Jump to content

Moto Zajednica

Sprint Princ 250 (Jinlun 250-5) i Princ 125(Jinlun 125-11)

Recommended Posts

  • U prolazu, 44 postova
  • Lokacija: Smederevo - Osipaonica
  • Motocikl: apn4 T15 - CBF500
Pre 23 sati, Zmajče je napisao:

Pa sta sad treba da mu radim? :(

Kao sto rece kolega promeni filter ,mozda bi trebalo cistiti i karburator ako nije bilo filtera. 
Dugotrajnije resenje bi bilo i isprati rezervoar. Na kinezima reservoar obicno nije nikako zasticen pa zna i da korodira dobro , u tim situacijama bi mozda vredelo razmisaljati i o nekakvoj zastiti.
Generalno je slican problem bio i na tomosima ali se problem davao kontrolisati ako se ne drzi rezervoar prazan . Znaci sto cesce pun goriva, najbolje stalno ali je nekad tesko ostvarivo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 2 postova

IMG-20240318-145010.jpgPozz drugari, pre nedelju dana sam uzeo sprint princa 125 2008. Ja presrećan uzeo ga za nesto jeftino prvi mi je motor i uskoro trebam da polazem za A1, pa dok ne polozim rekoh da pisem ovde nedostatke koje sam primetio na njemu pa da probam da ga sredim. E ovako, motor radi sve full ja sam prezadovoljan za mene extra ono sto sam primetio jeste da dimi beli dim kratko kad je hladan i crn dim kad mu se doda jaci gas, kad se zagreje sve full nema dima. I jos nesto sto sam primetio jeste da mislim da me zeza taj automatski sauh koji ima, mozda i zbog tog dima koji ga kao gusi kad je hladan al ler moram da mu povecam kad je hladan da se ne bi gasio a kasnije ga smanjim. Rekli su mi da mogu biti gumice ventila pa rekoh da pitam moze li neko dati neke instrukcije kako se to proverava i dal je komplikovano? Vremena imam na pretek i prihvatam svaki savet. Evo i nekih slika motoraa i videa kako radi (dimi) hladan, ne znam dal se vidi beli dim na snimku ali crni se vidi kad se jace stisne Video.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1846 postova
  • Lokacija: Jagodina
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600S

Prvo,slagali su te da ima automatski sauh ili čok kako hoćeš.Najverovatnije je da je sjeban sauh,pa je nešto budženo,kada je hladan,u redu je da ima beličastog dima,auspusi su mu takvi,pa stvara kondenzaciju,ono što nebi trebao da radiš je,da turiraš dok je hladan.Da je nešto budženo oko karburatora,pokazuju završeci auspuha koji su čađavi do zla boga,i karburatori rade na prebogatoj smeši.Najverovatnije da ima poprilično gareži u auspusima,pa bi trebalo demontirati i istresti,jer ima dosta komora u samim auspusima.Prvo što bi trebao da uradiš da temeljno središ karburatore,pa tek onda da vidiš dalje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 2 postova

Pozz opet jaa. Karburator i auspuhe sam ocistio, nastelovao smesu na 1.5 kruga i zamenio ulje sad motor mnogo smirenije i bolje radi, sredjen je i sauh i visee ne dimi crn dim :). Sad ima jedna stvar koja me nervira a to je rucica gasa, nekako je mnogo labava i nemas bas osecaj kolko si gasa dao (u smislu da ponekad previse dodas gas), ne znam da li je to normalno i jel moze malo da se stegne i kako se to radi. Pokusao sam da stegnem one matice na sajlama gasa blizu karburatora ali ista je situacija. 

Promenio član Mare256

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja