Jump to content

Moto Zajednica

Cagiva Canyon 500 1998-2002

Recommended Posts

  • U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Cagiva Canyon 500 1998-2002

 

canyon%20500.jpg

 

 

Dajte svoj komentar iskljucivo ako ste vozili ili posjedovali ovaj motocikl. Niposto nikakve komentare u stilu "cuo sam", "rekli su mi" i slicno. Odgovorite na sledeca pitanja u skladu sa pravilima bez dodatnih komentara ili slika. Svaki komentar koji ne bude u skladu sa pravilima bice istog trenutka obrisan.

 

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

Navesti tacno godiste motocikla koji ste vozili..

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

"Posjedovao sam ga tri godine." ili npr. "Probao sam ga par puta na lokalnom putu" ili "Napravio sam par krugova oko bloka"

 

3. Sta mi se dopada:

"Odlicne kocnice i dobra zastita od vjetra." ili "Sjajan za duza putovanja, odlican polozaj vozaca, mala potrosnja" ili neko moze napisati i par pasosa ako zeli, tim bolje.

 

4. Sta je moglo biti bolje:

"Prednja kocnica ima lose doziranje i slaba zastita od vjetra" ili nesto slicno u stilu prethodnog pitanja.

 

5. Moj utisak:

Vas mali review. Tu sad moze svasta da se napise, da se detaljnije objasne i opisu stvari iz prethodne dvije stavke i da se jos malo prica o motoru i generalnom stavu prema njemu. Mogu se opisati i neki detalji i moze se dati i neka ocjena i recimo preporuka za kupovinu. Takodje, ovdje bi bilo dobro da onaj ko je proveo vise vremena sa motorm napise na sta treba obratiti paznju pri kupovini tog polovnjaka i generalno o odrzavanju...

 

 

 

Najlakse vam je da uradite copy-paste sadrzaja ovog koda i samo ispod svakog pitanja dodate vas odgovor:


[b]1. Godiste motocikla koji ste vozili:[/b]


[b]2. Vrijeme provedeno na motorciklu:[/b]


[b]3. Sta mi se dopada:[/b]


[b]4. Sta je moglo biti bolje:[/b]


[b]5. Moj utisak:[/b]

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 337 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vespa

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

Vozim Cagivu 2000 godiste, 500 kubika

 

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

Motor sam skoro kupio i preshao svega oko hiljadu  kilometara

 

 

3. Sta mi se dopada:

ono sto mi se posebno dopada a i bili su licni razlozi kupovine ovog modela su spoljni izgled i neka tehnicka resenja. motor izgleda daleko modernije nego vecina njegovih konkurenata cak se dizajnom moze meriti i sa japancima i po 5 godina mladjim, potpuno je shmekerski na italijanski nacin, nije preterano sirov i ako je enduro a opet ima dovoljno pokazatelja da se ipak radi o jednom ozbiljnom motoru. Ja motor koristim u gradskim uslovima i odgovara mi sto je okretan i lagan te se tako lako provlacim izmedju vozila.

Sto se tehnikalija tice privukla me je njegova ne preterano snazna jednocilindricna mashina. Ne volim da me motor cima pri malim brzinama ili da ga moram u koloni drzati na kvacilu, ovaj model ide 5 na sat vrlo mirno i bez cimanja i vibracija. sto se tice jednog cilindra, nekima je to kazu mana a ja brate volim .....jedan cilindar, jedan klip, jedan karbon automatski manje delova za kvarenje. sledece svidja mi se jednostavan sistem hladjenja, vazduh-ulje jer ne zahteva posebno odrzavanje kao kod vodenih sistema.

  Na kraju u vreme ove krize treba gledati i troskove benzina i registracije i mislim da 500 Cagivinih kubika je 2taman" za svaciji dzep.

 

  sve u svemumislim da ovaj model pruza sve jednom prosecnom korisniku, svega po malo i nicega previshe, za grad idealan, izuzetno udoban, za put dovoljan i za off road podnosljiv.

  u svakom slucaju ja sam za ovo kratko vreme koliko ga vozim pun dobrih iskustava ako se mogu tako nazvati i toplo bi ga preporucio i onim zahtevnijim bajkerima ako nista drugo onda zato sto je 2italijan" uvek u modi :)

 

 

4. Sta je moglo biti bolje

  Kratko je vrme koje provedoh sa cagivom, stvarno su mi utisci do sada toliko pozitivni da teshko mogu reci da nesto zameram, bar za sada.

  Jedino sto bi naveo kao mozda manu ali koja se generalno odnosi uopste na motorcikle u Srbiji je slaba obskrbljenost trzista rezervnim delovima. nisam josh nista trazio (hvala bobu) i bez obzira sto je TRION zastupnik iz prenesenih iskustava saznao sam da su cene uvecane i po par puta od zastupnika u poredjenju sa cenama u Italiji. Srecom Italija je blizu pa se sve moze brzo nabaviti.

 

 

5. Moj utisak:

   Utisak je samo jedan.....Cagiva Canyon je pravi   BUUUUUMMMM ....WOU ili WOW,WOW...sto me ostavi italijan bez razuma...sve taman...snaga...boja...tezina...kao stvoren za moje dupe    i sta  drugo mogu da napishem sem da uzivamo svaki dan zajedno u voznji :) :) :) :)..

  Evo slike moje cagive...da gledate i zavidite mi... :) :) :) :)

 

 

Ono sto specijalno moram da dodam a izuzetno je vazno s obzirom na krizu je da ovaj motor u bilo kakvim uslovima  (gradska voznja kreni stani, auto put pri brzinama do 120km/h ) ne troshi preko 5 litara na 100km :) :) :) Izmerio sam potrosnju na predjenih 500 km i tacno u km je bila 4,8 L/100km... U ovaj test sam racunao 80% gradske voznje.

post-1192-12879032829661_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 12 postova
  • Lokacija: Sutomore
  • Motocikl: Yamaha YBR 125

Ložim se na Cagivu River 500 (to je to). Ako se ne varam, ROTAX motor, BREMBO kočnice...

Neko je na nekom forumu prijavio da je ubrzo menjao bendiks. Kakva su Vaša iskustva?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

1. Godiste motocikla koji ste vozili:

Moj Canyon je 98' godište, 600ccm.

 

2. Vrijeme provedeno na motorciklu:

Ja sam s njim prešao oko 10.000 km i cifra raste svaki dan :)

 

3. Sta mi se dopada:

Udobnost, ciklistika, upravljivost, jednostavan agregat, odlične kočnice, lagan...

 

4. Sta je moglo biti bolje:

Ovaj model ima dve fabričke mane, od kojih jedna zna mnogima da bude totalna prepreka u korišćenju ovog motocikla. Prva mana je čuveni frajlauf. Srećom, ovo je lako i relativno jeftino rešiv problem, jer odgovaraju delovi sa KTM-a, Pegasa, BMW F650 itd. Pomiriš se da ćeš na svakih 30-40.000 km imati trošak od 70-tak evrića i to je to... Druga mana je anlaser. Ko motor koristi u gradskoj vožnji (znači, nekoliko paljenja dnevno), teško da će anlaser da mu izdrži više od 20.000 km. Problem je što uglavnom nema da se kupi ni nov ni polovan, tako da ostaje kao opcija reparacija sa neizvesnim ishodom. On kilavo anlasuje čak i kad je savršeno ispravan, kad je akumulator u sjajnom stanju i kad je frajlauf odličan. Prvi razlog je što je ovaj anlaser neizmenjen preuzet sa 350ccm verzije ovog istog agregata koja je korišćena u Cagivi W12 i T4/350. Drugi razlog je što ovaj agregat nema automatski dekompresor, tako da kakav god da je anlaser, nije mu lako da zadudla jednocilindraša od 600ccm.

 

5. Moj utisak:

Meni ovo motorče odgovara u svakom smislu. Sposoban je u gradu, na magistralnim putevima i van asfalta. Agregat mu nije posebno snažan, ali ima dobar obrtni momenat tako da onoliko koliko može da ide, ide isto sa ili bez suvozačice i prtljaga. Nije za autoput, fali mu snage i zaštite od vetra, ali u režimu 100-120 km/h možete opušteno da idete do kraja sveta i nazad. Maksimalna brzina do koje sam ga ja terao je oko 160 km/h. Potrošnja goriva za tu kubikažu je stvarno mala - meni se kreće oko 4,5l kako god ga vozio (u petoj brzini na 80 km/h vrti se na 3000 o/min, na 100 km/h na 4000 o/min i na 120 km/h na 5000 o/min)... Rezervoar prima preko 20 l goriva, tako da mu je autonomija sa punim rezervoarom oko 500km. Kad upali lampicu za rezervu, ima još oko 6 l u rezervoaru. Što se suspenzije tiče, tu jednostavno nema greške. Napred Marzocchi, pozadi Sachs-Boge, odlično rade u svim režimima. Kočnice su Nissin ili Brembo u zavisnosti od verzije i stvarno odlično koče. Sama ciklistika je dobra, motorče je vrlo agilno, sposobno za brze manevre, silueta uska, lagan je, zgodan za grad i za teren. Fali mu ozbiljnija zaštita od vetra pri većim brzinama, a veći vizir je moguće staviti samo uz neko teško budženje jer ova verzija nije predviđena za vizir (postoji i verzija mlađih godišta sa klasičnim vizirom). Originalna svetla ne znam kakva su mu, jer je ovaj moj došao sa ksenonom koji radi za sve pare (fabrički ima projektorsko sočivo u faru, tako da ksenon savršeno "crta").

 

Sad malo o agregatu... Agregat je vazdušno/uljno hlađeni Rotax. Vrlo prost i robustan agregat koji postoji u tri verzije (350, 600 i 500 ccm) i nekoliko podvarijanti (samo sa anlaserom, sa anlaserom i kurblom i samo sa kurblom). Ugrađivao se u modele W12, W16, T4, Canyon i River. Blok motora je kod svih isti. Kod verzije 350 i 500 ccm, čak je i hod klipa isti (samo se prečnik cilindra razlikuje), dok je kod verzije 600 ccm razlika i u hodu klipa i u prečniku cilindra u odnosu na dva manja rođaka. Posledica je da je većina delova međusobno izmenjiva. Takođe, pošto se ovaj agregat koristio i u vojnim verzijama modela W12, W16 i T4 (imaju oznaku "E"), dosta detalja je tako tehnički rešeno, da celokupno osnovno održavanje, pa čak i određene servisne intervencije, mogu da se odrade na terenu sa minimumom alata (na primer, meni interesantan detalj je da se šraf za ispuštanje ulja nalazi na posebnoj deklici na karteru, tako da ako i sam šraf oblajzne, ulje lako ispustite odvrtanjem same deklice - tri klasična M6 šrafa).

 

Karburator je Mikuni BST 40. Široko korišćen karb kod gomile proizvođača motora, tako da tu rezervnih delova i svega drugog ima na svakom koraku. Originalni filter vazduha je UFI 30.056.00 (papirni filter, ako i nema na stanju, lako se izgrunfuje od filtera za Golf II), a ulja UFI 25.529.00 (ima ga kod nas i košta oko 300 dindži).

 

Za verziju agregata od 600ccm sa anlaserom kakav se ugrađivao u Canyon, mane sam gore već naveo - frajlauf i anlaser. Kod frajlaufa, problem je, naravno onaj čuveni venčić sa rolnicama:

 

6154319462_330c15b307_z.jpg

 

Dobra stvar je što odgovara deo od KTM-a, Pegasa, F650, a majstori poput Bokilica, ovo žmureći rešavaju :)...

 

Anlaser je malo veći problem. Kao što sam gore već napisao, potpuno isti anlaser (Mitsuba 36496) preuzet je sa 350 ccm verzije. Na 600ccm agregatu koji nema automatski dekompresor ovaj anlaser je jednostavno slab. S obzirom da se više muči, vuče više struje, više se greje itd., četkice i kolektor mu se dosta brzo potroše. Može, naravno, da se servisira, ali tu treba obratiti pažnju na jedan naizgled beznačajan detalj. Naime, nosač četkica ima na sebi tri metalna pipka koji treba da budu čvrsto naslonjena na poklopac, jer tako anlaser dobija masu. Prilikom sklapanja, moraju se ti pipci kleštima saviti ka poklopcu da poklopac praktično ne može lepo da "legne" do kraja kad se rukom pritisne (znači, tek zavrtanjem šrafova poklopac treba lepo da legne). Mnogi ne znaju za ovu caku, u probi van motora anlaser će vrteti, ali kad ga stavite na motor, usled slabe mase, dolazi do enormnog grejanja i u takvoj situaciji anlaser uglavnom vrlo brzo pregori (ako imate sreće pregore mu samo namotaji statora, a ako nemate, onda mu izgore namotaji rotora...).

Rešenja ima nekoliko ali sva zahtevaju manje ili veće grunfovanje (podrazumeva se da kod svakog otvaranja anlasera treba obratiti pažnju na pomenute pipke na nosaču četkica)... Za početak, možete obezbediti da se anlaser "ne muči". Najjednostavnije rešenje za ovo, koje zahteva najmanje grunfovanja, je terati anlaser na 18-24V :) Znači, povezati redno do anlasera dodatni akumulator od 6 ili 12V koji ćete lako vaditi radi dopunjavanja. Idealno je koristiti one male baterije od 7 Ah za UPS-ove. Ako motor svakodnevno koristite, dovoljno je na 15 dana dopuniti ovaj dodatni akumulator. Ovako to sad izgleda kod mene:

 

dva_akumulatora.jpg

 

Drugi način da rasteretite anlaser je da ugradite ručni dekompresor. Osnova već postoji, jer isti agregat ima i verziju sa kurblom, tako da ostaje da se ubuši pokolpac ventila na predviđenom mestu i da se osmisli polugica dekompresora (može da se napravi od starog ventila). Ko nađe, može da iskoriti i kompletan originalni mehanizam sa verzija od 350, 500 i 600 ccm koje imaju kurblu. Ujedno, ručnim dekompresorom uveliko produžavate i vek frajlaufu :)

 

Konačno, ultimativno rešenje (da vas posle toga boli stojko i za anlaser i za frajlauf) je da mu ugradite kurblu :) Ovako izgleda ceo set:

 

kurbla_delovi.jpg

 

Kompletan mehanizam kurble isti je za sve verzije (350-600ccm). Razlikuje se samo veličina prenosnog zupčanika između zupčanika na osovini kurble i zupčanika na osovini korpe kvačila. Čekam zimu pa da utrpam ovo, biće fotki kad završim...

 

Kakav je moj zaključak na kraju? Motor je za naše uslove redak - totalna egzotika. Izgled mu je atraktivan i u vožnji je zanimljiv. U oglasima ih ima malo, na drumu još manje... Dobra stvar je da mu je posledično i nabavna cena manja nego za Pegasa, F650, Freewind-a i ostale motore iz ove klase sličnog godišta i stanja. Ko je svestan mana koje sam gore naveo i u stanju je da ih reši, može da dobije stvarno vrlo pouzdan i zahvalan motor za smešne pare i sa smešnim troškovima eksploatacije.

 

Evo ga moj Canyon negde podno Medvednika...

 

voznja_26_4_2014_19.jpg

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

jel moze jedno pitanje '? zasta mu sluzi ova plastika na zadnjem tocku? dali se to moze skinuti1moto3.gif

 

Taj deo što ide preko točka služi kao klasičan blatobran. Svrha mu je da ti zadnji točak ne nabaca baš svo blato i vodu za vrat :D Integrisan je sa lancobranom - sve je iz jednog komada plastike. Znači, može da se skine ali onda nemaš ni lancobran. S druge strane, može i da se odseče :D Šta znam, meni je to simpatičan i totalno koristan detalj, ne vidim što bih ga skidao. U zajebanom lepljivom glinastom blatu meni je prednji točak bio problem jer se začas zbog niskog blatobrana nakupi blata i točak blokira. Zadnji nema šanse da blokira, ovaj deo skida blato sa zadnjeg točka ko špahlom...

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja