Jump to content

Moto Zajednica

Malaguti madison 3 problem sa punjenjem akumulatora

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 148 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: F650 GS

Pozdrav svima,

 

Pre neki dan motor je poceo slabije da vuče i negde na par metara od kuće se ugasio pri čemu su mi zaigrale kazaljke na kontrolnoj tabli (kasnije se ispostavilo uzorak - prazan akumulator). Sreca pa sam bio blizu kuće, tako da nisam morao mnogo da guram.  :) Nisam ni stigao da se iznerviram i da odmah uhvatim srafciger u ruke, jer sam zurio u grad (bio petak) tako da sam popravku ostavio za sutra što i nije loše jer sam uspeo nesto i da uslikam... A i lepo kaže naš narod "Jutro je pametnije od večeri".  :takoje:

 

Kada je osvanuo novi dan, a ja odmoran i naspavan uzeh sav svoj alat (kljuc od bajsa, glinarica i komplet inbus kljuceva od 200 din) i uputih se  ka motoru.

 

 post-39981-0-29095000-1474660331.jpg

 

Srecom kao što možete videti na fotki iznad (dva imbus srafa), to mi je bilo dovoljno da skinem gornji deo sedišta ispod koga se nalazi akumulator i bacim pogled...  :jee:

Prvo što sam uočio da je osigurač od 30A deformisan od toplote, sto se može videti na sledećoj fotografiji

 

post-39981-0-57106400-1474660416.jpg

 

Zbog svog skromnog alata i još skromnijeg znanja, dalje nisam mogao. Počeo sam da smišljam taktiku kako da skuter prebacim do posla nekih 3-4km, jer tamo imam baš dosta alata (naravno ne svog). Vreme je odmicalo, a ideje nigde, tako da sam u jednom trenutku onako očajan okrenu ključ i dao kontakt, kad ono dve crtice na akumulatoru  :care:

Brže, bolje upalih skuter i bez razmisljanja (bez vozacke, saobraćajne i ostalog...) krenuh ka poslu. Molio sam boga da bar pređem 2km,  pa da mi ostane što manje da guram, kad ono gle čuda stigoh, pređoh sva 4km.

 

Ok sad kreće ozbiljna popravka, prvo treba proveriti napon na akumulatoru (ovo nisam uslikao). Uređaj je pokazao nekih 11,9 V pa sam ga ostavio malo da se dopuni dok ja proveravam dalje...

 

post-39981-0-49723000-1474661703.jpg

 

Kako bih mogao da priđem osiguraču i proverim instalaciju, morao sam da skinem sedište sa plastikom ispod, sto i nije proplem jer se drži samo na četiri srafa. Dva se vide na prvoj fotografiji, a dva su ispod akumulatora. Treba skinuti i mehanizam za zakljucavanje i sijalicu koja se ukljuci kada se podigne sedište kako bi magao kompletno da se izvadi. Na žalost, ništa od ovoga nisam uslikao jer tada nisim imao ideju da bih mogao ovo da okačim na sajtu. 

 

Kada se sve to skine, priča je sledeća

 

post-39981-0-49879000-1474662407.jpg

 

Na gornjem delu fotografije se vidi regulator napona (regler), i još nešto sa njegove leve strane. Ajde da lupim pa se nadam da će me neko ispraviti ako grešim, valjda su to releji. Sve je to lepo spakovano sa unutrašnje strane tako da nisam mogao da priđem na način na koji sam želeo. Zato sam morao da skinem sve što mi se našlo na putu (bočnu narandzastu plastiku).

 

To sam sve uslikao jer prvi put radim, pa da ne bih zaboravio da vratim neki šraf.

Prvo se skinu ove ukrasne lajsne, jer ispod njih ima po jedan sraf sa obe strane koji drzi plastiku.

 

post-39981-0-03072100-1474662812.jpg

 

Zatim i ovaj, malo sakriven ispod takođe sa obe strane.

 

post-39981-0-95914800-1474662848.jpg

 

I na kraju dva koja se nalaze iza tablice, tj. ispod sedišta

 

post-39981-0-63242900-1474662897.jpg

 

Zaboravih da pomenem da se najpre mora ukloniti držač za suvozača. Kada se sve to poskida, plastika se povuče ka nazad i skine se u kompletu.

 

Sad najzad imam pristum kompletnoj instalaciji  :) .

 

Dolazim do regulatora napona. 

 

post-39981-0-03870100-1474663192.jpg

 

Daljom pretragom i odmrsivanjem žica dolazim i do njegovih konektora...

 

post-39981-0-97026100-1474663203.jpg

 

Zašto radim sve ovo, kad je u mom slučaju problem bio samo osigurač? Pa zato što sam u međuvremenu malo istraživao i otkrio da ako probije neka dioda na regulatoru napona, onda neće peglati napon (treba da bude između 13,5 i 14,5 V na 5000 obrtaja) što će kasnije dovesti do pražnjenja akumulatora ili će ga puniti većim naponom od dozvoljenog. Pa eto, rekoh kad sam već dotle stigao da i to proverim, a možda će nekome i to trebati, pa eto da napišem da bude sve u jednoj temi.

 

Na kraju da ja ne bih pisao roman, najjednostavnije je da pogledate jedan od tutorijala na youtube kako se proverava ispravnost regulatora napona...  :)  

 

https://www.youtube.com/watch?v=0n6oNFfcCOA

 

Sreća moj je u potpunosti ispravan, tako da nisam morao da kupujem novi koji sam našao za nekih 8500 hiljada.

 

Toliko od mene, nadam se da će ovo biti nekome od pomoći. Ja nisam majstor (mehaničar, električar), ovo mi je prvi motorčić i tema koju pišem, tako da nemojte zameriti što je ovako oskudna. Jednostavno, pročitao sam ovde dosta korisnih informacija koje su mi baš pomogle, pa sam i ja hteo na neki način da se odužim ovoj našoj zajednici, tj. da napišem nešto što će možda nekome jednom biti od pomoći.

 

Pozdrav za sve.  :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8923 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Sve si dobro uradio ali nisi napisao/opisao ono najvaznije.......kako si tj na koji nacin si resio problem (osigurac/instalacija)? 

Jos jedna stvar, msm da nije adekvatan akumulator za tvoj motor (slab), cinimi se da je 12V 8Ah (ako se ne varam) umesto 12V 12Ah.....ako gresim, ispravi me.

 

Imas temu o Malaguti-u  mogao si slobodno tamo pisati  ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 148 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: F650 GS

Prva tema pa sam malo zbrzao...  :)

 

Pa problem je bio istopljen osigurac, tako da se akumulator nije punio. Ja sam odsekao stari konektor, uzeo dve standardne zenske buksne, zalemio na zice, stavio termo buzir i tako napravio novi konektor. Naravno, morao sam malo da dopunim akumulator. 

 

Hvala na info za akumulator, sad sam proverio jeste 8Ah. Dosao je u paketu sa motorom, jos su mu napred neka nabudzena svetla (mislim da je Bi xenon) tako da mu sigurno treba jaci akumulator (sledeca sezona).

 

Ako je moguce zamolio bih administratora da ovo prebaci u temu gde je malaguti. Nisam o tome razmisljao, a sad mi se cini da bi tamo bilo korisnije.

 

Inace Dare, ako nisam nesto pogresio, sve je pocelo tako sto sam vozio kymca super 8, pa sam onda naisao na tvoju temu za peugeot satelis koja me odusevila, pa sam tako odlucio da nabavim veci motor, a kasnije i da se se upustim u sredjivanje po potrebi...  :) Sad vec mastam o nekom pravom motoru i izbor se svodi na kawasaki versys 650 i honda nc750xa, pa rekoh ajde da malo bacim pogled na forumu kakva su iskustva... Kad ono opet ti tamo...  :)  Ili tebe ima svugde ili imamo isti ukus kad su motori u pitanju. Inace honda mi je sad broj jedan zbog kvacila (nikad nisam vozio sa manuelnim menjacem), i onog prostora za kacigu i naravno zbog potrosnje.  :jee1:  Jedino me malo muci kako cu ja sa svojih 192 da se uklopim na njemu  :ups:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8923 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Dobro si uradio popravku instalacije, sad samo isprati u narednom periodu da li ce opet topiti osigurac.

Ako se isto desi, imas problem sa preopterecenjem te zice tj vise potrosaca je nakaceno/povezano na istu, pa zbog toga topi.

Sezona se privodi kraju pa pocetkom naredne, zameni akumulator za jacim tj onaj koji treba biti.

 

NC dobija isti tretman kao Satelis....boles je to kad razmislim  :stabre:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 1016 postova
  • Lokacija: Beograd, Rakovica, Skojevsko naselje
  • Motocikl: Yamaha Majesty 250

Isti problem sam imao sa mojim Majesty-jem, iskustva bez pa mi uvalise i namotaje. Ispostavilo se da je ipak samo regler bio u pitanju...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja