Jump to content

Moto Zajednica

Kljuc svecica brza zamena EN GPZ ER KLE 500 (moze i na druge moto da se primeni)

Recommended Posts

  • Drug član, 2285 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

E ovako ukratko uvod. Crkla mi je (verovatno fals) svecica u sred centra grada a posto imam samo 2 cilindra na jednom ne moze da radi, tj bar nije hteo da upali. Znao sam 90% sta je u pitanju a ko za Q taj dan sam bas krenuo do METRO da kupim(nadjem) kljuc za svecice. Elem posto sam imao rezervne sa sobom na motoru sa njima mogu samo da se slikam jer nemam KLJUC. Dzaba mi je i da probam da pitam nekog od prolaznika vozaca dal ima jer je za moj motor i gore navedene kljuc broj 18 za svecice a za vecinu kola je standard 21 ili 16mm. E sad ja sam moj motor gurao oko 1 KM uzbrdo (sreca crko mi blizu kuce) i pojeo se od blama. Cak je jedan stariji gospodin reko: "Crko Harli ili nestalo goriva?" Kad nisam u zemlju propao :-[

 

Da se ovo meni a i vama nikad ne bi dogodilo EVO RESENJA  :D

Za sve ovo sam potrosio 130 din a dobio sam alatku koja moze mnogo para i zivaca da mi ustedi. Jer da mi je crkao motor "tamo negde" ko zna kolko bi shlep sluzba bila a tako je prost kvar.

 

E idemo:

 

 

 

SLIKA 1

 

 

Mnogi od vas bobonjaju kako nemaju mesta na svom motoru nista da ostave a kamoli neki alat. Ja ne vidim zasto bi se neko stideo ove torbice, siguran sam da moze neka fensi ne-kozna da se kupi u Loius i da se stavi na GPZ-ER posto je njima estetika valjda bitna stvar. KLE je ruzan do bola kako god da okrenes tako da mozete i mrtvu macku da rasporite i unutra da potrpate alat opet nece biti ruzniji nego sto jeste :D Saaaaaaalim se bre  :D Uglavnom tu drzim set najpotrbnijeg alata koji bi mogao da mi zatreba da nesto sitno resim na putu. Planiram da kupim vecu i da prosirim asortiman  ;)

PS: Ovaj sprej kosta oko 400 din ima i mnogo skupljih, radi cak i na tubeles gume ako nije eksplodirala nego je samo ekser probusio. Moze vas spasiti shlepa koji kosta ko zna kolko a kvar vam i nije neki da ne mozete da vozite motor. Bilo je o spreju dosta price pogledajte u pretrazi.

Idemo dalje...

 

 

SLIKA 2

 

Ovo je u principu sve sto vam treba da zamenite svecicu na sred puta (moze cak i bez svetla na slepo, ko poznaje motor dobro)

Ovo sa leve strane je cevasti kljuc 18-19mm koji moze da se koristi za odvijanje svecica. Ovo je slika VEC PRERADJENOG KLJUCA nisam se setio da slikam dok sam preradjivao. U principu bio je par santimetara duzi tj onoliko koliko je smetalo da se ubaci na svecicu a DA SE NE DIZE REZERVOAR. Naravno pri prvoj zameni sam morao da dignem rezervoar, nataknem kljuc na svecicu i onda vratim rezervoar. Tako sam izmerio koliko bimbalom mogu najvishe da isecem. To se bolje vidi na sledecoj slici.

 

 

SLIKA 3

 

 

Ovde se vidi kako stoji kljuc sa spoljne strane. Jasno se vidi da je malo duzi da ne bih mogao da ga ubacim na svecicu da je kljuc malo duzi. Sa ove strane je slavina a to dodatno otezava stvari sto se tice okretanja kljuca.

 

 

SLIKA 4

 

 

Na kvarno ubacujem kljuc na svecicu ( dobro ovde sam pored svecice, mrak je pa me mrzelo da skidam kabl svecice al u principu ukapirali ste.

Vidi se da kljuc kad je nakosen jedva dodiruje gore rezervoar ili ekspanzionu posudu, zavisi sa koje strane menjate svecicu.

 

 

SLIKA 5

Kljuc u poziciji. Tj pored svecice al vi zamislite da je na svecici :D Da je na svecici bio bi jos malo nize i stojao bi vertikalno skroz. E sad. Sto li sam busio ove rupice u krst na vrhu... Videcete kasnije.

 

 

SLIKA 6

 

Izgled rupica u "krst"

 

 

SLIKA 7

 

Evo zasta se koriste rupice. Srafciger kroz njih i odvijaj. Koga ne mrzi moze i 6 rupica da napravi da mu bude jos lakse odvijanje ako vec ima vise prepreka u odvijanju svecice... Sve ovo moze vrlo prosto da se obavi na sred ulice! Uvek nosite rezervne svecice sa sobom. Ne zauzimaju mnogo pa mozete da nosite onaj broj koliko cilindara imate, ja tako radim. Ako vec vam je to skupo (a jeste) nosite stare svecice koje ste tamo ranije preventivno zamenili (kao ja) a znate da SIGURNO RADE

 

 

 

Odjava. Ma koliko vozite besan motor i ma koliko sipali full sintetiku trte mrte, nove gume, "honda je to, sta ima da crkne" uvek postoji sansa da dobijete neku falsh robu a svi znaju da se NGK na motorima najvise koristi a takodje i najvise falsira! Takodje uvek postoji sansa da pokupite parcence rdje otpalo sa praga nekog trulo Reno-a 4 i da probusite gumu >:(

 

Uvek sa soboom sprej za gume i kljuc za svecice sa rezervnim svecicama. Ta dva mogu da crknu uvek i iz cista mira pa makar i NOVI

 

 

Hvala na paznji, trudio sam se da uprostim kolko sam mogao. Ako mogu moderatori da ipremestaju slike da bude preglednije, moglo bi ja nemam pojma  :D

post-3966-12879068780952_thumb.jpg

post-3966-12879068781735_thumb.jpg

post-3966-12879068782535_thumb.jpg

post-3966-12879068782956_thumb.jpg

post-3966-1287906878337_thumb.jpg

post-3966-12879068783792_thumb.jpg

post-3966-12879068784229_thumb.jpg

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2285 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

aj opet uploaduj slike ne vide se

 

Jesi siguran? Nemoguce je ja ih vidim a internet mi je Q. Sve slike su dole u potpisu znaci pogledas prvu sliku pa malo skrolas i pogledas tekst vezan za nju. Izvini tako sam morao preko Photobucketa je komplikovano a ikad obrisem slike sa njega brise ih i ovde a ovo je vazno pa ocu da slike ostanu zauvek.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Kurblao Trijes Minuta, 212 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Cowasaki KLE

Sličnu sam muku i ja imao sa DR-om.

Obišao sam oba buvljaka i ko-zna-koliko radnji sa auto i moto delovima i niko nema 18mm.

Na kraju sam kupio cevasti, ali sam morao da ga ošmirglam tj. da stanjim zid za 1mm jer je ključ kačio glavu.

E Japanci, Japanci.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2753 postova
  • Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi))
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Isti problem u potpunosti rješen sa cjevastom 18kom, ključ je inače ..vno, i kupio sam ga za jednokratnu namjenu, ispostavilo se da je odličan za zamjenu svjećica bez skidanja ičega sem kabla sa njih

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja