes hrvatski rodni list odes u opstinu u kojoj si prijavljen i upisu te u lokalnu knjigu i ubuduce ga vadis ovdje
 • 0
Preuzmi odgovornost. Nemoj da misliš "To nije moj posao". Kukavičluk je reći: "Šta ja mogu da uradim, ja sam samo obična osoba." Ne trebaš da sarađuješ sa svima, niti trebaš svačiju dozvolu da bi nešto promijenio. Zapamti: "Ako si primjetio da treba da se uradi, TI si taj koji to treba da uradi!"

#10 FJCharlie

FJCharlie

  Elbow dragger

 • BJB Vitez
 • Broj Postova: 2753
 • Član od: 22 Aug 2010
 • LokacijaBeograd
 • Motor:Luna

Napisao 10 July 2011 - 16:08 PM


prochitali ste za crnu goru, e sad srbi trazhe papire ne starije od 6 meseci i 9 godina prijave ali sa lichnom pre 27.2.2005 da bih mogao uopshte da podnesem zahtev za drzhavljanstvo, poshta sam ja uzeo lichnu 14.2.2005 to je ok ali mi fali 3 godine za uslov od 9 godina... + ne mogu u Hrvatsku da uzmem papire ne starije od 6 meseci jer nemam nishta nego Srbijansku lichnu, znachi nishta od Srbije.


Nigdje ne pise da ta dokumenta moras da dignes licno tako da ne vidim ni da ti imas problem da dodjes do njih.
1. Nacin: netko tko se preziva kao ti (otac, majka, brat, sestra, stric, strina, ...) ili netko od rodbine tko moze pomocu dokumenata da dokaze povezanost sa tobom
2. Nacin: ovlastis nekoga da podigne ta dokumnta

Kada dobijes hrvatski rodni list odes u opstinu u kojoj si prijavljen i upisu te u lokalnu knjigu i ubuduce ga vadis ovdje


rodni list i domovnica su tako i uzeti i stizhu vamo, to nije problem nego je to ono shto ja koristim da bi oni meni olakshali da se domognem dokumenata (putovnice), ono shto je problem jeste da (najsvezhije informacije pre pola sata bio u konzulatu na dedinju) meni treba Srpsko drzhavljanstvo da bih ja uzeo Hrvatski pasosh, ajd sad gde je tu logika? za izdavanje Hrvatskog pasosha potrebno je (slika oglasne table ispred konzulata) slike su velika da bi se bolje videlo
[attachment=119802:Photo0578.jpg][attachment=119803:Photo0579.jpg]

pobogu to nema veze sa zhivotom! ja imam lichnu kartu srbije na osnovu prijave boravka, ne na osnovu drzhavljanstva. bio chovek da potpishe da garantuje za mene da nechu trazhiti pomoch drzhave srbije (kao da bi tako neshto i dobio) i josh neke gluposti...
 • 0

#11 bigbad86

bigbad86

  Ne silazi

 • Members
 • PipPipPipPip
 • Broj Postova: 5089
 • Član od: 19 Jun 2008
 • LokacijaKragujevac
 • Motor:Honda Sevenfifty

Napisao 10 July 2011 - 19:30 PM

Od ovoga moze ladno horor film da se snimi. Ja popizdima samo kad odem u jednu ustanovu da izvadim bilo kakav papir a tebe nasetase izmedju drzava...
 • 0
Faster than a bullet
Terrifying scream
Enraged and full of anger
He's half man and half machine

Rides the Metal Monster
Breathing smoke and fire
Closing in with vengeance soaring high!!!

https://scontent-a.x...867425315_o.jpg

#12 Cedo11

Cedo11

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1956
 • Član od: 16 Oct 2008
 • LokacijaLazarevo
 • Motor:Transalp 600 pd10

Napisao 10 July 2011 - 19:59 PM

Kad smo već kod ličnih karti,otišao ja pre nekih nedelju dana da produžim ličnu,tj da izvadim novu, jer mi ova stara lična važi do 27.7, kad mi ovaj na šalteru kaže ne moraš da vadiš,važi će ti još ova?!Posted Image Kako bre važi,ističe mi sad krajem meseca,a treba da putujem van zemlje,pa nebi da me zezaju na granici,kažem mu ja,a on pa ne treba ti lična da bi izašao iz zemlje!Posted ImageJa ga onako gledam,msm šta ovaj priča!Posted ImageI onda razmislim,u pravu je,imam pasoš,al´ sam svakako došao da ugovorim termin za vađenje lične karte.Posted ImagePokupim ja svoju staru ličnu i odem.Posted Image
Je l´ imao neko slična iskustva,mislim na to sa tim famoznim produženjem lične? Ja sam staru izvadio 8.2007 i važi mi do 27.07.2011...
Drugar je pola godine pre mene izvadio ličnu kartu,koja mu je važila isto do 27.7 i pre nekih mesec dan je izvadio novu,i nije imao problema...Posted Image
 • 0
Jednom stvoren, zvuk trаje večno. Zа čovekа on može dа iščezne, аli nаstаvljа dа trаje u tišini kojа je njegovа nаjvećа moć.

Nikola Tesla 1899. godine

#13 tomerc

tomerc

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 2777
 • Član od: 19 Jun 2008
 • LokacijaChicago

Napisao 11 July 2011 - 06:33 AM


prochitali ste za crnu goru, e sad srbi trazhe papire ne starije od 6 meseci i 9 godina prijave ali sa lichnom pre 27.2.2005 da bih mogao uopshte da podnesem zahtev za drzhavljanstvo, poshta sam ja uzeo lichnu 14.2.2005 to je ok ali mi fali 3 godine za uslov od 9 godina... + ne mogu u Hrvatsku da uzmem papire ne starije od 6 meseci jer nemam nishta nego Srbijansku lichnu, znachi nishta od Srbije.


Nigdje ne pise da ta dokumenta moras da dignes licno tako da ne vidim ni da ti imas problem da dodjes do njih.
1. Nacin: netko tko se preziva kao ti (otac, majka, brat, sestra, stric, strina, ...) ili netko od rodbine tko moze pomocu dokumenata da dokaze povezanost sa tobom
2. Nacin: ovlastis nekoga da podigne ta dokumnta

Kada dobijes hrvatski rodni list odes u opstinu u kojoj si prijavljen i upisu te u lokalnu knjigu i ubuduce ga vadis ovdje


rodni list i domovnica su tako i uzeti i stizhu vamo, to nije problem nego je to ono shto ja koristim da bi oni meni olakshali da se domognem dokumenata (putovnice), ono shto je problem jeste da (najsvezhije informacije pre pola sata bio u konzulatu na dedinju) meni treba Srpsko drzhavljanstvo da bih ja uzeo Hrvatski pasosh, ajd sad gde je tu logika? za izdavanje Hrvatskog pasosha potrebno je (slika oglasne table ispred konzulata) slike su velika da bi se bolje videlo
[attachment=119802:Photo0578.jpg][attachment=119803:Photo0579.jpg]

pobogu to nema veze sa zhivotom! ja imam lichnu kartu srbije na osnovu prijave boravka, ne na osnovu drzhavljanstva. bio chovek da potpishe da garantuje za mene da nechu trazhiti pomoch drzhave srbije (kao da bi tako neshto i dobio) i josh neke gluposti...


Ti pokusavas da izvadis hrvatski pasos u Konzulatu Hrvatske u Beogradu gdje te dokumente vade pripadnici hrvatskog naroda nastanjeni u Srbiji kao drugi pasos i normalno je da traze drzavljanstvo Srbije jer je u pitanju dvojno drzavljanstvo. Ne vidim problem da im ti umjesto drzavljanstva Srbije prilozis drzavljanstvo Crne Gore
 • 1
Preuzmi odgovornost. Nemoj da misliš "To nije moj posao". Kukavičluk je reći: "Šta ja mogu da uradim, ja sam samo obična osoba." Ne trebaš da sarađuješ sa svima, niti trebaš svačiju dozvolu da bi nešto promijenio. Zapamti: "Ako si primjetio da treba da se uradi, TI si taj koji to treba da uradi!"

#14 FJCharlie

FJCharlie

  Elbow dragger

 • BJB Vitez
 • Broj Postova: 2753
 • Član od: 22 Aug 2010
 • LokacijaBeograd
 • Motor:Luna

Napisao 11 July 2011 - 07:20 AM

Ti pokusavas da izvadis hrvatski pasos u Konzulatu Hrvatske u Beogradu gdje te dokumente vade pripadnici hrvatskog naroda nastanjeni u Srbiji kao drugi pasos i normalno je da traze drzavljanstvo Srbije jer je u pitanju dvojno drzavljanstvo. Ne vidim problem da im ti umjesto drzavljanstva Srbije prilozis drzavljanstvo Crne Gore

interesantan predlog... proverichu da li je tako neshto moguche. hvala na predlogu!
 • 0

#15 FJCharlie

FJCharlie

  Elbow dragger

 • BJB Vitez
 • Broj Postova: 2753
 • Član od: 22 Aug 2010
 • LokacijaBeograd
 • Motor:Luna

Napisao 11 July 2011 - 10:59 AM

bio sam sad u konzulatu, ovo sa CG drzhavljanstvom mozhe i tako chu i uraditi, samo moraju da me odjave iz Splita sa neke imaginarne adrese, pri rodjenju sam dobio prijavu na tu adresu (Split 0) kao nema konkretnog naziva ali postoji prijava na adresi 0. smeshno ali tako je. tako da odjavim se i predam papire ne starije od 6 meseci i dobijam HR putovnicu sa adresom u Srbiji. hvala Tomerc na pomochi i predlogu! imash pivo! :takoje:
 • 0
0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova