Jump to content

Moto Zajednica

Lanac, lančanici, proizvođači, kvalitet, preporuka...

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 570 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Ljudi, digao sam ruke od pretrage.

 

Usled ne-fleksibilnog sistema pretrage (proizvođači, proizvodjaci, proizvodjachi, proizvodaci, lanac, lanac i lancanici, lanac i lančanici, lanac i lanchanici), digao sam ruke posle pola sata pretrage.

 

Pa - da postavimo novu temu:

 

Odraslo se, mora da se planira i razmišlja unapred, pa sam počeo da razmišljam o zameni lanca i lančanika.

 

Što se lančanika tiče, nema tu mnogo šta da se priča - u ponudi su uglavnom JT a ponegde i sunstar i nemački ESJOT (ne razumem se - samo prenosim iz oglasa)

 

E - a što se lanaca tiče, igranka tek počinje:

 

Na e-bayu sam naišao na sledeće ponude za moj motor:

 

Regina Z-ring UVP € 153,95 Euro bei uns nur : 129,90Euro  525 ZRD

A complete Z-Ring Chain sentence Regina brand, consisting of chain sprockets sprocket SchlossZ-ring chains (patented) - The leading product for high-performance motorcycles, quads and enduros-50% longer life than comparable O-ring chains and technological benchmark for durability and ease - special form of Z-rings and bolts and rolls of aluminum-steel alloy provide low-loss power transmission and extremely long life outside lacings golden finish resulting in an exclusive appearance of Z-ring chains are preloaded and vorgelängt

 

SMC X-Ring-Kette (Bruchkraft der Kette 38.500 N!, Bruchfestigkeit 3925 kg!) EUR 97,90

525er chain (tensile strength of 38,500 N chain! breaking strength 3925 kg)

Pinion and Sprocket are from German OEMs ESJOT Drive or from the Japanese OEMs JT

 

IRIS O-Ring 525 HTP JT-Sprockets 94€

IRIS X-Ring 525 XR goldfarben, endlos extra verstärkt EUR 105,90

 

D.I.D X-Ring Kette 525 VM (G&B) EUR 125,00

The sprockets of Sunstar / JT are milled from high-quality C50/C45 Stahlund substantially reduce the wear and tear.

 

RK X-Ring Kettensatz Marke RK Esjot JT Sprocket EUR 129,85

Informationen: X-ring chain, the X-rings have 4 Density points (compared to 2 points with an O-ring chain) this is a better partitioning of the lubricant and achieved by the reduced friction rolls easily from the chain, which Lebensdauert erhöt increases 30% compared to a standard O-Ring Kette.RK is a renowned manufacturer of motorcycle chains. RK offers an extensive assortment of high quality chains for road, MX and Trail at. RK chains are characterized by excellent quality and a very good price-performance ratio.

 

RK-chain consists of a set GXW chain, a sprocket and a Ritzel.Die heavy burden for modern road machines led to the development of the XW-ring chains.

The XW-ring seal has six points and two stabilizers, the twisting of the ring to prevent extreme loads. Thus, the loss of lubricant under all conditions to avoid - the life is up to 50% compared with an O-ring extended chain .- XW-ring chain-six sealing points, two stabilizers prevent twisting of the rings loss of lubricant is avoided-50 % longer life than O-ring chain

 

 

Sad, verovatno ću kupiti DID ili RK, ali me zanima da li može neko da me ubedi da je bolje dati malo više para za Reginu?

 

Inače, interesantno deluju podaci koje je SMC dao za opterećenje koje trpi njihov lanac, samo što mi to ništa ne znači bez podataka šta može da izdrži konkurencija... - Imate li vi neki podatak za DID RK i druge lance? Da li je SMC kompanija u usponu koja kvalitetom i niskom cenom hoće da se izbori za mesto na tržištu, ili muvator koji jeftinom robom a zbunjujućim podacima hoće da namami neiskusne kupce (čitaj: onakve kao ja)

Napomena: par sati kasnije, dok sam dopunjavao p.p.p.p.p.p.p.s - na dnu stranice - razne linkove, naišao sam na podatak da D.I.D-ov "O-Ring" lanac 525 (ma šta to značilo) - ima "Average Tensil Strenght" (prosečnu zateznu čvrstoću): 35,6 kN - što će reći - manje od SMC-a ???

Dalje, "DID premium X-ring VM 525" ima 38,2 - i dalje manje nego SMC ???

Samo "DID Super Street X2-Ring ZVM" ima 40kN zateznu čvrstoću... A živo me interesuje koliko to košta... (vidi http://www.didchain.com/specs.htm)

 

Iz nekih rezultata pretrage sam utvrdio ono što je bilo logično - što skuplji lanac (od istog proizvođača) to (bi trebalo da) je kvalitetniji.

Znači: O-ring<X-ring<Z-ring...

Ipak, nisam siguran koliko je to realna priča, a koliko tu reklama ima uticaja na zbunjivanje kupaca po principu izbacivanja novog, skupljeg  proizvoda koji u suštini ne donosi nikakav napredak, ali je eto samo određena kompanija napravila takav sistem i uz dobru reklamu privlači kupce.

Primer: X-ring je bolji od O-ringa. Ali je i skuplji. Sad - da li odnos cena pravilno odražava i odnos kvaliteta - to bi morao neko iskusniji da kaže...

 

Takođe malo zbunjuju XW-ring, GXW-chain oznake - da li je to isto kao i X ring, ili ima nešto više..?

 

RX ring bi trebao na 6 mesta da obezbeđuje kontaktne tačke, što bi trebalo da sprečava prljavštinu da ulazi (pretpostavljam da su 2 dodatne kotaktne tačke gore i dole više zvezdica "*" nego "x" - vidite temu "O-ring, Z-ring, X-ring,... ?!" koju je Maki pokrenuo '06te:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=747.msg6636#msg6636

Ima i jasna slika.

Sada kada je malo bolje pogledam, ima više vrsta x-ring-a:

X-ring - 4 tačke zaptivanja

RX-ring (na slici Ćaletovog posta na Makijevoj temi) ima 6 tačaka zaptivanja

XW-ring - ako je verovati profesionalnom prevodiocu "google" - on bi trebao da ima pored "RX" svojstava još i 2 "stabilizatora" (ma šta to bilo) koji ne daje zaptivki da se uvrne...

 

Inače,

O-ring ima 2 tačke zaptivanja

 

Gde se tu (što se tiče zaptivnih tačaka) uklapa "Z-ring" koji spominje Regina (još i najskuplji od ponuda koje sam našao za svoj motor) - jer po logici "novije i skuplje = bolje" - trebalo bi da je još bolji, ali nemogu da zamislim veći broj zaptivnih tačaka kod zaptivke koja ima olik slovo "Z"

 

Dajte ljudi malo više sunca na ovu oblast - pretpostavljam da ne interesuje samo mene...

 

P.s. - Nije problem dati par desetina evra više, ali smatram da čovek mora da zna šta kupuje, inače mu se lako može desiti da kupuje "Pekamsku Vodu" - i da bude zadovoljan što je potrošio pare..

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 570 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

 

P.s. - i na kraju jedno pitanje: ako novije zaptivje sa 6 i više tačaka zaptivanja bolje "dihtuju" i ne daju prašini da uđe među pokretne delive (između osovinica i rolnica) - zar to isto ne rade i spreju za podmazivanje?  Zar ne sprečavaju i sprej da uđe gde treba i podmaže?

p.p.s- T.j.2: A sa druge strane, sredstvo za čišćenje koje najbolje prodire i odstranjuje nečistoću (pre podmazivanja) - zar neće dublje prodreti i odstraniti i nešto "lubrikanata" koji se nalaze unutar gumica...???

p.p.p.s - još jedno - imate li neki bolji komplet da preporučite i zašto?

 

Evo i malo linkova koje sam jedva uspeo da isčačkam:

 

http://www.speedzilla.com/forums/general-ducati-chat/9775-chains-did-erv2-vs-rk-gxw.html

According to the DID ad the ERV3 has 5% Greater Tensile Strength, and 15% Greater Fatigue Strength, the the ERV2 connecting links from the 2 are not interchangeable with the EVR3.

Over many years and many chains, I've found DID to be consistently the best. This experience goes back to before the days of o-ring chains.

i have used the gxw on my 1000 and my monster withoun any problems or wear issues. it's a good chain

A little over 9,000 miles, and almost 2 years ago I purchased an EVR 2 for about $145. The chain is still in very good condition, but I'm pretty meticulous about cleaning my bike.

 

evo ovde nekih specifikacija...:

http://www.didchain.com/specs.htm

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

http://www.teilweise-motorrad.de/

 

pa ides na:

Neuteile

 

    * Zubehör u. Verschleißteile

 

pa onda:

Kettensätze

 

pa dalje biras proizvodjaca i model motora

 

e sad posto ne znam detalje o tvom motoru ja sam nasao nekoliko opcija, ali ova jedna je za SPORT verziju

 

Kettensatz (Regina-Chain), 525 ZRD ; Z-Ring, L: 108 offen ; Zähne 16/46 , Honda CBR 600 F Sport, BJ:01,,  -  133.90 ---------- 525 je sirina lanca, Zring je tip, L 108 je broj chlanaka, zahne 16/46  broj zuba prednjeg i zadnjeg lancanika, BJ 01  je godiste 2001 (u onom postu si napisao komentar: ma sta to znacilo, a ne znam na sta si mislio, pa evo dajem objasnjenje ako je ovo bilo u pitanju)

 

 

Inace u meniju ima srbija, i mislim da prihvataju uplate i isporuku za SRB. Ja sam od njih vec kupovao ali igrom slucaja prijatelj iz DE je dolazio pa je on odradio narudzbu i doneo mi, tako da ne znam provereno za posiljke do nas. Mislim da se isplati poslati mail da vidis sta kazu

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 712 postova
  • Lokacija: Bliski istok
  • Motocikl: cbr900rr

...

P.s. - i na kraju jedno pitanje: ako novije zaptivje sa 6 i više tačaka zaptivanja bolje "dihtuju" i ne daju prašini da uđe među pokretne delive (između osovinica i rolnica) - zar to isto ne rade i spreju za podmazivanje?  Zar ne sprečavaju i sprej da uđe gde treba i podmaže?

...

 

Nisam procitao sve sto si napisao. Samo mala napomena u vezi spreja. Sprej za podmazivanje i ne treba da prodje pored ringova i da udje u unutrasnjost lanca. Uloga spreja je da stvori uslove kako ne bi doslo do ostecenja ringova i da oni ne bi izgubili svojstvo zaptivanja (usled necistoca, prljavstine, kise,...).

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 570 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Ljudi, evo još jednog interesantnog linka:

 

http://www.quality-cycle.com/truth_about_motorcycle_chains.htm

 

Ne mogu da procenim koliko cela ta priča pije vodu, mada mi dosta logično deluje to što baja kaže o zateznoj čvrstoći...

 

Molim komentare...

 

U datom linku čovek kaže da ne preporučuje "Regina" lance, jer ne zadovoljavaju kvalitetom. Sad - da su hvalili na sav glas američke proizvođače, samo bih elegantno kliknuo n a"iksić", ali ovako - ???  (svestan sam da je text starijeg datuma, i da ceo sajt deluje ... amaterski odrađeno, ali da li to znači da trebamo da verujemo samo onima koji ulože puno para u izgled...)

 

Inače, za one koji ne stoje baš najbolje sa engleskim (a i za sve "Lenjosave") - suština je:

 

1. Zatezna čvrstoća (tesile strenght) je glavi pokazatelj koliko je lanac kvalitetan. Svi lanci preko 8000 - 9500 lbs (oko 35,5 - 42,3 kN) su pogodni za većinu današnjih motora.

T.j. tadašnjih - ipak, snaga se od 2004 na ovamo za većinu motora nije DRASTIČNO promenila - pogotovo za moj motor. Tada je trebao da ima 109ks, sada može da ima samo manje... :D.

Zvuči logično

 

2. Ne treba verovati preporukama proizvođača za koju kubikažu odogovaraju određene serije lanaca (navodi primere), i da je jedino zatezna čvrstoća merodavna...

Inače - moja primedba - kako uopšte mogu po kubikažama da određuju - danas, kada imaš motor sa 600ccm i 34 konja (gle, slučajnosti - kao moj npr.) i sa istom kubikažom i skoro 140 konja...

Tvrdi da samo jure profit (E Čvoroviću, Čvoroviću, šta li si ti tražio u inostranstvu oko godinu dana pre nego što se baja rodio... ;D) - btw - slažem se sa njim (i meni se tata zove Ilija)

Zvuči logično

 

3. /Nebitno/

 

4.Tvrdi da  "O"-ring lanci neće trajati ništa duže od lanaca bez zaptivki ako se oba redovno (na svake 2 nedelje) podmazuju KVALITETNIM sprejem... Kaže da je suviše mala površina naleganja i da prljavština može proći... Jasno isključuje X-ring iz ove priče...

 

5.X-ring je mnooooooooogo bolji od O-ringa, zbog bolje zaštite.

Zvuči logično

Preporučuje RK XSO Series X-Ring Chain. Tvrdi da je bolji od većine  X-Ring lanaca u svojoj klasi iako neki koštaju i $60.00 više i kaže da ovaj lanac ima Z.Č. "whopping 9,200lbs"!!! (oko 41 kN)

 

6. Ako ne možete priuštiti sebi X-ring lanac, ne bacajte pare na O-ring, već uzmite neki kvalitetniji bez zaptivki - npr RK KS Series Performance Heavy-Duty - najjači i najdugotrajniji u svom rangu...

 

O-ring traje oko 35% kraće od X-ringa...

 

7. Ne morate da kupujete O-ring lanac samo zato što to piše kao preporuka u knjižici za održavanje... bla bla, opet teorija zavere...

Zvuči logično

 

Sad, da ne bude da je on zastupnik RK i da "tera vodu na svoju vodenicu" - evo šta dalje kaže:

ako vašem bajku odgovara 630 lanac, nema boljeg od  D.I.D Series K Heavy-Duty koji ima Z. Č. 10000lbs (oko 45 kN)

 

Sada još više verujem tipu. Ili bar verujem da ne pljuje namerno po konkurenciji da bi prodao svoj proizvod. Sad - koliko je "stručan..." ???

 

Za starije motore ii slabije od 500 ccm preporučuje D.I.D Standard Heavy-Duty No.530 koji će preći sličnu kilometražu kao i standardni O-ring lanac ako se pravilno podmazuje kvalitetnim lubrikantom, a dostaje jeftiniji...

 

Saveti:

 

... Ako su vam lančanici loši, uništiće vam i lanac...

... ako ste pazarili zaptiveni tip lanca - ne znači da ga ne treba podmazivati...

... Birajte lance po deklarisanoj zateznoj čvrstoći, a ne po preporukama proizvođača za kubikažu...

 

Saveti vezani za proizvođače:

 

- Regina lanci - kao što napisah - ne preporučuje - smatra da nisu kvalitetni kao japaski, nisu precizno napravljeni... Nemaju adekvatni Z.Č u svojim preporukama (preporučuju lance sa manjom Z.Č za istu kubikažu). Koriste zastarele O-ring zaptivke.

 

- D.I.D. - Iako prave jedne od najboljih lanaca na svetu, i veoma su precizno napravljeni, neki od modela su preko 10godina stari. Ne preporučuju Professional V Series O-Ring - taj lanac je bio dobar pre 10god, ali sada... Drugi modeli sa X-ringom imaju približnu cenu.

 

- RK XW X-Ring je veoma dobar lanac. Ipak, u realnoj upotrebi će trajati samo oko 10% duže nego RK XSO serija. Ne vredi 40-60$ više... RK XSO je ubedljivo najjači i najdugotrajniji X-ring lanac u svom cenovnom rangu! RK je napravio skuplju XW X-Ring seriju samo da bi povećao profit... Ako možete naći XW po ceni XSO - super, ako ne - ne vredi.

 

I na kraju, deo kako pravilno podmazivati lanac. Ne od pozadi, po zadnjem lančaniku, već neposredno ispred z. lančanika, kada su rolnice rasterećene... Zvuči logično

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 570 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

http://www.teilweise-motorrad.de/ pa ides na:

..........

Druže, hvala ti na savetu, ali ja nisam tražio da me neko uputi gde da kupim lanac (set) - nego da diskutujemo koji proizvođač i koja vrsta lanca su bolji, i da li su realno skuplji...

e sad posto ne znam detalje o tvom motoru ja sam nasao nekoliko opcija, ali ova jedna je za SPORT verziju

 

Kettensatz (Regina-Chain), 525 ZRD ; Z-Ring, L: 108 offen ; Zähne 16/46 , Honda CBR 600 F Sport, BJ:01,,  -  133.90 ---------- 525 je sirina lanca, Zring je tip, L 108 je broj chlanaka, zahne 16/46  broj zuba prednjeg i zadnjeg lancanika, BJ 01  je godiste 2001

(u onom postu si napisao komentar: ma sta to znacilo, a ne znam na sta si mislio, pa evo dajem objasnjenje ako je ovo bilo u pitanju)

Da - to je moj motor. Znam da se snalazim na nemačkom (ne prebacujem što si preveo - hvala ti - samo konstatujem :) ), a komentar "ma šta to značilo" se odnosilo na 525 - pretpostavljao sam da je to širina lanca u inčima - 0.525 inča mada mi to deluje malo.

Sada kada ti isto kažeš  koja je onda to dimenzija? Dužina rolnica? Deluje malo da bude spoljašnja širina lanca popreko gledano... A nisam pored motora (i zaboraviću da ispitam situaciju kada stignem do njega - ako ikada prestane kiša)

Inace u meniju ima srbija, i mislim da prihvataju uplate i isporuku za SRB. Ja sam od njih vec kupovao ali igrom slucaja prijatelj iz DE je dolazio pa je on odradio narudzbu i doneo mi, tako da ne znam provereno za posiljke do nas. Mislim da se isplati poslati mail da vidis sta kazu

Još jednom hvala na trudu, ali ovako ispada da si malo offovao :) (ili da ja -opet- nisam jasno objsanio cilj ove teme :( ) - ponavljam:

ideja ove teme je bila da razjasnimo koji su proizvođači i koji tipovi lanaca najpovoljniji. Koji imaju najbolji odnos cena/kvalitet.

 

Btw - ne želim da omalovažim tvoj pokušaj da mi pomogneš, naprotiv, hvala još jednom, ali baš u ovom linku koji sam spominjao je autor zaključio da Regina nije za preporuku.

Doduše - to je izgleda pisano pre nego što je izbacila Z-ring seriju, ali se čovek poziva na slab kvalitet obrade:

"Made in Italy & just not up to the same “Quality Control” of Japanese made chains. Overpriced for what you get & don’t have the proper Tensile Strength for the size bikes that they recommend their chains to be used on!!!".

Da se odmah ogradim - ne tvrdim da je čovek popio "svu pamet ovoga sveta" i da je glavni reper za kvalitet lanaca, ali ako mu 'talijani nisu krali baJis kada je bio mali i nisu mu **bavali ženu - ne vidim razlog zašto bi Amer favorizovao Japance u odnosu na 'Talijane (ček da bacim pogled na sajt ponovo da vidim da nije u potpisu slučajno "Fujigma Jamakito"... ;D)

 

Nisam procitao sve sto si napisao.

Pa to nije lepo. Nije valjda da toliko smaram ;)

Samo mala napomena u vezi spreja. Sprej za podmazivanje i ne treba da prodje pored ringova i da udje u unutrasnjost lanca. Uloga spreja je da stvori uslove kako ne bi doslo do ostecenja ringova i da oni ne bi izgubili svojstvo zaptivanja (usled necistoca, prljavstine, kise,...).

Zvuči logično deo oko zaštite zaptivaka, ali ne mogu da verujem da mazivo koje je fabrički "zaptiveno" između zaptivki treba da izdrži svo vreme eksploatacije motora? 10-30000km? Godinama? da ne izađe uopšte? (pod uslovom naravno da su zaptivke dobre...)?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Koliko je meni poznato, da - mazivo u rolnicama treba tamo i da ostane. Nebitno od godina starosti. Ako izađe, znači da je lanac loše održavan ili nije održavan, te da je podmazivanje bilo slabo, a ispiranje lanca dobro.

 

Ono što mi podmazujemo lanac se radi zato da bi se smanjila frikcija između rolnica lanca i lančanika čime se produžava vijek jednome (lancu, rolnicama) i drugima (lančanicima) zbog smanjenog trenja, pa samim tim i temperature, "glodanja" i ostalih proizvoda kontakta - barem kako ja razumijem ovu tematiku. Ne tvrdim da sam u pravu - a vjerovatno sam u krivu, ali to je moje mišljenje na koje imam pravo. Ako neko zna tačno, vrlo rado ću da saslušam i prihvatim objašnjenje.

 

Idealan lanac ne postoji. Takav ne bi trebao da se podmazuje, ne bi se istezao i ne bi pucao. Obzirom da svaki element od koga je lanac napravljen ima svoje toplotne, mehaničke i hemijske osobine, koje zbog načina i uslova obrade prilikom pravljenja konačnog proizvoda se mijenjaju u određenoj mjeri, onda nikako ne može ni svaki lanac biti isti. Svi koriste različite tehnologije, legure i prave ih uostalom na nešto malo druačije načine i sa drugačijim mjerilima i kontrolama kvaliteta, tako da je jednostavno nemoguće izvesti direktan i jednoznačan zaključak o tome.

 

Ipak, da ne bude sve tako crno, ja ostajem na DID-u... ;D ;D ;D

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6284 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

postoji idealan lanac.zove se kardan ;D

sve ste vi to lepo elaborirali.kad se zameni sve komplet i odrzava kako treba svaki valja.ima na zalost jos "likova" koji vare lance,pa se cude kako je pukao

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Never drive faster than your angel can fly, 108 postova
  • Lokacija: Louisville KENTUCKY; EU
  • Motocikl: Harley Davidson, cbr 1000 rr

Ja sam pre godinu dana na svom motoru menjao lanac i lančanike.Set mi je dao prošli vlastnik,kad mi je prodo motor.On ga je naručio preko e-baya.

Koštao je 107 evra,marke IRIS,zlatne boje,toliko odprilike košta i za tvoj motor, kao što si naveo u prvom postu.Kao što vidiš

najjeftiniji je,a ja, šta da ti kažem,zadovoljan sam s njim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 570 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

postoji idealan lanac.zove se kardan ;D

Samo sam čekao "kardan mafiju" da progovori. Čudi me doduše što vam je tolliko trebalo... ;) A koliko je idealan, znate i sami... ;D P.s. - imam i ja kardan - na 542, gde i treba da postoji... ;D

sve ste vi to lepo elaborirali.kad se zameni sve komplet i odrzava kako treba svaki valja.

I to znam. Samo, neki valja duže, a neki kraće. I neki valja za veće, a neki za manje pare.

Ne bih da se J**** a da mi ne uđe, nego da probam da nađem optimum što mogu dobiti za svoje parice...

ima na zalost jos "likova" koji vare lance,pa se cude kako je pukao

Ma ja znam pacijente koji su na 100 ks stavljali lanac od radne mašine...  ::)

 

Ja sam pre godinu dana na svom motoru menjao lanac i lančanike.Set mi je dao prošli vlastnik,kad mi je prodo motor.On ga je naručio preko e-baya.

Koštao je 107 evra,marke IRIS,zlatne boje,toliko odprilike košta i za tvoj motor, kao što si naveo u prvom postu.Kao što vidiš

najjeftiniji je,a ja, šta da ti kažem,zadovoljan sam s njim.

 

Hvala na info-u

 

Koliko je meni poznato, da - mazivo u rolnicama treba tamo i da ostane. Nebitno od godina starosti. Ako izađe, znači da je lanac loše održavan ili nije održavan, te da je podmazivanje bilo slabo, a ispiranje lanca dobro.

" podmazivanje bilo slabo, a ispiranje lanca dobro" - ima logike...

ii ja sam se zapitao šta ako je sredstvo kojim peremo lance suviše dobro, suviše "agresivno" pa ispere i mazivo... A takođe i šta ako nagriza zaptivke (O, X - koji god je tip...)

Ono što mi podmazujemo lanac se radi zato da bi se smanjila frikcija između rolnica lanca i lančanika čime se produžava vijek jednome (lancu, rolnicama) i drugima (lančanicima) zbog smanjenog trenja, pa samim tim i temperature, "glodanja" i ostalih proizvoda kontakta - barem kako ja razumijem ovu tematiku. Ne tvrdim da sam u pravu - a vjerovatno sam u krivu, ali to je moje mišljenje na koje imam pravo. Ako neko zna tačno, vrlo rado ću da saslušam i prihvatim objašnjenje.

Verovatno si delimično u pravu. To je pretpostavljam takođe uloga "maziva", ali izgleda da je glavna uloga da zaštiti "ring"-ove, zaptivke, da ne mogu vlaga i prljavštinad a dopru između rolnica i osovinica...

Idealan lanac ne postoji. Takav ne bi trebao da se podmazuje, ne bi se istezao i ne bi pucao.

'oću ja jedan! ;D

Obzirom da svaki element od koga je lanac napravljen ima svoje toplotne, mehaničke i hemijske osobine, koje zbog načina i uslova obrade prilikom pravljenja konačnog proizvoda se mijenjaju u određenoj mjeri, onda nikako ne može ni svaki lanac biti isti. Svi koriste različite tehnologije, legure i prave ih uostalom na nešto malo druačije načine i sa drugačijim mjerilima i kontrolama kvaliteta, tako da je jednostavno nemoguće izvesti direktan i jednoznačan zaključak o tome.

Ma verovatno su stranci već više puta radili uporedne testove, samo treba "natrčati" na podatke... "Motorrad", "Sportbike", i ostali su već sigurno obradili temu. Više puta...

Ipak, da ne bude sve tako crno, ja ostajem na DID-u... ;D ;D ;D

Druže, ovo je slobodna zemlja (bar tako piše u Ustavu), i svako ima pravo na svoje mišljenje.

Pa makar ono bilo i pogrešno... ;D

(ovo sam prosto morao da dodam. Što ne znači da tvrdim da je tvoje pogrešno...)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 570 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Mala ispravka:

@ Castor:

Ako je verovati kolegama sa foruma motori.hr - moguće da si ti u pravu - izgleda da je bar podjednako bitno podmazivati lanac i lančanike zbog trenja... :

 

Citat: limit - Jučer u 20:43:54

Jedno pitanje vezano uz temu. Puno puta sam naletio na nekakva mišljenja da lanac sa o-ringovima nije potrebno podmazivati  Misli

Koliko ja znam kod takvih lanaca svornjaci su napunjeni tvorničkom mašču i o-ringovi su tu da bi tu mast zadržali unutra, tako da mi to čak i ima

nekakve logike. Svi pokretni djelovi lanca su podmazani. Koliko je stvarno potrebno podmazivati i čistiti lanac izvana i koliko mu to produžuje vijek trajanja?

Ima li netko na forumu da ne podmazuje lanac svakih 500-600km?

 

o ringovi su tu da odrze lanac funkcionalnim u losijim uvjetima voznje(kisa...blato)....te da smanje buku samog lanca...Lanac treba podmazivati....bez obzira na o ringove.Podmazuju se povrsine koje su u neposrednom kontaktu za lancanicima...kojom se prilikom strahovito griju...jer se velika trenja ostvaruju.O ring lanac treba redovno odrzavati...jer nije imun na nebrigu i glupost vlasnika.Dobrom njegom lanca vijek mu se sigurno utrostrucuje...moj je izdrzao 30.000 km. A ima ljudi koji ga uniste i za 10.000 km...a i prije. Neznam dali ima netko na forumu koji ne podmazuje lanac svakih 500 km.....Vjerojatno ima....Ja svog redovito podmazujem..svakih 500 km...a perem i cistim svakih 1000 km...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 587 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Liberty 125 Special Edition

Ja imam Enuma lanac i uz redovno održavanje nemam primedbe. Inače, isti se nalazi u prvoj ugradnji kod velikog broja japanskih motora pa bi logično bilo da je vrlo kvalitetan a usput imaju i patent spojnicu (http://www.enuma.de/wcms/ftp//e/enuma.de/uploads/Pro-Info_Schraub-Kettenschloss_2008-04-01.pdf) koja košta oko 12-15 € i montaža ne zahteva specijalan alat. Nisam čitao testove o Enuma lancima mada mislim da dovoljno govori što je u prvoj ugradnji-cene su slične kao DID

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6284 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Samo da pojasnim da nisam clan nikakve mafije,pogotovo ne "kardanske"

Znam da ima oprecnih misljenja,ali ovo moram da kazem...Spojnice sa osiguracem NE KORISTITE ako se lanac stavlja na ulicne i sportske motocikle.Ako je u pitanju Cross motocikl,onda je stvar o.k.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • - enduro sector -, 2146 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: adventure

DiD 0-ring .. drugi set .. oko 40.000km uz neredowno odrzawanje, shto znaci prskanje na swakih 1000 km recimo .. Woznja po swim wremenskim uslowima, cele godine .. Ciscenje nikad, mozda jednom .. Topla preporuka za DiD  ;) ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 953 postova
  • Lokacija: Bliski Istok

DID x2 ring ili kako se strucno zove zvm2, naravno u odgovarajucoj dimenziji za tvoj motor.

Zasto? Zato sto je trenutno najotporniji lanac za ulicnu upotrebu koji se moze kupiti.

Lancanici Sun Star ili JT kao alternativa.

Prskaj bilo kakvim sprejom na 300 do 400 predjenih kilometara i operi na pocetku sezone.

Sluzice te duuugo bez problema.

 

Ako oces da vozis trke preporucujem AFAM lanac

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 570 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Ma ne vozim trke...

'ebi ga - od kada je stigao klinac (sin, ima 16 meseci), motor više koristim kao prevozno sredstvo nego kao sredstvo za opuštanje, mada uporno lažem sebe: "sledeće nedelje idem par sati samo da se provozam..." - uspeo sam 2 puta - kada su mi žena i dete bili van grada...

Nego - da ne offujem sopstvenu temu - čitajući malo ostale "lanac / čanici" teme, iznenadio sam se kada sam video koliko ljudi iznose oprečne tvrdnje što se tiče održavanja...

Hm... Pa tehnički - i ovo je off...  ::)

Ja gotovo da sam se odlučio za RK x-ring... Ili Eventualno da vidim šta nudi D.I.D za moj motor a da je X ring...

Mada mi još uvek negde u ćošku mozga čuči podatak da SMC X-Ring nudi za dve tećin kinte iste karakteristike. Ako ne lažu...

A uz moju vožnju ( i snagu mog motora) - izgleda da bi poslužio i lanac od mantinbajka... ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Ja se još lomim između DID fabričke ugradnje 520VM (čini mi se) i 50(530)ZVM2 (x2 - x kvadrat) lanca i kompleta JT lančanika. Razlika je 60 ili 70 eura...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 67 postova
  • Lokacija: Bad Wörishofen
  • Motocikl: Yamaha xv535 virago Kawasaki KLE 500
post-14466-0-85575700-1397478642_thumb.jpgOvako treba da izgleda lanac posle 3500 km? Na tri mesta puknut na isti način. Još da dodam, da je redovno čišćen i podmazivan. A garancija je čini mi se do ćoška. Sad sam kupio neki deo kod nas, i nikad više.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 247 postova
  • Lokacija: Beograd/Mirijevo
  • Motocikl: SV650

Jedno laičko pitanje....

 

Honda Hornet 600 1999god fabrički nosi 525 110 lanac, 15/42 odnos. Trebalo bi :)

 

Može li se to zameniti sa 525 108 lancem? Koje lančanike staviti, kako da znam koje da uzmem? Šta bi se time dobilo, a šta izgubilo?

 

Napomena, pojma nemam koji mi je lanac sad na motoru, nešto je tu drndano, lanac kraćen, spajano loše.... ma haos. Navodno je 520, ali pojma nemam. Šubler zagubio, tako da ne mogu izmeriti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 247 postova
  • Lokacija: Beograd/Mirijevo
  • Motocikl: SV650

Znam da je broj karika i našao sam piskaranja po netu da ljudi i to skraćuju. Uz promenu lančanika.

 

A gde uzetzi neki dobar lanac kod nas?!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja