Jump to content

Moto Zajednica

Od korena do korena, Beograd - Strmica (Knin) - Močila

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 707 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Lucifer

Već nekoliko dana pokušavam da napišem ovaj putopis, vrtim se u krug, ne znam ni kako da počnem.

Da li da ovo bude klasičan putopis sa opisima mesta  kroz koje sam vozila ili da bude ono što stvarno jeste, moje lično  putovanje u potrazi za nekim odgovorima.

Ima trenutaka u životu kada nam je potrebno da odemo što dalje, da sa razdaljine pogledamo svoj život i ljude oko sebe i pokušamo da shvatimo razloge i suštinu dešavanja.

Ja tada sednem na motor i vozim, samo vozim. I nije mnogo važno gde. Važno je da ispred sebe imam vreme i otvoren put.  Što dalje idem to jasnije razmišljam i bolje se osećam.

 

Ovo putovanje se malo razlikuje od prethodnog, nema kvarova na motoru, nema padova, nema dramatičnih situacija, možda samo po neka.

Drama je samo u meni.

I ovo je moje solo putovanje. Putovanje višestrukog karaktera, kroz više zemalja ( kroz neke i po dva puta ), dodir sadašnjosti i prošlosti, različitih kultura, a sa druge strane ovo je moje lično unutrašnje putovanje, slaganje rasturene slagalice.

Trebalo je to da bude jedan običan godišnji odmor od sedam - osam dana, sunčanje, kupanje i malo lenčarenja u selu.

Međutim, ne bude uvek onako kako smo zamislili. Nekada se život iznenada zakomplikuje, okrene naglavačke. Iznenade te ljudi i događaju za koje si verovao da nisu mogući, ne u tvom  životu.

Jedan moj prijatelj je napravio lepo poređenja: "Život je putovanje po moru, naizmenično se smenjuju talasi i mirno more, bonaca". Pa izgleda da je tako.

U tom trenutku moj život je bio bura sa ogromnim talasima. Činilo se neizvesno  hoću li se udaviti ili ću ipak uspeti da uhvatim dovoljno vazduha i isplivam na površinu.

Ali čovek je izdržljivo biće, nismo ni svesni koliko. I to je rekao moj prijatelj, mudar čovek .Sve češće hvatam sebe kako poslušam njegove savete a ja ne slušam baš mnogo. 

U kakvoj je to sve vezi sa ovim putovanjem?

Pa umesto da  odem na odmor pravo na more i malo iskuliram, nekada bi mi možda to i prijalo, ja tražim što duži put do Crne Gore ( naravno opet do Crne Gore, izgleda svi moji putevi vode tamo ).

Da sam mogla putovala bih do kraja sveta, imala sam želju da krenem tamo… Što dalje odavde… Što dalje od stvarnosti.

Ali kao što već jednom rekoh, želje su jedno a mogućnosti drugo.

I tako sam isplanirala  rutu: polazak je  iz Beograda, krajnja destinacija Čanj pa Močila. Između toga vožnja kroz Bosnu i Hrvatsku, izlazak na Jadransku magistralu što je moguće severnije i vožnja obalom do Čanja. Ukupan pređeni put ne treba da bude duži od  2000 km ( to je neki maksimalni budžet koji sam mogla da odvojim za gorivo). Dnevne kilometraže bi se kretale između 350 i 400 km, jedno spavanje u Bosni i jedno do dva spavanja na hrvatskom primorju. Još je samo trebalo odrediti kojim putem tačno i gde. Na izbor putanje u neku ruku je uticalo pronalaženje adekvatnog a povoljnog smeštaja. Na hranu ne trošim mnogo, uvek se nešto snađem, a za "ne daj Bože" situacije se oslanjam na “pomoć prijatelja”.

Prvo sam mislila da idem do Rijeke pa da odatle vozim obalom ali nisam uspela da sklopim sve kockice.

Za prvi dan vožnje a da ne bude duže od 400 km trebalo je spavati negde u  blizini Banja Luke u krugu od 50 - 60 km. Našla sam simpatičan smeštaj, seosko domaćinstvo u okolini Šipova, uz obalu reke Plive, na samo kilometer od njenog izvora. Kada sam rezervisala nisam imala pojma kakav raj za odmor sam pronašla. Ako ste ikada poželeli  savršenu oazu mira za odmor i relaksaciju, da oko vas nema ničega drugog osim tišine prirode, svežine reke i cvrkuta ptica onda je ovo pravo mesto za vas.

Dakle, krenula sam tog jutra dosta kasno, oko 10 h. Iscrpljena psihički i fizički od burne prethodne nedelje izabrala sam da do Banja Luke vozim auto-putem iako je u opciji bilo mnogo zanimljivijih putanja. 

 

P_20160618_082514_p.jpg

 

 

Svi ovi putevi kojima ću voziti narednih dana do Crne Gore su mi novi, nikada pre nisam vozila njima, ni motorom ni kolima. Utoliko je putovanje bilo zanimljivije.

Vožnja auto-putem nije bila tako dosadna kako sam očekivala. Motor je radio bez problema, dan je lep za vožnju, ni prevruće ni hladno, kiše nema. Vozila sam između 120 i 140 km/h, što se mom motoru nije svidelo previše, potrošnja se popela čak do 6,5 l. Do Banja Luke stižem rano uz dva usputna zadržavanja, da sipam gorivo i na jednom parkingu u Hrvatskoj da se odmorim i pojedem nešto. Tu mi prilazi zemljak kamiondžija da me pozdravi, pogleda motor i raspita se gde putujem, kako sama, zar se ne plašim.

Ne plašim se, zapravo čim sednem na motor i krenem a posebno u nekom novom pravcu, u neizvesnost, kao da se sve u meni resetuje. Što dalje vozim mir postaje dublji. Postojimo samo motor, ja i put.

 

Bg_ipovo.jpg

 

Na granicama nije bilo gužve ni na ulazu u HR, ni u Bosnu. Ne zadržavam se u Banja Luci, idem dalje preko Manjače ka Mrkonjić Gradu.

Od mog kolege i prijatelja Radomira sam dobila bliže informacije o putevima kroz Bosnu. Rekao mi je i da od Banja Luke mogu pored Vrbasa ili preko Manjače ali sam izabrala ovo drugo i nisam se pokajala. 

Predivni predeli, široki zeleni proplanci, put koji ispred blago krivuda dokle ti pogled doseže.

 

Savršena ravnoteža između mene i motora dok u ritmu vozim po krivinama, i krajolika oko nas dodatno me ispunjava zadovoljstvom.

 

P_20160618_151216_1_p.jpg

 

Radomir  mi je preporučio da obavezno svratim na jezero Balkana kod Mrkonjić Grada, što sam i uradila.

Jezero je lepo uređeno, smešteno ispod zelene  guste šume koja sa jedne strane pravi  hladovinu, a sa druge je šetalište i restoran sa vodenicom. Pošto je subota bilo je dosta posetilaca a i kupača.

Tu sam napravila mali predah, da se rashladim i raskomotim a i da oči i dušu napunim mirom i lepotom koje pruža ovo mesto.

 

P_20160618_153855_1_p.jpg

 

 
P_20160618_153955_1_p.jpg
 
P_20160618_162452_1_p.jpg

 

Do prenoćišta nije bilo još dugo da se vozi, nekih  60-70 km, taman lagano da stignem. Zanimljivo je da mi snalaženje u gradovima nije jača strana ali ovako kada putujem bez problema stižem tamo gde sam krenula i uglavnom ne lutam mnogo.

Od Šipova do smeštaja put vodi pored reke. Što sam dalje od civilizacije sve je mirnije i prijatnije.

Za sam smeštaj sam već nešto napisala. To je seosko domaćinstvo  uz  obalu Plive, terasa restorana izlazi na reku. Domaćini gaje guske i konja da upotpune ambijent. Preko puta je neko sportsko društvo za ribolov, bilo je nekoliko ribolovaca u vodi do pojasa sa pecaljkama u rukama. U pansionu je odseo i jedan par iz Rumunije, došli su ovde na odmor da pobegnu od gužve i pecaju.  Sa terse od sobe vidim mesec, reku i odsjaj u vodi. Reka daje svežinu i potpuno okrepljuje.

Ne pamtim da sam skoro  tako dobro spavala i tako odmorna ustala.

 

P_20160618_181222_p.jpg

 

P_20160618_181248_1_p.jpg

 

 

P_20160618_181534_1_BF_p.jpg

 

 

P_20160618_190254_1_p.jpg

 
Za nedelju je  planirano da vozim delom kroz Bosnu, delom kroz Hrvatsku do Jadrana a onda magistralom do Brela kod Baške Vode.
 
ipovo_Strmica_Ba_ka_Voda.jpg

 

Tu ću da prenoćim kod rođaka mog prijatelja.

Rano ustajem, pakujem se. Nebo se nešto oblači ali još nema kiše. Tada  se dešava mali peh. Motor je parkiran na uzbrdici i ne mogu sama da ga skinem sa štendera. Zamolila sam gazdu da mi pomogne, i taman kad sam se setila da mu kažem da ne gura za kofer čula sam iza sebe zvuk pucanja plastike. Polomio mi se nosač kofera i ploča. Maler, šta da se radi. Narednih sat - dva smo pokušavali da nekako pričvrstimo kofer pošto  naravno nisam imala gde stvari da stavim, tako da sam krenula tek oko pola jedanaest. U međuvremenu je počela  kiša pa oblačim punu "ratnu" opremu, šuškavac i rukavice.

Put do Glamoča vodi preko planine, ne znam koje. Vozila gotovo da nije bilo, krivine su kratke i na nekim mestima oštre a vidljivost zbog kiše loša. Ali sve mi to nije pokvarilo raspoloženje. Ustala sam odmorna, ona putna groznica pred osvajanje novih teritorija me ispunila u potpunosti  i prosto mamila da vozim dalje. Jer tamo iza one krivine, iza onog brda je Glamoč, a malo dalje na putu za Livno ću skrenuti desno ka Bosanskom Grahovu. Put vodi kroz ravnicu u podnožju planine. Nema puno kuća, nema ničega. Kiša polako prestaje. Predeo je lep, pitom. Put je dobar, vozi se brzo. Tu sam malo zastala da se oslobodim šuškavca i napravim neku fotografiju.

 

P_20160619_124747_1_p.jpg

 

Još malo pa ću izaći iz Bosne i ponovo ući u Hrvatsku.

Od Bosanskog Grahova do graničnog prelaza spuštam se niz obronke Dinare. Planine i useci izgledaju moćno. Put je dobrog kvaliteta sa dubokim i dugim krivinama.

 

P_20160619_141328_1_p.jpg
 
 
P_20160619_141438_1_p.jpg
 
 
Na ovom graničnom prelazu nema nikoga, samo ja i carinici. Tu ulazim u Strmicu. I ovde sam prvi put, kao i u svim mestima kroz koje sam prošla od polaska.

Strmica. Stajem ispred table da zabeležim da sam zaista došla ovde. To ima posebno lično značenje za mene.

 

[P_20160619_145710_1_BF_p.jpg

 

Ne tako davno, trebalo je da dođem ovde sa nekim koga sam dugo poznavala ( tako sam mislila), ali  sada sam ovde samo ja.

Malo mesto, samo nekoliko kuća, nema ljudi. Put se proteže duž reke i pruge u podnožju Dinare. Slikam reku, brda.

 

 

P_20160619_150552_1_p.jpg

 

P_20160619_150605_1_p.jpg

 

P_20160619_151720_1_p.jpg

 

Razmišljam da li da malo zastanem, i stojim ali ne silazim sa motora.

Stojim neko vreme. I misli mi stoje, nekako je sve stalo na trenutak, a onda nastavljam dalje.

Tu na potezu od Strmice do Knina pokušala sam da sastavim onu pokidanu nit, da pronađem onaj delić  koji nedostaje da se slagalica složi i zatvorim jedno veliko poglavlje svog života.

Da li sam u tome uspela? Pa možda delimično, ali ne baš samo ovde.

Mesta kroz koja sam prošla, nova, nepoznata,  kilometri krivina, pravaca, brda, doline, reke, jezera, gradovi, mora.  Sva ta iskustva te ispune, učine te jačim, sposobnijim da bolje i jasnije sagledaš sebe a i druge ljude. Putuješ kroz zemlje i gradove ali putuješ i kroz samog sebe. Drugoga ne možeš promeniti, ne možeš promeniti ni ono što je već učinjeno. To je jedan začarani krug koji te stalno vuče ka centru. Ovi kilometri iza mene, svi skupljeni utisci na putu, nastojanje da negde stignem, umor, ushićenje, usresređenost na vožnju, sve to pomogne da se udaljiš i sa razdaljine pogledaš oko sebe i unutar sebe i potražiš put iz tog začaranog kruga.

Kod table za ulazak u Knin zastajem i slikam. 

 

P_20160619_152047_1_p.jpg

 

Prvi utisak je da je grad dosta oronuo i pust.

Kiša opet rominja, možda to doprinosi utisku. Ipak kako dalje vozim ulicama Knina utisci se polako popravljaju. Vidim na brdu iznad grada tvrđavu i krećem ka njoj.

Motor sam parkirala sasvim u podnožju, nisam znala da mogu do gore sa njim. Na motoru je ostala torba sa stvarima a kacigu i jaknu sam ponela sa sobom . Krećem  peške ka tvrđavi.

Na terasi restorana je neka proslava, pevaju se hrvatske narodne pesme. Ulaz se plaća 20 kuna ali ja imam samo eure. Čuvar je ljubazan čovek, ostavljam kacigu i jaknu kod njega i ulazim uz dogovor da na povratku razmenim novac i platim ulaznicu. Tvrđav je lepa. Sa jedne strane se pruža  pogled na grad a sa druge na most i reku .

 

P_20160619_154030_1_p.jpg

 

P_20160619_160407_1_p.jpg

 

 

P_20160619_160412_1_p.jpg

 

U okviru tvrđave ima nekoliko zgradica sa izložbama od kojih je jedna posvećena Oluji i progonu Srba iz Knina. Na samom vrhu je hrvatska zastava i spomenik Franji Tuđmanu.

Inače primetila sam takav spomenik i u Cavtatu a kod Dubrovnika most nosi njegovo ime.

 

P_20160619_160612_1_p.jpg

 

 
P_20160619_161058_1_p.jpg
 
 
Nisam se previše dugo zadržala na tvrđavi. Kad sam se vratila dole na motoru je sve bilo na svom mestu. Prodavac suvenira od koga sam kupila magnet za frižider mi je rekao da se u blizini nalazi izvor Krke i veliki slap Krčić koji treba videti. I on je bio veoma ljubazan i poželeo mi je srećan put.

Slap je zaista veličanstven, visok 22 m, to je nešto što stvarno treba videti. Kiša je opet padala po ne znam koji put tog dana, na izvoru nije bilo posetilaca osim jednog para i mene. Ipak to nije moglo da umanji lepotu i snagu ovog prizora.

 

P_20160619_164042_1_p.jpg
 
P_20160619_164116_1_p.jpg
 
 
P_20160619_165411_1_p.jpg
 
Nastavljam put ka Šibeniku. I ovaj put je dobar kao svi putevi u Hrvatskoj kojima sam prošla, lepo se vozi i ubrzo stižem do Šibenika. Tu počinje moja vožnja jadranskom magistralom. Dosta sam se radovala ovoj vožnji ali na kraju nije bilo baš onako kako sam očekivala. Umor od oblačenja i skidanja kišne opreme, a onda i sparina su učinili svoje. A kada se tome doda da je sezona na neki način već počela pa ima dosta saobraćaja na magistrali nije moglo da se vozi baš onako za dušu kako sam se nadala. Ali vožnja uz more uvek opušta i budi čula.
 
       P_20160619_185927_p.jpg
 
 
P_20160619_192232_1_p.jpg
 
P_20160619_192922_1_p.jpg
 
 
Ređaju se lepa primorska mesta, Promošten, Rogoznica, Trogir a onda Split. A tamo radovi na putu čitavom dužinom. Pojma nisam imala koliko je Split veliki grad. Dugo se i sporo pomeramo u koloni, kreni - stani i to užasno zamara i nervira. Napokon prolazim Split i dalje je sve mnogo lepše. Prolazim kroz Omiš. Svideo mi se ovaj primorski gradić, ima neki šarm. Već je veče, ljudi šetaju obalom i sede u kafićima. Oseća se morska atmosfera.

U Brela sižem baš kasno, oko 10:30. Domaćini su su se već zabrinuli gde sam.

Mislila sam da samo prespavam ovde i sutra nastavim dalje. Međutim menjam plan i odlučujem da ostanem  još jedan dan da se naspavam, odmorim i odem do mora. Dan iza mene je bio naporan baš, baš. Umor je doneo sa sobom nervozu i nemir a to je kao rezultat dovelo do toga da nenamerno pokvarim komunikaciju sa prijateljem.

Kako čovek može da bude nepromišljen i netaktičan kada je umoran, a to posle povuče za sobom samo nove komplikacije. Valjda tako to ide u životu.

Kiša pada celu noć, ona kao da me prati. Ne mogu da zaspim, ostajem budna do kasno.

Ali ujutru je osvanuo novi savršen dan. Sunce je obrisalo nemire, sve je nekako zablistalo, pa i moje raspoloženje. 

Hrvatsko primorje je jako lepo, plaže uređene, voda tirkizno plava, prozirna. Upoznala sam divne ljude, iz Srbije. Oni ovde letuju već osam godina. Sa njima sam provela opušteno popodne na plaži uz malo kupanja i sunčanja. Opustila sam se, malo smirila i odmorila.

 

P_20160620_145155_1_p.jpg
 
 
P_20160620_145209_1_p.jpg
 
P_20160620_184921_1_p.jpg
 
 
P_20160621_084129_1_p.jpg
 
 
U ponedaljak rano ujutru krećem dalje da izbegnem vrućinu. Ovo je dan za vožnju samom obalom mora, preko Makarske, pored Brača, Hvara i drugih malih prelepih ostrva, preko Dubrovnika, pored Cavtata, Herceg Novog, Budve do Čanja.
 
B_Voda_anj.jpg
 

Međutim, očekivane vrućine nema, pravo je uživanje  voziti, a nema ni prevelike  gužve na magistrali. Ponovo na kratko prolazim kroz Bosnu, preko Neuma ali nije problem jer nema zadržavanja na granici. Dok vozim ovim delom puta vraćaju mi se uspomene. Ovuda sam pre par godina prošla kao suvozač, samo je bila kiša, strašna kiša. Sećam se da smo skroz bili mokri i da smo tražili nepromočive cipele u Neumu. 

Kako se približavam Dubrovniku postaje sve toplije, već je i podne. Stajem kod mosta da slikam. Tu srećem grupu kolega motociklista iz Slovenije. Oni već kreću dalje tako da nisam stigla da ih pitam koja im je krajnja destinacija.

 

P_20160621_125344_1_BF_p.jpg

 

P_20160621_131252_1_p.jpg
 
 
Vruće je za vožnju, imam vremena pa svraćam u Cavtat  da se odmorim i raskomotim u hladovini ispod borova.

Cavtat je gradić iz mog detinjstva. Tu sam sa roditeljima dolazila još kao dete nekih sedam godina za redom  ali za zimski raspust.

Motor ostavljam na parkingu sa torbom na njemu i još nekim stvarima koje me mrzelo da nosim. Uzimam samo peškir za plažu, papuče i kupaći i idem da potražim duboku hladovinu. Toga ovde ima dosta, smeštam se na travi ispod bora. Hladovina prija, na kratko sam čak i zaspala.

More je danas nemirno, talasi se blago penušaju između stena. Jedva se odlučujem da uđem u vodu. Onako vreloj od opreme voda mi se u prvom momentu čini hladna. Ali kada sam ušla to je potpuno druga priča. Talasi blago masiraju i to prija, okrepljuju,  svežina briše umor i vraća energiju.

Osećam se preporođeno i spremno da nastavim dalje. 

 

P_20160621_135238_1_p.jpg

 

P_20160621_145159_1_p.jpg

 

 

P_20160621_161809_1_p.jpg

 

 

P_20160621_163049_1_p.jpg

 

P_20160621_163517_1_p.jpg

 

Na motoru je sve na svom mestu. Presvlačim se i  spremam za nastavak puta. Cavtat kao i Dubrovnik ima mnogo stranih turista. Mogu se videti razne interesantne stvari, kao na primer motor iz Francuske koji vuče prikolicu ali i zanimljiv tricikl koji voze neki Rusi.

 

P_20160621_171725_1_p.jpg

 

Posle Cavtata Herceg Novi je tu odmah iza ćoška.  Zovem brata da proverim da li su on i stric stigli u Čanj ( trebalo je tamo da se nađemo i napravimo malo porodično okupljanje na par dana). Međutim, oni su u selu. Već je sedam sati, za dva sata će mrak. Preračunavam u glavi da li mogu da stignem do sela to veče i koliko je (ne) bezbedno da to uopšte pokušam. Treba voziti preko Cetinja pa kanjonom Morače a onda uz brdo uskim seoskim putem do kuće. Razuman odgovor se sam nameće, i brat pokušava da me odgovori ali donosim odluku, idem u selo. Dok se još vidi vozim  malo brže da stignem što dalje, sumrak počinje već na Cetinju. Kad sam prošla Podgoricu već je bio potpuni mrak. Katastrofalno loše vidim po mraku i na dalje vozim veoma oprezno, ne preko 60 km/h. Pomaže kada ispred ima vozila, pratim kretanje svetala. Najteže je bilo popeti se u selo, neka bela isparenja su se podigla iz zemlje od sparine a put je i onako zarastao u šipražje pa je teško razaznati kuda da voziš. Ipak bezbedno stižem oko jedanaest sati. Mislim da je mojima laknulo kada su me videli. Oni znaju da mene ne vredi odgovarati, ako nešto rešim teško odustajem. Ovo je bio jedan lep završetak dana. Srce puno, sve je na svom mestu, a ja  tamo gde se osećam ispunjeno i spokojno.

Ovde spavam duboko i bezbrižno. Senke dragih osoba su tu blizu oko mene, čuvaju mi miran san, zaceljuju dušu, daju  snagu da se suočim sa iskušenjima.

Sledeći dan provodimo u selu, smejemo se, ovde se uvek smejemo, pričamo, po nešto popravljamo.

Sve je lepo, jednostavno, sve je igra. Briga nema, ostale su daleko.

 

P_20160622_172021_1_p.jpg

 

 
P_20160622_174555_BF_p.jpg
 
 
P_20160622_192052_p.jpg
 
P_20160622_192224_1_p.jpg
 
 
Na putu do groblja, kad sam tu uvek odem da posetim očev grob, da malo posedim pored njega i nemo popričam, zatičem interesantnu scenu. Mala zmija je ustima obuhvatila glavu mišiča i pokušava da ga odvuče. Dok sam vadila telefon da slikam ona je pustila miša i krenula da beži. Posle mi je stric rekao da je to šarka, a ja zamalo da stanem na nju. Na groblju uvek ima zmija, pogotovu leti, pa sam još jednu uspela da slikam. Ova je daleko veća.

 

P_20160622_163836_p.jpg
 
 
P_20160622_170021_p.jpg
 
Predveče se pakujemo i idemo za Čanj. Odavde mi se nikada ne odlazi. Bojim se da će mi se čim siđem iz Močila svi nemiri opet vratiti. Šta da se radi i to je život, slično vožnji. Nekad voziš idealnom putanjom, sve je tečno, u harmoniji a nekada  promašuješ svaki ulazak u krivinu pa se mučiš da se izvučeš i vratiš u ritam ali teško ide.

Brat i ja odlazimo za Čanj, on kolima, ja motorom a stric za Kolašin. Pridužiće nam se za dan - dva.

Sledećeg dana opet vozim magistralom natrag ka Budvi.  Idem sama na kupanje na Jaz a onda posle u obilazak Kotora. Volim da odem u Kotor. Mnogo puta sam tu bila i mnogo uspomena me veže za taj grad, ali svaki put mi je toplo oko srca kada prošetam ulicama Starog  Grada. Neobavezna vožnja pored mora a opet pređeno 70-80 km.

 

 
P_20160623_185827_1_p.jpg
 
 
P_20160623_192911_1_p.jpg
 
 
 
 
P_20160623_192957_1_p.jpg
 
 
P_20160623_193538_1_p.jpg
 
 
P_20160623_194415_1_p.jpg
 
P_20160623_194440_1_p.jpg
 
P_20160623_195507_1_p.jpg
 
Sutradan brat odlučuje da zajedno odemo negde na plažu. Motor ostaje parkiran, idemo kolima.

Pošli smo do Bara a završili u Albaniji.

 

P_20160624_123327_1_p.jpg

 

Izgleda svi porodično imamo sklnost  ka avanturi. Dok smo se vozili ka Baru, Vesko me pita imam li pasoš kod sebe. Imam, ponela sam dokumenta sa sobom. Pitam što? On kaže: "Ajmo do Albanije, nikada nisam bio, a ti?". Ni ja, mada mi se ta ideja mota već neko vreme po glavi, pogotovo što je dosta kolega vozilo tuda i kažu da su utisci fenomenalni.

I tako mi krećemo a pojma nemamo ni gde je granični prelaz. Pitamo u Ulcinju nekog čoveka a on nas moli da povezemo njegovog rođaka i dete nekih 20 km, to je uz put i taman će nam pokazati gde dalje.

Napolju je čini mi se 40C a u kolima pravi pakao, klima ne radi.

Prelazimo granicu, idemo ka Skadru.

 

P_20160624_140734_p.jpg

 

Uzbuđenje ne izostaje bez obzira što je motor ostao kod kuće. Skadar je mnogo lep, slikamo ali ne penjemo se do njega zbog velike vrućine.

 

P_20160624_151520_1_p.jpg

 

P_20160624_150615_1_p.jpg
 
 
P_20160624_150714_1_p.jpg
 
 
I u Albaniji ima interesantnih vozila.
 
P_20160624_145540_p.jpg
 

Ja sam zapela da odemo do neke najbliže plaže u Albaniji a to je još 40 km vožnje. Zaboravila sam da napomenem, na granici smo čekali više od sat vremena na onoj vrućini. Toliko nisam čekala na svim prelazima zajedno a dva puta sam prešla hrvatsku granicu, dva puta bosansku i jednom crnogorsku. Eto sad i albansku. Jedna pametna glavica mi je rekla: "Vau, dosta, pa neko toliko ne prođe za ceo život" . Naravno ima puno kolega koji su prešli i mnogo, mnogo više. Ali stvarno sve vredi, svaki kilometar i puta i života.

U Albaniji nastaje mala drama. Zapravo zbog neprilagođene brzine iako je bio pravac brat gubi kontrolu nad vozilom, auto se zanosi tamo, vamo četiri -pet puta. Samo zahvaljujući njegovoj prisebnosti i ogromnoj sreći smo izbegli udes. A kako bi se on završio, ne smem ni da zamislim. Sa leve strane nam je u susret dolazio kamion a sa desne je bila stena. Srećom dobro je prošlo. Kroz glavu mi je prošla misao da uvek postoji mogućnost  da poginem na motoru pa neću valjda sada u kolima.

Vesko je bio beo kao zid narednih sat vremena. Srećom ubrzo smo stigli u neko primorsko mesto  Shengjin ili tako nešto. Lepa dugačka peščana plaža, talasi koji se nižu kao niska bisera. Odmah sam ušla u vodu da se rashladim. Nismo dugo ostali, možda sat vremena. Put od dvesta kilometara tamo i nazad nikako nije bio suvišan. Oboje smo uživali u ovom novom iskustvu. Meni je to otvorilo jedna nova vrata, videla sam kako izgleda putovati kroz Albaniju.

 

P_20160624_171707_1_p.jpg

 

P_20160624_171749_1_p.jpg

 

P_20160624_172203_1_p.jpg

 

P_20160624_190408_1_p.jpg

 

Sve u svemu uzbudljiv dan, pogotovo ako se tome doda da smo u povratku opet za dlaku izbegli manji incident, zamalo da nas neoprezni vozač udari pri izlasku iz svog dvorišta a onda nas je u Baru milicija zaustavila zbog prekoračenja brzine. Stric koji je u međuvremenu stigao u Čanj se krstio slušajući naše euforično prepričavanje događaja.

Poslednji dan, subota je bila za odmor, pakovanje i pripremu za povratak.

 

P_20160625_181125_1_p.jpg

 

Još  nisam smislila kojim putem idem kući. Nazad vozim u jednom danu, samo treba odabrati dobru putanju.

Važno mi je da me i povratak napuni energijom. Ona će mi sigurno biti potrebna za vraćanje u stvarnost i suočavanje sa ne baš prijatnim stvarima.

Valjda zbog treme pred put, da sve bude kako treba i da stignem na vreme jer me sutra čekaju obaveze, malo spavam i baš rano ustajem, u pola pet. Probudila su se obojica da me isprate. 

 

P_20160626_060414_1_BF_p.jpg

 

Mislim da sam krenula oko pet, pola šest. Do izlaska na put nisam znala da li ću levo ka tumelu  Sozina ili desno pored mora do Risna pa preko Nikšića, Šavnika na Durmitor.

Skrećem desno. To je bio stvarno dobar izbor. Savršen.

Tek tog jutra sam mogla da osetim pravu draž vožnje po jadranskoj magistrali. Ja skoro sama na putu, još je suviše rano. Sunce tek izlazi, more je mirno, a krivine savršene, tu su samo za mene. Nekako se čovek instinktivno pripremi iznutra za put kada pred sobom ima neke okvire kada mora stići. Pažnja i čula se izoštre, spreman si, ostaje samo da voziš. Takvu vožnju najviše volim. Sve ide glatko, skoro savršeno, zadovoljstvo raste sa svakom krivinom a i samopouzdanje.

Toliko sam uživala da nisam želela da stajem da slikam, da ne prekinem tu magiju. Umesto ka Kotoru, ja produžavam do Tivta i to mi neplanirano pruža mogućnost da odvozim veliki deo Bokokotorskog  zaliva. Kakvo je to zadovoljstvo bilo ne umem da opišem. Gradići se tek bude, na ulicama samo po neki čovek, put usko krivuda između kuća do Kotora a onda prelazi u prelepu magistralu za vožnju sve do Risna. Ipak nisam mogla da odolim pa stajem kod  Perasta da slikam.

 

P_20160626_074135_1_p.jpg
 
 
P_20160626_074149_1_p.jpg
 
Bilo je to osamdesetak kilometara predivne vožnje, vožnje za dušu.

Od Risna put ide u brda. Posle par krivina se zaustavljam da se pozdravim sa Bokom. Radomir je prethodnog dana otišao na Bajk rok misiju na Kosovo. I ja bih išla sa njim ali nije se uklopilo.

Čak sam sinoć razmišljala kako bi bilo da se vraćam preko Kosova pa da se sretnemo tamo, ali sam odustala od te ideje jer nisam imala vremena da proučim put a i mislila sam da on ostaje do utorka a ja sam svakako morala nazad.

Tu na vidikovcu dok slikam vidim njegovu poruku gde me pita da li sam krenula i kojim putem. Shvatam da i on ide danas nazad i da razmišlja da se sretnemo negde. Ali već je kasno. Ja sam na sasvim drugom kraju i ne mogu da se vraćam.

 

P_20160626_081720_1_p.jpg

 

Jednom ranije sam kao suvozač prošla ovim putem u suprotnom smeru ali to mi je kroz maglu ostalo u sećanju. Iznenađena sam kvalitetom puta, a i krivine su blage pa može dosta brzo da se vozi. Nema gužve. Srećem kolegu motociklistu iz Austrije čini mi se, i zajedno jedan deo puta peglamo, negde do račvanja za Trebinje i Nikšić. On skreće ka Trebinju.

 

P_20160626_090133_p.jpg

 

P_20160626_090218_1_BF_p.jpg

 

 

I kasnije sve je pravo uživanje. Ni oštre krivine kod Šavnika ne umanjuju zadovoljstvo. Tu me ispred tunela zaustavlja policajac, kasno sam ga videla a vozila sam brzo. Međutim on mi samo pokazuje znak na tunelu za ograničenje brzine od 80 km/h i kaže da usporim i pušta me da nastavim dalje.

Stižem  na Durmitor. Prelazak preko Durmitora u povratuku mi je nekako postao ritual. Još je rano, nema ni deset sati, svraćam u prodavnicu da kupim nešto za doručak pa produžavam do Crnog jezera.

Ne ulazim unutra, ranije sam obišla nacionalni park. Sada nije bilo vremena za to. Malo sam sedela na klupi, doručkovala, slikala, upijala par minuta ovu nebesku lepotu i krenula dalje.

 

P_20160626_110358_1_p.jpg
 
 
P_20160626_110536_1_p.jpg
 
P_20160626_112435_1_BF_p.jpg
 
 
Na mostu Đurđevića Tari sam i ovaj put malo zastala. Kako tuda čovek da prođe a da ne stane. Ova čarobna lepotica, reka Tara ima magičnu moć da začara svakoga ko se nađe u njenoj blizini.
 

 

P_20160626_120232_1_p.jpg
 
 
 
P_20160626_120402_1_p.jpg
 
P_20160626_121222_1_p.jpg
 
Stižem u Pljevlja i na pumpi se preračunavam da li tu da dospem gorivo ili kad stignem u Prijepolje ( još 35 km), pošto nemam više eura. Imaću  goriva za toliko, idem dalje. Vidim nebo se nešto oblači ali ne shvatam to suviše ozbiljno. Tako sve do par kilmetara pred granicu. Odjednom počinje takav pljusak, kao da je neko odvrnuo slavinu na nebu. Vidim da je đavo odneo šalu, stajem da obučem šuškavac  ali dok to radim počinje pravi potop. Polumokra ipak uspevam da navučem šuškavac i krenem dalje. Vreme postaje sve gore, putem teče blatnjava reka i valja kamenje. Iako vozim polako, jednog momenta mi proklizava točak ali sreća izvukla sam se bez pada. A onda nešto počinje da dobuje po kacigi i pogađa me u grudi. Grad. E samo je on još falio. Nemam gde da se sklonim pa idem lagano ka granici, mada moram priznati da skoro ništa ne vidim iako držim polu podignut vizir. Na granici carinik otvara prozorče, pogleda me i kaže: "Koja je nevolja tebe nanela ovde?". Pita dokle idem i gde ću da se sklonim dok ovo malo ne prođe. Pa gde da se sklonim kad je najbliža kafana 3 km odatle. Kažem mu da ću se skloniti i nastavim dalje. Još nisam prešla ni tih 3 km kad kao da je neko presekao nebo, odjednom kiše uopšte nema i čini se kao da tu nije ni padala. Haos. Nekako mi je postala normalna pojava da mi donji veš i čarape budu mokri. Čovek se na svašta navikne. U Prijepolju stajem  da sipam gorivo i skinem šuškavac, brže  ću se osušiti bez njega a i čini se da ovde kiša neće padati.

Vozim dalje do Kokinog Broda, gde pravim pauzu za odmor i da se javim mojima. Oko tri sata je, računam lagano bez žurbe stižem po podne kući taman da se odmorim i spremim za posao.

 

P_20160626_145855_1_p.jpg

 

Međutim, planovi će mi se promeniti neočekivanim prijatnim susretom.

Vožnja je i dalje uživanje, vozim bez problema u ritmu. Još nisam umorna, možda malo gladna, razmišljam gde da stanem  nešto da pojedem. Prolazim Zlatar, Zlatibor ( tu se kratko zadržavam da kupim med). Kod Požege su neki radovi na putu. Sad me već muče mokre čarape i stajem pored puta da ih presvučem. Dolazim do Čačka a i tamo neka gužva, isto nešto naizmenično puštaju saobraćaj. Sad sam već umorna i nestrpljiva pa obilazim kolonu i stajem ispred semafora. Neko mi uporno svira. Šta je sad, kome smetam. Pored mene staje motociklista, diže vizir. Pogledam a ono Radomir. Ne mogu da verujem da smo se ipak sreli. Posle prvog iznenađenja baš sam mu se obradovala. On kaže: "Ajde za mnom", i vraća me nazad do neke raskrsnice gde stoji grupa bajkera.

Vraćaju se sa Kosova .Oni su jutros pošli iz Kosovske Mitrovice,  preko Kopaonika, Kraljeva i izašli na Čačak a onda su krenuli nazad do Požege da voze preko Divčibara. I tako svi zajedno vozimo nazad do Požege pa se odozdo penjemo na Divčibare. Tu stajemo na vidikovcu da se slikamo.

 

image_0_02_01_4fe6e818575605edd36e9b027d

 

Ja tek tada imam priliku da se upoznam sa ljudima, Piki, Steva, Olja i mislim Saša ali se izvinjavam kolegi ako sam pogrešila. Steva vozi plavu Diverziju, samo što sam ja to primetila tek sto kilometara kasnije, toliko o mom umoru.

 

image_0_02_01_9137dea5c11b2090dacf5dc454

 

image_0_02_01_f8bb9b9823a341bbf5892571b2

 

Negde smo u penjanju pogrešili pa se sad spuštamo ka Kosjeriću. Svi vozimo zajedno do raskrsnice za Valjevo i Ub. Piki i Saša idu ka Valjevu a nas četvoro ka Ubu. Steva ima problema sa strujom na motoru pa vozi sa ugašenim svetlima.To je baš nezgodno, pao je mrak pa je teško uočljiv. Radomir i ja ga pokrivamo, vozimo uz liniju dok je on sa Oljom uvučen desno. Međutim kod Obrenovca ja nastavljam za Beograd a Radomir će sa njima do Beške. Zbog  veće bezbednosti Olja prelazi kod Radomira na motor i tako voze do Beške. Stigli su kući kasno, oko pola tri, ali su bar bezbedno stigli.

Što se mene tiče motor sam parkirala oko jedanest sati. Taman sam imala vremena da se istuširam i srušim u krevet.

Kakav ispunjen dan. Vredi svaki kilometar.

Nisam ni bila svesna koliko sam  tog dana vozila. Tek posle par dana u nekoj priči sa kolegom izračunala sam kilometražu. Mislila sam možda 550 km ili malo više. Potpuno sam bila zaprepašćena kad sam izračunala da je to oko 700 km. Baš dosta za mene. Ja obično nikada ne jurim kilometre, a ni vreme. Kad krenem, vozim koliko mi se vozi, bez  tenzije i žurbe. Više volim put da podelim na kraće dužine ali nije mi problem ni da vozim ceo dan.

Pre ovoga najduže  putovanje u jednom danu je bilo 600 km. Ali to je većim delom bilo autoputem. Ovo sada je potpuno druga stvar, izvozila sam a da nisam ni znala koliko je to.

 

anj_Durmitor_Div_ibare_Beograd.jpg

 

Na kraju putovanja kada podvučemo crtu, sve se svodi na našu strast i ljubav prema motociklizmu.

Ništa nije ni previše teško ni mnogo daleko u poređenju sa satisfakcijom koju nam ovaj opasan hobi pruža.

A i kada postavimo neke granice ova ljubav je takva, uostalom kao i svaka ljubav da će nas stalno mamiti da ih po malo pomeramo. Kao i svakoj ljubavi i ovoj se predajemo u potpunosti, do kraja. Ona je smisao sama za sebe, pokreće nas, motiviše, daje snagu i čini boljim ljudima.

A da li ćemo je preživeti ili će nas uništiti, to zavisi koliko pameti i sreće budemo imali. 

 

 

 
  • Podržavam 28

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 219 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki V-Strom

Smelo, odlucno znas lepo da uzivas u voznji motora a bogami i da preneses u pisanoj  formi tvoja zapazanja, utiske sa puta.

SVAKA CAST!!! SAMO NAPRED!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 385 postova
  • Lokacija: Karađorđevo-Bačka Palanka-Kraljevo
  • Motocikl: Suzuki gsx 750f

Прочитах у једном даху! Свака част!

Прелепо! Стил писања по мом укусу. :)  :takoje:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 247 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Aprilija Pegaso 650 Cube, MZ TS 125, BMW R 65

Jos jedan odlican putopis,veruj mi da se radujem kada objavis tvoja nova putesestvija,ima ono nesto sto ga cini nadprosecnim,stil pisanja,tvoja razmisljanja,fotke.Sto bi rekli strucnjaci,imas talenta za pisanje.Bravo,i nastavi tako. :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 633 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6S na drumu, Suzuki GSX750F u srcu

Pročitah u dahu , ali sam imao utisak kao da čitam knjigu. Super proveženo, a još lepše prenešeno.

 

Svaka čast  :care:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 346 postova
  • Lokacija: Valjevo
  • Motocikl: Yamaha Diversion 900, Kawasaki Vulkan en 500

Баш си лепо ово све описала и исписала и одвозала. Храбро и дивно. Браво.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja