Jump to content

Moto Zajednica

Recommended Posts

  • Ljuti bankar, 507 postova
  • Lokacija: Sremska Mitrovica
  • Motocikl: Motora bez....

Znaš i sam .....dok je hladno napolju nigde ni jednog motora, kafići i bašte ne rade.....do prvog sunca i prvog toplijeg dana. Onda odjednom krenu suknjice, šetnjice...svi napolje i svima se voza i ko nema traži motor normalno.... daleko je veća ponuda i skaču cene. Mada u zadnje dve godine koliko ja pratim broj motora i skutera se drastično povećao i ponuda je kvalitetnija. Otići ćeš pvo na pet mesta, neće ti se dopasti cena, prodavac, stanje motora, rekao ovo,ono ...muljaža kolko hoćeš, potrošićeš dana i novaca na vozanje od jednog do drugog. Ali i to ima draži, pa onda kad se poklope sve kockice, kupiš, registruješ, pereš,lickaš.....juriš cice, skupovi, blabla....

Ovaj sa linka konktetno dobro izgleda, mislim da sam i ja čak zvao čoveka za zamenu ne sećam se više.....mada dok ne odeš i vidiš lično ne znaš o čemu se radi. Kad sam ja tražio sebi, dolazili su mi likovi sa kršinama od motora, a priča je bila super stanje full pakovanje.....na slikama ne vidiš sve. Dosta motora se uvozi sad, vidiš u oglasima i sam piše na ime kupca, znači samo ocarinjen. Činjenica je da preprodavci kupuju napolju često iznjakane ili blago havarisane da prođu što jeftinije, malo srede i normalno ovde prodaju (ima čestitog sveta naravno da ovo nije pravilo). Ti plaćaš pored kupoprodajnog ugovora na to prevod,registraciju, nove tablice, saobraćajnu a to KOŠTA, pa obrati pažnju i na to pri kupovini....i tek onda možeš da se vozaš. Nazovi pa se dogovori, idi vidi, sedi provozaj. Vidi kako pali, da li povlači odmah ili kreće sa zadrškom i proklizava(kaiš skup mamicu mu i on je od 80-120e), kakve su gume (ćelave gume 80-100e trošak pride), da li trese volan kad pustiš ruke u vožnji(probaj slobodno na pravcu pri laganoj vožnji neće on nikud), diskovi stanje(pojedeni, ili imaju mesa, krivi ili ne-nisu jeftini), felne čitave ili udarane, proveri ispavnost svih pokazivača na tabli......ma sve što ti padne na pamet ispipaj i pitaj vlasnika. I na kraju ćeš kupiti srcem :nanana: i zaljubićeš se.....jer vozio sam pre njega Madisona(i napatio se sa strujom i kojekakvim sitnicama na njemu da popizdiš), Exciting-a(skoro nov, skroz dobar skuter priznajem).....ali Burgman je :care: ZAKON .....luxury urban commuter piše na kormanu .....Aston Martin među skuterima, pogledaj mu samo nabavnu vrednost kad je nov....dođi do mene pa pogledaj ovaj moj.....japanac je to napravio do 00 ....pozdrav :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 743 postova
  • Lokacija: Beograd

Evo mog posta na drugom forumu, mada je sve već rekao Boriša:

 

Vizuelni pregled: pregledaj sve plastike, stanje hromiranih i zaštićenih metalnih delova. Pogledaj tečnosti - ulje u agregatu i menjaču. Stanje pločica. Gume će ti puno reći o motoru - jel su nepravilno iznošene, više na jednoj strani nego na drugoj? Pregledaj ležajeve zadnjeg točka i nosača motora, tako što neko sedne na motor na štenderu, a ti cimaš zadnji točak levo-desno - ne bi smeo da ima lufta ili škljocanja i pomeranja. Proveri sve prekidače, svetla, sve bravice. Pregledaj stanje auspuha. Ako možeš, pogledaj svećicu - iskusni mehaničari kažu da ona najviše govori o agregatu. Elektroda ne sme da bude zauljena ili garava.

 

Puno o motoru kaže hladan start. Dogovori sa prodavcem da motor ne pali barem dva sata pre tvog dolaska (znaćeš tako što proveriš da li je auspuh potpuno hladan). Motor u dobrom stanju bi morao da upali na keca, bez verglanja i da radi bez gušenja i spoticanja prvih par minuta dok se ne zagreje.

 

Vožnja - motor ne sme da "pada" ili vuče na jednu stranu. Pri prelasku preko manjih neravnina ništa ne sme da klopara ili pravi buku. Probaj u vožnji odvojeno prednju, pa zadnju kočnicu. Jednom probaj i oštrije kočenje (nemoj da preteraš). Slušaj zvuk motora - uredno servisiran i zdrav motor ima mekši i topliji zvuk od neispravnog agregata. Ništa ne sme da klopara, ne sme da se čuje metalan prizvuk. Kako vuče, jel ima zadršku, da li "štucne" pre nego što se pokrene? Da li pravi preteranu buku - možda auspuh nije u dobrom stanju? Kakvi su mu izduvni gasovi kada mu daš gas - plavi (izuzev ako je dvotaktna mašina) ili jako crn nije dobar.

 

Proveri sa prodavcem kada je menjao kaiš, rolnice, pločice, paknove, ulja, eventualne popravke, da li se na njega vodi motor (ovo su manje bitne stvari, ali mogu da ti pomognu da malo oboriš cenu).

 

Nemoj da te je sramota da budeš dosadan i temeljit, lakše je pregledati dvadeset motora i odabrati dobar komad, nego se posle mučiti sa nepouzdanom mašinom.

 

Srećno!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ducati Power, 813 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: KTM 1290 Super Adventure S :)

Ja obozavam da gledam te tuning klipove, sta sve mogu da nakace na motor nikad ne bih poverovao, lice mi na one Egipatske taksiste sto imaju milje po tabli :)

Ja naravno isto nikad ne bih tako motor uradio al svako ima neki svoj fetis. Moj tuning bi se sveo jedino na zamenu auspuha i to je to, al realno ovi klipovi nikad ne mogu da mi dosade :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 8 postova

drustvo,

 

ja isto merkam temu, ali i vrebam priliku da pazarim nekog sb povoljno.

 

Mozete li mi samo reci iz vaseg iskustva koja je potrosnja brugmana 400 po gradu ? burgman 250 ?

koje su cene registracija za iste ?

 

cisto malo da napravim poredjenje u odnosu na prosle skutere ...

 

hvala unapred !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 5600 postova
  • Lokacija: Žabalj-NS
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500ie / CF Moto 450 MT-u dolasku

 

Mozete li mi samo reci iz vaseg iskustva koja je potrosnja brugmana 400 po gradu ? burgman 250 ?

koje su cene registracija za iste ?

 

 

Potrošnja maxi-scootera ti se kreće u rasponu od 4 do 5 lit/100 km. Desi se potrošnja i ispod toga i preko toga

ali to su izuzeci koji potvrđuju pravilo...( 250 do 500 ccm )

 

Registracija za 250 ccm ti je od 8000-9000 din a za 400 ( do 500 ccm ) je od 10500-12000 din. Nije svuda isto. :stabre:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 396 postova
  • Lokacija: Belgrade

Šta da kažem, skroz dobar skuter. Sa 400 cc ima sasvim dovoljno snage za normalnu vožnju. Malo lenji start ali sasvim dovoljan ukoliko imate normalne prohteve. Cvt prenos je izuzetno dobro usklađen tako da je pravo zadovoljstvo voziti se bez mamuzanja kvačila i šatlovanja, naročito u stani-kreni po gradu. Izuzetno je mekan, preko ležećih pandura možeš da držiš korman jednom rukom. Ima podešavanje mekoće ogibljenja nazad, asistenciju prilikom kočenja zadnjim točkom (uključuje jedan cilindar na kleštima napred). Silovito ubrzanje od nekih 30 do 120 km/h, maksimalna brzina je oko 160 mada nisam uspeo toliko da ga ispeglam jer vozim sa starim oštećenim varijatorom i kaišem. Ležanje u krivinama je odlično, dopada mi se nisko težište i položaj vozača. Sa dobrim gumama sam ga naginjao po krivinama do kresanja nožice štendera po asfaltu bez neprijatnog osećaja.

Vrlo luksuzan, plastike su odličnog kvaliteta, kao i ostali vidljivi delovi, dakle aluminijumske felne, hromirani retrovizori, ručice, instrument tabla, sedište, bravice.

E sad još nešto važno,

prilikom kupovine polovnog preporučujem maksimalan oprez uz pregled kod ovlašćenog servisera jer su popravke izuzetno skupe i teško se dolazi do rezervnih delova.

Ja nisam bio te sreće i kupio ga posle kraće probe da bi se kasnije ispostavilo da mu je mašina u totalnom kurcu. Takav je išao ok ali je trošio pola litre ulja na 200 km i kada ga upališ izbacivao je oblak belog dima, pa me je generalna (lanac bregaste, novi klip, cilindar, sređivanje glave i automatski sauh) koštala nešto preko 500 eur, bez pardona i to uz čekanje na delove i polovonu leta koliko je stajao kod Taleta. Pločice za njega su oko 100 eur, što nije mali izdatak. Varijator sa kaišem i zadnjom remenicom koštaju preko 300 eur, a to mi neminovno sleduje iduće sezone jer ne trpim da vozim sa nečim šta je evidentno za zamenu, a naričito CVT koji je vitalan deo posle mašine.

Promenio član Nabiguzluk
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 25 postova
  • Lokacija: uzice
  • Motocikl: burgman 400 k4

ljudi ja nov,pozdrav svima!!!

 

 

JA SAM VELIKI LJUBITELJ BURGMANA!!!

 

 

 

Covece ti si bio maksimalan maler!

 

evo ja sam cetvrti,podrzavam burgmanmiste!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 8 postova
  • Lokacija: Zemune
  • Motocikl: cb1000r

cao drugari, evo jos jednog ljubitelja, vozim 250 iz 2000 vec tri godine, jako sam zadovoljan, imam puno iskustva sa ovim modelom,ako nekog nesto interesuje..

kad sam se uclanio pomislio sam da li ima ovakva tema, ali evo tek sad sam je snimio

pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 323 postova
  • Lokacija: indjija
  • Motocikl: burgman 650, honda silver wing 400, burgman 400, t max 500

kypck ja sam vozio 400 2001 odrzavao ga uz pomoc prijatelja (koji radi motore),delove nabavljao iz nemacke, sipao iskljucivo castrol gp 10w40, na jednom modelu sam radio motor uglavnom ima svih delova iskljucivo orginali pozz 1zdravo.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja